Thursday, September 27, 2007

5 + 1 Internet Φαινόμενα που συνεισέφεραν στο World Wide Waste

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αρχίσετε να διαβάζετε το ακόλουθο άρθρο εάν είστε γενικά ευαίσθητοι, δεν σας αρέσει η βαριά γλώσσα και οι σεξουαλικές αναφορές, δεν σας αρέσουν τα «παράξενα θέματα», ή αν γενικά έχετε την τάση να προσβάλλεστε εύκολα από διαφορετικό από τα συνηθισμένα πρότυπα χιούμορ. Δεν θέλω να προσβάλω κανένα και ήδη λογοκρίνω αρκετά τον εαυτό μου. Έχετε προειδοποιηθεί.


Καταρχήν, τι ορίζει η έννοια «
Internet Φαινόμενο» ( ή αλλιώς, «Internet meme»); Ή μάλλον, ας λείπουν οι εγκυκλοπαιδικοί ορισμοί, και ας πάρουμε ένα υποθετικό παράδειγμα:

Σκεφτείτε ένα Σάββατο βράδυ, βγαίνετε έξω με την παρέα σας και ένας φίλος σας, σε μια πολύ αστεία (και άβολη για εκείνον) φάση, όντας τύφλα στο μεθύσι, τρέχει πάνω στο μπαρ, χωρίς ρούχα, και φωνάζοντας «είμαι μία βοσκοπούλα», γλιστρά και προσγειώνεται με τα μούτρα στο ψυγείο με τις μπύρες!

«Τυχαία» εσείς, κινηματογραφείτε την όλη φάση στο κινητό σας. Αφού αργότερα πάτε σπίτι σας και μετά αφού έχετε ξεράσει από τα γέλια βλέποντας το ανεκτίμητο («priceless») κλιπάκι για χιλιαστή φορά, αποφασίζετε να κατεβάσετε το βίντεο στον υπολογιστή σας, και να το στείλετε μέσω email σε καμιά δεκαριά κολλητούς σας για να πολλαπλασιάσετε το γέλιο σας.

Την ίδια «φαεινή» ιδέα όμως, έχουν και οι άλλοι δέκα φίλοι σας, όπου με τη σειρά τους στέλνουν το βίντεο σε άλλους δέκα ο καθένας, και συνεχίζει αυτή η ιστορία, μέχρι που ο φίλος σας καταλήγει να γίνει σε 48 ώρες, ρεζίλι ανά τον απανταχού Ελληνόφωνο πληθυσμό, και το σλόγκαν του «είμαι μία βοσκοπούλα» καταλήγει σε ring tones, t-shirts, και η φωτογραφία του wallpaper σε κινητά τηλέφωνα.

Χειρότερα, βρίσκεται και ένας που δεν έχει τι να κάνει, και φτιάχνει μία μικρή ιστοσελίδα με το βίντεο, το στέλνει και σε κανένα website community όπως το B3ta ή το Slashdot, και ιδού: τότε ξέρετε ότι είσαστε η αιτία να δημιουργηθεί ένα Internet φαινόμενο, και όλοι γελούν με τα χάλια του φίλου σας, και εσείς παρακαλάτε να μην σας ανακαλύψει ποτέ.

Παρατραβηγμένο νομίζετε; Τότε ας μου εξηγήσει κάποιος τι γυρεύει για τρίτη φορά στο inbox του email μου εκείνο το βίντεο που έλαβε χώρα σε φυλάκιο της Εθνικής συμΦοράς στην Άχνα, με τις ιδιαίτερες στιγμές μιας εν λόγω κυρίας με άλλους δέκα φαντάρους;

Λοιπόν, αφού με το παράδειγμά μου πήρατε μια ιδέα για το τι εστί «Internet Φαινόμενο», σε αυτό το τεύχος σας παρουσιάζουμε (5 + 1 =) 6 από αυτά, όπου (με την αχρηστία τους) άφησαν εποχή στον Ιστό του Παραλόγου του Internet, συν ένα Κυπριακό πολύ σπέσιαλ!

Από απλές φωτογραφίες, μέχρι εξωφρενικές προσωπικότητες, μέχρι «θρυλικά» βίντεο (βλέπε «Άχνα») και ιδιαίτερες ιστοσελίδες, όλα αυτά είναι μερικές από τις αφορμές για τη δημιουργία ενός Internet Φαινόμενου.

Τα φαινόμενα που αναφέρουμε σε αυτό το τεύχος, ίσως να μην είναι ούτε τα πιο «τρανταχτά», «αστεία» και αντιπροσωπευτικά (αντιλαμβάνεστε ότι δεν θέλουμε να μας κατεβεί κανένας εισαγγελέας), αλλά δεν πειράζει: η νοητική σας υπόσταση πάλι θα υποφέρει, όπως έγινε ήδη και σε εκατομμύρια άλλους.


Call On Me

Όσες (και όσοι) από σας συμμετέχετε σε τάξεις aerobics, τότε ήδη θα έχετε πέσει κάτω και ψάλλετε τον απόλυτο ύμνο του γυμναστηρίου «Call On Me»!

Το συγκεκριμένο άσμα είναι πολύ δημοφιλές και στα clubs. Υπεύθυνος για το «Call on Me» (5 βδομάδες στα UK Top Charts) είναι ο κύριος DJ Eric Prydz, που βασίστηκε στο hit του Steve Winwood, «Valerie», του 1982.

Το βίντεο κλιπ του «Call on Me» (όπου και αυτό ήταν και η αφορμή του Internet φαινομένου) είχε σαν «πλοκή» μία τάξη aerobics με καλλίγραμμες κυρίες και μόνο ένα (τυχερό) άντρα, που επιδίδονταν σε ένα ιδιαίτερα αισθησιακό είδους αεροβικής «γυμναστικής», που ούτε λίγο πιο πολύ, προσομοίαζε με μία σύνθετη σεξουαλική πράξη.

Τόσος ήταν ο πανικός που προκάλεσε λοιπόν το εν λόγο βίντεο κλιπ, ώστε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που το κατέβασαν / αγόρασαν μέσω διαφόρων online υπηρεσιών. Διάφορες συντηρητικές οργανώσεις έδωσαν μάχη για την απαγόρευσή του από τη τηλεόραση, με μοναδικό αποτέλεσμα όμως να συμβάλουν στην περαιτέρω διάδοση της φήμης του!

Αργότερα όμως τα πράγματα πήραν μια διαφορετική τροπή: Εκατοντάδες ομάδες «χορευτών» άρχισαν να παράγουν τα δικά τους «βίντεο κλιπ», σατιρίζοντας το, και αντιγράφοντας τη χορογραφία. Μέσα στη γκάμα των «πρωταγωνιστών» βρίσκει κανείς παχουλούς αγύμναστους κυρίους στο σαλόνι τους, φοιτητές που δεν έχουν τι να κάνουν, στρατιώτες που κάνουν την πλάκα τους, έφηβες κοπελίτσες που… απελευθερώνονται… τα αποτελέσματα: Ξε-κα-ρδι-στι-κά!

Για να δουν και τα δικά σας (πεινασμένα) μάτια μερικά από αυτά τα πάμπολλα κλιπ που κυκλοφορούν στο Internet, δεν έχετε παρά να πάτε στο http://video.google.com ή στο www.youtube.com και να κάνετε search για «Call on Me».

(σημείωση για τους κυρίους αναγνώστες μας: Υπάρχουν δύο εκδώσεις του –αυθεντικού- βίντεο κλιπ: η Daylight και η Late Night).


Seanbaby

Ο Sean Reiley (άλλος: «Seanbaby») είναι υπεύθυνος για περισσότερα από ένα Internet Φαινόμενα. Γνωστός για το καυστικό, κυνικό και όχι-τόσο-αγνό χιούμορ του, συνέβαλε στη δημιουργία διαφόρων αξιοσημείωτων ιστοσελίδων, όπου με τη σειρά τους εξελίχθηκαν σε Internet Φαινόμενα από μόνες τους.

Μερικές ιστοσελίδες να ελέγξετε (κατά προτίμηση εκτός χώρου εργασίας και κολεγίου): http://www.fatchicksinpartyhats.com/ (ατέλειωτο σατανικό γέλιο), http://www.portalofevil.com/ (πύλη ανίερης πληροφόρησης και διασκέδασης), http://www.seanbaby.com/ (ωμά πράγματα)…

Θέλετε και άλλα; Στις ιστοσελίδες του Seanbaby που σας δώσαμε θα βρείτε links πολλών άλλων ιστοσελίδων παρόμοιου περιεχομένου.


Albinoblacksheep.com


Η παροιμία λέει: Δώστε σε κάποιον φαγητό, και θα χορτάσει για μια μέρα. Δώστε του όμως τη διεύθυνση http://www.albinoblacksheep.com και πιστέψτε με, θα σας αφήσει ήσυχους για τουλάχιστον ένα μήνα!

Πρόκειται για ακόμα ένα portal, όπου από το 1999, φιλοξενεί αστεία (;) videos, animations, εικόνες κλπ, τα οποία συνεισφέρουν χρήστες.

Απλά μνημειώδη.

Για το τι είδους συνεισφορές εννοούμε, δείτε αυτό το αντιπροσωπευτικό δείγμα: http://www.albinoblacksheep.com/flash/demented.php , και όσο αντέξετε!


<Κάποιος Διάσημος> Ate My Balls!

Εμ… η όλη «Ate My Balls» μανία (ή απλά «ΑΜΒ»), άρχισε το 1996, όταν ένας φοιτητής εν ονόματι Nehal Patel, είχε την «έμπνευση» να πάρει μερικές ζωγραφιές από ένα κόμιξ με τον Mr. T (βλέπε «The A Team»), και αλλάζοντας τις λεζάντες, να φτιάξει ένα σενάριο που να ισχυρίζεται ότι «Ο Mr. T Έφαγε Τις… Μπάλες Μου»! ( http://www.geocities.com/nkpatel/mrt/ ).

Λοιπόν, ότι και να κάπνιζε ο φίλτατος Nehal την ώρα που σκέφτηκε αυτό το πράγμα, πρέπει να κάπνιζαν το ίδιο χαρμάνι κι άλλοι πάααρα πολλοί. Ειδάλλως δεν εξηγείται τα εκατοντάδες άλλα παρόμοια sites που δημιουργήθηκαν, αφιερωμένα στο γεγονός ότι κάποιος (ή κάτι) διάσημος τους «έφαγε τις μπάλες»!

Μερικοί τίτλοι και πρωταγωνιστές: Mr. Bean ate my balls, King Kong ate my balls, Homer Simpson ate my balls, McDonalds ate my Mcballs, Braveheart ate my balls, Dave Hasselhoff ate my balls, Monica Lewinsky ate my balls, Metallica ate my balls… η λίστα συνεχίζεται.

Πού μπορείτε να τα βρείτε; Δοκιμάστε αυτές τις συλλογές: http://members.tripod.com/~krazy_keith/Ballz.html και http://dir.yahoo.com/entertainment/humor/tasteless/ate_my_balls/ .


Mahir Çağrı

Ο Mahir Çağrı, κάτοικος Σμύρνης, αποτελεί κλασσικό παράδειγμα της περίπτωσης που αρκούν μόνο μερικές συνεχόμενες προωθήσεις (forward) κάποιου email, για να γίνει κάτι γνωστό ανά το παγκόσμιο σε μία νύχτα.

Ο Mahir λοιπόν, θέλοντας να έχει και αυτός τη δική του παρουσία στο Διαδίκτυο, έφτιαξε την προσωπική του ιστοσελίδα ( http://www.ikissyou.org/famous_site/famous_site.html ), όπου με τα λίγα Αγγλικά του δήλωνε τα θρυλικά: "I KISS YOU!!!!!!", "Who is want to come Turkey I can invitate...", "She can stay my home..." και "I Like sex". Συμπεριλαμβάνονταν φυσικά και οι ανάλογες φωτογραφίες με αυτόν, με τις συνοδευτικές λεζάντες που επεξηγούσαν με επίσης χάλια Αγγλικά (δεν συζητώ το ύφος) τα χόμπι του, τις χώρες που ταξίδεψε κλπ. Στο τέλος, δίνοντας τον αριθμό του κινητό του, προσκαλούσε όλες τις ωραίες κοπέλες να έρθουν να τις φιλοξενήσει στο σπίτι του!

Κάποιος όμως που βρήκε στο δρόμο του αυτό το «διαμάντι», θέλοντας να μοιραστεί το γέλιο με τους φίλους του, έστειλε τη διεύθυνση παρακάτω (σας θυμίζει κάτι αυτό το σενάριο;).

Το τι ακολούθησε μετά δεν υπάρχει λόγος να το αναφέρουμε. Κοντολογίς λοιπόν ο Mahir Çağrı από άσημος δάσκαλος / δημοσιογράφος στη Σμύρνη, έγινε γνωστός ανά το παγκόσμιο. Επωφελούμενος όμως στο μέγιστο την απρόσμενη δημοσιότητα (βασικά όλος ο κόσμος γελούσε εις βάρος του), κατάφερε να κάνει τη τύχη του και να γίνει διάσημος.

Περιττών να πούμε τα πολλά άλλα sites που δημιουργήθησαν μιμούμενα το στυλ και το καλούπι της ιστοσελίδας του! Πχ: Osama bin Laden, Mr. T, Star Trek, Άγιος Βασίλης κλπ. Δείτε τα και γελάστε άπλετα λοιπόν: http://dir.yahoo.com/Entertainment/Humor/Computers_and_Internet/Internet/Web_Site_Parodies/Mahir/ .


και το αποτελείωμα:

http://slashdot.org/

Οι υπεύθυνοι των πλείστων Internet Φαινομένων συχνάζουν σε αυτόν το χώρο. Βασικά, ο ίδιος ο χώρος είναι ένα Internet Φαινόμενο από μόνος του, και επίσης αποτελεί εκκολαπτήριο τέτοιων καταστάσεων.

Χωρίς το /. (Slash - Dot .), το Internet δεν θα ήταν όπως το ξέρουμε σήμερα.

Εάν ενδιαφέρεστε για τα πάντα, τότε αυτό το site είναι για σας: «News for Nerds. Stuff that matters».


και επί του πιεστηρίου, το καλύτερο για το τέλος: ένα Κυπριακό Internet Φαινόμενο!


Thegaroi.com (!)

Έχετε φανταστεί πως θα ήταν τα Star Wars, εάν κάποιοι έπαιρναν μερικά clip από τις ταινίες και τους έβαζαν Κυπριακούς χιουμοριστικούς διάλογους; Τώρα θα αναρωτιέστε «μα έσιει έτσι γάααρους που ήταν να κάτσουν να κάμουν έτσι μεγάλη μαλακία;».

Φανταστείτε τις ακόλουθες σκηνές:

­ Ο πατήρ Darth Vader (άλλος «κύριος Μαυροκέφαλος») είναι πολύ θυμωμένος με τον γιο του το Λούκη (Luke Skywalker), επειδή «έπαιξεν την αντένα της τηλεόρασης», λόγο του ότι «ήθελεν να βρει ένα πεζούνι που έκατσεν πάνω», με αποτέλεσμα «να χάσουν το πορνό που το LTV».

­ Ο Λούκης (άλλος «κύριος Johnny Walker») πάει να «αγοράσει δέκα Ρουμάνες» από τον κύριο Jabba («κύριος Μούχτης») για το πάρτι του παπά του το Σάββατο.

­ Ο Chui παίζει μούτσιο, και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να το πιστέψουν.

Σοκαριστήκατε; Τότε δεν θα έπρεπε να διαβάζετε τώρα αυτή τη γραμμή επειδή η προειδοποίηση στην αρχή ήταν σαφής.

Λοιπόν, ξεχάστε το γλυκανάλατο χιούμορ των στερεότυπων ελαφριών «sitcom» κωμωδιών που έχετε συνηθίσει στην τηλεόραση της «Νέο-Κυπριακής» κουλτούρας.

Μέσω των προσαρμοσμένων / ντουμπλαρισμένων σε Κυπριακούς διάλογους κλιπ των Star Wars, οι thegaroi.com αποδίδουν το πραγματικό Κυπριακό χιούμορ που κάνει ο μέσος Κύπριος καθημερινά για να ξεδώσει. Αστεία για γυναίκες (ή άντρες αναλόγως), κουβέντες πλούσιες σε βρισιές, παλικαροσύνες / ψωροπερηφάνιες, για καμπαρέ, για τις βρομιές της Κυπριακής πραγματικότητας, εμπαιγμό πάσης μορφής εξουσίας (μάστρους, υπουργούς, προέδρους). Αυτό είμαστε.

Κατά τα άλλα αν δε συμφωνείτε, δεν πειράζει, άποψη της στήλης και άποψη δική σας. Δέστε το απλά σαν χιούμορ και απολαύστε το πρώτο και καλύτερο Internet Φαινόμενο Made in Cyprus! Τα παλικάρια (Αλέξης Ανδρέου και Αλέξανδρος Φεραίος) κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους και αυτό που κάνουν να τύχει αναγνώρισης. Η δημοτικότητα της ιστοσελίδας τους είναι ψηλή, μερικές αναφορές στον Τύπο καθώς και αρκετές αναφορές στο διαδίκτυο. Προσωπικά και όσους ξέρω που είδαμε τα κλιπάκια (ειδικά το πιο πρόσφατο), κλαίγαμε από τα γέλια και τα βλέπαμε ξανά και ξανά για μέρες! Και σε κάποια φάση, όταν κάποιος τα δει πολλές φορές, ορισμένες από τις ατάκες υιοθετούνται.

Τραβάτε λοιπόν στη διεύθυνση thegaroi.com και διαπιστώστε από μόνοι σας ότι το ΚΨΜ της Σκοτεινής Πλευράς καλά κρατεί (όταν δεν είναι με άδεια ο σουβλιτζιής), το μενού είναι ενισχυμένο και ο κύριος Vader απαιτητικότατος («2 σίκλες τραχανά τζιαι μια φάουσα κούπες» μεταξύ άλλων). Α, και δε συγχωρεί λάθη.


Ορέστης Τριγγίδης.

orestis@tringides.com , www.amalgamacy.info

( Αρχική Έκδοση: Περιοδικό StudentStyle / StudentClick www.student-style.net )

Τα μαγκόπαιδα της Λαϊκής Τράπεζας το έβαλαν στο site τους (χωρίς να κόψουν τίποτα): http://www.whatsup.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=2481&tt=graphic&lang=l1


Tuesday, September 11, 2007

Ιστορίες για αγρίους, από ένα κουρασμένο Τμήμα Υποστήριξης

Σε αυτό το τεύχος, θα κάνουμε κάτι διαφορετικό: Αντικαθιστούμε την έννοια της «αυτοτελής ιστορίας» με την έννοια της «περιπέτειας», δηλαδή, γύρω από ένα κεντρικό θέμα, αναφέρουμε 2-3 σχετικές (και πάντα κωμικοτραγικές) ιστορίες που έλαβαν χώρα.

Οι ιστορίες αυτού του μήνα προέρχονται από τα στόματα ενός System Administrator μίας τράπεζας στην Κύπρο και από μένα, όταν για ένα φεγγάρι δούλεψα σε μια μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα. Ονόματα οργανισμών και.. αυτοχείρων παραλείπονται για ευνόητους λόγους (δες editorial του παρόντος SC).

Οι περιπέτειες αυτού του τεύχους, αναφέρονται στις δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ κάποιων ανθρώπων και του υπολογιστή – συγκεκριμένα στη χρήση του ποντικιού (το γνωστό σε όλους μας σαν «mouse»). Τώρα πολύ εύλογα θα διερωτάστε «Τι είναι τόσο μεγάλη φιλοσοφία να δουλέψεις ένα mouse»; Διαβάστε λοιπόν την περιπέτεια που ακολουθεί (μαζί με τις αναπαραστατικές φωτογραφίες που τη συνοδεύουν) και θα καταλάβετε.

Κύκλος Περιπετειών: «Το mouse μου!»

«

Ήρθε ο καιρός στην τράπεζα που δουλεύω να μπει ένα νέο σύστημα, όπου μεταξύ άλλων, προνοούσε ότι όλοι οι υπάλληλοι θα έπρεπε να έχουν και να χρησιμοποιούν υπολογιστή στο γραφείο.

