Friday, April 24, 2009

Παρουσίαση Ubuntu 9.04 και Fedora 11. 2 Μαΐου στο Intercollege Λεμεσού

INVITATION TEXT IN ENGLISH FOLLOWS. 

(The Presentations / Workshops will be in English - Οι Παρουσιάσεις και τα Εργαστήρια θα είναι στην Αγγλική)



Η Κυπριακή Κοινότητα Χρηστών Ubuntu/Fedora Linux σε Συνεργασία με το Intercollege Λεμεσού σας προσκαλεί...

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των καινούργιων εκδόσεων Linux, Ubuntu 9.04 “Jaunty Jackalope” και Fedora 11 “Leonidas” θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στo σεμινάριο παρουσίασης του Linux και του Ελεύθερου Λογισμικού που θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Intercollege στη Λεμεσό. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δύο παρουσιάσεις (στα Αγγλικά) καθώς και εργαστήρια με Linux λειτουργικά όπου οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα καινούργια συστήματα και τις εφαρμογές τους. Οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να λύσουν τις απορίες τους για το Linux και να τύχουν βοήθειας από μέλη της κοινότητας. Όλα τα εργαστήρια θα επιβλέπονται από μέλη της κοινότητας οι οποίοι θα μπορούν να βοηθήσουν το κοινό στην εξοικείωση του με το Linux. Μπορείτε επίσης να φέρετε τον προσωπικό σας υπολογιστή για παρουσίαση ή ακόμη και για τεχνική υποστήριξη από την κοινότητα.

Θα διανέμονται δωρεάν CDs του Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu και Fedora για όλους!!!

Η εκδήλωση θα γίνει στις 2 Μαΐου, 2009 μεταξύ 10:00 – 13:00 στις εγκαταστάσεις του Intercollege, Αγίας Φυλάξεως 92 Λεμεσός.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρουσιάσεις (Intercollege 5ος Όροφος – Αίθουσα Παρουσιάσεων):
1. 10:00. Εισαγωγή – Ιστορία / Φιλοσοφία του GNU/Linux και Ελεύθερου Λογισμικού.
2. 10:30. Εκπαιδευτικές – Ακαδημαϊκές Εφαρμογές.

Εργαστήρια (Intercollege 5ος Όροφος – Εργαστήρια Υπολογιστών):
1. Εγκατάσταση Ubuntu Linux 9.04
2. Παρουσίαση του περιβάλλοντος εργασίας GNOME

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για όλους.
Ελάτε να γνωρίσετε το κόσμο των Linux!


Περισσότερες Πληροφορίες:
http://www.ubuntucy.org
info@ubuntucy.org



The Cyprus Ubuntu/Fedora Linux Community and the Intercollege Limassol invites you...

With the new Linux releases of Ubuntu 9.04 “Jaunty Jackalope” and Fedora 11 “Leonidas”, we would like to take this opportunity to welcome you to a Linux and Free Software Seminar which will be held at Intercollege Campus in Limassol. During the event, there will be two presentations (in English) as well as Linux workshops, where users will have the opportunity to use these new systems as well as their applications. The participants will have the opportunity to ask questions about Linux and get help from members of the community if they need. All workshops will be supervised by members of the community who will assist the public in familiarizing themselves with Linux. Everyone is encouraged to bring their own Computer for a demonstration or to even receive technical support from the community.

Free Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu and Fedora CDs will be distributed to everyone!!

The event will take place on the 2th of May, 2009 at 10:00 – 13:00 at the Intercollege Campus on 92 Ayias Phylaxeos Str. in Limassol.

Agenda

Presentations (Intecollege Limassol 5th Floor – Presentation Room):

1. 10:00. Introduction – History/Philosophy of GNU/Linux and Free Software
2. 10:30. Educational – Academic Applications


Workshops (Intecollege Limassol 5th Floor – Computer Labs):
1. Installation of Ubuntu Linux 9.04
2. Navigating in the Gnome Desktop Environment

Everyone is invited to the event.
Come and meet the world of Linux!


More information:
www.ubuntucy.org
info@ubuntucy.org


Best Regards,

Orestis Tringides

Saturday, April 4, 2009

Ο Murphy ζει και μας τιμωρεί

«Ότι λάθος μπορεί να συμβεί, θα συμβεί»

 Εάν είστε χρήστης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τότε πιθανότατα σε κάποια φάση της ζωής σας να λάβατε τουλάχιστον ένα αστείο (ή «αστείο») email με τους «Νόμους του Murphy». Μερικά (λανθασμένα) παραδείγματα: «Αν πλύνεις το αυτοκίνητό σου, θα βρέξει», «Όποτε σχηματίζετε έναν λανθασμένο αριθμό, ποτέ δεν είναι κατειλημμένο», «Εάν αλλάξετε την ουρά αναμονής στην οποία βρίσκεστε (ή την λωρίδα κυκλοφορίας), αυτή που ήσασταν μέσα πριν θα αρχίσει να κινείται γρηγορότερα από αυτή που είστε τώρα» και άλλα γουστόζικα.

