Monday, August 25, 2008

Διαδικτυακές Μηχανές Αναζήτησης Εργασίας

Ενδιαφέρει ειδικά φοιτητές

Κάποιοι αναγνώστες εισηγήθηκαν ότι θα ήταν χρήσιμο να αφιερώσουμε μια-δυο σελίδες για την εξεύρεση εργασίας μέσω του Διαδικτύου. Και φυσικά συμφωνούμε απόλυτα, μιας και είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νέους, ειδικά αυτούς που μόλις τέλειωσαν τις σπουδές τους και ξεχύνονται στην αγορά εργασίας. Γιατί; Η ικανότητα του (νέου) εργαζόμενου να μπορεί να βρίσκει εύκολα εργασία (όπως επίσης να μετακινείται σε άλλη), αποτελεί το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να μπορεί να διεκδικεί τους καλύτερους όρους εργασίας.

Μηχανές αναζήτησης εργασίας

Οι βασικές αρχές λειτουργίας στις οποίες δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης εργασίας είναι για όλες παρόμοιες. Από τη μία πλευρά, προσφέρουν τη δυνατότητα εγγραφής για το χρήστη που αναζητά εργασία και στις πλείστες των περιπτώσεων η εγγραφή είναι δωρεάν. Παρέχονται στο χρήστη εργαλεία και υπηρεσίες, όπως το να συγγράψει / καταχωρήσει το βιογραφικό του (σπουδές, πείρα κλπ), να αναζητήσει στις καταχωρημένες κενές θέσεις εργασίας, να εκδηλώσει το γενικό ενδιαφέρον του (τι είδους δουλειά ζητά, ολική / μερική απασχόληση, πότε μπορεί να αρχίσει, σε ποια πόλη κλπ) και άλλες διευκολύνσεις όπως διαχείριση ειδοποιήσεων κλπ.

Η άλλη κατηγορία χρηστών είναι οι εργοδότες, οι οποίοι εγγράφονται στο σύστημα της μηχανής αναζήτησης και καταχωρούν κενές θέσεις εργασίας. Και όπως είναι ευνόητο, καταχωρούν τις προτιμήσεις τους και τα κριτήρια / προσόντα που πρέπει να τηρεί ένας υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση.

Όμως, η πιο σημαντική λειτουργία των μηχανών αναζήτησης είναι η αυτόματη ταυτοποίηση του χρήστη με διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Τα κριτήρια της ταυτοποίησης είναι από τη μία οι προτιμήσεις του χρήστη και από την άλλη, τα απαιτούμενα προσόντα που έθεσε ο εργοδότης για αυτόν/ή που θέλει να προσλάβει για τη συγκεκριμένη θέση.

Το απόρρητο και η απόκρυψη όλων / ή μερικών στοιχείων από τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη από την κοινή θέα είναι μία σημαντική διάσταση. Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης ήδη εργοδοτείται σε μια δουλειά που δεν γουστάρει και θέλει να φύγει αμέσως μόλις βρεθεί κάτι άλλο καλύτερο, τότε προφανώς θα προτιμούσε να αποκρύψει το όνομά του και το όνομα του τωρινού του εργοδότη, ώστε να μην έχει προβλήματα εάν π.χ. μπει κάποιος άλλος από την τωρινή του δουλειά και τον καταδώσει στη διεύθυνση.

Είναι δυνατόν περεταίρω και διαφόρων επιπέδων στοιχεία να μπορούν να αποκρυφτούν, π.χ. επιλεκτικές πληροφορίες από το βιογραφικό, πόλη διαμονής κλπ. Θα μπορούν βεβαίως οι χρήστες να εξακολουθούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις. Μπορεί φυσικά όσο περισσότερη διαφάνεια τόσο πιο πολύ να κάνει ορατό το προφίλ του χρήστη σε πιθανούς εργοδότες, αλλά από την άλλη καλά είναι να μετράτε το αναπόφευκτο ρίσκο που προκύπτει.

