Friday, January 29, 2010

Πώς όλα γίνονται Ένα.

(Δημοσιεύθηκε στο περιδικό "Κινητή Τηλεφωνία και Τηλεπικοινωνίες CY" , Ιανουάριος 2010)


«Πώς θα είναι τα πράγματα στο μέλλον» είναι η ερώτηση. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία, μπορούμε να… μαντέψουμε. Επειδή με τη πάροδο του χρόνου έχουμε όλο και περισσότερες εξελίξεις σε συντομότερα χρονικά διαστήματα, αυτό μας διευκολύνει στο να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πώς θα είναι η ζωή μας στο μέλλον. Χρησιμοποιώ τις λέξεις «η ζωή μας», επειδή μπορεί μεν το παρόν έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας να φέρει το όνομα «Κινητή Τηλεφωνία και Τηλεπικοινωνίες CY», όμως διαπιστώνουμε ότι μέρα με την ημέρα η τεχνολογία περιβάλλει όλο και περισσότερο τη ζωή μας – γίνεται η ζωή μας. Πηγαίνουμε πέραν από την «Κινητή Συσκευή» (aka «κινητό τηλέφωνο»), πέραν του «Online», πέραν του «Ηλεκτρονικού Υπολογιστή» και πέρα των «Πλατφόρμων» και των «Πρωτοκόλλων επικοινωνίας». Όλα αυτά έρχονται όλο και περισσότερο πιο κοντά το ένα στο άλλο, τα όρια που σταματά το ένα και αρχίζει το άλλο γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, Όλα γίνονται Ένα.

Το διαδίκτυο θα είναι παντού, πάντοτε ανοικτό και σε όλα τα πράγματα. Το «Διαδίκτυο στο τηλέφωνο», το «διαδίκτυο στη Δουλειά», το «διαδίκτυο στο Σπίτι» και το «διαδίκτυο στον Δρόμο» θα είναι τόσο δεδομένο, που θα το σκεφτόμαστε λιγότερο από όσο σκεφτόμαστε κάθε φορά που ανάβουμε το φώς. Μια τηλεόραση, μια κινητή συσκευή, ένας ηλ. υπολογιστής χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μας φαίνεται τόσο «κουφό» όσο ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρισμό, ή νερό.

Όλες οι εφαρμογές που τώρα χρησιμοποιούμε σε ένα μεμονωμένο υπολογιστή αναλύπτονται στο online, πανταχού παρών σύννεφο και ως εκ τούτου είναι διαθέσιμες από παντού. Ήδη έχουμε online σουίτες γραφείου, email, ατζέντες, ούτε καν σκεφτόμαστε να κατεβάζουμε οπτικοακουστικά αρχεία στον Η/Υ μας (όλα είναι «εκεί πάνω») και συνεχώς οι τεχνολογιστές βρίσκουν τρόπους να «βάζουν» περισσότερες εφαρμογές online. Συνεπώς, θα αναμένουμε να μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά και να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα μας από οπουδήποτε: από την κινητή μας συσκευή, υπολογιστή γραφείου, τηλεόραση, φορητό Η/Υ… και θα απαιτούμε μια αδιάλειπτη, ανενόχλητη εμπειρία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση, ή παρατράγουδο στη ροή της χρήσης θα μας φαίνεται τόσο απαράδεκτο, όσο όταν διακόπτεται το αγαπημένο μας τραγούδι.

Η «τεχνολογία», το «δίκτυο» και η «υπηρεσία» στη ζωή μας θα διέπεται από απόλυτη Απλότητα, Ομοιομορφία και Εμπέδωση. Θα απαιτούμε να είναι τόσο απλή και ομοιόμορφη, όσο εύκολα ανάβουμε μια πυγή φωτός: δεν μας ενδιαφέρει εάν είναι φανάρι, λάμπα φθορισμού, ή λαμπατέρ: το φως είναι -και θέλουμε να είναι- παντού και πάντα το ίδιο. Και τόσο εμπεδωμένη, όπως δεν χρειαζόμαστε να γυρεύουμε το φως μέσα στην ημέρα.

Θα απαιτούμε ευκολία, θα απαιτούμε όλα να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με διαισθητικότητα, θα απαιτούμε «όλα» να γνωρίζουν ποιοι είμαστε και τι θέλουμε -πριν καν να γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε- και εμείς απλά να πατούμε το «ΟΚ, δώσε μου το». Οτιδήποτε λιγότερο θα μοιάζει σαν να επιστρέφαμε σήμερα εν έτη 2010 ένα χρήστη Η/Υ μπροστά από μια μαύρη οθόνη του DOS με ένα «C:/>» και με ένα κινητό Motorola DynaTAC του 1983.

Θα θέλουμε όλα να μιλούν με όλα. Το κινητό μας με το αυτοκίνητό μας, το facebook μας με την τηλεόρασή μας, το online banking μας με την υπηρεσία email μας, τα online services μας με το ηλεκτρονικό μας αυτοματοποιημένο σπίτι, τα δεδομένα μας με τις online υπηρεσίες δημόσιας υγείας, το ψυγείο μας με το σούπερ μάρκετ. Όλα αυτά ίσως σας φαίνονται τόσο παράξενα και αόριστα, όπως όταν το 1964 οι δημιουργοί του Star Trek επινοούσαν το «Communicator», μια ασύρματη συσκευή χειρός του 23ου αιώνα, η οποία επέτρεπε στους αστροναύτες να επικοινωνούν ακουστικά. Σήμερα, εν έτη 2010, ξεπεράσαμε το Star Trek: έχουμε βιντεοκλήσεις (beam THIS, Scotty!).

Το μακρά κοντά ήρθαν. Και τα φέραμε εμείς. Σαν χρήστες / καταναλωτές της τεχνολογίας απαιτήστε λοιπόν την ταχεία εξέλιξη… και θα έρθει.

Ορέστης Τριγγίδης

www.cyprus-tube.com | www.aimcy.eu

No comments: