Σύντομα όλοι θα «μπούμε» μέσα σε ένα browser. Και η Microsoft θέλει τον Internet Explorer 8 να είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει στους χρήστες της.
Η Microsoft διαθέτει τον ΙΕ8 εδώ και 8 και πλέον μήνες. Είναι ένα δωρεάν download. Ενώ τώρα η Microsoft επικεντρώνει την καμπάνια της για να πουλήσει τα νέα προϊόντα της, όπως το Windows 7 και το Server 2008 R2, εν τούτοις δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του ΙΕ8, ο οποίος διατίθεται δωρεάν προς όποιον θέλει να τον κατεβάσει. Το εύλογο ερώτημα είναι, γιατί η Microsoft διαθέτει τόσους πόρους για να προωθήσει κάτι που δεν το πουλά, ενώ θα μπορούσε να αναλώσει αυτούς τους πόρους για να προωθήσει τα νέα εμπορικά προϊόντα της, όπως το Windows 7; Και επίσης, γιατί οι χρήστες προηγούμενων εκδόσεων του ΙΕ πρέπει (οπωσδήποτε , κατά τη Microsoft) να αναβαθμιστούν στο ΙΕ8; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι άκρως ενδιαφέρουσα επειδή έχει να κάνει με το πώς θα είναι η νέα τάξη πραγμάτων στο μέλλον. Πρωτίστως όμως, τους τελικούς χρήστες τους ενδιαφέρει να γνωρίζουν ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει να τους προσφέρει η αναβάθμιση από παλαιότερο ΙΕ στον ΙΕ8.
Πρώτα η Ασφάλεια.
Καταρχήν, τίθεται το θέμα της ασφάλειας. Η συνεχής έκθεση στο Διαδίκτυο συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με νέους κινδύνους. Είναι ένα παιχνίδι με το ποντίκι και με τη γάτα: κακόβουλοι χάκερ συνεχώς ψάχνουν να βρουν κενά ασφαλείας σε συστήματα (είτε αυτά είναι online, είτε στον H/Y) και έπειτα τα εκμεταλλεύονται, είτε για να βλάψουν τα συστήματα, είτε να κλέψουν πολύτιμα δεδομένα. Από την άλλη, οι εταιρείες κατασκευής των συστημάτων συνεχώς ψάχνουν να εντοπίσουν και να διορθώσουν τα κενά ασφαλείας και να θωρακίσουν τους χρήστες τους – πριν προλάβουν να τα εκμεταλλευτούν κακόβουλοι.
Το θέμα της ασφάλειας ουδέποτε θα πάψει να υφίσταται, λόγω του ότι πρώτον, τα σύγχρονα συστήματα γίνονται όλο και πολυπλοκότερα, σε συνάρτηση με το δεύτερο λόγο, ότι οι χρήστες συνεχώς απαιτούν να τους προσφέρεται η δυνατότητα να κάνουν περισσότερα πράγματα.
Όσο αφορά τον browser, αποτελεί συνήθως την πύλη μας προς το Διαδίκτυο, το σημείο που ερχόμαστε σε επαφή με τόσα διαφορετικά είδη τεχνολογιών, πρωτοκόλλων επικοινωνίας, περιεχόμενο, άλλα συστήματα. Συνεπώς, πολλές φορές ο browser είναι αυτό που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα μας στο θέμα της ασφάλειας.
Σύμφωνα με στατιστικά*, το 23% των χρηστών ακόμα χρησιμοποιεί τον ΙΕ6, 18% τον ΙΕ7 και μόνο 18% τον ΙΕ8. Ειδικά οι χρήστες του ΙΕ6, υστερούν στο θέμα της ασφάλειας λόγω του ότι ο ΙΕ8 έχει εμπεδωμένες πολύ περισσότερες πρόνοιες και λειτουργίες για την ασφάλεια.
Η ασφάλεια είναι ένα θέμα το οποίο ο μέσος χρήστης θα έπρεπε να δίνει περισσότερη σημασία. Ο λόγος για τον οποίο η ασφάλεια παραβλέπεται σε κάποιο βαθμό, είναι ότι οι σύγχρονες παραβιάσεις στην ασφάλεια ενός Η/Υ είναι «αθόρυβες», ώστε να μην θορυβηθούν τα θύματά τους. Κατ’ ακρίβεια, οι περισσότεροι χρήστες των οποίων η ασφάλεια του Η/Υ τους έχει παραβιασθεί, δεν το γνωρίζουν και πιθανόν ποτέ να μην το μάθουν.