  

Ο Murphy πίσω από τον Νόμο του... Murphy

 Τι νεότερο περί αυτού του θέματος; Κατ’ αρχή πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο «Νόμος του Murphy» _δεν_ είναι μια κοτσάνα που απλά βάζει τα πάντα υπό το φακό της αναποδιάς, της κακοτυχίας και της απαισιοδοξίας... Και δεύτερον, ο κύριος ταγματάρχης Edward A. Murphy Jr ήταν ένας υπαρκτός άνθρωπος - μηχανικός στο επάγγελμα.

 Ο κύριος Murphy (1918 – 1990) ήταν ένας σοφός, ρεαλιστής και πάνω απ’ όλα _αισιόδοξος_ άνθρωπος. Ο νόμος του ούτε λίγο, ούτε πολύ διατυπώνεται ως εξής: «Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόπος για να συμβεί κάτι και ένας από αυτούς τους τρόπους οδηγεί στην καταστροφή, τότε θα συμβεί». Εναλλακτικά: «σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση, εάν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο λάθους, τότε τα πράγματα θα παν’ λάθος».

 Λίγη ιστορία. Ο κύριος Murphy, αξιωματικός στον Αμερικάνικο στρατό, πιλότος στο Β’ Παγκόσμιο, αναλαμβάνει καθήκοντα αξιωματικού Έρευνας και Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας. Βαθιά απογοητευμένος και δυσαρεστημένος από τη μη σχολαστικότητα και την έλλειψη σοβαρότητας στον προσχεδιασμό σε σημαντικά και δαπανηρά πειράματα, επινόησε το άνω γνωμικό για να τονίσει την ανάγκη ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναγνωρίζεται αντικειμενικά και να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο του «worst case scenario». Αναφορές φέρουν τον κύριο Murphy να έφτασε στο σημείο όπου το ποτήρι ξεχείλισε, όταν σε ένα πείραμα μέτρησης της δύναμης «g» σε σώματα που θέτονται σε ψηλές ταχύτητες, οι μετρήσεις παρέμειναν μηδαμινές λόγω του ότι ένας από τους βοηθούς του τα έκανε θάλασσα. Πάνω στη βράση λοιπόν φώναξε κάτι σαν «εάν υπάρχει έστω και ένας τρόπος αυτός ο βλάκας να τα κάνει σκ..ά, θα τα κάνει!» και «εάν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει». Και εγένετω...

 Προς τη δυσαρέσκειά του όμως, όλοι εκεί πέρα εκλάβανε το δίδαγμα του επεισοδίου και των λεγομένων του ως το «αστείο του γραφείου» και αυτός είναι ο λόγος όπου τα πλείστα γνωμικά αποδιδόμενα στο «Νόμο του Murphy» που κυκλοφορούν αποδίδονται με μια πιο ελαφρά διάθεση παρά τη σοβαρότητα που ο ίδιος ο Murphy επέμενε.

 Σε κάποια φάση ο φίλος μας παρατάει το στρατό, αλλά ο Νόμος του παρέμεινε. Χρόνια μετέπειτα, ένας πρώην συνάδελφος του παραδέχεται ότι ο λόγος που στα πειράματα που ακολούθησαν τα ατυχήματα ήσαν ελάχιστα, οφείλονταν στο γεγονός ότι πάντοτε ακολουθούσε πιστά το Νόμο του Murphy όσο αφορά τη σχολαστικότητα και τη ρεαλιστική αναγνώριση και χειρισμό των «worst case scenarios» (και όχι σαν μαύρο χιούμορ).

  

Ελλοχεύει στις σκοτεινές γωνιές

 Φυσικά, ο νόμος του Murphy αποδεικνύεται μεν πολύτιμος στη μηχανική, αλλά επίσης και στη δική μας καθημερινότητα μπορούμε να τον εφαρμόσουμε όσο αφορά τη σχέση μας με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όσοι δεν το διαπιστώσατε ακόμη, όταν θα έρθει η στιγμή που το παλιο-μηχάνημα θα αρχίσει να σας συμπεριφέρεται άσχημα, θα είναι η στιγμή που το χρειάζεστε περισσότερο, θα είναι η στιγμή που σας έχουν πατήσει στο λαιμό στη δουλειά σας, που πρέπει οπωσδήποτε να διασώσετε την εργασία που έχετε να παραδώσετε αύριο στον προϊστάμενό σας, θα είναι η στιγμή που θα πρέπει να κατεβάσετε ένα σημαντικό emailκαι εκεί θα σας καρφώσει, αμείλικτα.

 Και μην το παίρνετε  προσωπικά («γιατί σε μένα;!»), δείτε αυτό: το πιο απλό (και αξιόπιστο) προγραμματάκι στα Windows: το Notepad (Start -> Programs -> Accessories -> Notepad). Είναι ένα πρόγραμμα που ανοίγει απλά αρχεία κειμένου (χωρίς κανένα formatting, layout κλπ, π.χ. αρχεία με κατάληξη .txt). Είναι παμπάλαιο (1985), σίγουρα έτρεξε τρισεκατομμύρια φορές σε όλο τον κόσμο και η απλότητά της λειτουργίας του (μόνο να παρουσιάζει απλό κείμενο) διασφάλιζε ότι «ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ» να υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό. Ναι ε; Μετά από είκοσι χρόνια λειτουργίας λοιπόν, το 2006 ανακοινώθηκε ότι ανακαλύφθηκε ένα σφάλμαbug») που μπορεί να καταστρέψει αρχεία κειμένου. Δοκιμάστε το και μόνοι σας (για χρήστες XP): ανοίξτε το notepad, γράψτε «aaaa aaa aaa aaaaa» (χωρίς τα εισαγωγικά), κάντε save, κλείστε και ξανανοίξτε το αρχείο. Ιδού!  Άρα, από το notepad που καταστρέφει τα αρχεία, μέχρι μια σειρά από ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων και μηχανικών) να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε να προκληθεί η πτώση κάποιου αεροπλάνου: «Εάν υπάρχει μια πιθανότητα κάτι λάθος να συμβεί, θα συμβεί».

 

Καλά να πάθουμε 

Τα περιστατικά που ακολουθούν πιο κάτω, αποτελούν εμπειρίες όπου ήρθαμε σε στενή επαφή τρίτου τύπου με το φάντασμα του Murphy. Πέραν του εξωφρενικού, μια πιο αντικειμενική προσέγγιση δείχνει ότι πάντα, μα πάντα, εμείς φταίμε για τα παθήματά μας: Ίσως επειδή δεν προβλέψαμε και δεν πράξαμε για κάτι που μπορούσε να αποφευχθεί, είτε επειδή ήμασταν αργοί στο να προϋπολογίσουμε αντικειμενικά κάποια ενδεχόμενα, είτε επειδή δεν ήμασταν αρκετά γενναίοι για να αναλογιστούμε ότι το «χειρότερο σενάριο είναι πιθανόν να συμβεί»...

 Εν κατακλείδι, η ορθή τήρηση του Νόμου του Murphy δεν είναι μια τάση προς την απαισιοδοξία, αλλά συντελεί στο να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα και να βοηθά στην αντιμετώπιση και των «γνωστών-άγνωστων» και των «άγνωστων-άγνωστων» ενδεχομένων

 

  • Ο υπολογιστής σου παθαίνει βλάβη λίγες μέρες πριν το backup που είχες προγραμματίσει να πάρεις την επόμενη εβδομάδα
  • «Μισή ώρα δουλειά» programming σε βρίσκει μέχρι τις τέσσερις το πρωί κλεισμένο με τον προγραμματιστή σε ένα γραφείο, επειδή όλα πήγαν τρομαχτικά στραβά. 
  • Ανακαλύπτεις ότι όλα τα κρίσιμα email που έστελνες στο συνεργάτη σου κατέληγαν στο spam folder του χωρίς ποτέ να ξέρει ότι τα έλαβε. 
  • Εκεί που νομίζεις ότι θυμήθηκες να πάρεις τα πάντα μαζί σου για το επαγγελματικό σου ταξίδι, κάτι συμβαίνει που σε αναγκάζει να πρέπει να δουλέψεις επειγόντως και ανακαλύπτεις ότι ξέχασες να πακετάρεις τον καταραμένο μετατροπέα της πρίζας του φορητού υπολογιστή. Τρως δύο ώρες να βρεις ένα μετατροπέα, μέχρι που το ξενοδοχείο σου δανείζει έναν ο οποίος φτύνει σπίθες μόλις κάνει επαφή με την πρίζα. Τελικά την επόμενη μέρα ανακαλύπτεις ότι οι μισοί που ταξίδεψαν μαζί σου είχαν φέρει και από ένα μετατροπέα μαζί τους. 
  • Καθώς ο υπολογιστής σου τρέχει μια κρίσιμη και χρονοβόρα διαδικασία η οποία για κανένα λόγο ΔΕΝ πρέπει να διακοπεί... κόβεται το ρεύμα... και από πάνω ανακαλύπτεις ότι πρέπει να αλλάξεις την μονάδα UPS (η «εφεδρική μπαταρία») επειδή κι αυτή σε πρόδωσε. 
  • Κάθε φορά που αναρωτιέσαι «γιατί ενώ αυτή η δουλειά δεν φαίνεται ότι θα πάρει πολύ, εντούτοις έχω τη διαίσθηση ότι όλα θα παν στραβά και θα ξημερωθούμε»... γίνεται ακριβώς έτσι
  • Βιάζεσαι να πας σε μια δουλειά, φορτώνεις όλα τα αρχεία στο USB stick, τρέχεις σαν τρελός, φτάνεις εκεί έγκαιρα, για να ανακαλύψεις ότι άφησες το USB stick στον υπολογιστή σου στο γραφείο. 
  • Μετά τις διαβεβαιώσεις του ξενοδοχείου ότι «ναι, προσφέρουμε internet στην αίθουσα συνεδριάσεων» που είναι απαραίτητο να έχεις για την παρουσίασή σου, φτάνεις εκεί για να ανακαλύψεις ότι το «Internet» που προσφέρουν είναι ένα σύρμα του τηλεφώνου, όπου πρέπει να συνδεθείς με dial up χρησιμοποιώντας με δικούς σου κωδικούς, η γραμμή είναι χάλια με διακοπές, και γενικώς γίνεσαι ρεζίλη. 
  • Με ένα αέρα σιγουριάς πας να φτιάξεις τον Η/Υ κάποιου φίλου για να ανακαλύψεις ότι έχεις να κάνεις με κάτι από τον καιρό της τασιηνόπιττας. 
  • Πρέπει να δουλέψεις με δύο συστήματα και να τα κάνεις να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, για να ανακαλύψεις ότι είναι τόσο συμβατά όσο συμβατή είναι μια γραφομηχανή με μια τοστιέρα. 
  • Κατά λάθος μπαίνεις σε μια ιστοσελίδα άσεμνου περιεχομένου, και εκεί που προσπαθείς να την κλείσεις γρήγορα, ο υπολογιστής κολλάει και εκείνη την ώρα μπαίνει στο γραφείο ο προϊστάμενος. 
  • Εκεί που στέλνεις email στο συνεργάτη σου για να του πεις πόσο ηλίθιος είναι ο διαχειριστής του project, (υποσυνείδητα) κάνεις το λάθος να το στείλεις και στον ίδιο. 
  • Το τεράστιο και ανεξήγητο τεχνικό πρόβλημα που παρέλυε τα πάντα ανακαλύπτεις μετά από τρεις ώρες σπάσιμο του νου και δοκιμασίας όλων των πιθανών και απίθανων λύσεων ότι είναι μια απλή χαλαρή σύνδεση στη καλωδίωση.

 

(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ") 


Ορέστης Τριγγίδης 

www.cyprus-tube.com

«Φταίει το Μαραφέτι»; Ή στρουθοκαμηλίζουμε;

Η τεχνολογία παραμένει ένα εργαλείο. Ο άνθρωπος έχει την ευθύνη.

 Λίγο-πολύ όλοι σίγουρα είτε έχουμε εκφράσει τέτοιου είδους παράπονα, είτε ακούσαμε άλλους να μουρμουρούν για τα διάφορα κακώς έχοντα. Να μουρμουρούν για «το καταραμένο το κινητό που μου ‘φαγε τη ζωή - που να μείνει μαύρο τζιαι σκοτεινό». Για «το Playstation που παίζει όλη μέρα ο φίλος μου με τους αχαΐρευτους παρέες του και με αφήνει μόνη στο σπίτι». Για την «μεγάλη βλακεία που λέγεται “Facebook” που τρώει ώρες και ώρες η γυναίκα μου για να κουτσομπολεύει με τις φίλες της - άσε που σκοπεύει να με τραβήξει και σε “reunion dinner” με τον πρώην της που ήταν μαζί στο  πανεπιστήμιο και που “ξαναβρέθηκαν” μέσω -τι άλλο- του Facebook!». Και (για να μην μακρηγορούμε), πόσες φορές δεν ακούσατε μαμάδες στα πρόθυρα απελπισίας επειδή ο μονάκριβος τους γιος δεν «ξαπολά εκείνο το “World of Warcraft” - που αντί να διαβάζει και να τον ενδιαφέρει η κοινωνικοποίηση, όλη μέρα παίζει με κάτι τύπους που τάχα βρεθήκαν στο Ίντερνετ και κάνουν λέει “ομάδες” και “online πρωταθλήματα” – Θεέ μου, τι θα κάμω μαζί του!;».

Βέβαια, αυτές οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν μονάχα θέματα καθημερινής ανάλαφρης κουβεντούλας και ούτε εφήμερα θέματα σε στήλες lifestyle περιοδικών που σας συμβουλεύουν «πώς να τον κάνετε να ξαπολήσει τον Υπολογιστή και να καταπιαστεί με ‘σας» ώστε να βελτιώσετε την αισθηματική σας ζωή. Αντιθέτως, η κατάχρηση της Τεχνολογίας και οι επιπτώσεις της (είτε είναι το Διαδίκτυο, η κινητή τηλεφωνία, τα βιντεοπαιχνίδια κλπ) αποτελεί θέμα που όλο και πιο συχνά βλέπουμε να καταπιάνονται όλα τα ΜΜΕ που επιδιώκουν να είναι όσο πιο σχετικά με τη νέα τάξη πραγμάτων (συμπεριλαμβανομένου και του εντύπου που κρατάτε στα χέρια σας, ή, για να είμαστε το «πιο σχετικοί» που λέγαμε, διαβάζετε στην οθόνη του υπολογιστή σας). Παράδειγμα, παρατηρώ στο CNN να παίρνουν πολύ ζεστά το θέμα και πολύ συχνά να φιλοξενούν ρεπορτάζ και αναλύσεις για τα αποτελέσματα πανεπιστημιακών ερευνών για το πώς η κατάχρηση της τεχνολογίας επηρεάζει αρνητικά διάφορες πτυχές της ζωής των ανθρώπων, της καθημερινότητας τους, την παραγωγικότητα κλπ, σε όλες τις κοινωνικές/οικονομικές ομάδες: νέους, μεσήλικες, χαμηλόμισθους υπάλληλους, επιχειρηματίες, παντρεμένους, άτομα επιρρεπείς σε καταθλίψεις κλπ.

Μπορώ να πω μάλιστα ότι ορισμένες από τις αναλύσεις των δημοσιογράφων (όχι αυτών που απλά αναπαραγάγουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας) είναι ιδιαίτερα αξιόλογες, όσο αφορά την ενδελεχή και σχολαστική προσέγγιση του αρνητικού αντίχτυπου της κατάχρησης της τεχνολογίας. Και για να διασαφηνίσουμε, οι συνέπειες πάνε πέραν των στερεοτύπων που μας κάνουν περισσότερο να μειδιάζουμε παρά να ανησυχούμε, όμως «ο μικρός που δεν πρόκειται να κάνει ποτέ του φιλενάδα αφού όλη μέρα παίζει με τον Υπολογιστή», ή «η ΣΥΤΑ πρέπει να της στέλνει ευχητήρια κάρτα κάθε Χριστούγεννα αφού την πλουτίζει καθημερινώς!». Αντιθέτως, οι συνέπειες της κατάχρησης της Τεχνολογίας που απασχολούν τα ΜΜΕ σκιαγραφούνται σε θέματα όπως υπάλληλοι οι οποίοι απολύονται από τη δουλειά τους επειδή αντί να δουλεύουν αναρτούσαν στο Facebook πόσο μισούν τη δουλειά τους (ομολογουμένως μια όχι και πολύ έξυπνη κίνηση, ειδικά εάν ο υπάλληλος έχει δώσει πρόσβαση στους προϊστάμενούς του να μπορούν να βλέπουν το προφίλ του). Υπάλληλοι που το έπαιζαν άρρωστοι ώστε να μένουν σπίτι για να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, ή που απολύθηκαν επειδή εμφανίζονταν στο γραφείο σαν ζόμπι μετά από ένα ολονύχτιο μαραθώνιο βιντεοπαιχνιδιού. Άνθρωποι οι οποίοι κοινωνικά και πνευματικά ουσιαστικά καταντούν άχρηστοι, νεαροί που αντιμετωπίζουν όλα τα κλινικά συμπτώματα ενός εθισμού (σε διάφορες χώρες ήδη λειτουργούν και αντίστοιχα κέντρα απεξάρτησης)… Φαινόμενα κοινωνικής αποξένωσης διάφορων διαβαθμίσεων, άτομα που απλά γίνονται εκνευριστικά και ανεπιθύμητα λόγω της απάθειάς τους για τον «μη-εικονικό κόσμο»… Ακόμα και άτομα που πεθαίνουν λόγω ασιτίας, αφυδάτωσης, αυτό-στέρησης ύπνου, εμβολής λόγω πολύωρης καθήλωσής τους σε ένα κάθισμα. 

 

Ο χρήστης της Τεχνολογίας έχει αποκλειστικά την ευθύνη των πράξεών του και όχι η ίδια η Τεχνολογία.

 Όλα αυτά σίγουρα είναι μεν σοβαρά και οι δημοσιογράφοι καλά κάνουν που αναλύουν και φέρνουν στο ευρύτερο κοινό αυτές τις καταστάσεις που δημιουργούνται. Όμως, τι είναι αυτό που βγαίνει προς τα έξω και πώς εκλαμβάνεται; Δυστυχώς παρατηρείται ότι πάρα πολλές φορές το μήνυμα που φαίνεται να περνά είναι ότι οι Τεχνολογίες είναι αυτές που φταίνε για τη μιζέρια της σύγχρονης ζωής: «Φταίει το Facebook που κάνει τους ανθρώπους φυτά». «Φταίνε τα βιντεοπαιχνίδια που κάνουν τα παιδιά μας να παίρνουν χάλια βαθμούς στο σχολείο και να σπάζουν πράματα». «Φταίνε τα κινητά και οι παιχνιδοκονσόλες για το ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων τενοντίτιδας, του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα (Carpal Tunnel Syndrome), αρθριτικών στον αντίχειρα» και ότι άλλο φανταστείτε.

 Όλα αυτά τα μηνύματα όμως, που ίσως έμμεσα και άθελά τους οι δημοσιογράφοι περνούν, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αναληθείς και παραπειστικά, εκτός και αν αποδεχτούμε ότι σε ένα έγκλημα που διαπράττεται, το πιστόλι είναι αυτό που πρέπει να μπαίνει φυλακή και όχι ο δολοφόνος. Και το ερώτημα του τίτλου επανέρχεται: Ποιος φταίει τελικά; Εμείς; Ή το μαραφέτι;

 Κατά καιρούς, ανέκαθεν και πάντοτε θα έρχεται μία νέα μόδα και οι άνθρωποι θα παλαβώνουμε πάνω της και «φκάλλουμε τα παλλούκια». Παλαιότερα ήταν τα ρούχα, τσίχλες και κομμώσεις - τώρα είναι συσκευές τεχνολογίας / gadgets, υπολογιστές, παιχνίδια - και δεν θα έπεφτε και πολύ έξω εάν κάποιος συμπλήρωνε «και λοιπά μασκαραλίκια».  Παράδειγμα, το κινητό τηλέφωνο είναι ένα ανάρπαστο μαραφέτι για επείγοντα περιστατικά, π.χ. εμπλεκόμαστε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και πρέπει άμεσα να καλέσουμε ασθενοφόρο. Ή και ακόμη για πιο απλά πράγματα, όπως να τηλεφωνήσουμε είκοσι λεπτά πριν επιστρέψουμε στο σπίτι για να ξεκινήσει κάποιος τον καυστήρα του νερού για να κάνουμε ντους αμέσως μόλις φτάσουμε. Όμως, εάν τελικά έχουμε καταντήσει το κινητό να είναι η σύγχρονη προσωπική μας «αλυσίδα και μολυβένια μπάλα», ε τότε δεν φταίει το εργαλείο, αλλά εμείς. Και το κουζινομάχαιρο είναι αιχμηρό και κοφτερό – αλλά εάν αντί να το χρησιμοποιήσετε για να κόψετε το ψωμί το χρησιμοποιήσετε για να κόψετε το λαρύγγι του εκνευριστικού σας γείτονα επειδή σαλέψατε στιγμιαία,  φυσικά δεν θα μπορέσετε να φταίξετε το μαχαίρι στο δικαστήριο. Η τεχνολογία παραμένει ένα εργαλείο, πολυλειτουργικό μεν, αλλά ένα άβουλο πράμα, άχρηστο χωρίς τη βούληση του ανθρώπου να το χρησιμοποιήσει.

 Δεν γνωρίζω ποια είναι η τρέχουσα επικρατέστερη θεωρεία μεταξύ των ανθρωπολόγων περί της φυσιολογίας του ανθρώπου, αλλά ίσως τελικά ο άνθρωπος πράγματι να είναι ένα ον αυτοκαταστροφικό. Ίσως τελικά να μας αρέσει να δημιουργούμε προβλήματα από μόνοι μας και μάλιστα από καταστάσεις που ουδείς λογικός δεν θα μπορούσε να προ-υπολογίσει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους καταλύτες της καταστροφής! Παράδειγμα, το Facebook αναμφισβήτητα αποτελεί μια επανάσταση στον τρόπο που μπορούμε να ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ την κοινωνικοποίησή μας μέσω της πλειάδας των εργαλείων και εφαρμογών που προσφέρει δωρεάν. Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός που πρωτοφτιάχτηκε και αυτός είναι ο λόγος που έχει τόση τεράστια απήχηση και επιτυχία. Τώρα, εάν κάποιοι κάπου στη διαδρομή έχουν χάσει το νόημα και αντί να το χρησιμοποιούν για να «επεκτείνουν» και να διευκολύνουν την κοινωνικοποίησή τους, ουσιαστικά ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΟΥΝ εξολοκλήρου την κοινωνικοποίησή τους με το Facebook, δεν νομίζω γι’ αυτό να φταίει ο Mark Zuckerberg επειδή τυγχάνει να είναι ο δημιουργός του!

 

Μεγαλύτερο από ότι νομίζουμε το τίμημα της ανευθυνότητάς μας

 Με το να αποποιούμαστε την ευθύνη μας σαν χρήστες για τα κακώς έχοντα της κατάχρησης της τεχνολογίας και αντιθέτως να φταίμε τα ίδια τα μαραφέτια της Τεχνολογίας, επιφέρουμε διάφορες αρνητικές επιπτώσεις. Σίγουρα θα έχετε υπόψη σας και σας προβλημάτισε ο επιβαλλόμενος «τάισμα-με-τη-βία» υπερπροστατευτισμός. Είτε αυτός εφαρμόζεται από κυβερνήσεις που θέλουν το καλό μας επειδή νομίζουν ότι δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι για να επιβιώσουμε στο σύγχρονο κόσμο, είτε από τους «μάστρους που εν’ που πάνω μας» στη δουλειά μας. 

Σε πολλούς χώρους εργασίας που επισκέπτομαι συναντώ την ίδια κατάσταση: «ο (βάλτε κοσμητικό επίθετο εδώ) μάστρος έκοψεν μας το Facebook και το Youtube». Γιατί; Οι υπάλληλοι θα μπορούσαν κάλλιστα εν ώρα εργασίας να χρησιμοποιούν το Facebook ως ένα εργαλείο επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ τους και επίσης ως ένα ΣΥΝΤΟΜΟ διάλειμμα. Όλα αυτά θα συντελούσαν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Εντούτοις, επειδή αρκετοί υπάλληλοι σπαταλούσαν άπειρες ώρες στις πολλές σαχλαμάρες που επίσης υπάρχουν μέσα στο Facebook, η εταιρεία που τους απασχολεί έκοψε την πρόσβαση για όλους. Ποιες οι ευρύτερες επιπτώσεις; Από τη μια η εταιρεία χάνει, διότι κακώς μπλοκάρει ένα τόσο δυνατό εργαλείο που θα μπορούσε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει προς όφελός της. Και φυσικά από την άλλη και οι υπάλληλοι στερούνται μία απόλυτα υγιής διέξοδο για ένα σύντομο διάλειμμα. Όμως, εάν έτσι απλά και χωρίς καθόλου σκέψη εύκολα φταίξουμε το Facebook και ακόμα ευκολότερα, το πετάξουμε έξω από το παράθυρο – ω, τι ωραία που έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο! Ποιος είναι αυτός που δεν παραδέχεται τις ευθύνες του;

 Υπάρχουν και άλλες τέτοιες τάσεις οι οποίες καταδεικνύουν ότι αντί σαν άνθρωποι να επιλέγουμε να σκεπτόμαστε με διαύγεια, προτιμούμε το μούδιασμα του νου που βολεύει όλους. Παρατηρούνται κάποιες κυβερνήσεις να θέλουν να έχουν όλο και περισσότερη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρήσης του διαδικτύου, ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά μας από τους παιδεραστές online θηρευτές. Ουσιαστικά, με αυτού τους είδους τις παρεμβάσεις στον προσωπικό κυβερνο-χώρο όλων μας, τα κράτη επιχειρούν να αναλάβουν μία ευθύνη (με πραγματικές προθέσεις την επέκταση του ελέγχου και της εξουσίας τους πάνω μας) που κανονικά οι γονείς θα έπρεπε να είναι οι πλήρως υπεύθυνοι έναντι της χρήσης της Τεχνολογίας. Οι γονείς και όχι το κράτος «θα» έπρεπε να είναι οι υπεύθυνοι για να ενημερωθούν σωστά και ολοκληρωμένα για το θέμα των θηρευτών, ώστε αφενός να ξέρουν πώς να προστατέψουν τα παιδιά τους και αφετέρου να μην είναι επιρρεπείς στην κάθε κινδυνολογία που εκτοξεύει ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα. Δεύτερον, οι γονείς θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη να κάτσουν να δώσουν δυο-τρεις συμβουλές στα παιδιά τους και επιτέλους να βρουν τα κότσια να μιλήσουν ανοικτά και με ειλικρίνεια για αυτούς τους κινδύνους στα παιδιά τους! Με την κοινωνία να δέχεται τέτοιου είδους μέτρα υπερ-προστατευτισμού, αντί να έχει μια πιο υπεύθυνη στάση έναντι στη δύναμη που προσφέρει η Τεχνολογία, όχι μόνο κάνει παραχωρήσεις στις ατομικές ελευθερίες, αλλά ούτε θωρακίζεται και ούτε θα μπορέσει ποτέ να αναπτύξει επίγνωση αυτοπροστασίας.

 

 Η άλλη άποψη

 Βλέποντας πέρα από την φρενίτιδα των μίντια και την βοή των δελτίων ειδήσεων, τις προκλήσεις και τα ρίσκα, τον ηθικό πανικό, αλλά και επίσης πέραν της πράγματι αξιοθαύμαστης τεχνογνωσίας και απλότητας της ιδέα που παρασκηνιακά κινεί αυτά τα εργαλεία, όλα είναι πολύ απλά. Μάλλον, _μπορούμε_ να τα δούμε πιο απλά.

Από την άλλη λοιπόν, η όλη φάση των βιντεοπαιχνιδιών, των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων (π.χ. Facebook), οι νέες εφαρμογές των έξυπνων κινητών συσκευών νέας γενεάς και όλα τα τόσα άλλα εργαλεία της τεχνολογίας, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν μία υγιής, ψυχαγωγική ενασχόληση η οποία να γεμίζει τον χρήστη, να τον ξεκουράζει και να συνεισφέρει στην ισορροπία της ζωής του. Και για πολλούς ανθρώπους, αυτή ακριβώς είναι η σχέση τους με την τεχνολογία, οπόταν ίσως να ευσταθεί ότι όλη αυτή η ανακατωσούρα γίνεται (και είναι αναγκαία να γίνεται) εις αναζήτηση αυτών των ισορροπιών, που ο άνθρωπος, ίσως από τη φύση του, δυσκολεύεται να συμβιβαστεί.