Μέσα λοιπόν στη φάση της εγκατάστασης του νέου συστήματος, το σχέδιο ήταν ότι όλοι οι υπάλληλοι έπρεπε να περάσουν από εκπαίδευση («training»), ούτως ώστε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του συστήματος όλοι να είναι εις θέση να δουλέψουν χωρίς διακοπή από την κανονική ροή των εργασιών.

Το δύσκολο της υπόθεσης ήταν ότι μέσα στο προσωπικό που έπρεπε να εκπαιδευτεί, συμπεριλαμβάνονταν και άτομα που δεν είχαν αγγίξει (σχεδόν) καθόλου υπολογιστή στη ζωή τους, ή χρησιμοποιούσαν τα ίδια παλιά συστήματα τα τελευταία 25 χρόνια. Μεταξύ αυτών και διευθυντές τμημάτων.

Το χρέος της εκπαίδευσης το ανέλαβα εγώ. Έτσι, βρέθηκα στη δύσκολη θέση που όχι μόνο έπρεπε να διδάξω το νέο σύστημα, αλλά επίσης αναγκαστικά να δείξω πολύ βασικά πράγματα σχετικά με υπολογιστές (όπως «το computer ανάβει με αυτό το κουμπί» και «το διπλό κλικ είναι δύο γρήγορα πατήματα… πιο γρήγορα... ξεπατάτε πρώτα το κουμπί» και ούτω καθεξής).

Από αυτή τη διαδικασία, αναφέρω τρία… αξιομνημόνευτα περιστατικά.

Πρώτο Περιστατικό: «Εε φίλε, εχάλασαν τα κουμπιά του mouse μου»

Μια μέρα λοιπόν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, με φωνάζει ένας από τους εκπαιδευόμενους (διευθυντής τμήματος) και μου λέει «Έλα δω, και χάλασε το mouse, δεν πατιούνται τα κουμπιά». Παραξενεύτηκα από αυτό το πρόβλημα (μιας και τα ποντίκια ήταν καινούργια) και πλησίασα κοντά του.

«Νάτο! Πατώ τα κουμπιά και δεν κάνει τίποτα!»

Επειδή μια εικόνα λέει χίλιες λέξεις, το θέαμα που αντίκρισα, αναπαριστάται περίπου ως εξής:


Ναι, ο φίλτατος κρατούσε το mouse ανάποδα (!) και με μανία προσπαθούσε να πιέσει τα (ανύπαρκτα) κουμπιά (επειδή προσωπικά δεν ξέρω κανένα κατασκευαστή που να φτιάχνει mouse με επιπρόσθετα κουμπιά στο πίσω μέρος)!

Προσπαθώντας να συγκρατήσω τα γέλια μου (και να καλύψω τη χαώδης σύγχυση που θα προκαλούταν από τα γέλια των υπόλοιπων εκπαιδευομένων μόλις αντιλαμβάνονταν την γκάφα), πήρα το mouse από το χέρι του, το γύρισα γρήγορα ανάποδα, και του το έβαλα πίσω στο χέρι του. Ευθύς αμέσως, δείχνοντας πλέων στην οθόνη του, του είπα «Να πας εδώ, και να πατήσεις και να γράψεις μπλα μπλα…». Αυτός βέβαια, κατάλαβε αμέσως τη γκάφα του, κοκκίνισε, αλλά κανείς από τους διό μας δεν είπε τίποτα, έτσι ώστε να καλύψουμε το ρεζιλίκι.

Εννοείται ότι πιο μετά, όταν τέλειωσε η μέρα, τα λέγαμε με τους φίλους συναδέρφους και ξερανόμασταν στα γέλια!

Δεύτερο Περιστατικό: «Έλειψεν το τραπέζι (!)»

Στην Κύπρο υπάρχει η νοοτροπία του «ένας μπορεί να ξεζουμιστεί και να βγάλει τη δουλειά άλλων δέκα» και του «πρέπει να ξέρεις να τα κάνεις ούλλα, αμέσως και την προηγούμενη μέρα πριν σου το ζητήσουμε».

Έτσι και εγώ, σε συνδυασμό με τη φύση της δουλειάς μου, τα «καθήκοντά» μου (που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με το συμβόλαιο εργασίας μου) συμπεριλαμβάνουν από το να θέτω πολιτικές σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων όλης της εταιρείας, μέχρι να πατήσω το κουμπί «ΟΝ» της οθόνης του πανικοβλημένου υπάλληλου στον άλλο υποκατάστημα που νομίζει ότι «το computer του εδιαλύθηκεν».

Και ειδικά όταν αυτός ο «πανικόβλητος υπάλληλος» τυχαίνει να είναι και διευθυντής τμήματος, τρέχεις για να μη χαλάσουν οι «καλές σχέσεις» και για να μη σε φαν οι κακές γλώσσες.

Οπόταν μια μέρα παίρνω ένα τηλεφώνημα, και ο συνομιλητής μου λέει:

-«Ε φίλε», (με αυτόν τον «ε-φιλε-τισμό» παν όλα μπροστά σε αυτό τον τόπο), «έλειψεν το τραπέζι, και δεν μπορώ να πάω πιο δεξιά με το mouse, τι να κάνω;»

-Τι εννοείς «έλειψεν το τραπέζι»; Τι σχέση έχει αυτό με το mouse!;

Τέλος πάντων, μην μπορώντας να αντιληφθώ το πρόβλημα (και αφού κατάλαβα ότι δεν πρόκειται να τη γλιτώσω με απλές οδηγίες από το τηλέφωνο), πήγα να δω από κοντά την κατάσταση.

Μόλις αντίκρισα αυτό το θέαμα…


… και να μου λέει ο άλλος «Έτω ρε φίλε, θέλω να πάω πιο δεξιά στην οθόνη και εν μπορώ επειδή έλειψε το τραπέζι, τι να κάμω;»… έμεινα απλά άφωνος. Ήμουν τουλάχοτσον «not amused».

Μπορεί εσάς να σας φαίνεται αστείο τώρα, αλλά για μένα εκείνη η στιγμή ήταν το υπόγειο της καριέρας μου και των χρόνων των σπουδών μου.

(Όμως μετά πάλι ξεραθήκαμε στα γέλια με τους συναδέλφους!!)

Τρίτο περιστατικό: «Πρακτικές» λύσεις!

Ήταν ακόμη μια φορά που ανάλαβα το καθήκον του εκπαιδευτή. Το σενάριο πάντα παρόμοιο: Νέα συστήματα, υπολογιστές σε νέα κλιμάκια, κάποιος πρέπει να εκπαιδεύσει το προσωπικό.

Σε μία τυπική ομάδα εκπαιδευομένων, βρίσκει κανείς διάφορους τύπους. Παράδειγμα: τον αδιάφορο υπάλληλο που σε ένα χρόνο βγαίνει σύνταξη – άρα γιατί να αγχωθεί να μάθει κάτι που δεν θα το χρησιμοποιήσει; Το διευθυντή τμήματος που δεν τον νοιάζει, επειδή ξέρει ότι η γραμματέας του θα του τα κάνει όλα εκείνη. Τον καμάκια, τον ξερόλα, τον τύπο που στέλνει μηνύματα στο κινητό της γκόμενας στις μπροστινές θέσεις… και άλλους.

Αναμενόμενο βέβαια στην ομάδα να βρίσκονται άτομα με πολύ περιορισμένες γνώσεις χειρισμού Η/Υ, που είτε μπορεί να είναι αδιάφοροι, είτε αντίθετα να δείχνουν ειλικρινή ζήλο και ενδιαφέρον για να μάθουν πέντε πράγματα.

Έτσι απρόοπτα λοιπόν, καθώς κάναμε διάφορες ασκήσεις με τα νέα προγράμματα, απρόσμενα πέφτουν τα μάτια μου σε αυτό το θέαμα:

Και ναι! Ακόμη μία πρακτική λύση στο πρόβλημα του «έλειψεν το τραπέζι»!!!!

Η διαφορά αυτή τη φορά, είναι ότι άρχισα να γελώ και να χτυπιέμαι εκείνη τη στιγμή (λόγω του ότι δεν ήμουν προετοιμασμένος) και άλλοι να γελούν μαζί επίσης (όσοι βέβαια δεν ήταν απασχολημένοι με τα «δικά τους» και αντιλήφθησαν το τι έγινε).

Η πλάκα ήταν, ότι η συγκεκριμένη κυρία δεν κατάλαβε γιατί γελούσαμε, μέχρι που της υπόδειξα ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς βιβλία, χαρτοφύλακες και ντοσιέδες όταν δεν υπάρχει «άλλο τραπέζι» για να πάει πιο κάτω το mouse, αλλά αρκεί απλά να το σηκώσεις λίγο και να το βάλεις πιο πάνω.

Βέβαια την ενθάρρυνα που δοκίμασε να βρει λύση και για το ενδιαφέρον της για να μάθει κάτι νέο (σε αντίθεση με άλλους που ήταν παρών και δεν τους καίγονταν καρφί).

»

Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com , www.amalgamacy.info

( Αρχική Έκδοση: Περιοδικό StudentStyle / StudentClick www.student-style.net )

Saturday, September 1, 2007

Γρήγορο Internet Παντού: «Σπουδαίο Πράγμα», ή Επιτατική Ανάγκη για τις Απομακρυσμένες Περιοχές της Υπαίθρου αλλά και για όλη την Ευρώπη;

Γιατί η οδός της οικουμενικής γρήγορης συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο είναι μονόδρομος; Και πως συνδέεται αυτό με θέματα όπως την απουσία Ευρυζωνικής σύνδεσης στην ύπαιθρο, με το μαρασμό των τοπικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων;

Σε τι αναφέρεται αυτό το άρθρο;

Το άρθρο αυτό καταπιάνεται με την επιτακτική ανάγκη της συνειδητοποίησης και επιμόρφωσης της κοινωνίας μας για τα δραματικά δεδομένα και ευκαιρίες-προκλήσεις που δημιουργούνται με την έλευση της νέας εποχής όπου το Γρήγορο Διαδίκτυο και οι Ευρυζωνικές Υπηρεσίες (Broadband) είναι παντού διαδεδομένες. Ή μάλλον θα έπρεπε να είναι παντού διαδεδομένες.

Σαν μια οικονομία (και κοινωνία) που θέλουμε να λέμε ότι ανήκουμε και ότι είμαστε ισάξια ανταγωνιστικοί-συναγωνιστικοί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Ετέρους μας (και ευρύτερα, με το Δυτικό Κόσμο), το άρθρο αυτό υποστηρίζει την άποψη ότι η διάδοση του Γρήγορου Διαδικτύου σε όλες τις περιοχές και κοινωνικά-οικονομικά στρώματα της Κύπρου, πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο προς όφελος και ανάπτυξη όχι μόνο της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και της ιδέας του «e-citizen» όπου μέσω των σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών, ενδυναμώνει τη συμμετοχή και τη θέση του Ευρωπαίου Πολίτη στα όλα τρέχοντα της Ευρώπης-σπίτι μας.

Με το θέμα του «e-citizen», που από μόνο του είναι αρκετά μακροσκελές, δεν θα ασχοληθούμε άμεσα τόσο, αν και όπως θα δείτε, σαν νόηση συνδέεται με το παρών άρθρο. Το άρθρο αυτό καταπιάνεται κυρίως με την ανάλυση των δεδομένων που δημιουργούνται με το έμπα της εποχής του Γρήγορου Διαδικτύου, τις παρούσες καταστάσεις και τις ευκαιρίες που μπορούμε να αδράξουμε και εν κατακλείδι, κάποιες εισηγήσεις με έμφαση σε αυτό που αναφέραμε πριν σχετικά με τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Υπαίθρου. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ύπαιθρο δεν θα μπορέσουν ποτέ να εντάξουν ουσιαστικές e-business εφαρμογές ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, για όσο δεν παρέχονται Ευρυζωνικές Υπηρεσίες στην ύπαιθρο.

Παρόλο του ασυνήθιστα σοβαροφανές ύφους και θεματολογίας του άρθρου για το StudentClick, ελπίζουμε ότι σας κινήσαμε το ενδιαφέρων και συνεχίζετε να διαβάζετε πέραν αυτής της γραμμής.

0. Τα βασικά: Τι πάει να πει «Ευρυζωνική Σύνδεση» («Broadband»), «Γρήγορο Διαδίκτυο» και τα συναφή; (εάν νομίζετε ότι ξέρετε αρκετά επί αυτού του θέματος, πηδήστε στο 1.)

Στα γρήγορα και για σκοπούς και μόνο εγκαθίδρυσης του κύριου επιχειρήματος που έχει σκοπό να υποστηρίξει το παρών άρθρο, ας υποθέσουμε ότι οι αναγνώστες μας είναι φοιτητές σε κολέγια / πανεπιστήμια σε αστικές περιοχές. Όλοι εσείς λοιπόν οι αναγνώστες μας, σίγουρα έχετε μπει τουλάχιστον μια φορά σε εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών του κολεγίου / πανεπιστημίου που φοιτάτε, είτε για να ελέγξετε το email σας, είτε για να ψάξετε για κάτι στο διαδίκτυο. Ο λόγος που η μία σύνδεση που έχει το κολέγιο / πανεπιστήμιο σας έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί όλους τους χρήστες των εργαστηρίων σε (σχετικά) γρήγορες ταχύτητες, είναι λόγο του πράγματος που ακούτε σε διαφημίσεις, το «γρήγορο Διαδίκτυο», το «DSL», «optical fiber», «cable» και λοιπά «μασκαραλίκια». Άρα, υποθέτοντας ότι τώρα όλοι έχουμε μια κοινή αντίληψη για το τι εννοούμε όταν λέμε «γρήγορο Διαδίκτυο» και «Ευρυζωνική σύνδεση» («Broadband») συνεχίζουμε στο θέμα μας.

1. Ευρυζωνική Σύνδεση: Μιλάμε πλέον για κοινό αγαθό (commodity) όπως το νερό ή το ηλεκτρισμό; Ή ακόμη μιλάμε για «πολυτέλεια» και «υπερβολή»;

Μια απότομη προσγείωση: προσωπικά πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε που ζει σήμερα στο Δυτικό κόσμο έχει ακόμα τη νόηση ότι το Διαδίκτυο είναι ένα «πράμα» δύσκολο, ακριβό, άχρηστο, επίφοβο και «Internet τζιαι πελλάρες ρε κουμπάρε», είναι απλά πίσω από τον κόσμο και δεν έχει θέση στα μελλοντικά γίγνεσθαι του πως ζει και εξελίσσεται η οικονομία, η κοινωνία, ο άνθρωπος, ο κόσμος όλος, τελεία.

Τα πράγματα σήμερα έχουν εξελιχθεί ως εξής:

- Οποιοσδήποτε ανάλογα των οικονομικών του δυνατοτήτων, μπορεί να έχει Διαδίκτυο στο σπίτι του. Από μερικά σεντς τον μήνα (βλέπε «cytanetforall») μέχρι ώσπου θέλει να φτάσει κανείς.

- Παραδόξως, το «Γρήγορο Διαδίκτυο» είναι πραγματικά όπως διαφημίζεται. Δηλαδή κάτι σαν «10 φορές γρηγορότερο» (και βάλε, αναλόγως της Σύνδεσης) από τη σύνδεση με μόντεμ και τηλεφωνική γραμμή (dial-up).

- Και παρά τη λαϊκή ψευδαίσθηση που επικρατεί, κατά ωφέλιμη χρήση έρχεται αρκετά φθηνότερο από τη σύνδεση dial-up.

- Όποιες και να είναι η ανάγκες του καθενός, υπάρχουν στην αγορά μια μεγάλη γκάμα επιλογών όπου μπορούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε καταναλωτή, όσο αφορά συνδεσιμότητα και διαδικτυακές υπηρεσίες.

- Συγκριτικά με παλαιότερες εποχές, όταν οι υπολογιστές ήταν user unfriendly, απλησίαστοι οικονομικά και το διαδίκτυο υπόθεση των μεγάλων μόνο εταιρειών, τώρα η χρήση του υπολογιστή και του διαδικτύου είναι τόσο εύκολη και υπόθεση ρουτίνας όσο και η χρήση του κινητού τηλεφώνου.

- Χρειάζεται να πούμε και άλλα;

Άρα, αφού αναφέραμε όλα αυτά, πως είναι δυνατόν να θεωρούμε ακόμη το γρήγορο Διαδίκτυο ένα «επιπλέον», μία «πολυτέλεια» και μία «αχρείαστη δυσκολία», από τη στιγμή που η παροχή του έχει καταντήσει να είναι κάτι τόσο απλό όπως το να ανοίγουμε μια βρύση του νερού στο σπίτι μας;

Και για να ξεφύγουμε λίγο από την κοσμοκεντρική νησιώτικη νοοτροπία μας και να δούμε λίγο τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα πρέπει να μπαίνουμε σε σκέψεις, όταν βλέπουμε χώρες-μέλη του τότε Σοβιετικού μπλοκ να υπερτερούν (μερικές κατά πολύ) έναντι ημών στους δείκτες εισχωρήσεις αυτών των τεχνολογιών. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους δείκτες πιο κάτω, θα διαπιστώσει.

2 Η παρούσα κατάσταση του Ευρυζωνικού Διαδικτύου στην Κύπρου και την υπόλοιπη Ευρώπη

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική αύξηση στην ιδιοκτησία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και σύνδεσης με το διαδίκτυο (Ευρυζωνική και μη) στα Νοικοκυριά. Το κόστος πρόσβασης οποιουδήποτε χρήστη στο Διαδίκτυο κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ευρυζωνικές Υπηρεσίες παρέχονται από το 2001 από την ΑΤΗΚ, με την εισαγωγή της τεχνολογίας ADSL μέσω των υπηρεσιών i-choice. Το δίκτυο ADSL καλύπτει μόνο τις αστικές και εγγείς σε αυτές περιοχές (περίπου το 70% του πληθυσμού). Το κόστος της επιχειρηματικής σύνδεσης ADSL έχει μειωθεί αρκετά, αλλά παραμένει σχετικά ακριβό.

Όμως, η χρήση των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών είναι ακόμη περιορισμένη (4%), αλλά αυξανόμενη.

Στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ποσοστό χρήσης Ευρυζωνικού Διαδικτύου με τελευταία μέτρηση το 2004, ανέρχεται στο 34%, έναντι του μέσου όρου του 51% όλων των χωρών της Κοινότητας. Τα ίδια περίπου ποσοστά κυμαίνονται για όλες τις επιχειρήσεις, το σύνολο των Μικρομεσαίων και των Μεγάλων.

Ο μέσος όρος εισχώρησης του Ευρυζωνικού Διαδικτύου στις Χώρες Μέλη της ΕΕ είναι περίπου 11.5%, αλλά είναι άνιση ανάμεσα στα μέλη. Σε ψηλά ποσοστά, άνω του 20%, βρίσκονται η Ολλανδία, Δανία και Φινλανδία. Γύρω στο 15% βρίσκονται το Βέλγιο, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Όμως κυρίως στις νεοεισαχθείσες χώρες, Πολωνία, Σλοβακία, Κύπρος, Λετονία, Ουγγαρία, (μαζί με τις ήδη εισαχθείσες Ελλάδα και Ιρλανδία), τα ποσοστά βρίσκονται κάτω του 5% (Στατιστικές 10/2005).

Αυτό που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, είναι βλέπουμε χώρες, που προηγούμενα χρόνια η Κύπρος υπερτερούσε κατά πολύ έναντι αυτών σε οικονομική ανάπτυξη, να έχουν κάνει εντυπωσιακές προόδους. Παράδειγμα στην Εσθονία, το Ευρυζωνικό Διαδίκτυο βρίσκεται στο 12% και, παρέχεται σε κάθε σπίτι με τον ίδιο τρόπο όπως προ-εγκαθίσταται η παροχή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου. Στη Λιθουανία δε, με ποσοστό 5.8%, «γιόρτασαν» πριν περίπου δύο χρόνια, την αντικατάσταση της τελευταίας αναλογικής γραμμής στη χώρα με ψηφιακή. Πράγματι αρκετά εντυπωσιακό για χώρες που μόλις λίγα χρόνια πριν δεν υπήρχαν καν πάνω στο χάρτη, παρά ήταν ένα με το υπόλοιπο κόκκινο του χάρτη, υπό την καταπίεση της «πιο ίσης» από τους υπόλοιπους Μόσχας.