Οπότε, εάν είστε χρήστης παλαιότερου ΙΕ (ιδιαίτερα του ΙΕ6), πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστείτε στον ΙΕ8, επειδή σήμερα οι συνθήκες όσο αφορά την ασφάλεια αναδιαμορφώνονται συνεχώς και είναι πολύ διαφορετικές από ότι ίσχυε τότε.
ΙΕ8: Περισσότερη απόδοση, ταχύτητα και δυνατότητες
Να το πούμε απλά: εάν είστε χρήστης παλαιότερου ΙΕ, ειδικά του ΙΕ6, τότε περιορίζετε κατά πολύ τις δυνατότητές σας. Ήδη αρκετές ιστοσελίδες που παρέχουν υπηρεσίες με σύγχρονες λειτουργίες, σταμάτησαν να υποστηρίζουν τον ΙΕ6. Εάν ένας χρήστης με ΙΕ6 επισκεφτεί μια τέτοια ιστοσελίδα, τότε η ιστοσελίδα τον πληροφορεί ότι για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της πρέπει πρώτα να αναβαθμιστεί.
Κατ’ ακρίβεια, είμαι σίγουρος ότι εάν μπορούσε η Microsoft να επιβάλει στους χρήστες των παλαιότερων ΙΕ να αναβαθμιστούν στον ΙΕ8, θα το έκανε με μεγάλη ευχαρίστηση. Όμως, για τουλάχιστον κάποιο χρονικό διάστημα, είναι δεσμευμένη να συνεχίζει να υποστηρίζει τον ΙΕ6, αλλιώς θα μπορούσε π.χ. κάλλιστα να υποχρεώνει τον χρήστη να αναβαθμιστεί για να μπορέσει να κατεβάσει ένα update από την ιστοσελίδα της.
Από μικρές και μεγάλες διευκολύνσεις κατά τη χρήση, μέχρι υποστήριξη σύγχρονων τεχνολογιών και αυξημένη εμπεδωμένη ασφάλεια, ο ΙΕ8 έχει συγκριτικά, πολλά να προσφέρει στους χρήστες που επιλέγουν να αναβαθμιστούν. Με το Suggested Sites μπορεί να εισηγηθεί στο χρήστη ιστοσελίδες παρόμοιες των προτιμήσεων του. Με το InPrivate προσφέρει απόλυτο privacy στη περιήγηση του χρήστη. Τα Accelerators προσφέρουν συντομεύσεις στο χρήστη, όπου έξυπνα μπορούν να περάσουν πληροφορίες π.χ. σε άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες, ώστε ο χρήστης να γλυτώσει χρόνο. Με τα WebSlices προσφέρουν γρήγορη προεπισκόπηση για μια ιστοσελίδα. Το SmartScreen Filter επιθεωρεί και σας προειδοποιεί εάν πρόκειται να ανοίξετε μια κακόβουλη ιστοσελίδα. Η Microsoft έχει προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις στη σταθερότητα, ασφάλεια και απόδοση του ΙΕ8.
Όλα θα είναι στον Browser
Τα πράγματα κινούνται προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: αυτός ο καταιγισμός νέων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων στους σύγχρονους browser συνάδει με το κύριο ρεύμα που μας σπρώχνει από το desktop στο online και από το σταθερό στο mobile.
Οι σύγχρονες τάσεις απαιτούν εν τέλει όλα τα συστήματα που παραδοσιακά είχαμε εγκαταστημένα στον υπολογιστή μας να μεταφέρονται online σαν «software as a service» μέσα σε ένα browser. Άρα, σε εκείνα τα πλαίσια θα ενεργούμε. Απαιτούν καθολική ευθυγράμμιση με τις νέες δυνατότητες, πρόσθετα συστήματα, συμμόρφωση με και εμπέδωση των νέων προτύπων και συνεργασία με άλλα συστήματα και υπηρεσίες τρίτων. Όπως αντιλαμβάνεστε, η πλατφόρμα όπου θα τρέχουν όλα αυτά θα είναι ο browser και θα πρέπει να τρέχουν παντού το ίδιο καλά και ομοιόμορφα: είτε βρίσκεται στον Η/Υ, είτε στο κινητό, είτε στο netbook, είτε στη σύγχρονη ψηφιακή τηλεόραση. Ο browser πρέπει να τρέχει τέλεια.
Βάσει αυτών, οι χρήστες παλαιότερων browser μένουν εκτός παιγνιδιού και αργούν να ενσωματωθούν στη νέα τάση, όπου αυτή θα είναι και η νέα τάξη πραγμάτων.
Αυτή τη στιγμή, οι εταιρίες-κολοσσοί της Τεχνολογίας/Διαδικτύου/Πληροφορικής (όλα γίνονται ένα) μένονται στον ολοκληρωτικό πόλεμο για το ποια θα επικρατήσει στο online σύννεφο. Για το ποια συστήματα θα επικρατήσουν, για τα πρότυπα, για το format των διαφόρων τύπου περιεχομένου, για το ποιες εταιρείες θα συμμαχήσουν μαζί τους κλπ. Η εταιρεία που θα επικρατήσει στη μάχη των browser, θα επιτύχει διαδοχικά να φέρει όλα αυτά με το μέρος της και θα επικρατήσει έναντι των άλλων.
Με άλλα λόγια, ο πόλεμος των Λειτουργικών Συστημάτων υποσκιάζεται από τον πόλεμο των browser. Επειδή στο μέλλον, το Λειτουργικό μας Σύστημα θα είναι το ίδιο το browser. Ήδη εταιρείες που στοχεύουν την αγορά των netbook θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους χρήστες να μπορούν να τρέξουν όλο και περισσότερες εφαρμογές μέσα από ένα browser σαν software as a service, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν πιο συμπτυγμένα netbook. Παρόμοια κατάσταση (θα) εκτυλιχθεί και στον τομέα των φορητών συσκευών.
Τελικά για τη Microsoft ο κύριος ανταγωνιστής του ΙΕ8 είναι ο ΙΕ6 και όχι οι browser άλλων κατασκευαστών (παρόμοια κατάσταση με το ότι το Windows ΧΡ είναι ο κύριος ανταγωνιστής του Windows 7). Και εάν η Microsoft θέλει με το Office Web Apps να κερδίσει τη μάχη για το ποιο online λογισμικό γραφείου θα επικρατήσει, τότε πρέπει να πείσει τους χρήστες του ΙΕ6 και ΙΕ7 να αναβαθμιστούν – και γρήγορα.
Κατ’ ακρίβεια, κανένας δεν θέλει τον ΙΕ6! Συγκρατεί πίσω τις εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες, τις ιστοσελίδες που θέλουν να προσφέρουν προηγμένες υπηρεσίες και άλλα τόσα αλυσιδωτά. Ακόμη και εταιρείες πέραν της Microsoft, καθώς επίσης και τεχνολογιστές, δημοσιογράφοι κ.α., εξαπέλυσαν καμπάνιες για να προτρέψουν τους χρήστες του IE6 και IE7 να αναβαθμιστούν. Το ίδιο, όπως αντιλαμβάνεστε, κάνουμε και ‘μεις τώρα.
Ορέστης Τριγγίδης
* πυγή στατιστικών στοιχείων: http://marketshare.hitslink.com
http://www.microsoft.com/presspass/images/gallery/logos/Silverlight_H_Print.tif
http://www.microsoft.com/presspass/images/gallery/logos/WinAzure_print.tif
http://www.microsoft.com/presspass/images/gallery/logos/Windows_Live_h_print.tif
http://software.blumouse.net/wp-content/gallery/internet-explorer-8/internet-explorer-8-_4.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/archive/e/eb/20081218085705!Internet_Explorer_8.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ml/e/eb/Internet_Explorer_8.png
http://lh3.ggpht.com/netbox2007/SI-41ThmA5I/AAAAAAAAAI4/Le8VU-tRg-0/%5BUNSET%5D.jpg