Κυπριακές και Γενικές μηχανές Αναζήτησης εργασίας

www.careersonweb.com – Το σύστημα αυτής της ιστοσελίδας είναι πραγματικά μια πολύ καλή δουλειά. Από την αρχή μέχρι το τέλος η σχολαστική καθοδήγηση, αυτοματοποίηση, διευκόλυνση και η διαδραστικότητα, μεγιστοποιούν τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στο χρήστη. Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα όταν το χρησιμοποίησα και ήδη μέσω αυτού κατάφερα να βρω δουλειά σε μια-δυο φίλες. Ένα από τα καλύτερα online συστήματα κατασκευής Κυπριακής εταιρείας.

Άλλες Κυπριακές μηχανές αναζήτησης που μπορείτε να ελέγξετε: www.jobs.com.cy , www.anergos.com.cy, www.cyprusjobs.com , www.jobincyprus.com. Μερικές από αυτές δεν χρειάζονται καν εγγραφή.

Κλασσικά, η www.monster.com... για Κύπρο δεν λέει και πολλά πράγματα, αλλά για Ευρώπη και ειδικά Αγγλία είναι από τις καλύτερες. Δείτε επίσης www.eurojobs.com .

Επαγγελματική Κινητικότητα στην Ευρώπη

…πάει να πει, ότι από τη στιγμή που είμεθα ενταγμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνει ότι όποιος θέλει να πάει να δουλέψει σε οποιαδήποτε δουλειά σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει, είναι ελεύθερος να το πράξει. Και το σημείο εκκίνησης γι’ αυτό, δεν είναι παρά η EURES, η Ευρωπαϊκή πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα: http://ec.europa.eu/eures .

Η ιστοσελίδα λειτουργεί και στα Ελληνικά, καθώς και σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιέχει πληροφορίες για κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, δυνατότητα εγγραφής ενδιαφερομένων προς εργοδότηση, πληροφορίες για ότι χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τη ζωή και την εργασία στο εξωτερικό και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Με το ίδιο σκεπτικό λειτουργεί και η Ευρωπαϊκή Πύλη Κινητικότητας των Ερευνητών: http://ec.europa.eu/eracareers . Η απασχόληση στην έρευνα προσφέρει καλές προοπτικές για μελλοντική εργοδότηση, αλλά και για το μικρό ποσοστό των επαγγελματιών που επιλέγουν να απασχολούνται πλήρως στην καριέρα τους με αυτή. Εάν σας ενδιαφέρει, ρίξτε μια ματιά σε αυτή την ιστοσελίδα. Το μόνο αρνητικό, είναι ότι για καλές πιθανότητες συμμετοχής σε σοβαρή έρευνα, πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να κοιτάξετε για εκτός Κύπρου (που ίσως να μην είναι και τόσο αρνητικό!) (σ.σ.: μας είναι γνωστό ότι διεξάγεται αξιόλογη έρευνα και στην Κύπρο, αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες και για να ενταχθεί κάποιος χρειάζεται… το γνωστό).

Φοιτητές, Internships και εθελοντισμός

Εάν είστε φοιτητές / νέοι απόφοιτοι και πάτε για «κανονική εργοδότηση» μέσο του, ως συνήθως, «κανονικού» δρόμου (δηλαδή, χωρίς παρεξήγηση, αν δεν πηγαίνετε για κυβερνητικοί, fixed δουλειές και κυρίως, φυσικά, αν δεν έχετε μέσον), τότε αυτό που θα σας βρεθεί πολυτιμότερο είναι η πείρα. Και πείρα μπορείτε να αποκτήσετε μέσω πρακτικής εκπαίδευσης σε εταιρεία («internship») και ακόμα με τη δραστηριοποίηση στον εθελοντισμό. Μπορεί η πρακτική σε εταιρεία να μην πληρώνει πολλά (πόσο μάλλον ο εθελοντισμός που περιορίζεται στο να καλύπτει μόνο κάποια έξοδα), αλλά τον χρόνο που είστε φοιτητές, είναι πολύ καλές ευκαιρίες για να αποκτήσετε κάποια χρόνια εμπειρίας. Εάν το ψάξετε λίγο, θα διαπιστώσετε ότι στο «παζάρι» της αγοράς εργασίας η εμπειρία μετρά περισσότερο από όλα – οπόταν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε ώσπου είστε φοιτητές να αποκτήσετε όσο περισσότερη μπορείτε, έστω από πρακτική εκπαίδευση σε εταιρεία, έστω και από εθελοντική δράση. Και εννοείται ότι πρέπει να αναδείξετε αυτές τις εμπειρίες όσο πιο δυνατά μπορείτε στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Ανατρέξτε σε αυτές τις ιστοσελίδες: http://www.europa.eu/youth/working/traineeships/index_eu_en.html ,http://www.europa.eu/youth/volunteering_-_exchanges/index_eu_en.html , www.idealist.org .