Όλες οι χώρες μέλη είναι αντιμέτωπες με την πρόκληση της διάδοσης αυτών των τεχνολογιών σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. κάτοικους απομακρυσμένων περιοχών αλλά και μειωπαθόντων ομάδων όπως χαμηλά μορφωμένους, ανέργους, ηλικιωμένους κλπ) και περιοχές. Στις χώρες μέλη που η εισχώρηση της τεχνολογίας είναι ψηλή, το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο όσο σε άλλες, αλλά είναι παραδεκτό ότι χωρίς συλλογικό Κοινοτικό προγραμματισμό και στήριξη, αυτό το κενό δεν πρόκειται να καλυφτεί από μόνο μέσω της αγοράς.

3. Για όσους ακόμη αναρωτιούνται "Ευρυζωνική Σύνδεση vs. Dial-up: Συμφέρει;"

Υπάρχει η λανθασμένη νόηση από πολλούς, ότι η Ευρυζωνική Σύνδεση είναι ακριβότερη από την Dial-up, και αυτό αποτελεί γι αυτούς τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα στο να αναβαθμιστούν. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, με τη μείωση των τελών των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών και συνάμα με την επέκταση της γκάμας των διαδικτυακών εφαρμογών, αυτό απλά δεν ισχύει. Ας αναλύσουμε τα επιχειρήματα: με την Ευρυζωνική Σύνδεση λοιπόν…

- …δεν έχει σχέση πόση ώρα περνά ο χρήστης στο διαδίκτυο, επειδή το τέλος είναι πάγιο, σε αντίθεση με την dial-up όπου η χρέωση είναι ανάλογα με την ώρα. Άρα, με ένα γρήγορο υπολογισμό, αν είστε κάποιος που περνά περίπου 25 ώρες τον μήνα online, τότε μία Ευρυζωνική Σύνδεση σας συμφέρει οικονομικά. Αυτό επίσης κάνει πιο πρακτικό το μηνιαίο προϋπολογισμό, χωρίς οι χρήστες να ανησυχούν εάν υπερβούν το χρονικό διάστημα και χρεωθούν επιπλέον (όπως στη σύνδεση dial-up).

- …περισσότεροι από ένας χρήστες μπορούν με μια απλή δικτύωση των υπολογιστών εντός του υποστατικού, να μοιράζονται τη Σύνδεση ταυτόχρονα με ικανοποιητική ταχύτητα, σε αντίθεση με την dial-up.

- …ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τη γραμμή της Ευρυζωνικής Σύνδεσης (π.χ.: ADSL) για τηλεφωνικές κλήσεις. Στην περίπτωση της dial-up, αυτό δεν μπορεί να γίνει (και αν σηκωθεί κατά λάθος το τηλέφωνο τερματίζεται η σύνδεση). Υπάρχουν και Ευρυζωνικές Συνδέσεις που δεν απαιτούν καν τηλεφωνική γραμμή (π.χ.: Cable). Άρα αυτό κάνει αχρείαστη την ανάγκη εγκατάστασης και διατήρησης επιπλέον γραμμής αφιερωμένη μόνο για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

- …επειδή οι ταχύτητες είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες, αντί π.χ. να περιμένετε άπραχτοι μέχρι να φορτωθεί μια σελίδα ή μέχρι να κατεβούν τα email σας, με την Ευρυζωνική Σύνδεση αυτός ο χρόνος άπραχτης αναμονής καταργείται. Ακόμη, καταργείται η κλήση και η αναμονή σύνδεσης (το «dialing» και το «dial waiting»), επειδή η σύνδεση είναι πάντα «ζωντανή» («always on»). Σε αυτό το χρονικό διάστημα που εξοικονομείται, ο χρήστης μπορεί να κάνει κάτι παραγωγικό (συν το ότι γλιτώνει και τη δυσφορία). Χρόνος = χρήμα, πασιφανές.

- Πακέτα ΑDSL συνήθως προσφέρουν τη δυνατότητα στους συνδρομητές να χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης που τους δίδονται για την υπηρεσία ΑDSL, για να συνδέονται και μέσω dial-up. Έτσι, ένας χρήστης δεν χρειάζεται να έχει δύο ξεχωριστές συνδέσεις ΑDSL και dial-up εάν π.χ. όταν θέλει να συνδέεται με το laptop του στο Διαδίκτυο μέσω τηλεφωνικής γραμμής όταν βρίσκεται εκτός με τους ίδιους κωδικούς.

Συμπέρασμα: Μπορεί στην αρχή μαζί με την εγκατάσταση η Ευρυζωνική Σύνδεση να φαίνεται μια σχετικά πιο ακριβή επιλογή, όμως σε λίγο καιρό θα σας έχει επιστρέψει τα χρήματα που επενδύσατε.

Ακόμα και αν τελικά διαπιστώσετε ότι μια Ευρυζωνική λύση δεν σας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα, τα τέλη τώρα είναι τόσο χαμηλά (με γύρω στις 10 λίρες μόνο τον μήνα μπορεί να έχει κάποιος μια καλή
Ακόμη, με τις νέες διαφημιζόμενες προσφορές, οι παροχείς Ευρυζωνικών Υπηρεσιών ολοένα προσφέρουν πιο ελκυστικά πακέτα που προσφέρουν δωρεάν εγκατάσταση και έκπτωση συνδρομής για μερικούς μήνες.
ADSL σύνδεση), που πιστεύω αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς μερικές λίρες παραπάνω για να εκμεταλλευτεί και να εξερευνήσει τα τόσα άλλα πλεονεκτήματα και εφαρμογές που θα μπορεί να έχει πρόσβαση με το Γρήγορο Διαδίκτυο.

4.1 Ευρυζωνική Σύνδεση: Οφέλη στις Επιχειρήσεις.

Το Διαδίκτυο αποτελεί αναμφισβήτητα, μια από τις σπουδαιότερες καινοτομίες της εποχής μας και παρέχει σημαντικά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία. Με τη σχετικά πρόσφατη εφαρμογή του Ευρυζωνικού Διαδικτύου, συνειδητοποιούμε ότι η γρήγορη επικοινωνία που προσφέρει αποτελεί καταλυτικός παράγοντας στην ανάπτυξη νέων αγορών και υπηρεσιών, στη βελτίωση των ήδη υπαρκτών, σε ένα μεγάλο εύρος τομέων και δραστηριοτήτων.

Μαζί με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών, ανοίγονται δρόμοι για νέες επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης. Με τη βελτίωση των εφαρμογών / διαδικασιών στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες, αυξάνονται τα κέρδη και οι απολαβές.

Η Ευρυζωνική Σύνδεση προσφέρει εύφορο έδαφος για τη δυνατότητα ανάπτυξης multimedia και υψηλής ποιότητας εφαρμογών, που εκτός από τις αυξανόμενες υπηρεσίες που θα προσφέρουν, θα αποτελούν θετικό επακόλουθο ως προς την ευκολία χρήσης και τη δια-δραστική επικοινωνία (interactive communication) αυτών των εφαρμογών με τους χρήστες, με επίσης θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Το Γρήγορο Διαδίκτυο αλλάζει δραματικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Παράδειγμα, εφαρμογές όπως το video conferencing, που ήταν αδύνατον να δουλέψουν με αργή σύνδεση, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες στις επιχειρήσεις. Το ηλεκτρονικό εμπόριο και το ηλεκτρονικό επιχειρήν (e-commerce, e-business) γίνονται βολικότερα, και επιτρέπουν συμφωνίες και συναλλαγές να γίνονται πιο γρήγορα, αλλάζοντας τα αγορανομικά δεδομένα.

Συνεπώς, με εύκολα προσβάσιμη Ευρυζωνική Σύνδεση, που μπορεί να στηρίζεται σε υφισταμένες υποδομές (π.χ. ψηφιακές τηλεφωνικές γραμμές, καλωδιακή τηλεόραση, υποδομή ασύρματου τηλεφωνικού δικτύου κλπ), η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται ταχύτερη, οι αγοραπωλησίες μέσω Διαδικτύου (με συνδυασμό πάντα με τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας) γίνονται βολικότερες, ακόμη και η εργασία από το σπίτι ή εν κινήσει γίνεται πραγματικότητα.

Όλα αυτά ανοίγουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και βελτιώνουν την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού. «Ευρυζωνική Σύνδεση» δεν σημαίνει μόνο «Γρήγορη Σύνδεση» για μια επιχείρηση, αλλά Γρήγορη και Ευέλικτη Επιχειρηματική Υποδομή.

Επίσης, το Γρήγορο Διαδίκτυο βοηθά στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, κάνοντας τις πιο ανταγωνιστικές και βιώσιμες έναντι των μεγαλυτέρων.

Βέβαια η Ευρυζωνική Σύνδεση από μόνη της δεν μπορεί να διασφαλίσει το αίσιο μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μαζί με τα πλεονεκτήματα, εκτός από τις σαφείς προκλήσεις για ανάγκη καλύτερου σχεδιασμού και προγραμματισμού των επιχειρήσεων, έρχεται και η ανάγκη περισσότερης σημασίας στην ασφάλεια των δικτύων. Το θέμα της ασφάλειας δεδομένων γενικότερα, γίνεται πιο κρίσιμο στην εποχή μας όπου τα δίκτυα και η Πληροφορική γίνονται όλο και περισσότερο αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Άρα μπορεί το «Γρήγορο Διαδίκτυο» να φέρνει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, αλλά όσο κοντινότερα έρχονται οι επιχειρήσεις στην Πληροφορική, τόσο μεγαλώνει η ευθύνη για προστασία των προσωπικών δεδομένων και για την ασφάλεια των δικτύων.

4.2 Ευρυζωνική Σύνδεση: Ευρύτερα Κοινωνικά Οφέλη

Βλέποντας γενικότερα κοινοτικά, η οικονομική ανάπτυξη λόγο της εξάπλωσης του Ευρυζωνικού Διαδικτύου, συντελεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (και τη διατήρηση των υπαρχόντων), στη βιομηχανική ανάπτυξη, στη βελτίωση της εκπαίδευσης και του τομέα της υγείας και σε τόσες άλλες εφαρμογές.

Λόγο της διαδεδομένης χρήσης των δικτύων από πολλούς χρήστες (εταιρείες, οργανισμούς, πολίτες, κυβερνήσεις κλπ), τα οφέλη κατανέμονται σε όλους τους χρήστες, με μια τάση να δημιουργείται ένα θετικό επακόλουθο στην Πολιτεία, Κοινωνία γενικότερα. Εν σχέση με το κύριο θέμα μας: η κοινωνικοοικονομική πλευρά της εξάπλωσης των Ευρυζωνικών Δικτύων αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις περιοχές της (απομακρυσμένης και εγγύς αστικών περιοχών) υπαίθρου, όπου οι βελτιωμένες επικοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που πρόσκεινται στον παράγοντα Απόσταση.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, το Ευρυζωνικό Διαδίκτυο μπορεί να υποστηρίξει ένα εύρος εφαρμογών που αφορούν την Εξ’ αποστάσεως Μόρφωση και τη Μάθηση γενικότερα. Εφαρμογές πραγματικού χρόνου (real time) και πολυμέσων (multimedia) μπορούν να φτάσουν στους χρήστες μέσω της Ευρυζωνικής Σύνδεσης. Πιο μακροχρόνια, αυτό συμβάλει κοινωνικά στην βελτίωση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και στη δια βίου μάθηση μιας κοινότητας.

Από την άποψη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-government), μέσω του Ευρυζωνικού Διαδικτύου μπορεί να παρέχεται η απευθείας παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες όλου του κράτους, απλά, εύκολα και γρήγορα, ανεξάρτητα της γεωγραφικής τοποθεσίας του χρήστη και χωρίς την ανάγκη ταλαιπωρίας του πολίτη από την ανάγκη μετακίνησης του στα κτήρια ενός κρατικού φορέα. Αυτό βελτιώνει σημαντικά τις σχέσεις και συναλλαγές Πολίτη – Κράτους.

Παρόμοια προσέγγιση αρμόζει και στον τομέα της Υγείας, όπου μέσω της Ευρυζωνικής Σύνδεσης, με την επικοινωνία μεταξύ ασθενή / μικρού τοπικού ιατρικού κέντρου, με π.χ. ένα Αστικό Ιατρικό Κέντρο, να μπορεί να πραγματοποιηθεί διάγνωση και φροντίδα ανεξάρτητα της απόστασης. Αυτό έχει άμεση εφαρμογή / χρησιμότητα σε χωριά απομακρυσμένων περιοχών, όπου συνήθως λειτουργεί μόνο ένα μικρό ιατρείο με μία νοσοκόμα εν υπηρεσία. Θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα με μια γρήγορη σύνδεση στο τοπικό ιατρικό κέντρο και με τη βοήθεια της νοσοκόμας, να μπορεί ένας γιατρός που βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο της πόλης να κάνει εξετάσεις ρουτίνας σε πολίτες και να συνιστά θεραπεία. Ειδικά για ομάδες που απαιτούν συχνότερη ιατρική φροντίδα όπως ηλικιωμένοι, αυτή η εφαρμογή γλιτώνει ταλαιπωρίες από μακρές μετακινήσεις ασθενών.

Τέλος, εφαρμογές όπως η εργασία εξ’ αποστάσεως και videoconferencing γίνονται εύκολα προσβατές στον οποιοδήποτε χρήστη με Ευρυζωνική Σύνδεση.

5. Ευρυζωνικό Διαδίκτυο για Όλους: Ένας Στρατηγικός Στόχος για την Ευρώπη

Βάση του Σχεδίου Δράσης eEurope, η καθολική ασφαλής πρόσβαση και χρήση των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας, όπως καθορίστηκε στην ατζέντα της Λισσαβόνας. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίσης καθολική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-Government), Ηλεκτρονικής Μάθησης (e-Learning), και Ηλεκτρονικής Υγείας (e-Health).

Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Μέτρα και Ταμεία συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου, μέσω διαφόρων προγραμμάτων που έχουν στόχο την απόκτηση γνώσης ως προς το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου των νεοεισαχθέντων χωρών, όπου η αγορά δυσκολεύεται να καλύψει τις περιοχές αυτές, τα διαρθρωτικά ταμεία και μέτρα έχουν στόχο την ανάπτυξη και υποστήριξη της υποδομής όσο αφορά την Πληροφορική, για την κάλυψη του κενού του Ευρυζωνικού Διαδικτύου. Όλα αυτά σε ισορροπία με την τρέχουσα ζήτηση-προσφορά των προϊόντων τεχνολογίας και μέσω του βελτιωμένου ανθρωπίνου κεφαλαίου εν συνδυασμό καινοτομιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η «Κομισιόν» που ακούτε) θα οργανώσει μία συνδιάσκεψη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2007, όπου θα έρθουν σε επαφή παράγοντες της Βιομηχανίας της Πληροφορικής και των απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου, σαν στόχο την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και τη δημιουργία επίγνωσης των δυνατοτήτων της βελτιωμένης υποδομής της Πληροφορικής και της Ευρυζωνικής Σύνδεσης για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Επιπρόσθετα, προς τη δημιουργία περισσότερων ενθαρρυντικών προϋποθέσεων για όλες τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 το .eu top level domain (μην ρωτάτε τώρα για μετάφραση), όπου όλες οι Ευρωπαϊκές Οντότητες (πολίτες, οργανισμοί, επιχειρήσεις) θα έχουν το δικαίωμα να κατέχουν διευθύνσεις (ιστοσελίδων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με κατάληξη .eu, εναλλακτικά του .com, .net κλπ. Εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις ήδη άρχισαν να υποβάλλονται προς απόκτηση διεύθυνσης .eu στην PriceWaterhouseCoopers Βελγίου (www.pwc.com), την εξουσιοδοτημένη αρχή από τη EURid (www.eurid.eu), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιλέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση του .eu top level domain. Το .eu είναι σε λειτουργία από την 7η Απριλίου 2006.

6. Η Κατάσταση στις Απομακρυσμένες Περιοχές της Υπαίθρου και το Κενό στην Ευρυζωνική Σύνδεση

Οι απομακρυσμένες περιοχές έχουν τη χαμηλότερη πληθυσμιακή συγκέντρωση, ο πληθυσμός είναι συνήθως εις γήρανση και συχνά με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Οι οικονομικές δραστηριότητες βασίζονται κυρίως στη γεωργία και κτηνοτροφία, με τον τουρισμό να είναι σε μια πιο εποχιακή / ευκαιριακή διάσταση.

Μαζί με τις περιοχές της υπαίθρου, υπάρχει η εντύπωση ότι η σημασία των περιοχών αυτών είναι σημαντικός μόνο για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και της Ευρωπαϊκής γεωργίας γενικότερα. Όμως, η ανάπτυξη των περιοχών της υπαίθρου δεν περιορίζεται μόνο για αυτόν το σκοπό, αλλά έχει να κάνει με τις προσδοκίες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών, όπου αποτελούν το 22% των Ευρωπαίων Πολιτών που ζουν στο 80% της Ευρωπαϊκής επικράτειας.

Υπάρχουν ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών και υποδομών, ανασταλτικοί παράγοντες συνήθως τοπογραφικοί (π.χ. ορεινές περιοχές) και ελλείψεις στα συγκοινωνιακά δίκτυα.

Συνήθως οι απομακρυσμένες περιοχές αντιμετωπίζουν περισσότερες οικονομικές δυσκολίες σε σχέση με τις αστικές και των εγγύς αυτών περιοχές, όπως το κόστος ζωής και το κόστος πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως λόγω των αποστάσεων μεταξύ αυτών των υπηρεσιών. Επιπρόσθετα με αυτά που αναφέραμε, η κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στα χαμηλότερα μορφωτικά επίπεδα και στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Προς το παρών, σε αυτές τις περιοχές δεν παρέχεται πρόσβαση σε Ευρυζωνικές Υπηρεσίες. Οι λόγοι είναι:

- Οι υπηρεσίες αυτές σχεδιάστηκαν βάση αστικών προδιαγραφών και μοντέλων αστικής επιχειρηματικής χρήσης.

- Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, οι απομακρυσμένες περιοχές είναι ασύμφορες για τους παροχείς Ευρυζωνικών Υπηρεσιών, επειδή οι μακρινές αποστάσεις και η χαμηλή συγκέντρωση πληθυσμού καθιστούν ασύμφορη την αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής ώστε να μπορεί να υποστηρίξει Ευρυζωνική Σύνδεση.

- Ποσοστιαία, η ζήτηση για Ευρυζωνική Σύνδεση στις απομακρυσμένες περιοχές της Ευρώπης είναι χαμηλότερη. Κατά μέσο όρο στις περιοχές της υπαίθρου που παρέχονται Ευρυζωνικές Υπηρεσίες, μόνο το 8% των οικουριών έχουν Ευρυζωνική Σύνδεση σε αντίθεση του 18% στις αστικές περιοχές.

Λόγω αυτών των συνθηκών, αυτές οι περιοχές βρίσκονται σε μειονεκτική θέση επειδή:

- Οι τοπικές επιχειρήσεις δεν έχουν εφικτή πρόσβαση σε ευκαιρίες πλήρης εκμετάλλευσης της τεχνολογίας της Πληροφορικής. Κυρίως αυτό τις περιορίζει στην δυνατότητα επέκτασής τους σε άλλες αγορές.

- Η εξωτερική και η εκ των έσσω επενδυτική δραστηριότητα δεν ενθαρρύνεται.

- Οι ντόπιοι καταναλωτές δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες / επιλογές χρήσης της Πληροφορικής εν σχέση με τους καταναλωτές στα αστικά κέντρα.