Στο κάτω-κάτω, εάν ένας χρήστης πραγματικά τον γεμίζει και τον ευχαριστεί για οποιοδήποτε λόγο να καταπιάνεται περισσότερο από το κανονικό με την χρήση αυτών των Τεχνολογικών εργαλείων, με οποιοδήποτε τρόπο, τότε είναι δίκαιο κάποιος άλλος να τον κρίνει ότι πράττει «σωστά», ή «λάθος»; Μάλιστα, εάν δεν ασχοληθήκατε ποτέ με αυτά τα εργαλεία, τότε πολύ πιθανόν εάν τα δείτε σφαιρικά και τα δοκιμάσετε και εσείς να αναγνωρίσετε ότι ορισμένα πράγματι είναι εκπληκτικά και άξιου θαυμασμού επιτεύγματα της ανθρώπινης εφευρετικότητας.

Για κάποιους, π.χ. τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν τρόπο ζωής, χωρίς όμως να επηρεάζουν τη ζωή τους αρνητικά. Επιστρέφοντας στο αρχικό παράδειγμα των ανήσυχων γονέων, αλήθεια, πόσοι απ’ αυτούς τους γονείς γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό το “World of Warcraft” που καταπιάνεται ο γιος τους. Το να κρίνει κανείς κάτι που δεν γνωρίζει είναι ένα συχνό φαινόμενο συμπεριφοράς – πολύ εύκολο πράγμα. Πόσοι γονείς πριν κρίνουν ασχολήθηκαν έστω να καταλάβουν πόσο άξιου θαυμασμού είναι (από μια άποψη) αυτό το πράγμα που ασχολούνται τα παιδιά τους; Μάλιστα, βλέπω ορισμένους γονείς που του έδωσαν μια ευκαιρία στο τέλος να βρίσκουν και οι ίδιοι τα βιντεοπαιχνίδια ένα ενδιαφέρων τρόπο ψυχαγωγίας και να παίζουν, γιατί όχι, με τα παιδιά τους και έτσι να δημιουργείται ένα διαφορετικό επίπεδο σχέσης.

Υπάρχουν και κάποιοι που ασχολούνται επαγγελματικά με το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών και κερδίζουν σημαντικά χρηματικά ποσά, φθάνοντας σε βαθμό «σούπερ σταρ». Παράδειγμα, ο Fatal1ty (sic.), κατά τον κόσμο Johnathan Wendel, ο οποίος ανήκει στην τάξη των “gamer πλήρους απασχόλησης” συμμετέχει και κερδίζει κατά συρροή σε παγκόσμια πρωταθλήματα με έπαθλα μεγάλα χρηματικά ποσά. Στις συνεντεύξεις που δίνει (σε διεθνή πρακτορεία όπως το CNN, και όχι σε περιθωριακά geek blog), μάλιστα αναφέρει ότι για να διατηρεί το μέγιστο της απόδοσή τους πρέπει καθημερινά να ακολουθεί ένα αυστηρό οχτάωρο πρόγραμμα εξάσκησης στο βιντεοπαιχνίδι που καταπιάνεται, αλλά επίσης σε συνδυασμό με μια έντονη σωματική άσκηση. Αναφέρει ότι πολύ σημαντικό είναι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, γενικά μια ισορροπημένη ζωή με κανονική κοινωνικοποίηση και κανονικές ώρες ύπνου. Οπόταν, όσοι γονείς διαβάζουν τώρα αυτές τις γραμμές, καλό θα κάνετε να συμβουλέψετε τα παιδιά σας που «τρώνε» τη ζωή τους στα βιντεοπαιχνίδια, ότι εάν θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους σ’ αυτά, ότι πρέπει να βάλουν και «όλα τα υπόλοιπα πράγματα που παραμελούν» μέσα στο πρόγραμμά τους - όπως ο επαρκής ύπνος, σωστή διατροφή, άσκηση, διάβασμα, κοινωνικοποίηση.

Εν κατακλείδι, όσοι βλέπουν τα κακώς έχοντα της κατάχρησης της τεχνολογίας, αντί να παραπονιούνται και πολύ εύκολα να φταίνε την Τεχνολογία, καλύτερα να αναλάβουν δράση. Και για να μπορούν να αναλάβουν δράση (π.χ. να βελτιώσουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους, να προτρέψουν τα παιδιά τους να είναι πιο κοινωνικά, να περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους οικείους τους) πρέπει πρώτα οι ίδιοι να προσεγγίσουν και να καταλάβουν την Τεχνολογία. Το ότι ο υποφαινόμενος καταχράται την ευχέρεια που του προσφέρει το διαδίκτυο να δουλεύει από το σπίτι του ότι ώρα θέλει και αντί να γράφει αυτό το άρθρο χαλαρά το μεσημέρι, το γράφει στις πεντέμισι το πρωί, τότε είναι δικό του πρόβλημα που δεν αυτοπειθαρχείται και δεν είναι το διαδίκτυο  που φταίει επειδή τάχα «βάζει στον πειρασμό».

 (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ")

Ορέστης Τριγγίδης 

www.cyprus-tube.com