Europass

Τι είναι το Europass; Aπό τις ιστοσελίδες του Κέντρου Παραγωγικότητας και της CEDEFOP / Europass: Εάν ενδιαφέρεστε λοιπόν για μια θέση απασχόλησης ή αναζητάτε μια εμπειρία στην Ευρώπη, ή ακόμη εάν θέλετε να εγγραφείτε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, είναι σημαντικό να παρουσιάσετε τις δεξιότητες και τα προσόντα σας με σαφή και κατανοητό τρόπο.

Το Europass είναι ένα μέσο που σας βοηθά να παρουσιάσετε τις δεξιότητες και τα προσόντα σας με τρόπο σαφή και εύκολα κατανοητό στην Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ και υποψήφιες χώρες), ώστε να μπορείτε να κινηθείτε επαγγελματικά σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Το Europass ενισχύει την προβολή και τεκμηρίωση των προσόντων, γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί από την επαγγελματική και την εργασιακή πορεία ενός ατόμου. Αποτελείται από πέντε έγγραφα (Βιογραφικό Σημείωμα, Διαβατήριο Γλωσσών, Κινητικότητα Europass, Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού, Συμπλήρωμα Διπλώματος), κάθε ένα από τα οποία διαθέτει μια τυποποιημένη δομή που είναι κατανοητή και αναγνωρίσιμη σε όλη την Ευρώπη. Κατά συνέπεια, οι δεξιότητες και τα προσόντα μπορούν να παρουσιαστούν με τρόπο σαφή, κατανοητό και περιεκτικό.

Το Europass συμβάλλει στην εξεύρεση εργασίας στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και στην υποβολή αίτησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Βοηθά επίσης τους εργοδότες να κρίνουν τα προσόντα των υποψηφίων ακριβέστερα και με σαφήνεια.

Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε το βιογραφικό σας σημείωμα Europass ακολουθώντας τις οδηγίες και τα παραδείγματα, εδώ: http://europass.cedefop.europa.eu. Ο Εθνικός Φορέας για το Europass στη Κύπρο είναι το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.kepa.gov.cy/europass .

Δυσκολεύεστε να Αρχίσετε;

Μέσα – μέσα βοηθώ κανένα φίλο στο να γυρέψει για δουλειά. Από ότι φαίνεται όμως, ορισμένες γνώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την εξεύρεση εργασίας (όπως η κατασκευή βιογραφικού σημειώματος, επιστολής, ηλεκτρονική αλληλογραφία, αναζήτηση στο Διαδίκτυο, εγγραφή σε ιστοσελίδες κ.α), καθόλου δεν διδάσκονται σε κάποια πανεπιστήμια. Τις προάλλες μάλιστα συνομιλούσα με μια γνωστή μου η οποία ήθελε να γυρέψει για μια καλύτερη δουλειά, αλλά όταν τη συμβούλεψα να κάνει μερικές απλές κινήσεις (να αναζητήσει στο Διαδίκτυο για εταιρείες, να βρει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να στείλει σε αυτές μια ανοικτή επιστολή με συνημμένο το βιογραφικό της), διαπίστωσα ότι, παρόλο που στον τομέα της είναι ικανή επαγγελματίας, τίποτα από αυτά δεν μπορούσε να κάνει επειδή δεν κατείχε αυτές τις βασικές ικανότητες.