Συμπεραίνουμε λοιπόν: λόγο της απόστασης και την έλλειψη ανταγωνισμού, αυτή η συνεπαγόμενη έλλειψη ταχύτητας στη σύνδεση με το Διαδίκτυο εν σχέση με τις αστικές περιοχές, καταστεί τις απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου μη πρόσφορες για επιχειρηματική δραστηριότητα και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Αποστερεί ακόμη στον τοπικό πληθυσμό πρόσβαση σε άλλες ευκαιρίες απασχόλησης εκτός των υφιστάμενων σε αυτές τις περιοχές. Σαν αποτέλεσμα, παρατηρείται λεγόμενη «επιλεκτική» μετανάστευση του οικονομικά ενεργού / νεαρού πληθυσμού.

Συμπληρώνοντας τον φαύλο κύκλο, σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ο αρνητικός αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών, καταστούν δύσκολη την ανάπτυξη τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ελλείψεις σαν κι αυτές, εξουδετερώνουν πλεονεκτήματα αυτών των περιοχών, όπως η έλκυση επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγο του πιο χαμηλόμισθου εργατικού, επειδή το κόστος ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας είμαι αυξημένο. Αποτέλεσμα αυτού του φαύλου κύκλου λοιπόν, είναι η ολοένα αύξηση των χασμάτων μεταξύ αστικών και απομακρυσμένων περιοχών / περιοχών της υπαίθρου.

Από τη θετική πλευρά, με την πάροδο του χρόνου, η πρόοδος στην τεχνολογία ρίχνει όλο και περισσότερο τα κόστα στην εγκατάσταση και ιδιοκτησία Ευρυζωνικού Διαδικτύου. Λόγω αυτού, υπήρξε σημαντική αύξηση στην εισχώρηση του Ευρυζωνικού Διαδικτύου τα τελευταία 2 χρόνια. Αλλά και παρόλο που η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία σπρώχνει τις ταχύτητες σύνδεσης σε πιο γρήγορες συχνότητες (αν σκεφτεί κανείς ότι πριν μερικά χρόνια το «1024Κ» ακούγονταν σαν επιστημονική φαντασία), εν τούτοις το μεγάλο κενό στην εισχώρηση Ευρυζωνικού Διαδικτύου στις περιοχές της υπαίθρου / απομακρυσμένες περιοχές παραμένει.

Εν κατακλείδι, τα εμπόδια που καλούνται να ξεπεραστούν σε αυτές τις περιοχές με την εισχώρηση του Ευρυζωνικού Διαδικτύου, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες:

- Η Απόστασης είναι ένας γενικός παράγοντας σε όλες τις περιοχές της υπαίθρου όπου συντελεί στην αύξηση των κοστών των επιχειρήσεων, επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, την συγκοινωνία, την κοινωνική δραστηριότητα / συναναστροφή και αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην ποιότητα ζωής σε αυτές τις περιοχές.

Η απόσταση αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση των κατοίκων σε εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα, διοικητικές / κυβερνητικές υποδομές / υπηρεσίες, εκπαιδευτικά κέντρα, κοινωνικές / αθλητικές δραστηριότητες κλπ (βλέπε Κοινωνικά Εμπόδια).

- Οικονομικά Εμπόδια στην πρόσβαση των κατοίκων στην ευρύτερη αγορά εργασίας και επιχειρηματικότητα (προμηθευτές, πελάτες, ευκαιρίες), σε πρώτες ύλες, κόστα εξαγωγής σε άλλες περιοχές, συντελούν στο αυξανόμενο κόστος στα προϊόντα και υπηρεσίες.

- Πληροφοριακά Εμπόδια: Οι αρετές και τα πλεονεκτήματα πολλών περιοχών της υπαίθρου δεν είναι ορατά / γνωστά στον «έξω κόσμο», π.χ.: σε κάτοικους άλλων / αστικών περιοχών, τουρισμό, επενδυτές, τα τοπικά προϊόντα κλπ.

Σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή της Πληροφορικής και του Ευρυζωνικού Διαδικτύου έχει άμεσο αντίκτυπο στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, όπου είναι άριστα εργαλεία για το σκοπό της πληροφόρησης του κοινού και για την προώθηση των αρετών / προϊόντων / υπηρεσιών / επιχειρηματικών ευκαιριών / κουλτούρα – παραδώσεις κλπ των περιοχών αυτών.

- Τα Κοινωνικά Εμπόδια έχουν να κάνουν άμεσα με τις δυσκολίες πρόσβασης των κατοίκων στη μόρφωση, πληροφόρηση, υγεία, κοινωνικές δραστηριότητες κλπ.

Οι σημαντικές ευκαιρίες και το δυναμικό που δημιουργούνται από την τεχνολογία της Πληροφορικής και τις Ευρυζωνικές Υπηρεσίες, δύνανται να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των εμποδίων και προβλημάτων των απομακρυσμένων και περιοχών της υπαίθρου. Όμως στο θέμα της εφαρμογής των στις περιοχές αυτές, χρειάζονται να γίνουν πολλά βήματα ακόμη, έτσι ώστε με το σωστό προγραμματισμό / σχεδιασμό να είναι εις θέση να υλοποιηθούν ουσιαστικά προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των συγκεκριμένων καταστάσεων της κάθε περιοχής.

7. Γρήγορο Διαδίκτυο στις Απομακρυσμένες / Περιοχές της Υπαίθρου: Οικονομικά Οφέλη

Η Παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, η συνεχείς απαιτήσεις για βελτιωμένη ποιότητα, η Ευρωπαϊκή Διεύρυνση: αυτές είναι οι νέες πραγματικότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες οι κυβερνήσεις των Χώρων Μελών και οι Ευρωπαίοι πολίτες, μαζί και οι απομακρυσμένες / περιοχές της υπαίθρου. Αν και δεν είναι μόνο οι νέες συνεπαγόμενες προκλήσεις στη γεωργία που επηρεάζουν αυτές τις περιοχές, εν τούτοις οι Ευρωπαϊκές αγροτικές πολιτικές εις συνάρτηση των άλλων πολιτικών για τις περιοχές αυτές, παίζουν μεγάλο ρόλο στη συνοχή των Ευρωπαϊκών οικονομικών, κοινωνικών και τοπικών πολιτικών, λόγω του ότι οι περιοχές της υπαίθρου αντιστοιχούν με το 80% του συνολικού Ευρωπαϊκού εδάφους.

Το Ευρυζωνικό Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και εφαρμογών στις περιοχές της υπαίθρου, ή / και να βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες, βοηθώντας έτσι να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκαλούνται από το χάσμα μεταξύ υπαίθρου και αστικών περιοχών. Στον τομέα της γεωργίας, μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές γεωργικές / κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να ξανοιχτούν στις αντίστοιχες εθνικές και διεθνείς αγορές και γενικά να επιτρέψει τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεργάζονται με προμηθευτές και συνεταίρους ανεξαρτήτου της απόστασης και να γίνουν αποδοτικότερες.

Το Ευρυζωνικό Διαδίκτυο θέτει πρόσφορο έδαφος για την αποκεντροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, ξεπερνώντας έτσι τις δυσκολίες της απόστασης και του χαμηλού / αραιού πληθυσμού. Η βελτιωμένη και γρηγορότερη επικοινωνία, θα κάνει αυτές τις περιοχές πιο ελκυστικές, και θα βοηθήσει (αστικές) επιχειρήσεις να επεκταθούν και στις απομακρυσμένες / περιοχές της υπαίθρου, αλλά και τις υπάρχουσες τοπικές επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν / επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες εργοδότησης στους κατοίκους εκεί.

Συνοπτικά, τρεις ομάδες δραστηριοτήτων όπου το Ευρυζωνικό Διαδίκτυο θα βοηθήσει να αναπτυχθούν είναι:

- Στις Παραδοσιακές Ενασχολήσεις, αναμένεται να βοηθήσει στην προώθηση και εμπορευματοποίηση των υπάρχων / παραδοσιακών προϊόντων (από βιοτεχνίες, ελαφρά βιομηχανία, χειροτεχνία, γεωργία, παρασκευή τροφίμων) και να τις βοηθήσει να εξελιχθούν χρησιμοποιώντας εφαρμογές Ηλεκτρονικού Επιχειρήν (e-business).

- Καρπός Αποκέντρωσης και όχι μόνο: η δημιουργία Νέων Υπηρεσιών, μέσω της τηλε-εργασίας, παροχής τηλε-υπηρεσιών και πολυμέσων.

- Και μέσω της Αυξημένης Ελκυστικότητας των Περιοχών, στην ανάπτυξη Νέων Επιχειρήσεων. Για τη γενική αύξηση της ελκυστικότητας μιας περιοχής της υπαίθρου, σημαντική ευθύνη φέρουν και οι Αρχές, καθώς επίσης μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ενθάρρυνση και στη δημιουργία θετικού κλίματος για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

Είναι σημαντικό όλα αυτά να συνάδουν και να γίνονται με τη στήριξη και καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω από ένα πλαίσιο καθολικού σχεδιασμού, ώστε να υπερκαλυφτεί το Ψηφιακό Χάσμα (Digital Divide) μεταξύ αστικών - απομακρυσμένων περιοχών και υπαίθρου, όπως και μεταξύ των χώρων μελών. Έτσι, η ύπαιθρος / απομακρυσμένες περιοχές της Ευρώπης να γίνουν ένα απερίσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού στρατηγικού στόχου για να κατασταθεί η Ευρωπαϊκή Οικονομία σαν η «πιο ανταγωνιστική και δυναμικά βασισμένη στη γνώση οικονομία στον κόσμο, μέχρι το 2010».

8. Γρήγορο Διαδίκτυο στις Απομακρυσμένες / Περιοχές της Υπαίθρου: Κοινωνικά Οφέλη

Όπως ήδη αναφέραμε, τα οφέλη της Ευρυζωνικής Σύνδεσης έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις απομακρυσμένες / περιοχές της υπαίθρου, λόγω του ότι εστιάζονται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από τις μεγάλες αποστάσεις με αποτέλεσμα τα συγκοινωνιακά κόστα και τα κόστα παροχής υπηρεσιών είναι συνήθως ψηλότερα από τις αστικές περιοχές.

Η Ευρυζωνική Σύνδεση επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν και να ανταλλάζουν μεταξύ τους πληροφορίες ανεξάρτητα της τοποθεσίας τους. Η βελτιωμένη αυτή αμφίδρομη επικοινωνία επιτρέπει στους πολίτες που ζουν σε αυτές τις περιοχές να συμμετέχουν πιο ενεργά στη κοινωνική και δημοκρατική ζωή. Γεφυρώνοντας τις αποστάσεις, οι Ευρυζωνικές Εφαρμογές βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο, βοηθούν στην παροχή εκπαίδευσης, υγείας, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και απαλύνει τα προβλήματα του μειονεκτικού βιοτικού επιπέδου και της εγκατάλειψης λόγω αστυφιλίας.

Αυτό αποτελεί ένα άμεσα υπολογίσιμο όφελος για τις απομακρυσμένες / περιοχές της υπαίθρου.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, πιο «ανθρώπινου» χαρακτήρα υπηρεσίες που σχετίζονται με την Ηλεκτρονική Κουλτούρα (e-culture), Κοινότητες στον Κυβερνοχώρο (cyber communities) και ψυχαγωγία είναι εξίσου σημαντικές, ιδίως για το νεαρό πληθυσμό, όπου η παραμονή τους διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και στήριξη των περιοχών αυτών.

Με το Ευρυζωνικό Διαδίκτυο, οι απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου αποκτούν ένα εντελώς νέο νόημα. Στην ουσία, οι περιοχές αυτές διαφαίνονται ως ελκυστικές όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά επίσης για ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου και ελεύθερους επαγγελματίες, καλλιτέχνες, νεαρές οικογένειες, και οποιουσδήποτε άλλους που μοιράζονται μια κοινή έλξη για την ύπαιθρο, τη φύση και τον υπαίθριο τρόπο ζωής και δραστηριότητες (κυνήγι, ψάρεμα, καλλιέργεια, οδοιπορία κλπ). Με την Ευρυζωνική Σύνδεση, οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα βασισμένη σε κατανεμημένα επιχειρηματικά μοντέλα είναι εφικτή, και με αντίστοιχο τρόπο οι κάτοικοι μπορούν να παίξουν καλύτερα το ρόλο τους σαν πολίτες μέσω της «Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας» (e-Democracy).

Παράδειγμα, παρέχονται σε μια νεαρή οικογένεια ίσες ευκαιρείς και συνθήκες εκπαίδευσης / μάθησης για τα παιδιά της, ιατρική υποστήριξη για άμεση ή μακροχρόνια φροντίδα, επιτρέπει την ανάπτυξη επαγγελματικών ευκαιριών βασισμένες σε καινοτόμες ιδέες, δίνει πρόσβαση σε εικονικά μέσα διασκέδασης (π.χ. οι τελευταίες κινηματογραφικές ταινίες στο διαδίκτυο και online παιχνίδια) και συνάμα με αυτά, η ευχαρίστηση που προσφέρει ο καθαρός αέρα, η ησυχία, η φύση και η χαμηλή εγκληματικότητα. Η Ευρυζωνική Σύνδεση παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε δυναμικές Ηλεκτρονικές Κοινότητες με μέλη που μπορούν να υφίστανται οπουδήποτε στον κόσμο, ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή με εφαρμογές ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, με πλούσια πολυμέσα και λεπτομέρειες.

Συμπέρασμα: χωρίς την οικονομική / κοινωνικοπολιτική υποστήριξη για δημιουργία υποδομής για Ευρυζωνικές Υπηρεσίες στις απομακρυσμένες / περιοχές της υπαίθρου, ο άδικος αποκλεισμός των πολιτών αυτών των περιοχών θα συνεχίσει να μεγαλώνει, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην ύπαιθρο θα επιβραδυνθεί και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές ίσως να παύσει. Βέβαια για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εισαγωγή των Ευρυζωνικών Εφαρμογών, απαιτούνται και εναρμονισμένα νομικά πλαίσια και καθορισμός οικουμενικών προτύπων, τόσο εν σχέση σε τοπικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλιώς, η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα έχει όχι μόνο αρνητικό οικονομικοκοινωνικό αντίκτυπο σε αυτές τις περιοχές, αλλά και κατ’ επέκταση αρνητική επιρροή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή κοινότητα.

9. Εφαρμογές

Βασισμένη σε μία στρατηγική προσέγγιση για την ανάπτυξη της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», η ανάπτυξη Ευρυζωνικών Εφαρμογών στις απομακρυσμένες περιοχές και στην ύπαιθρο προσφέρουν τις δυνατότητες για την μακροχρόνια αειφόρο ανάπτυξη τους. Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν τη δυνατότητα για εισαγωγή δραστηριοτήτων που μέχρι τώρα ήταν μόνο διαθέσιμες εντός αστικών πλαισίων, αλλά και συγκεκριμένων δραστηριοτήτων / υπηρεσιών που βρίσκουν ειδική εφαρμογή στην ύπαιθρο.

Εφαρμογές και Παραδείγματα:

- Οι εφαρμογές της Τηλε-Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Υγείας (Telemedicine, e-Health) γεφυρώνουν αποστάσεις και χρόνο προσφέροντας υπηρεσίες στους πολίτες εντός των κοινοτήτων τους. Απομακρυσμένα νοσοκομεία / κοινοτικά ιατρεία μπορούν εκμεταλλευόμενα της Ευρυζωνικής Σύνδεσης να έχουν πρόσβαση σε ειδικευμένους γιατρούς στις πόλεις, σε τράπεζες πληροφοριών και online ιατρικές υπηρεσίες, και έτσι να προσφέρουν την ίδια ιατρική εξειδίκευση που προσφέρεται στις αστικές περιοχές.

Η απευθείας (
online) παρακολούθηση ασθενών γίνεται εφικτή, με σημαντικά οφέλη σε ασθενείς που χρίζουν συνεχή στήριξη, όπως ηλικιωμένους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή η έλλειψη ιατρικής φροντίδας σε αυτές τις περιοχές είναι ένας παράγοντας που ταλαιπωρεί ειδικά τους ηλικιωμένους πολίτες (αλλά και όχι μόνο), και συντελεί στη μετανάστευση πληθυσμού στα αστικά κέντρα προς ευκολότερη πρόσβαση σε φροντίδα.

Επίσης μέσω του Διαδικτύου γίνεται πιο πρακτική η αγορά ιατρικού εξοπλισμού, η παροχή συνταγών και η ανανέωση / αρχειοθέτηση των φακέλων των ασθενών.

- Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-Government). Όπως ήδη αναφέραμε, η Ευρυζωνική Σύνδεση βελτιώνει την απόδοση / άμεση αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προσφέροντας καλύτερη αμφίρροπη επικοινωνία μεταξύ κυβερνήσεων - τοπικών διοικήσεων και πιο εύκολη πρόσβαση στις Κυβερνητικές Υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου. Παρομοίως, αυτό όχι μόνο επιλύει προβλήματα που σχετίζονται με την απόσταση, αλλά λόγω της καλύτερης ποιότητας των υπηρεσιών (αποτέλεσμα της Ευρυζωνικής Σύνδεσης) τείνει να αυξάνεται η οργανωτική απόδοση της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των περιοχών αυτών.

- Εκπαίδευση. Το Ευρυζωνικό Διαδίκτυο ενδυναμώνει τη δια βίου διαδικασία της μάθησης και παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητευόμενους να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαίδευση σε πραγματικό χρόνο από προσοντούχους εκπαιδευτικούς, σε περιοχές όπου αυτή η εκπαίδευση δεν είναι διαθέσιμη.

Οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές γνώσης και να βιώνουν νέες διάφορες μορφές εκπαιδευτικού υλικού. Η Ευρυζωνική Σύνδεση πραγματώνει το
video conferencing μέσω του Διαδικτύου και διευκολύνει την αμφίδρομη διδακτική συνεργασία.

Πέρα από την παραδοσιακή νόηση του μαθητευόμενου «μαθητή» ή «φοιτητή», η Ηλεκτρονική Εκπαίδευση έχει και εφαρμογή και στην επαγγελματική εκπαίδευση, ανανέωση ή μάθηση νέων επαγγελματικών ικανοτήτων στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης για τη συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

- Στην Κουλτούρα, Πολιτισμό, η Ευρυζωνική Σύνδεση ελαχιστοποιεί τον αρνητικό παράγοντα της απόστασης μεταξύ των απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου και των πολιτιστικών κέντρων. Είναι εξίσου σημαντικό το ότι οι Ευρυζωνικές Υπηρεσίες επιτρέπουν την πρόσβαση στην Κουλτούρα και τον Πολιτισμό (μέσω εικονικών μουσείων, συναυλίες, κινηματογραφικές ταινίες κλπ), κάνοντας τους πολίτες της κοινότητας να νιώθουν (και να είναι) λιγότερο αποκομμένοι. Επίσης οι Ηλεκτρονικές Κοινότητες (e-communities) προσφέρονται ειδικά για άτομα που ζουν σε αυτές τις περιοχές σαν συμπλήρωμα στην κοινωνικοποίησή τους.

Αντίστροφα, δίνεται η δυνατότητα στις κοινότητες να προωθήσουν την τοπική τους κουλτούρα, παραδώσεις κληρονομιά στον έξω κόσμο, αλλά και σαν τρόπο καταγραφής και προβολής αυτών των πολιτιστικών χαρακτηριστικών για σκοπούς ενδυνάμωσης της κουλτούρας και δημιουργίας συνείδησης κυρίως προς τις νεότερες γενεές (αλήθεια, ποιος γνωρίζει καλά την ιστορία του χωριού του;).

- Αγροτουρισμός. Ένα τεράστιο θέμα από μόνο του, τόσο σημαντικό και σχετικό με την Κύπρο, που του αξίζουν καμιά εικοσαριά σελίδες τουλάχιστον στο πως θα μπορούσε η Πληροφορική με συνδυασμό με τις Ευρυζωνικές Υπηρεσίες να μεγιστοποιήσει την απόδοση αυτής της βιομηχανίας. (Κατ’ ακρίβεια αυτόν τον καιρό συμμετέχω σε ένα Ευρωπαϊκό Project σχετικό με αυτό το θέμα, οπόταν ίσως στο μέλλον να δείτε κάποια αναφορά σχετικά με αυτό στο StudentClick J ).

Στην Κύπρο υπάρχει βιομηχανία αγροτουρισμού και αναμφισβήτητα έχει πολύ καλές προοπτικές σαν επιπρόσθετη / εναλλακτική πηγή εισοδήματος και οικονομικής δραστηριότητας στις απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου (πως σας φαίνεται το «Σαν την Κύπρο εν έσιει κουμπάρε» για σλόγκαν;). Στην Ευρώπη υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα το πώς κοινότητες «πας τα κάκκαφα», «στο μαύρο κέρατο» κλπ έχουν μετατραπεί σε «
Livigno Ski Resort», «Places of Romanian Folkloric Significance», «Inner Istria Hiking and Climbing» κλπ.

Γενικά όμως, η τουριστική βιομηχανία υστερεί έναντι άλλων βιομηχανιών στη χρήση της βασικής Πληροφορικής, κυρίως λόγω του ότι αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στερούμενες ακόμα και της βασικής υποδομής (ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που μπορεί να ενώνεται στο διαδίκτυο) και λόγω της έλλειψης επίγνωσης των ωφελημάτων.

Κάτι που θα έπρεπε να ανησυχήσει πολλούς, είναι το γεγονός ότι ο σύγχρονος τουρίστας έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις για ταχεία συνδεσιμότητα με τη βάση του καθώς είναι σε διακοπές. Παράδειγμα, χρειάζεται να ελέγχει συχνά τα
emails της δουλειάς ώστε να μπορεί να δίνει οδηγίες και απαντήσεις, χρειάζεται να έχει επικοινωνία με συγγενείς και φίλους, και χρειάζεται άμα παραστεί έκτακτη ανάγκη να μπορεί να ενωθεί άμεσα με τη δουλειά του για να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο γεγονός.

Εκτός από το προφίλ του τυπικού μέσου τουρίστα, υπάρχει και ο τουρίστας, όπου όντας επιχειρηματίας, έχει την ανάγκη να έχει συνέχεια υπό τον έλεγχο του την κατάσταση στην επιχείρηση του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαιτητικός όσο αφορά την ύπαρξη γρήγορης σύνδεσης στο ξενοδοχείο που διαμένει, ειδάλλως απλά δεν θα διαλέξει ένα ξενοδοχείο που δεν του παρέχει αυτήν την υπηρεσία.

Ακόμα, ξενοδοχειακές μονάδες δεν λειτουργούν μονάχα για τουρίστες, αλλά και για επαγγελματικά συνέδρια, όπου χρειάζονται ένα χώρο άρτια εξοπλισμένο και φυσικά με Ευρυζωνική Σύνδεση. Σε αυτήν την περίπτωση, και το καλύτερο ξενοδοχείο να προσφέρει την πιο ελκυστική τιμή, είναι αδύνατον να πείσει τους διοργανωτές του συνεδρίου εάν δεν τους παρέχει γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Για να γελάσετε (;) λίγο με μας, πρόσφατα μας έπεισε (ή μάλλον, «μας εξαπάτησε») ένα ξενοδοχείο στη Λάρνακα (σε αστική περιοχή μάλιστα) ότι «διέθετε Γρήγορο Ίντερνετ», όπου και θα μας παρείχε στο συνέδριό μας, για να πάμε εκεί και να μας δώσουν ένα σύρμα του τηλεφώνου και να μας πουν «βάλτε τον δικό σας κωδικό και κάντε
dial-up». Εννοείται χάλια ποιότητα τηλεφωνικής γραμμής, όπου έπιανε μηδαμινές ταχύτητες και διακόπτονταν κάθε λίγο. Προς μεγαλύτερη απογοήτευση των φιλοξενούμενών μας, όταν χρεώθηκαν 50 λίρες για μερικές μέρες χρήσης της άθλιας τηλεφωνικής γραμμής του ξενοδοχείου για να διαβάσουν τα email τους. Μην σας πω για μια άλλη ιστορία σε ξενοδοχείο της Πάφου, όταν μας ζήτησαν 5 λίρες για μισή ώρα προσωπικής χρήσης του Διαδικτύου! Και όλα αυτά σε αντίθεση με ξενοδοχεία της «γέριμης» Βουλγαρίας και Λιθουανίας που το Διαδίκτυο ήταν… δωρεάν, ή με χρέωση μόλις 3 λιρών το δωδεκάωρο. Θα μπορούσα να σας πω και άλλες αηδιαστικά παρόμοιες ιστορίες που αφορούν ακόμα και ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Κύπρο (στη Λευκωσία συγκεκριμένα, το κατά τα άλλα κέντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της νήσου), αλλά αφήστε καλύτερα, παίρνετε την εικόνα που θέλω να δώσω.

Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι τα ξενοδοχεία στις περιοχές της υπαίθρου τα οποία δεν έχουν καν την επιλογή να προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία στους πελάτες τους, υστερούν σημαντικά. Και εάν πάρουμε σαν βάση τους χαμηλούς ρυθμούς εισχώρησης παροχής Ευρυζωνικού Διαδικτύου σε ξενοδοχεία αστικών (και κατά φύση τουριστικών) περιοχών, όπου έχουν εδώ και χρόνια την δυνατότητα παροχής Ευρυζωνικής Σύνδεσης στους πελάτες τους αλλά δεν κόπτονται ιδιαίτερα, τότε τι ελπίδες μας δίνονται για τα ξενοδοχεία στις περιοχές της υπαίθρου; Εάν τα ξενοδοχεία στις μεγάλες πόλεις δεν έχουν την επίγνωση στο να δουν τα πλεονεκτήματα, τότε τι να περιμένεις από τα ξενοδοχεία π.χ. των ορεινών περιοχών;

Ας περιοριστούμε όμως να αναφέρουμε ότι εύκολες εφαρμογές όπως
online κρατήσεις, προγραμματισμός ταξιδιού και ιδίως εφαρμογές για την προώθηση των περιοχών αυτών και για σκοπούς marketing, είναι πέρα για πέρα εφικτές και είναι πραγματικά κρίμα για την Κύπρο που έχει τόσες καλές προοπτικές στον τουρισμό, να μένει πίσω από άλλους Ευρωπαϊκούς προορισμούς που άρχισαν να εξελίσσονται τουριστικά εδώ και μόνο λίγα χρόνια.


- Γεωργία, Κτηνοτροφία, Επεξεργασία / Παρασκευή Τροφίμων. Στις απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου, η Ευρυζωνική Σύνδεση παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σύνδεση των σχετικών επιχειρήσεων αυτών των κλάδων με τις αντίστοιχες εθνικές και διεθνείς αγορές.

Μιας και σε πολλές περιοχές της υπαίθρου και απομακρυσμένων περιοχών οι πρωτογενείς αυτές οικονομικές δραστηριότητες συνεισφέρουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην τοπική οικονομία, μέσω του Ηλεκτρονικού Επιχειρήν (
e-business) μπορεί να ενθαρρυνθεί η επέκταση / διαφοροποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών, κάνοντας τις απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου πιο ελκυστικές καθώς και για την προώθηση των προϊόντων.

Ειδικά πρόσφατα, η ανάγκη για πιο οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κλπ, σπρώχνει όλο και περισσότερο την ανάγκη εφαρμογής της Πληροφορικής στους τομείς αυτούς προς καλύτερο προγραμματισμό και ακρίβεια χειρισμού.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα εφαρμογής που χρειαζόμαστε ειδικά στην Κύπρο, είναι η δημιουργία ενός
online κατανεμημένου συστήματος έκτακτης προειδοποίησης για την ανάγκη ψεκασμού των καλλιεργειών. Ένα σύστημα, όπου αναλύοντας διάφορες παραμέτρους (όπως υγρασία, θερμοκρασία σε συνδυασμό με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και το είδος της καλλιέργειας), θα μπορεί να ειδοποιεί αμέσως μέσω always on Ευρυζωνικών Υπηρεσιών τους αγρότες για το πότε ακριβώς χρειάζεται να ψεκάσουν, τι είδους και ποσότητα φυτοφαρμάκου να χρησιμοποιήσουν, πως θα ψεκάσουν (μέθοδοι και ασφάλεια για την υγεία, την καλλιέργεια και το περιβάλλον) κλπ. Έτσι, ο αγρότης δεν θα χρειάζεται να ψεκάζει επιπλέον άσκοπα, αποτρέποντας τον από το να χρησιμοποιεί λάθος / ακατάλληλα φυτοφάρμακα, εξοικονομώντας του λεφτά και κόπο, προστατεύοντας τον από επιτήδειους που θέλοντας να πουλήσουν περισσότερα φυτοφάρμακα τον συμβουλεύουν εσφαλμένα να ψεκάζει συχνά και άσκοπα, αποτρέποντας τον έτσι να δηλητηριάζει άσκοπα τον καρπό του, τον τελικό καταναλωτή αλλά και τη γη, τον αέρα, χλωρίδα και πανίδα.

Για την πραγμάτωση των άνω παραδειγμάτων / εφαρμογών ώστε να μπορούν να προσθέσουν αλυσιδωτά στην αξία των απομακρυσμένων περιοχών / περιοχών της υπαίθρου, χρειάζεται πρώτα η ανάπτυξη υποδομής για Ευρυζωνική Σύνδεση με κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και στρατηγικές και εργαλεία για τη μεταφορά των απαραίτητων γνώσεων, εμπειριών και καινοτομιών.

10. Προοπτικές στην Αγορά Εργασίας

Μέχρι πρόσφατα, με τα δεδομένα της «παραδοσιακής» οικονομίας, η απουσία δυνατότητας Ευρυζωνικής Σύνδεσης δεν θεωρείτο πρόβλημα για τις απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου. Ήταν δεδομένο, ότι μεγάλοι οργανισμοί ποτέ δεν θα επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στις απομακρυσμένες περιοχές και όσο αφορούσε το δημόσιο ενδιαφέρον, η ανάγκη για Γρήγορο Διαδίκτυο για αυτές της περιοχές ήταν ασήμαντη. Αυτή ήταν η κατάσταση όμως πριν την ανάδειξη του Διαδικτύου σαν ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, μεγάλες ή μικρές, καθώς και σαν ένα νέο μέσο επικοινωνίας για τον κόσμο.

Η αύξηση των εξ’ αποστάσεων ανταλλαγών και συνεργασιών, συνοδεύεται με την αύξηση της σημασίας της (εξ’ αποστάσεως) Ηλεκτρονικής Εργασίας (e-working / tele-working). Μη τη χρήση αυτών των τεχνολογιών συνεργασίας, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν όλο και περισσότερες δουλειές προς τα έξω και να βασίζονται περισσότερο σε συνεργασίες. Γι αυτό η σύγχρονη οικονομία ορίζεται σαν «Δικτυωμένη Οικονομία» (Networking Economy).

Άρα, η δικτυωμένη οικονομία μπορεί να προσφέρει σε ιδιώτες, ομάδες, επιχειρήσεις και τοπικές διοικήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου καλύτερες προοπτικές εργοδότησης και να ανοίξει πόρτες σε δουλειές που μέχρι τώρα προσφέρονταν μόνο από εταιρείες / οργανισμούς σε αστικές και εγγύς αυτών περιοχές. Οι επιχειρήσεις δεν θα είναι περιορισμένες στο να υφίστανται μόνο σε μία τοποθεσία, αλλά θα τους επιτρέπεται να ξανοίγονται και σε άλλες τοποθεσίες, εκμεταλλευόμενες των εκεί ευνοϊκών καταστάσεων.

Γνωστό παράδειγμα, είναι η μεταφορά κέντρων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) (λόγω του ότι δεν έχει σημασία που βρίσκεται ένα τηλεφωνικό κέντρο, αφού δεν απαιτείται φυσική επαφή για την εξυπηρέτηση του κοινού) σε εκτός αστικών περιοχών όπου τα έξοδα λειτουργίας είναι χαμηλότερα (ενοίκια γραφείων, μισθοί κλπ).

Αυτό και άλλα παραδείγματα (που δίδονται πιο κάτω) δείχνουν το πώς οι τεχνολογίες συνεργασίας μέσω Ευρυζωνικών Υπηρεσιών μπορούν να εισάξουν πρωτοφανείς αλλαγές στις επιχειρησιακές διαδικασίες και έτσι σπρώχνοντας τις επιχειρήσεις να γίνονται όλο και πιο «εικονικές» (η λέξη «virtual» αποδίδει καλύτερα το νόημα παρά τη λέξη «εικονικός» που ενδέχεται να προσδίδει περισσότερο την έννοια του «ψεύτικου»). Κατανεμημένοι εργαζόμενοι μπορούν να συνεργάζονται πλήρως αρμονικά, ανεξαρτήτου τοποθεσίας και να αξιοποιούνται ανάλογα όταν υπάρχει η ανάγκη για την ειδικότητα του καθενός.

Οι στοχευόμενες πληθυσμιακές ομάδες αυτών των εφαρμογών μπορεί να είναι είτε οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών / περιοχών της υπαίθρου που η ανάγκη γι αυτούς είναι να ενταχθούν «με τον υπόλοιπο κόσμο», είτε οι εργαζόμενοι που είναι προσωρινά σε αυτές τις περιοχές όπου η ανάγκη γι αυτούς είναι η συνδεσιμότητά τους με τον εργασιακό τους ρόλο.

Σαν παράδειγμα, παίρνουμε το σενάριο ενός ανθρώπου με ψηλό μορφωτικό επίπεδο που ζει σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Έχει πολλαπλούς επαγγελματικούς ρόλους στον οργανισμό για τον οποίο δουλεύει, ή / και στην κοινότητα που ενεργά συμμετέχει. Για να μπορεί να αναλαμβάνει αυτούς τους ρόλους, είναι λίαν εξαρτώμενος στις τεχνολογίες που του προσφέρουν αυτές τις εφαρμογές, μέσω φυσικά, ποιοτικών και αξιόπιστων Ευρυζωνικών Υπηρεσιών.

Πέραν αυτού, αυτές οι τεχνολογίες του επιτρέπουν να εναλλάσσεται μεταξύ επαγγελματικών περιβαλλόντων και τομέων στην προσωπική του ζωή. Σαν ανεξάρτητη προσωπικότητα, το άτομο αυτό μπορεί ταυτόχρονα να έχει και άλλους ρόλους π.χ. σαν μέλος μιας ομάδας κοινών ενδιαφερόντων, σαν μέλος της κοινότητας που ζει, ή στο να εκτελεί τα καθήκοντά και υποχρεώσεις του προς την Πολιτεία ή την τοπική διακυβέρνηση.

Όλα αυτά τα παραδείγματα που αναφέραμε, προαπαιτούν την κατάλληλη υποδομή συνδεσιμότητας και εφαρμογών, που θα μπορούν να υποστηρίξουν ένα πλούσιο περιβάλλον επικοινωνίας για το χρήστη, αξιοπιστία και ταυτόχρονα απλότητα, αμεσότητα, και δυναμικότητα στη λειτουργία. Για την ώρα, η έλλειψη υποδομής στις απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση.

Εκτός του ότι η τηλε-εργασία θα παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης για τις νεώτερες γενεές, αποτρέποντας έτσι την τάση μετανάστευσης στα αστικά κέντρα και την ερήμωση των απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου, οι τεχνολογίες συνεργασίας μπορούν να επιφέρουν μείζονες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των κρατικών μηχανισμών.

11. Στρατηγικές

Καταρχήν επιβάλλεται αλλαγή στάσης από το «όλα αυτά ακούγονται ενδιαφέρων» προς ουσιαστική ανάληψη δράσης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν πολλές μείζονες προκλήσεις όπως οι οικονομικές δυσκολίες, οι δαπανηρές επενδύσεις και οι βραδείς ρυθμοί εισχώρησης που καθυστερούν την ανάπτυξη των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών στις απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου.

Ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των τεχνολογιών δικτύου είναι επίσης αναγκαίος ώστε να διεγερθεί η ανάπτυξη των Ευρυζωνικών τεχνολογιών ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός σε επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών. Έτσι, με την παράλληλη ανάπτυξη και εξάπλωση των τρεχόντων τεχνολογιών όπως ADSL, cable, 3G, fixed wireless, satellite, fiber optic κλπ, αυτή η ποικιλομορφία στην προσφορά τεχνολογιών θα βοηθήσει άμεσα και έμμεσα στην επίλυση του προβλήματος Ευρυζωνικής πρόσβασης των περιοχών αυτών.

Χρειάζεται μία συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, κυβερνητικών φορέων, ακαδημαϊκής έρευνας, εργαστηρίων, οργανισμών προτύπων, κέντρα προώθησης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, οντότητες και συμπράξεις από την πλευρά των απομακρυσμένων περιοχών / περιοχών της υπαίθρου και από την πλευρά των παροχέων τεχνολογίας και υπηρεσιών. Η όλη έρευνα πρέπει να εστιάζεται και από την προοπτική της τεχνολογίας, αλλά και από την προοπτική των κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων. Στην διαδικασία της έρευνας, η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων είναι βαρυσήμαντη.

Ένα τέτοιο έργο για την απανταχού διαθεσιμότητα του Ευρυζωνικού Διαδικτύου μπορεί να είναι εθνικής κλίμακας (όπως ήδη έτσι γίνεται σε άλλες χώρες), σαν δημόσια / ιδιωτική κοινοπραξία ή με κρατικές χρηματοδοτήσεις σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Σε κυβερνητικό επίπεδο, μπορούν να δημιουργηθούν ευνοϊκοί αγορανομικοί μηχανισμοί που να ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε αυτές τις περιοχές, ή να υπάρχει κρατική παρέμβαση σε περιπτώσεις που μία περιοχή δεν είναι καθόλου ελκυστική για ιδιωτική πρωτοβουλία. Μπορούν να υποκινηθούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες στο να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους προς το κοινό (εκπαίδευση, υγεία, κλπ) βάση της χρήσης Ευρυζωνικής Σύνδεσης, ώστε να υπάρξει συναγωνισμός μεταξύ των παρεχέων για την ανάληψη αυτών των έργων.

Σαν απευθείας μέτρα βοήθειας προς τις τοπικές διοικήσεις αυτών των περιοχών, είναι η βοήθεια με την παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποδομής. Άλλος τρόπος, είναι μέσω της δημιουργίας ενός πλαισίου που να επιτρέπει στις τοπικές διοικήσεις να έχουν κάποιο επενδυτικό συμφέρον και επίσης στην προώθηση υλοποίησης έργων που απαιτούν Ευρυζωνική Συνδεσιμότητα.

Η δημιουργία δε δημόσιων κέντρων πρόσβασης (Public Access Points) στις απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου, είναι ένας δυναμικός τρόπος προς τη δημιουργία επίγνωσης και παροχής εκπαίδευσης στη χρήση των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών, στο κοινό και στις επιχειρήσεις. Τέτοια κέντρα δημόσιας Ευρυζωνικής Πρόσβασης μπορούν με τη στήριξη της Πολιτείας να στεγάζονται εντός δημόσιων κτηρίων γενικής χρήσεως όπως σχολεία, βιβλιοθήκες, ταχυδρομεία, πολιτιστικά κέντρα κλπ. Το μόνιμο προσωπικό που θα επανδρώνει τα κέντρα αυτά, θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο ώστε έτσι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους σχετικούς ρόλους, όπως την παροχή εκπαίδευσης, την ικανότητα υποστήριξης και συντήρησης του τεχνικού εξοπλισμού, υποστήριξη και βοήθεια προς τους χρήστες του κέντρου, αλλά και προς τις τοπικές επιχειρήσεις. Επίσης αυτά τα κέντρα θα μπορούν να φιλοξενούν και να ανανεώνουν την ιστοσελίδα της κοινότητας, και ενδεχομένως παροχή υπηρεσιών προς το κοινό όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φόρουμ κλπ.

Τέλος, να ξανα-τονίσουμε τη σημασία του ότι αυτές οι τεχνολογίες και υποδομές των υπηρεσιών πρέπει να υλοποιούν λύσεις οι οποίες να είναι επικεντρωμένες στις ανάγκες των χρηστών, να θέτονται εύκολα σε λειτουργία και να είναι εύκολες στη χρήση. Για να μπορεί να γίνει αυτό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να αναπτυχθούν ισάξιες υποδομές τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

12. Επιχειρηματικός Σχεδιασμός για την εξάπλωση και ανάπτυξη της Ευρυζωνικής Σύνδεσης στις απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου.

Ξεκάθαρος στόχος: Η ενιαία Ευρωπαϊκή ανάπτυξη και συνεργία, που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις πρώτα πρέπει να αποκτήσουν πλήρη επίγνωση των προοπτικών και ευκαιριών που δημιουργούνται με τα νέα δεδομένα του Ευρυζωνικού Διαδικτύου. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, είναι δυστυχώς η έλλειψη αυτής της επίγνωσης, ειδικά στις περιοχές που αναφερόμαστε. (Το θέμα του πώς δημιουργείται αυτή η επίγνωση το χειριζόμαστε ξεχωριστά στο σημείο 13. Δημιουργία Επίγνωσης).

Στρατηγικές προς δημιουργία επίγνωσης, μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο. Παράδειγμα: σε κρατικό επίπεδο, η δημιουργία προγραμμάτων μέσω των τοπικών διοικήσεων για τη δημιουργία επίγνωσης των νέων δυναμικών και ευκαιριών προς την επιτυχία, ενώ σε ιδιωτικό επίπεδο, μέσω μη-κυβερνητικών οργανισμών (εμπορικά επιμελητήρια, συντεχνίες και επαγγελματικοί σύνδεσμοι). Και στις δύο περιπτώσεις, η διάδοση επιτυχημένων παραδειγμάτων εφαρμογής και οι διάδοση βέλτιστων πρότυπων πρακτικών θα βοηθήσουν στη δημιουργία επίγνωσης.

Πριν ξοδευτούν κάρα με λεφτά για τη δημιουργία υποδομών, η εκ των προτέρων παρακίνηση των παραγόντων της υπαίθρου για δέσμευση στην εφαρμογή των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών αποτελεί προϋπόθεση. Αλλιώς, υπάρχει το ρίσκο να επενδυθούν πολλά λεφτά όπου θα αργήσουν πολύ να πιάσουν τόπο, ή, στο χειρότερο σενάριο, απλά θα παν αδίκως χαμένα από τη μη χρήση των υποδομών, μέχρι αυτές οι υποδομές να διαβρωθούν από μόνες τους και να εγκαταλειφθούν. Για να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο για αυτά τα μη επιθυμητά σενάρια, οι επενδυτές (κρατικοί / ιδιώτες) πρέπει α) να προσδιορίσουν τις ανάγκες τις αγοράς και τις προοπτικές στις εφαρμογές (πράγμα δύσκολο να γίνει από πριν, λόγο της απουσίας επίγνωσης των εφαρμογών και των ωφελημάτων) και β) η εκ των προτέρων δημιουργία της ζήτησης για Ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Η έναρξη κάποιας ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας βασισμένη σε Ευρυζωνικές Υπηρεσίες μπορεί να γίνει υπό τη μορφή Έργου (Project), υποστηριζόμενο από εύκολα προσβάσιμα κονδύλια και με την υποστήριξη προγραμμάτων από κρατικούς ή / και μη-κρατικούς οργανισμούς, με υπηρεσίες συμβουλευτικής και αξιολόγησης της πορείας.

Προσοχή όμως: Υπάρχουν όρια όπου ο κρατικός παρεμβατισμός πρέπει να σταματά και να δίνει χώρο και έδαφος στον ελεύθερο ανταγωνισμό να αναλάβει την εξέλιξη. Ο υπέρμετρος, καθοδηγητικός κρατικός παρεμβατισμός μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα, λόγω του περιορισμού της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς, οδηγώντας σε στασιμότητα, κακοδιαχείριση επενδύσεων, δυσκινησία σε μελλοντικές προσαρμογές κλπ (βλέπε πάμπολλα παραδείγματα αποτυχίας Πενταετών Σχεδίων, κρατικών κολεκτιβοποιήσεων κλπ στην Κεντρικά Ελεγχόμενη Οικονομία της ΕΣΣΔ). Οι φιλελευθεροποιήσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών από την άλλη, ευνοούν τον ανταγωνισμό και αυτό είναι αναμφισβήτητα είναι ένας κινησιακός παράγοντας για την εξάπλωση και ανάπτυξη των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών. Γι αυτό το θέμα, αναφερόμαστε στο 17. Φιλελευθεροποιήσεις, Παρεμβατισμός και ο Ρόλος του Κράτους.

Εστιάζοντας την προσοχή μας στην Ανέλιξη των Επιχειρήσεων και των Υπηρεσιών, πρέπει να ληφθούν υπόψην ορισμένοι παράμετροι:

Στην εποχή μας απαιτείται ο τρόπος που δουλεύουμε να μετεξελίσσεται συνεχώς. Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών Πληροφορικής, ο τρόπος που δουλεύουμε τώρα, δεν θα είναι ο ίδιος μετά από δύο χρόνια, ούτε και ήταν ο ίδιος πριν από δύο χρόνια. Για την περίπτωση των απομακρυσμένων περιοχών / περιοχών της υπαίθρου, μαζί με την ανάπτυξη εκεί των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών, πρέπει να εγκαθιδρυθούν νέοι τρόποι επιχειρηματικής δραστηριότητας, επειδή απλούστατα, τα πράγματα δεν θα μπορούν να δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο όπως πριν.

Από τη μια μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, επειδή όλα πρέπει να αρχίσουν από το μηδέν. Από την άλλη όμως, αυτό ίσως να αποτελεί και πλεονέκτημα, λόγω του ότι δεν χρειάζονται να ξεφορτωθούν πρώτα παλιές τεχνολογίες, επειδή στην περίπτωσή μας είναι ανύπαρκτες. Ίσως αυτό να ακούγεται παράδοξο, αλλά παίρνοντας ένα παράδειγμα ως εξήγηση (για αυτούς που γνωρίζουν), σε μία εταιρεία είναι πιο εύκολα τα πράματα όταν είναι να δημιουργηθεί το πρώτο σύστημα, αλλά δυσκολότερα όταν έρχεται η ώρα που πρέπει να γίνει η μεταφορά από τα υπάρχοντα συστήματα-γίγας σε εντελώς νέα. Όπως και να έχει το πράγμα, αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο καθοριστικής σημασίας, επειδή η Ευρυζωνική Σύνδεση από μόνη της δεν πρόκειται να φέρει την άνοιξη αν δεν υπάρχουν εφαρμογές που να τη χρησιμοποιούν. Άρα, εάν όλο το επίκεντρο της προσπάθειας είναι μόνο το «πως θα φέρουμε ΑDSL στα χωριά της Μαραθάσας», χωρίς το «πως θα δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος στο ποιος θα κάνει τι με το ADSL», ε τότε οι ημιτελείς δουλειές σε αυτή την περίπτωση ισούνται με την αποτυχία του όλου έργου.

Το αγοραστικό κοινό στις απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου, συνήθως υιοθετεί νέα προϊόντα με πιο αργούς ρυθμούς από ότι στις αστικές περιοχές. Γι αυτό το λόγο, δεν μπορεί να ακολουθηθεί η ίδια στρατηγική προώθησης του Ευρυζωνικού Διαδικτύου όπως στις πόλεις. Ένας καλός τρόπος προώθησης σε αυτές τις περιοχές, είναι η δημιουργία στοχευόμενων πακέτων, όπου θα προσφέρουν συγκεκριμένες ολοκληρωμένες λύσεις, αναλόγως των αναγκών (για επιχειρήσεις, ιδιώτες, υπηρεσίες κ.α.). Τα πακέτα αυτά, πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα «κομμάτια» της λύσης: υπολογιστές, εξοπλισμός, εφαρμογές, συμφωνημένο πλαίσιο τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης (service) κλπ σε ελκυστικές τιμές.

Επιπρόσθετα στην στρατηγική προώθησης, εκμεταλλευόμενου της τάσης της αγοράς του «follow the leader» (δηλαδή: όταν όλοι διστάζουν να υιοθετήσουν μια καινοτομία, βρίσκεται κάποιος που θα τολμήσει να το πράξει πρώτος, και όλοι μετά ακολουθούν την επιτυχία του), μπορούν μερικές επιχειρήσεις να υποστηριχτούν εντός των πλαισίων πιλοτικών projects, να υιοθετήσουν πρώτες λύσεις βασισμένες στην Ευρυζωνική Σύνδεση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της περιοχής / κλάδου να ακολουθήσουν και αυτές στην εφαρμογή. Σε ίδιο πνεύμα, χρειάζεται η ίδια ενθάρρυνση και υποστήριξη για τη δραστηριοποίηση ενός αριθμού παροχέων Ευρυζωνικών Υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι.

13. Δημιουργία Επίγνωσης

Η δημιουργία επίγνωσης για τις δυνατότητες που προκύπτουν με τη χρήση του Ευρυζωνικού Διαδικτύου είναι εξίσου σημαντική με την καθαυτή απανταχού διαθεσιμότητα του Ευρυζωνικού Διαδικτύου. Κατ’ ακρίβεια, σε αναπτυγμένες κυρίως χώρες της Ευρώπης όπου έχουν επιλύσει σε μεγάλο ποσοστό το θέμα της κάλυψης, η αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν από την κοινωνικοοικονομική άποψη του Κενού στη χρήση της Πληροφορικής, θεωρείται πιο σημαντική. Ένα από αυτά τα θέματα, είναι αυτό της δημιουργίας επίγνωσης, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου.

Η έλλειψη επίγνωσης των ωφελημάτων της Ευρυζωνικής Σύνδεσης είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση της. Σε αρχικά στάδια, η δημιουργία επίγνωσης σε αυτές τις περιοχές είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί αρκετή ζήτηση ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις κεφαλαίων για τη δημιουργία υποδομής. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχίζεται και μετά τη διαθεσιμότητα των Ευρυζωνικών υπηρεσιών, για να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δυναμικό τάσης υιοθέτησης τους, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο (τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις) όσο και ιδιωτικό επίπεδο (νοικοκυριά), ώστε να υπάρξει ουσιαστική χρήση στις υπηρεσίες και τις ευκαιρίες που προσφέρονται. Αυτός είναι ο τρόπος που θα διασφαλιστεί η χρήση των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές.

Μέσω της ζήτησης της αγοράς, οι παροχείς θα εξαπλώσουν την υποδομή, αλλά για να επέλθει η ανάπτυξη βάση αυτών των υπηρεσιών, απαιτείται η συμβολή σε επίπεδο Οργανισμών (κυβερνητικών και μη κυβερνητικών) ώστε όλος ο πληθυσμός να αποκτήσει το κίνητρο και τις γνώσεις για να τις χρησιμοποιήσει. Μια εθνικού επιπέδου στρατηγική προώθησης επίγνωσης σε αυτές τις περιοχές πρέπει να βασίζεται στην ανάλυση των πραγματικών αναγκών (από τον επιχειρηματικό τομέα και τους ιδιώτες) και μέσω της συνεργασίας διαφόρων οργανισμών (κυβερνητικών και μη), να επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία επίγνωσης, αλλά και εκπαίδευσης σε θέματα πληροφορικής, υποστήριξης χρηστών κλπ. Δίνεται βαρύτητα στη σημασία του ότι η προώθηση της επίγνωσης σε αυτές τις περιοχές πρέπει να είναι βασισμένη στην ανάλυση των πραγματικών αναγκών, στη διάγνωση της κατάστασης αυτών των περιοχών, στο ποιες εξελίξεις θα επακολουθήσουν στο μέλλον και ποιες ευκαιρίες θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος το όλο εγχείρημα να είναι μη και αντι-παραγωγικό.

Ποιοι τρόποι / εργαλεία θα μπορούσαν να προωθήσουν αποτελεσματικά την επίγνωση και περαιτέρω να προτρέψουν το καταναλωτικό κοινό να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες; Εξετάζουμε τρεις κατηγορίες: Μέσω Ιστοσελίδων, μέσω καμπάνιας άμεσης / προσωπικής επαφής και μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας. Ο συνδυασμός αυτών των μεθόδων, χρησιμοποιήθηκε σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη στήριξη της British Telecom, με αποτέλεσμα να εγγράφουν 900000 συνδρομητές.

Οι ιστοσελίδες είναι ένας καλός τρόπος προώθησης επίγνωσης και φυσικά, προώθησης των σχετικών προϊόντων προς το καταναλωτικό κοινό. Οι ιστοσελίδες έχουν τα γνωστά πλεονεκτήματα: εν λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, περιεκτικός κόμβος πληροφόρησης κλπ. Στην περίπτωση μας όμως, δεν είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος, επειδή, σκεπτόμενοι λογικά, πως μπορεί να προωθηθεί κάτι μέσω του Διαδικτύου, όταν το στοχευόμενο κοινό δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο (και εκείνοι που έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα, κατά πάσα πιθανότητα έχουν ήδη επίγνωση). Κατά τα άλλα είναι καλό σαν εργαλείο online πωλήσεων Ευρυζωνικών Υπηρεσιών (οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν online για εγκατάσταση σύνδεσης / συνδρομή και μετέπειτα να έρθει ένα τεχνικό συνεργείο για την εγκατάσταση), όχι όμως σαν τρόπος προώθησης επίγνωσης.

Πιο πετυχημένη μέθοδος, είναι η δημιουργία επίγνωσης μέσω καμπάνιας με τη συμμετοχή καθοδηγούμενων τοπικών ομάδων. Οι ομάδες αυτές, μπορούν να μοιράζουν φυλλάδια, να επισκέπτονται από πόρτα σε πόρτα, να πηγαίνουν σε επιχειρήσεις και να προτείνουν στοχευόμενες εφαρμογές, να κάνουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις πληροφόρησης σε δημόσιους χώρους κλπ. Έτσι εκτός από την πληροφόρηση, οι ομάδες αυτές μπορούν να εγγράφουν νέους χρήστες σε Ευρυζωνικές Υπηρεσίες, ή να συλλέγουν τα στοιχεία χρηστών που θα ενδιαφέρονταν να ειδοποιηθούν όταν οι Ευρυζωνικές Υπηρεσίες γίνουν διαθέσιμες στην περιοχή. Αυτές οι ομάδες, μπορούν να συντονίζονται και να τους δίνονται οδηγίες μέσω μίας κεντρικής ιστοσελίδας και αμφίρροπα οι ομάδες να τροφοδοτούν πίσω στην ιστοσελίδα τα αποτελέσματά τους και το πώς προοδεύουν.

Άλλος τρόπος, είναι η καμπάνια μέσω τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης. Παράδειγμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν σε ένα εύκολο αριθμό δωρεάν κλήσης, όπου θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά, να εγγράφονται σε υπηρεσίες ή να δηλώνουν ενδιαφέρον να ειδοποιηθούν όταν θα είναι διαθέσιμες οι Ευρυζωνικές Υπηρεσίες στην περιοχή τους. Επιχειρήσεις να ζητούν να τους επισκεφτεί κάποιος για να τους συμβουλέψει για την κατάλληλη γι’ αυτές λύση κλπ.

14. Εισηγούμενες Τεχνολογίες

Στα πλαίσια του υγιή και δίκαιου ανταγωνισμού, δεν είναι επιθυμητό να υπάρχει αποκλειστική προώθηση / μεροληπτική εύνοια μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας εις βάρος και παραγκωνίζοντας άλλων τεχνολογιών. Οι πολιτικές του κράτους και οι αγορανομικοί κανονισμοί πρέπει να είναι θεσμοθετημένοι ανάλογα, ώστε να δίνονται ίσες ευκαιρίες μεταξύ παροχέων διαφορετικών τεχνολογιών και υπηρεσιών Ευρυζωνικής Συνδεσιμότητας. Ανεξάρτητα όμως, όταν γίνονται εισηγήσεις για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, στην περίπτωσή μας το πώς θα μπορούσαν οι απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου να καλυφτούν με Ευρυζωνική Σύνδεση, τότε είναι σαφές ότι βάση των κριτηρίων γίνονται και οι ανάλογες εισηγήσεις. Αυτό δεν περιφρονεί τη σημασία της διαθεσιμότητας στην αγορά όσων πιο πολλών τεχνολογιών γίνεται σε αυτές τις περιοχές, ώστε να δημιουργηθεί αρκετό εκτόπισμα και να δουλέψει ο υγιής ανταγωνισμός υπέρ της επίλυσης του προβλήματος.

ADSL / Ενσύρματες Τεχνολογίες βασισμένες στο υφιστάμενη υποδομή του Τηλεφωνικού Δικτύου

Ποια θα ήταν λοιπόν η πιο κατάλληλη τεχνολογία; Παίρνοντας τα πράγματα εξ’ υπαρχής, η πιο κατάλληλη λύση θα ήταν μια τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να «κάθονταν» σε μια υπάρχουσα υποδομή μιας άλλης τεχνολογίας. Αυτό το είδαμε στην πράξη, με την παροχή Διαδικτύου μέσω των τηλεφωνικών γραμμών, με dial-up και τη χρήση modem. Έτσι εύκολα θα μπορούσε να εισηγηθεί κανείς, ότι το βέλτιστο είναι βάση της υποδομής των τηλεφωνικών γραμμών, να προσφέρονται Ευρυζωνικές Υπηρεσίες (σε αυτή την περίπτωση) ADSL, μιας και οι τηλεφωνικές γραμμές βρίσκονται παντού, σωστά; Αν ήταν όμως τόσο απλά τα πράγματα, τότε δεν θα υπήρχε λόγος συγγραφής όλου αυτού του άρθρου. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

- Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι παραδοσιακές αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές για την ταχεία μεταφορά δεδομένων, εξού και αναφερόμαστε στο «ADSL» σαν ξεχωριστό πράγμα.

- Αυτό που μπορεί να εκμεταλλευτεί η τεχνολογία ADSL, είναι η χρήση των υφιστάμενων περασμάτων (υπόγειων ή υπέργειων) των αναλογικών τηλεφωνικών γραμμών, για την εγκατάσταση ενός παράλληλου δικτύου με ψηφιακές γραμμές.

- «Παράλληλο Δίκτυο», πάει να πει ότι χρειάζεται να λειτουργεί με τα δικά του καλώδια, τους δικούς του υποσταθμούς κλπ. Άρα, αν εξαιρέσουμε το πλεονέκτημα της εκμετάλλευσης των ήδη υπαρχόντων περασμάτων του αναλογικού τηλεφωνικού δικτύου, τότε ουσιαστικά χρειάζεται να στηθεί μια ολόκληρη νέα υποδομή.

- Μέχρι πολύ πρόσφατα, για το μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει η ADSL, εξαρτιόνταν αποκλειστικά από το πόσο γρήγορα μπορούσε η ΑΤΗΚ να επεκτείνει το δίκτυο, και κατά πόσο υπήρχε ζήτηση σε κάποια περιοχή.

- Το κακό είναι, ότι υπάρχει τόση τεράστια ζήτηση στις αστικές περιοχές, όπου η ΑΤΗΚ από μόνη της δεν μπορεί να εξυπηρετήσει γρήγορα την ανάγκη για εγκατάσταση νέων ψηφιακών γραμμών (αναμονή μέχρι και λίγες εβδομάδες).

- Επίσης, εάν υπάρχει μεν η ζήτηση σε μια κοινότητα εγγύς κάποιας αστικής περιοχής, προτεραιότητα έχει μια άλλη κοινότητα που είναι πιο κοντά στην αστική περιοχή και που την μεσολαβεί. Το πρόβλημα είναι ότι η ζήτηση είναι τόσο τεράστια και το ενσύρματο τηλεφωνικό δίκτυο ανήκει αποκλειστικά στην ΑΤΗΚ (λόγο του μακρόχρονου μονοπωλίου), έτσι η ΑΤΗΚ από μόνη της δεν μπορεί να κινηθεί αρκετά γρήγορα για την εξάπλωσή του.

- Για τις κοινότητες εγγύς των αστικών περιοχών τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα, επειδή σε κάποια φάση όχι πολύ μακρά θα επεκταθεί το δίκτυο και κοντά τους (αν και ο χρόνος λειτουργεί εναντίων). Για τις περιοχές όμως που βρίσκονται μακρύτερα, τότε πολύ απλά δεν υπάρχει η πολυτέλεια να περιμένουν για τόσο πολύ καιρό για κάτι που οι υπόλοιπες περιοχές στην Ευρώπη θα το έχουν εδώ και χρόνια.

- Πριν όμως βιαστείτε να μαζέψετε την επιχείρησή σας από την ύπαιθρο για να έρθετε κοντύτερα στις αστικές περιοχές ώστε να έχετε Ευρυζωνική Σύνδεση, ο ανταγωνισμός τους τελευταίους μήνες αρχίζει και μπαίνει βαρύς και θα δείτε ακόμα στο επόμενο έτος που θα πάρει φωτιά για τα σχετικά ήσυχα δεδομένα της Κύπρου. Αυτός ο ανταγωνισμός, θα κλοτσήσει κυριολεκτικά τα πράγματα (και τους υπάρχοντες παροχείς), και πλέον θα είναι αγώνας δρόμου για το ποια εταιρεία θα φέρει πρώτη Ευρυζωνική Σύνδεση στις «παρθένες» περιοχές. Αυτό όντας καλό για τις κοινότητες κοντά στα αστικά κέντρα, πάλι, ο χρόνος λειτουργεί κόντρα εναντίων για τις απομακρυσμένες περιοχές, που μαστίζονται ήδη από την ερήμωση, μειωμένη οικονομική δραστηριότητα και τα άλλα προβλήματα που ήδη αναφέραμε.

- Για την παροχή ADSL δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται η υποδομή της ΑΤΗΚ, αλλά οποιοσδήποτε παροχέας μπορεί να κτίσει το δικό του δίκτυο. Βέβαια αυτό παίρνει χρόνο, αλλά συμβάλει στη γενική βελτίωση των υπηρεσιών λόγο της φόρτισης του ανταγωνισμού.

Συμπέρασμα: η ADSL έχει καλές προοπτικές να φτάσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σχετικά σύντομα στις κοινότητες εγγύς των αστικών κέντρων, οπόταν κάντε υπομονή. Ο ανταγωνισμός που καλπάζει (και εκτός φρασεολογίας «ADSL») θα κάνει τα πράγματα να κινηθούν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Περιμένετε να δείτε μόνο τι έχει να γίνει μέχρι του χρόνου.

‘Όμως για τις απομακρυσμένες περιοχές, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. Τα καλώδια, οι υποσταθμοί, η συντήρησή τους και οι υπηρεσίες στους χρηστές στοιχίζουν πολύ. Το να τραβήξει κανείς καλώδια σε απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου, ειδικά όταν υπάρχει μικρή ζήτηση, είναι ασύμφορο. Σκεφτείτε μόνο τις κοινότητες στις ορεινές περιοχές. Μόνο με υποστήριξη και κονδύλια θα μπορεί να επιταχυνθεί αυτό. Ήδη αναφερθήκαμε σε αυτά τα θέματα.


«Bundle»: Συνδυασμός Ευρυζωνικής Σύνδεσης με άλλες υπηρεσίες (τηλεφωνία, Ψηφιακή Τηλεόραση κλπ). Ενσύρματα.

Αυτές οι λύσεις (παρόλο όντας ενσύρματες κληρονομούν τις δυσκολίες που αναφέραμε ήδη), σπρώχνουν τα πράγματα όσο αφορά τη δημιουργία ζήτησης. Ευκολότερα καταλαβαίνει κάποιος όπου στερείται γνώσης και επίγνωσης το «100 παγκόσμια κανάλια» παρά το «1024 Kbps».

Η προσφορά πακέτων Ψηφιακής Τηλεόρασης (μαζί με υπηρεσίες DVR, εγγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων, scheduling, Video on Demand κλπ) με Ευρυζωνική Σύνδεση μαζί, αποτελούν πιο ελκυστικά πακέτα στις ευρύτερες καταναλωτικές μάζες που διστάζουν να κάνουν συνδρομή μόνο για Ευρυζωνική Σύνδεση, ένα πράμα που όπως είπαμε, δεν έχουν γνώση, δεν έχουν επίγνωση.

Έτσι, ο ανταγωνισμός σπρώχνει και από αυτή την αγορά -την παροχή (Ψηφιακής) Τηλεόρασης- και ο πρώτος στην κούρσα που θα φτάσει στα βουνά της Μαραθάσας και στο Λιοπέτρι, θα είναι και αυτός ο πρώτος που θα προσφέρει σε πακέτο και Ευρυζωνική Σύνδεση.

Θα ακούσατε όλοι το βρυχηθμό που επικρατεί με την πρόσφατη συμφωνία ΑΤΗΚ με την LTV, ε τώρα ξέρετε τον λόγο που δεν είναι καθόλου τυχαίος. Ακούστηκαν πολλά και αντικρούστηκαν άλλα τόσα σχετικά με αυτό το θέμα, πράγμα διόλου παράξενο όταν παίζονται πολλά… πολλά… εκατομμύρια λίρες. Όπως και να έχει το πράγμα, το ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο ήδη καθορίζεται ακόμη και μέσω της νομικής οδού. Σαν ανεξάρτητη άποψη όμως (προσπαθήστε να αγνοήστε λίγο τις διαφημιστικές λωρίδες «Cytanet» στο κάτω περιθώριο), σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσω όπως είπαμε ήδη, ότι καταστάσεις αυτού του τύπου, δηλαδή από τη μία οι διαμαρτυρίες περί πολιτικών σκοπιμοτήτων και οικονομικών συμφερόντων και από την άλλη οι διαμαρτυρίες για μονοπωλιακές τάσεις, είναι καταστάσεις που πρέπει να είναι προς αποφυγήν, επειδή και τα δύο άκρα λειτουργούν εναντίων του σκοπού της απανταχού διαθεσιμότητας της Ευρυζωνικής Σύνδεσης.

Στην αγορά της πακετοποίησης Ευρυζωνικών Υπηρεσιών και Τηλεόρασης έχουν ήδη μπει στρατηγικές συμμαχίες, όπως ΑΗΚ-Cablenet, ΑΗΚ-PrimeHome και δεν συμμαζεύεται… Αναμένατε εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα που σίγουρα μας ενδιαφέρει όλους, επειδή όλοι γουστάρουμε την ιδέα να έχουμε κάτω από τον αντίχειρα μας «μια φάουσα» κανάλια. Και επειδή όλοι λίγο-πολύ έχουμε το κόμπλεξ της Κύπρου που «μια ζωή όταν είμασταν μιτσιοί είχαμεν μόνο το ΡΙΚ, τζιαι εβλέπαμεν τους Αμερικάνους στα έργα που είχαν σιήλια (!!) κανάλια!». «Ε, και άμα λάχει τώρα, μαζί με τα σιήλια κανάλια, φέρε και τούτο το ευλοημένο το «Broadband Internet» να δούμε και εμείς τι πράμαν είναι!».

Μετά από αυτή τη πολύ σύντομη εύθυμη ανάπαυλα (πάντως συγχαρητήρια αν τα καταφέρατε να διαβάσετε μέχρι εδώ, εγώ έλυσα), συνεχίζουμε στο γνωστό μονόχνοτο ύφος.

Εναλλακτικές Τεχνολογίες / Τεχνολογίες Νέας Γενεάς / Ασύρματες Τεχνολογίες

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, ανακεφαλαιώνουμε: Παρόλη την εξέλιξη της τεχνολογίας, της υποδομής και τον ανταγωνισμό που πυροδοτεί τα δεδομένα, οι τεχνολογίες που στηρίζονται σε ενσύρματα δίκτυα στοιχίζουν πολύ στην εξάπλωσή τους, αργούν να φτάσουν στις εκτός αστικές περιοχές, δεν ενθαρρύνονται να «πατήσουν» σε περιοχές που είναι πολύ μακριά, ή δύσβατες, ή όπου δεν υπάρχει πολλή ζήτηση και άλλα που ήδη αναφέραμε.

Άρα, ειδικά για τις απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει η ανάγκη εξέτασης εναλλακτικών λύσεων, που να βασίζονται σε υποδομές που να είναι πιο ευέλικτες, ευκολότερες στην εγκατάσταση και φτηνότερες από τις ενσύρματες. Ε δεν έμειναν και πολλές επιλογές για να αποκλείσουμε, μιλούμε πλέον για ασύρματες τεχνολογίες.

Σχετικά «νέα φρούτα» για τις μάζες στο παιχνίδι των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών, τεχνολογίες όπως 3G, WLAN, Satellite αποτελούν τώρα λύσεις και για τον «πραγματικό κόσμο». Οι ασύρματες τεχνολογίες δεν είναι μόνο πρακτικές λύσεις για περιπτώσεις που «δεν πάει, δεν φτάνει το σύρμα», αλλά και για ανάγκες όπου απαιτείται κινητικότητα («mobility»). Εδώ εξετάζουμε την πρώτη περίπτωση.

Οι ασύρματες σε συνδυασμό με τις ενσύρματες τεχνολογίες Ευρυζωνικής Σύνδεσης είναι ρεαλιστικές λύσεις για τις όχι πολύ απομακρυσμένες / δύσβατες περιοχές της υπαίθρου, όπου π.χ. μπορεί να φτάσει η ενσύρματη υποδομή μέχρι το κεφαλοχώρι και με τη σειρά του να εξαπλώσει τις Ευρυζωνικές Υπηρεσίες στα δίπλα χωριά, αλλά για ξεκομμένους οικισμούς να μην υπάρχει η δυνατότητα. Γι αυτά τα υποστατικά (που μπορεί, εκτός από οικισμοί, να είναι αγροτικές επιχειρήσεις και ελαφρές βιομηχανίες που λόγο της φύσης τους να είναι εκτός των κυρίων οικιστικών περιοχών), οι ασύρματες τεχνολογίες είναι η λύση. Παράδειγμα, μπορεί ένα αποκομμένο υποστατικό να συνδέεται μέσω WLAN σύνδεση από ένα κοντινό υποστατικό. Ή, στην περίπτωση που είναι εντελώς απομονωμένο, με τη χρήση Δορυφορικής Σύνδεσης (θέμα που εξετάζουμε στο επόμενο κομμάτι).

Όσο αφορά τις απομακρυσμένες / αποκομμένες / δύσβατες / αραιοκατοικημένες περιοχές, επειδή η ζήτηση δεν καθιστά σύμφορη την δημιουργία ενσύρματης υποδομής, το ασύρματο διαδίκτυο είναι η μόνη λύση. Μια λύση θα μπορούσε να είναι μία δορυφορική σύνδεση να παρέχει Ευρυζωνική Σύνδεση σε ένα «υποσταθμό», και ο υποσταθμός αυτός μέσω
WLAN ή Wi-Fi να προσφέρει σύνδεση στους υπόλοιπους οικισμούς. Για την υλοποίηση βέβαια χρειάζονται κονδύλια και στήριξη από το δημόσιο, και δημιουργία συνεργασιών εντός της κοινότητας.

Όμως, όπως θα δούμε και στο επόμενο σημείο, οι ασύρματες λύσεις δεν είναι η ουρανοκατέβατη τεχνολογία που θα λύσει τέλεια όλα τα προβλήματα.

15. Ασύρματες / Δορυφορικές Τεχνολογίες: Η προοπτική για τις Απομακρυσμένες Περιοχές; Θετικά και Αρνητικά.

Γενικά, οι ασύρματες / δορυφορικές λύσεις είναι πιο κατάλληλες για τις απομακρυσμένες περιοχές, όπου απουσιάζει η κατάλληλη ενσύρματη τηλεπικοινωνιακή υποδομή για Ευρυζωνικό Διαδίκτυο. Παράγοντες όπως φυσικά εμπόδια που προκύπτουν από την γεωλογική μορφολογία της περιοχής (βουνά, ποτάμια, χερσόνησοι, νήσοι), καθιστούν πολύ δύσκολη έως αδύνατη και ασύμφορη την επέκταση ενσύρματης υποδομής.

Για την ασύρματη μεταφορά δεδομένων, ερευνώνται διάφορα θέματα για τις όντας σχετικά πρόσφατες και ακόμα εξελισσόμενες τεχνολογίες. Παράδειγμα, το θέμα της επίπτωσης των εκπομπών στην υγεία των κατοίκων και το πώς επηρεάζονται τα τοπικά οικοσυστήματα. Άλλο θέμα, που αφορά περισσότερο τοπικά δίκτυα, είναι το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων. Η ποιότητα, η βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας και της μεταφοράς δεδομένων αποτελούν επίσης θέματα έρευνας και καινοτομιών.

Όπως και να ‘χει, εδώ εξετάζουμε δύο κατηγορίες λύσεων: αυτές που βασίζονται σε σύνδεση με επίγειους σταθμούς μέσω ραδιοκυμάτων, και σε λύσεις που βασίζονται σε σύνδεση μέσω δορυφόρων. Και οι δύο βασίζονται στο γενικό μοντέλο τοπολογίας, όπου η Ευρυζωνική Σύνδεση «έρχεται» σε ένα τοπικό υποσταθμό και με τη σειρά του παρέχει σύνδεση (συνήθως ασύρματα – π.χ. WLAN / Wi-fi) στα εγγύς υποστατικά της κοινότητας.

Ακόμη, εξετάζουμε τη λύση των Ασύρματων Δικτύων «mesh», όπου ο ανεξάρτητος τρόπος που κτίζονται και συνεργάζονται είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρων.

Ραδιοκύματα

Παρόλο που η εφαρμογή αυτού του είδους των ασύρματων τεχνολογιών για Ευρυζωνική Σύνδεση δεν κερδίζει γρήγορα έδαφος στην αγορά, εν τούτοις μπορεί να αναδειχθεί ωσάν μία πρακτική λύση για τις απομακρυσμένες περιοχές… ίσως.

Σενάριο: Σε ένα απομακρυσμένο από οικιστικές περιοχές υποσταθμό γίνεται η Ευρυζωνική Σύνδεση, είτε με DSL (αν προσφέρεται στην περιοχή), είτε από οπτική ίνα (αν βρίσκεται κοντά σε backbone οπτική ίνα), είτε μέσω μικροκυμάτων από άλλο σταθμό (εάν υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ τους). Με παρόμοιο τρόπο που λειτουργούν οι ραδιοσταθμοί, μια αντένα στον υποσταθμό εκπέμπει σε ένα εύρος μπάντας συχνοτήτων και παρέχει σύνδεση στο εύρος της απόστασης που μπορεί να καλύψει. Σε μια κοινότητα που καλύπτεται από την εκπομπή, ένας παροχέας εγκαθιδρύει αμφίδρομη επικοινωνία με τον υποσταθμό (σε αντίθεση με το ραδιόφωνο που λειτουργεί μόνο σαν δέκτης) και στη συνέχεια μέσω π.χ. WLAN ή Wi-fi, παρέχει σύνδεση στην υπόλοιπη κοινότητα. Το ρόλο του παροχέα και την ευθύνη της λειτουργίας του δικτύου μπορεί να τον αναλάβει η ίδια η κοινότητα.

Υπηρεσίες που δουλεύουν κάτω των 10GHz, μπορούν να προσφέρουν Ευρυζωνικές Υπηρεσίες από 500kbps με 6Mbps και να καλύψουν αξιόπιστα αποστάσεις των 10 με 15 χιλιομέτρων.

Τέτοιες λύσεις εφαρμόστηκαν ήδη σε αναπτυσσόμενες χώρες τις Αφρικής, όπου υπάρχουν τεράστιες αποστάσεις μεταξύ οικιστικών κέντρων όπου μεσολαβούν τεράστιες εκτάσεις σαβάνας ή ερήμου και βέβαια παντελής απουσία υποδομής.

Ακούγεται απλό; Υπάρχει και η άλλη άποψη. Όλα αυτά, μπορούν να γίνουν με την προϋπόθεση, ότι υπάρχουν οι ρυθμιστικές διατάξεις για παροχή αδειών εκπομπής, εάν υπάρχουν διαθέσιμα εύρη συχνοτήτων για αδειοδότηση, στα πόσα Hz επιτρέπεται να γίνεται εκπομπή και εάν είναι πρακτικά και νομικά εφικτό η δημιουργία υποσταθμών εκπομπής (όπως είπαμε, περιβαλλοντικοί και παράγοντες για τη δημόσια υγεία).

Επίσης, ο σχεδιασμός, το στήσιμο, η κατεύθυνση και η κάλυψη των εκπομπών και των ασύρματων δικτύων δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός, μελέτη και εφαρμογή ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες κάλυψης, ταχύτητας και αξιοπιστίας μεταφοράς δεδομένων, τη δημόσια υγεία, τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες (π.χ. ηλεκτρικές καταιγίδες) και εξεύρεσης της τοπολογίας που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες με το χαμηλότερο κόστος κλπ.

Δεν γνωρίζω αν έγινε εφαρμογή τέτοιων λύσεων για παροχή Ευρυζωνικών Υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου. Συνήθως τέτοιες λύσεις υιοθετούνται μόνο από (μεγάλες) επιχειρήσεις. Δεν γνωρίζω επίσης αν έγινε κάποια μελέτη σκοπιμότητας για αυτό το θέμα (αυτό που ακούστηκε περισσότερο είναι η μελέτη που έγινε για την λειτουργία υποσταθμού της Hellas Sat, αλλά αυτό δεν αφορά ραδιοκύματα, αλλά την τεχνολογία που αναφέρουμε πιο κάτω). Ίσως αυτή να μην αποτελεί πρακτική λύση για τα δεδομένα της Κύπρου.

Δορυφορικές Συνδέσεις

Αν ληφθεί υπόψη το υψηλό κόστος το οποίο απαιτείται για τη δημιουργία ενσύρματης υποδομής, η δορυφορική Ευρυζωνική Σύνδεση στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχει αυτή η υποδομή, αποτελεί ενδιαφέρουσα λύση.

Σε παρόμοιο ύφος όπως το προηγούμενο σενάριο, ο συνδυασμός του δορυφόρου με τα επίγεια ασύρματα δίκτυα όπως Wi-Fi, καταστεί την επιλογή δορυφορικής Ευρυζωνικής Σύνδεσης συμφέρουσα για τις απομακρυσμένες περιοχές, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.

Ήδη με παρόμοιες τοπολογίες, η δορυφορική Ευρυζωνική Σύνδεση εφαρμόστηκε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ιταλίας και Ισπανίας. Ποικίλοι άλλοι συνδυασμοί έχουν εφαρμοστεί σε Έργα στην Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Πολωνία.

Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα της δορυφορικής Ευρυζωνικής Σύνδεσης που είναι σημαντικό για τις περιοχές αυτές και που την κάνει να υπερτερεί έναντι άλλων ασύρματων τεχνολογιών, είναι ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν σημαντική επιρροή στην απόδοση. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τις απομακρυσμένες περιοχές που μπορεί να διανύουν εποχές με οξεία καιρικά φαινόμενα (π.χ. χωριά στα ορεινά).

Οι χρήστες δορυφορικής Ευρυζωνικής Σύνδεσης στις απομακρυσμένες περιοχές αποτελούνται κυρίως από επιχειρήσεις. Εν τούτοις, εάν με την πρόσφορα ενός δορυφορικού πακέτου συμπεριληφθούν και άλλες υπηρεσίες όπως δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια, WLAN, επιπλέον εξοπλισμός κλπ, τότε μπορεί να αποτελέσει και ελκυστική λύση και για ιδιώτες (σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιείται η Hellas Sat). Αυτό είναι σημαντικό, επειδή εάν αναλογισθεί κανείς τα ήδη ψηλά έξοδα που συνδέονται με τις δυσκολίες υποστήριξης των δορυφορικών εγκαταστάσεων στις απομακρυσμένες περιοχές, μόνο με τη συνεχή αύξηση της ζήτηση θα μπορούν να γίνουν οι δορυφορικές τεχνολογίες πιο βιώσιμες σε αυτές τις περιοχές. Το «πόσο φθηνότερες» μπορεί να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες είναι διφορούμενο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο όγκος του κόστους υπόκειται στον πάντα απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για δορυφορική σύνδεση (π.χ. το κόστος της δορυφορικής κεραίας, τα μηχανήματα, τα έξοδα και ο κόπος εγκατάστασης κλπ).

Πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι το κόστος απόκτησης πελατών σε απομακρυσμένες περιοχές είναι ψηλότερο από ότι στις αστικές περιοχές και αυτό είναι πολύ σχετικό, όταν γίνεται προσπάθεια πώλησης μιας καινοτόμου τεχνολογίας σαν κι αυτή.

Παρόλο που οι δορυφορικές Ευρυζωνικές Συνδέσεις προσφέρουν ψηλές ταχύτητες για το «κατέβασμα» δεδομένων (downlink σύνδεση), εν τούτοις για το «ανέβασμα» (uplink σύνδεση) οι ταχύτητες είναι μειωμένες (π.χ. κατά το ήμισυν).

Όπως και στις ενσύρματες τεχνολογίες, οι διαδικασίες στην τεχνική υποστήριξη, διανομή και πωλήσεις σε αυτές τις περιοχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όσο αφορά την εγκατάσταση όμως, η εγκατάσταση δορυφορικού εξοπλισμού είναι πιο δύσκολη, έτσι απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό. Μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα στην άμεση διαθεσιμότητα αυτού του προσωπικού σε αυτές τις περιοχές για σκοπούς εγκατάστασης και επιδιόρθωσης. Αυτό αποτελεί πρόβλημα ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, όπου γενικά το μέγεθος της εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο (άρα χρειάζεται περισσότερη συντήρηση, αυξημένες εργατοώρες κλπ).

Είδαμε λοιπόν και τα υπέρ και τα κατά αυτής της τεχνολογίας, αλλά σε αυτό το σημείο, πρέπει να επαναλάβουμε κάπως τους εαυτούς μας. Μπορεί η δορυφορική Ευρυζωνική Σύνδεση να λύσει πολλά προβλήματα σχετικά με τις περιοχές που αναφερόμαστε, αλλά καθ’ ουδένα λόγο δεν πρέπει να παγιωθεί η αποκλειστικότητά αυτής της τεχνολογίας σε αυτές τις περιοχές. Κάποτε και οι άλλες τεχνολογίες πρέπει με κάποιο τρόπο να φτάσουν σε αυτές τις περιοχές, ώστε μέσω του υγιή ανταγωνισμού να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί η τοπική αγορά. Είναι άδικο και δεν πρέπει να περιορίζονται οι επιλογές των εκεί καταναλωτών. Άρα, υπάρχει μεν η ανάγκη να μπουν σύντομα οι δορυφορικές τεχνολογίες σε εφαρμογή στις περιοχές αυτές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ορθό πλαίσιο που να επιτρέπει την είσοδο και στις άλλες τεχνολογίες, ασύρματες και ενσύρματες (που εν τω μεταξύ θυμίζουμε ότι δεν παύουν τεχνολογικά να αναπτύσσονται παράλληλα). Ειδάλλως, με το ενδεχόμενο κενό στον ανταγωνισμό, το όλο εγχείρημα για «Ευρυζωνικό Διαδίκτυο παντού» μπορεί να μην είναι πλήρως επιτυχημένο.

Ασύρματα Δίκτυα «Mesh»

Χωρίς πολλά τεχνικά μπλα μπλα, δώστε προσοχή σε αυτό το σενάριο. Σκεφτείτε πολλά αυτόνομα / ανεξάρτητα μεταξύ τους ασύρματα δίκτυα (π.χ. wi-fi) σε μια περιοχή. Μπορεί να ανήκουν σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καφέ, πολιτιστικά κέντρα, να τα μοιράζονται διό γείτονες κ.ο.κ. Σκεφτείτε εάν το καθένα από αυτά τα δίκτυα «μοιράζονταν» τη συνδεσιμότητά του στο διαδίκτυο μαζί με τα άλλα, το καθένα να επέτρεπε τη διακίνηση δεδομένων από τα άλλα γειτονικά δίκτυα μέσω της υποδομής του, ή ακόμα: αυτό το ευρύτερο δίκτυο-των-δικτύων (σας θυμίζει κάτι αυτό;) να επέτρεπε την εύκολη, αυτόματη, λειτουργικά απερίσπαστη και τεχνικά αόρατη προσθαφαίρεση άλλων ασύρματων δικτύων… Λοιπόν, μην βασανίζεστε άλλο, επειδή αυτό πάει να πει «Ασύρματα Δίκτυα Mesh»!

Επιπρόσθετα στη λειτουργία που μόλις εξηγήσαμε των mesh δικτύων, σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι όσα πιο πολλά δίκτυα προσθέτονται στο ευρύτερο mesh δίκτυο, τόσο πιο ταχεία γίνεται η διακίνηση των δεδομένων μέσα τους και τόσο πιο γρήγορη γίνεται και η ταχύτητα συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο. Ο λόγος είναι διότι, αντί κάθε νέο μέλος να «τρώει» μόνο από το mesh δίκτυο, συνεισφέρει πίσω με τη σειρά του. Αυτό πάει αντίθετο με τον τρόπο λειτουργίας άλλων τοπολογιών δικτύων, όπου κάθε νέο μέλος μόνο εξυπηρετείται, επιβαρύνει μόνο το δίκτυο και έτσι μειώνεται η γενική ποιότητα εξυπηρέτησης. Για να καταλάβετε, πάρτε παράδειγμα τι συμβαίνει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας όταν βρίσκονται πολλά κινητά τηλέφωνα σε μία τοποθεσία ή / και όταν πολλοί χρήστες προσπαθούν να τηλεφωνήσουν ταυτόχρονα: π.χ. λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα στο γήπεδο, πολλά μηνύματα SMS μόλις γυρίσει πρωτοχρονιά (γιακ!), λήξη τελετής ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων στο ΚΕΝ (γιακ δις!).

Άρα, χτίζεται ένα δίκτυο «κοινοτικού» χαρακτήρα, φτηνά, χωρίς έξοδα συντήρησης, χωρίς ανάγκη για σχετικές άδειες (αφού οι εκπομπές των wi-fi δικτύων είναι πολύ χαμηλές), αποκεντρωμένο από μία διοικούσα αρχή, αξιόπιστο (επειδή και να «πέσει» ένα δίκτυο, τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται απερίσπαστα)…

Ε; χρειάζεται περισσότερη εξήγηση για το πώς αυτό θα μπορούσε να έχει τέλεια εφαρμογή σε μία κοινότητα απομακρυσμένης περιοχής; Ήδη υπάρχουν πολύ ενδιαφέρον εφαρμογές στο εξωτερικό, πολύ θα ήθελα να δω και μια παρόμοιου μεγέθους τέτοιας εφαρμογής και στην Κύπρο.

16. Προς Αλλαγή Στάσεων για Συνεργασία και Καινοτομία στην Κοινωνίας της Γνώσης και της Πληροφορίας

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η ανάπτυξη των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών στις απομακρυσμένες περιοχές / περιοχές της υπαίθρου χρειάζεται στήριξη και χρηματοδότηση από το δημόσιο. Μαζί όμως με αυτό, είναι απαραίτητη και η συνεργασία των κατοίκων αυτών των περιοχών. Για να επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα στο όλο εγχείρημα, όλοι οι κάτοικοι και παράγοντες των περιοχών αυτών, πρέπει να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια με την εμπειρία τους, την εξειδίκευσή τους, τους οραματισμούς τους, την κατανόησή τους. Μόνο έτσι μέσω των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών, θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της δημιουργίας μια δυναμικής Κοινωνίας της Γνώσης και της Πληροφορίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή κοινότητα.

Σε αυτή λοιπόν την Κοινωνία της Γνώσης, για να μπορούν οι απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου να αποκτήσουν επαρκείς ικανότητες και ιδιότητες προς της οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη, απαιτείται αλλαγή στην νοοτροπία. Καθώς η ανάπτυξη επαρκών ικανοτήτων στο ανθρώπινο κεφάλαιο αυτών των περιοχών είναι απαραίτητη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών (μικρομεσαίων κυρίως) επιχειρήσεων, σημαντικότερη είναι η ενδυνάμωση των προσωπικών ικανοτήτων του κάθε ξεχωριστού ατόμου μέσω της χρήσης των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών και εφαρμογών, ώστε να μπορέσει να επέλθει ως επακόλουθο η καθαυτή ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Το κτίσιμο της Κοινωνίας της Γνώσης και της Πληροφορίας επικεντρώνεται ακριβώς στην ανάπτυξη του ανθρώπινου παράγοντα σαν κριτήριο της επιτυχίας. Και στην περίπτωσή μας, αυτή η νόηση είναι απαραίτητη για τις απομακρυσμένες κοινότητες και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Καθώς η έλλειψη ικανού εξειδικευμένου προσωπικού που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δια βίου εκπαίδευση για τη εξομοίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου στις νέες τεχνολογίες. Οι Ευρυζωνικές Εφαρμογές αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας. Απαραίτητη είναι η συμβολή μέσω συνεργαζόμενων οργανισμών, εκπαιδευτικών / ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, προς τη διάδοση γνώσεων και ικανοτήτων. Οι Ευρυζωνικές Υπηρεσίες λειτουργούν ως ένα νευρικό σύστημα για αυτές τις συνεργασίες.

Καθώς στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγοράς, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν όλο και περισσότερη χρήση της Πληροφορικής και των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών για την μεταξύ τους συνεργασία. Τα εργασιακά περιβάλλοντα τείνουν να γίνονται όλο και πιο εικονικά, δίνοντας χώρο για τη συμμετοχή επιχειρήσεων και ιδιωτών και από τις απομακρυσμένες περιοχές, οπουδήποτε στον κόσμο κι αν είναι αυτές. Τώρα, επιχειρήσεις στις απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να είναι σε άμεση επαφή με πελάτες οπουδήποτε στον κόσμο (πράγμα αδιανόητο στο παρελθόν) και έτσι ταυτόχρονα να προσθέτουν αξία στην περιοχή που υφίστανται. Άρα, οι απομακρυσμένες περιοχές οφείλουν να είναι έτοιμες στην ανατολή αυτών των νέων πραγματικοτήτων.

17. Φιλελευθεροποιήσεις, Παρεμβατισμός και ο Ρόλος του Κράτους

Παλαιότερα (μην σας παίρνει και πολύ πίσω ο όρος «παλαιότερα» όταν μιλάμε για Πληροφορική), οι συνθήκες για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο επηρεάζονταν από πάλαι-θεσμοθετημένες δομές και νόμους και βέβαια το ευρύ καταναλωτικό κοινό εξαρτιόνταν αποκλειστικά από την (μία συνήθως) (κρατική) εταιρεία τηλεπικοινωνιών (γνωστές οι λέξεις «μονοπώλιο», «ολιγοπώλιο» και οι λοιποί σχετικοί όροι). Οι φιλελευθεροποιήσεις άρχισαν σιγά-σιγά (στην τότε ΕΟΚ) να πραγματώνονται στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και έτσι φτάσαμε στον Μάρτιο του 2002, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα δίκτυα ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών, όπου εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες-μέλη στις 25 Ιουλίου του 2003.

Αυτό το υψίστης σημασίας νομοθετικό πακέτο, απλοποιεί και ομαλοποιεί το τότε υφιστάμενο πλαίσιο, μειώνοντας τον αριθμό των νόμων από 23 σε 8, δημιουργώντας έτσι μια πραγματικά φιλελεύθερη αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου οι τιμές «κόβονται» (δηλαδή, όχι μόνο «καθορίζονται» αλλά και μειώνονται) σαν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των υπηρεσιών και φυσικά, προσφέροντας γρηγορότερη και φτηνότερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις.

Αυτά σαν μια σύντομη ιστορία της φιλελευθεροποίησης των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Τώρα δεν απορείτε γιατί ξεφυτρώνουν τόσα πολλά νέα φρούτα (εταιρείες, δίκτυα, προϊόντα, υπηρεσίες κλπ) τα τελευταία 2 χρόνια: Ο ανταγωνισμός βάζει νέφτι.

Βλέποντας όμως τα πράγματα από την άλλη σκοπιά, είναι αναμφισβήτητο ότι ο δημόσιος παρεμβατισμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο παράγοντα για την επιτάχυνση της Ευρυζωνικής Κάλυψης στις μη συμφέρουσες περιοχές. Ταυτόχρονα όμως, διασφαλίζοντας ένα ευνοϊκό κλίμα και ανοίγοντας πόρτες για την μελλοντική επέλαση του ανταγωνισμού και σε αυτές τις περιοχές. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται εντός ενός πολιτικού πλαισίου που να έχει σαν στόχο την ανόρθωση των απομακρυσμένων περιοχών, καθιστώντας αυτές πιο ανταγωνιστικές οικονομικά και ελκυστικές οικιστικά.

Ο δημόσιος παρεμβατισμός πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές όπου ήδη υπάρχει ή επέρχεται προσεχώς ιδιωτική πρωτοβουλία, ή σε περιοχές που υπάρχει μια καλή δυναμική της αγοράς. Αλλιώς, αυτό θα συνιστούσε κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, αφού απλά προλαβαίνει αυτό που θα έφερνε εις πέρας ο ιδιωτικός τομέας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παρεμβατισμός ενδέχεται να αποθαρρύνει την καινοτομία, να διαστρέψει τον ανταγωνισμό, ή ακόμη να υπόκειται σε παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ περί κρατικών βοηθειών.

Όσο αφορά την ανάθεση έργων από το κράτος σε ιδιώτες, πρέπει να γίνονται κάτω από ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, λεπτομερείς και προνοητικές συμφωνίες, με καθαρά οροθετημένα χρονοδιαγράμματα και τελικά προϊόντα. Αυτό αφορά διαδικασίες μειοδοτικής προσφοράς (tender, σε φερέγγυους και αξιόπιστους σε συμφωνίες οργανισμούς), τη διασφάλιση της τεχνολογικής ουδετερότητας κατά την καταβολή των προσφορών, η προτίμηση χρήσης υφιστάμενης υποδομής (εφόσον προσφέρεται, υπάρχει η δυνατότητα και είναι συμφέρουσα), διαφάνεια κατανομής κόστους (που και πως ξοδεύεται το δημόσιο χρήμα), και ποιες θα είναι οι διαδικασίες επίβλεψης (βάση αυτών που συμφωνήθηκαν) και αξιολόγησης του έργου.

Ένας καλός τρόπος όπου ο κρατικός παρεμβατισμός μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση και την προώθηση της ζήτησης των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών, είναι, χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, η δημιουργία πολλών και πλούσιων εφαρμογών σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-government), Ηλεκτρονικής Υγείας (e-Health) και Ηλεκτρονικής Μάθησης (e-Learning), όπως επίσης η δημιουργία Δημόσιων Σημείων Πρόσβασης (Public Access Points) Ευρυζωνικής Σύνδεσης σε σχολεία, βιβλιοθήκες, κοινοτικά κέντα απομακρυσμένων περιοχών.

Η ενθάρρυνση και υποστήριξη με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, ειδικά πάνω σε θέματα ενδεχόμενων εφαρμογών με τη χρήση νέων τεχνολογιών σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι ακόμη ένας καλός τρόπος που ο κρατικός παρεμβατισμός μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη προσπάθεια.

18. Συμπεράσματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της στο να αποφασίσει εάν τελικά θα τηρήσει τη δέσμευσή της στον στόχο που τέθηκε στη Λισσαβόνα, δηλαδή εάν τελικά η Ευρώπη θα εδραιωθεί ως «η πιο ανταγωνιστική και δυναμική, βασισμένη στη Γνώση Κοινωνία στον κόσμο» μέχρι το 2010, ή όχι.

Η εφαρμογή της Πληροφορικής μέσω της Ευρυζωνικής Σύνδεσης έχει αναγνωριστεί σαν ένα από τα πρωταρχικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να πετύχει αυτόν το σκοπό και να αποκομίσει τα ωφελήματα της αυξημένης παραγωγικότητας και της αύξησης της ποιότητας ζωής.

Το οικονομικό, κοινωνικό, και δημογραφικό μέλλον των απομακρυσμένων περιοχών στηρίζεται άμεσα στην ικανότητα των περιοχών αυτών να συμμετάσχουν (ή όχι) σε αυτήν την ανταγωνιστική, βασισμένη στη Γνώση Κοινωνία.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για πολιτική δράση και καθοδήγηση σε όλα τα επίπεδα (Ευρωπαϊκά, Χώρες Μέλη και τοπικά).

Δεν μπορεί να είναι αναμενόμενη η ολική κάλυψη Ευρυζωνικής Σύνδεσης στις απομακρυσμένες περιοχές μέχρι το 2008 με τα ίδια δεδομένα του ανταγωνισμού των αστικών περιοχών. Παρόλο που πρόσφατα η Ευρυζωνική εισχώρηση έχει αυξηθεί εξαιρετικά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν διαφαίνεται ως εφικτό να καλυφθεί το Ψηφιακό Κενό στις απομακρυσμένες περιοχές μόνο με τη δράση της αγοράς. Για να μπορέσει να επιτευχθεί η απανταχούσα Ευρυζωνική κάλυψη, χρειάζεται ένας συνδυασμός από δημόσιους-ιδιωτικούς συνεταιρισμούς, ένα ευνοϊκά νομοθετημένο περιβάλλον για επενδύσεις σε υπηρεσίες και υποδομές και επίσης, δημόσια χρηματοδότηση (νοουμένου ότι δεν παρεμβαίνει στον ανταγωνισμό).

Τέλος, εκτός από τη δημόσια χρηματοδότηση, ο δημόσιος τομέας μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση των πλεονεκτημάτων της Ευρυζωνικής πρόσβασης στους Ευρωπαίους χρήστες και στις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συμπέρασμα, εάν στο τέλος επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε Ευρυζωνική Σύνδεση ανεξαρτήτου της τοποθεσίας τους, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, τότε στο μέλλον η απόσταση δεν θα αποτελεί πλέον ανασταλτικός παράγοντας στη δημιουργία αξίας σε αυτές τις περιοχές.

Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com , www.amalgamacy.info

( Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πολίτης" -Κωδικός άρθρου: 812045 - 10/08/2008, Σελίδα: 90 εδώ

)


Πηγές / Αναφορές

Είναι ευνόητο ότι όλα αυτά δεν βγήκαν από το μυαλό μου ουρανοκατέβατα. Στηρίχθηκα σε πολλές άλλες πηγές και σε τεραστίου όγκου δουλειών που ετοιμάστηκαν από άλλα άτομα και οργανισμούς, εντός άλλων Έργων και μελετών, αλλά και σε συζητήσεις με φίλους όπου και αυτή ήταν και η αφορμή να γραφτεί αυτό το άρθρο (Στέφανη). Η δική μου δουλειά αποτελεί μια επιτομή σε αυτό το τεράστιο θέμα, μαζί με τις δικές μου απόψεις, έρευνες, στοχευόμενος όσο περισσότερο γίνεται στα Κυπριακά δρώμενα.

Όντας αδύνατον να καταγραφούν όλες οι πηγές (επιπλέον σπατάλη σελίδων για το περιοδικό), παραθέτονται μερικοί τίτλοι ενδιαφέρων Έργων, είτε σχετικών Μελετών, κονσόρτσιουμ κλπ. Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να τα ψάξετε στο διαδίκτυο, ή και στη Δικτυακή Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( www.eu.int ).

eRural

RURAL WINS

eEurope

OECD

Information Society

Collaboration@Work

i2010

Go Tourism Digital

Fighting the Digital Divide

Όλες τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ πάρθηκαν από στατιστικές της EUROSTAT.

Το παρών άρθρο γράφτηκε εντός του πλαισίου εργασιών για το Ευρωπαϊκό Έργο "E-business in Small and Medium Enterprises", καθώς και για τη διπλωματική εργασία του αρθρογράφου για το M.Sc. – Information Systems του Cyprus College. Το Έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Leonardo da Vinci. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην επίσημη σελίδα του Έργου: www.ebusiness-sme.nl . Εταίρος του Έργου στην Κύπρο είναι η TRISYS Ltd ( www.tringos.com ).