Κι όμως, δεν είναι δα και τίποτα δύσκολο, κανένας δεν γνώριζε γι’ αυτά τα πράγματα από γεννησιμιού και αν δεν ρωτήσεις, αν δεν ανακατώσεις, δεν κάνεις τίποτα. Εάν διαπιστώνετε ότι εσείς (η κάποιος/α άλλος/η που θέλετε να βοηθήσετε) έχετε ελλείψεις σε αυτά τα βασικά θέματα του διαδικτύου και θέλετε να αρχίσετε από κάπου, ιδού: Για κατασκευή καλού βιογραφικού, με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο εύκολα θα βρείτε καλές συμβουλές, ή κοιτάξτε αυτόν τον οδηγό: www.amalgamacy.info/CVBOOKLET.pdf . Αν θέλετε ένα δείγμα καλογραμμένου βιογραφικού σίγουρα μπορείτε με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο να βρείτε και από μόνοι σας όσα παραδείγματα χρειάζεστε (παράδειγμα: www.amalgamacy.info/CV.pdf).

Ακόμη, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι κάποιοι που επιθυμούν να ψάξουν για δουλειά μέσω του Διαδικτύου κατέχουν συνάμα όλες τις βασικές ικανότητες του Διαδικτύου (email, browsing, registration κλπ). Οπόταν, ιδού ακόμα ένας σύντομος οδηγός ο οποίος γράφτηκε όσο πιο απλά και στρωτά γίνεται που οποιοσδήποτε μπορεί να τον ακολουθήσει: www.amalgamacy.info/InternetGuideBooklet.pdf . Αν δεν το χρειάζεστε εσείς, τότε ίσως κάποιος άλλος που ξέρετε και θέλετε να βοηθήσετε.

Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com | http://ITslavery.blogspot.com

Thursday, August 21, 2008

Τι κάνεις εκεί ρε λουφαδόρε;

Μιλώντας αόριστα για να διατηρήσουμε την ανωνυμία (και για να μη μας κάνουν μήνυση), ένας διευθυντής τμήματος μιας μεγάλης εταιρείας στην Κύπρο, προσέλαβε έναν ειδικό σε θέματα ασφαλείας δικτύου για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εταιρεία. Η έγνοια του κουμπάρου ήταν κατά πόσο οι υπάλληλοι του την ώρα που αυτός κάθεται στο γραφείο του και δεν τους βλέπει, αν δουλεύουν με τους υπολογιστές, ή αν χασομερούν στο Ίντερνετ. Και αν χασομερούν, που χασομερούν; Διαβάζουν / Αποστέλλουν emails σε φίλους; Συνομιλούν με προγράμματα στυλ messenger; Τι κάνουν; Σε ποιες ιστοσελίδες πάνε; Πόση ώρα και τι κάνουνε εκεί; Τι κατεβάζουν; Και άλλα τέτοια.

Προφανώς ο μάστρος είχε τις υποψίες του: Μπορεί π.χ. όπως έκανε ξαφνικές εφόδους στους υπαλλήλους του αυτοί να τρόμαζαν «κάπως περισσότερο από το αναμενόμενο», μπορεί να νόμισε ότι τους τσάκωσε μερικές φορές «στα πράσα» την ώρα που έκαναν «click away» για να κλείσουν ένα «ύποπτο» παράθυρο, μπορεί να τους «σύλλαβε» καμιά φορά να χαμογελούν καθώς έβλεπαν στην οθόνη (πράγμα ασύλληπτο! ΠΩΣ γίνεται υπό κανονικές συνθήκες κάποιος να χαμογελά στη δουλειά;!;) και άλλα τέτοια ανασφαλή. Όπως και να είχε το πράμα, ο τόπος είχε τις δικές του ερμηνείες και τους δικούς του λόγους για να λάβει δράση.

Στο ζουμί: Σε αυτές τις περιπτώσεις η στρατηγική είναι περίπου η ίδια και αυτή ακολούθησε ο γνωστός μου - ως εξής: Χωρίς να δημιουργείται ανησυχία στους υπαλλήλους (ώστε να συνεχίσουν να ενεργούν όπως κάνουν πάντα υπό συνθήκες ρουτίνας) και χωρίς να ενημερώνεται κανείς για οτιδήποτε αλλαγές, εγκαθίστανται μερικά απλά προγμραμματάκια σε συστήματα «κλειδιά». Δηλαδή, με μια σύντομη επεξήγηση: τα προγραμματάκια αυτά εγκαθίστανται σε συστήματα όπου περνά όλο το Internet / Network traffic της επιχείρησης (π.χ. σε servers, gateways κλπ) και έπειτα καταγράφουν όλη την επικοινωνία («traffic») σε αρχεία («logs»). Παρόμοια προγράμματα μπορούν να εγκατασταθούν και σε email servers της εταιρείας (για πιο συγκεκριμένη έρευνα υπό ειδικά κριτήρια) καθώς και άλλα διαγνωστικά προγράμματα. Μετά από μια-δυο εβδομάδες, όλα τα logs και διαγνωστικά αποτελέσματα μαζεύονται από τον ειδικό, και υπόκεινται σε ευρηματική επεξεργασία (αποκλειστικά ή /και με τη βοήθεια άλλων ειδικών προγραμμάτων) και voila: ουσιαστικά και περιεχτικά αποτελέσματα που επεξηγούν την κατάσταση σε μορφή αναφοράς και στατιστικών.

Δεν θα κολλήσουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς διεξάχθηκε η έρευνα, σημασία έχουν τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα στην παρούσα ιστορία, ήταν τα εξής: Οι υπάλληλοι φέρονταν να ήταν ως επί το πλείστον καθαροί. Πέρα από κάτι messengers που έτρεχαν σε ορισμένους υπολογιστές, μερικά προσωπικά emails που αποστέλλονταν μέσω των λογαριασμών ηλ. ταχυδρομείου της εταιρείας και μερικά cnn.com, οι υπάλληλοι δεν φέρονταν να αποσπώνται πολύ από τη δουλειά τους, ούτε να κάνουν ιδιαίτερη χρήση downloads ή online videos και να χασομερούν, εκτός ίσως λίγο στο διάλλειμα τους, πράγμα που το δικαιούνται και αποτελεί φυσιολογική πράξη.

Τα αποτελέσματα όμως, υποδείκνυαν ότι υπήρχε μια εξαίρεση στο προσωπικό. Κάποιος ήταν ιδιαίτερα «ζαβολιάρης». Εν ώρα γραφείου, ο συγκεκριμένος υπάλληλος κατέβαζε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων (φωτογραφίες και τέτοια) και μάλιστα από «άτακτες» ιστοσελίδες. Και όταν λέω «άτακτες» δεν εννοώ όπως τα «άτακτα μωρά», αλλά (φυσικά) πορνό. Gay πορνό.

Ποιος ήταν λοιπόν αυτός ο τύπος που εν ώρα εργασίας, ενώ οι άλλοι δούλευαν αυτός περνούσε το χρόνο του ευχάριστα με τον δικό του τρόπο; Ε λοιπόν εάν δώσετε τώρα βάση στον επίτιτλο αυτής της ιστορίας, εύκολα θα μαντέψετε ότι δεν ήταν κανένας άλλος από τον ίδιο τον διευθυντή που ο ίδιος προσέλαβε τον ειδικό για να διερευνήσει... Και σωστά αναρωτιέστε: Τι στο καλό (δεν) σκέφτονταν; Προφανώς νόμιζε ότι ο έλεγχος θα τους έπιανε όλους... εκτός απ’ αυτόν. Με λίγα λόγια, IQ παπουτσόσυκου που πιάστηκε στη δική του φάκα.

Μην περιμένετε να σας πούμε το τι επακολούθησε. Αν θέλετε την επίσημη εκδοχή: «αυτή η ιστορία δεν συνέβηκε ποτέ».


(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πολίτης" -Κωδικός άρθρου: 811818 - 10/08/2008, Σελίδα: 76 εδώ)

Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com , http://tringides.blogspot.com