Tuesday, November 13, 2007

Vista-μοτίφες!

Έχετε Vista; Θέλετε να κάνετε αλλαγές; Να το κάνετε πιο γρήγορο; Χαθήκατε; :) Keep Reading!

«Θέλω να βάλω Vista, αλλά…»

Αλλά τι; Σοβαρά τώρα: Κάθε φορά που χρειάζεται να μεταφερθείτε σε ένα νέο Λειτουργικό Σύστημα («Operating System»… π.χ. Windows; duh!) μεσολαβεί αναπόφευκτα ένα χρονικό διάστημα που αναγκαία σας χρειάζεται για να το μάθετε (και να το συνηθίσετε :) ).

Και φυσικά, η γκρίνια! Γιατί; Επειδή σαν άνθρωποι είμαστε κατά κόρο όντα της (βολεμένης) συνήθειας, έστω και αν μια νέα τεχνολογία έρχεται να μας δώσει καλύτερες λύσεις. Ένα προσιτό παράδειγμα: προσπαθήστε να πείσετε τον παππού σας αντί να πηγαίνει στην τράπεζα να πληρώνει τους λογαριασμούς ή να εξαργυρώνει τη σύνταξή του, να δώσει εντολή να πληρώνονται οι λογαριασμοί και να λαμβάνουν την σύνταξή τους αυτόματα, αποφεύγοντας έτσι τον ποδαρόδρομο και την ταλαιπωρία της τράπεζας.

Θυμάμαι μόλις βγήκε το Windows XP, αρκετοί ήσαν αυτοί που αρνούμενοι να αναβαθμιστούν γκρίνιαζαν και υποστήριζαν ότι το «Windows 98 είναι μια χαρά και το XP είναι αχρείαστο». Παρομοίως, θυμάμαι πιο παλιά το κόλλημα που επικρατούσε για την αναβάθμιση στις multimedia τεχνολογίες (cd-rom, προηγμένες κάρτες ήχου και γραφικών κ.α.). Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια, οι χαμένοι ήταν αυτοί που αντιστέκονταν στην αλλαγή (όποιες και να ‘ταν οι προφάσεις), επειδή στο τέλος της ημέρας αυτοί ήταν που έτρεχαν να προλάβουν και να προσαρμοστούν στις τεχνολογίες που οι άλλοι ήδη είχαν προσαρμοστεί πιο ομαλά και σχετικά ανώδυνα. Οπόταν, αν έχετε XP και σκέφτεστε «άσε το Vista για του χρόνου», think again :).

Σαν χρήστες XP των τελευταίων 5-6 χρόνων, ομολογουμένως αναμέναμε μια πιο «μεταβατική» προσέγγιση στο Vista, όμως τα μαγκόπαιδα στη Microsoft είχαν αντίθετη άποψη και έτσι (με μια «EAT THIS!» προσέγγιση :) ) φόρτωσαν το Vista με χίλια-δυο νέα πραγματάκια. (By the way, όσοι βρήκατε το Vista «εξωγήινο», δοκιμάστε και το Office 2007!). Επιπλέον, η Microsoft είναι (επιεικώς) ιδιαίτερα «προτρεπτική» προς τους χρήστες (νυν και αυτούς που σκέφτονται να αγοράσουν νέο υπολογιστή) στο να ΠΙΑΣΟΥΝ VISTA. Για να σας δώσω λίγο να καταλάβετε: αυτή τη στιγμή που τυπώνεται το περιοδικό, δεν νομίζω να μπορείτε να βρείτε στην αγορά καινούργιο υπολογιστή ή φορητό Η/Υ προ-εγκατεστημένο (νόμιμα) με Windows XP, παρά μόνο με Vista.

Το Vista είναι ένα αυξημένων δυνατοτήτων σύστημα και σε όσους με ρωτούν «αν το Vista είναι καλό» τους απαντώ «γενικά ναι, όταν το συνηθίσεις» και όταν με ρωτούν «αξίζει τον κόπο να το βάλω τώρα» απαντώ «εκτός αν τριβιτζιάζεσαι για Linux, τότε όσο πιο σύντομα το βάλεις τόσο το καλύτερο».


Vista-μοτίφες! Ist wunderbar!

Όπως είπαμε, μπορεί το Vista να έχει αυξημένες δυνατότητες, αλλά παίρνοντας δεδομένο ότι δουλεύαμε σε ένα XP κόσμο για πολύ καιρό, τότε είναι σχεδόν αδύνατον για το μέσο χρήστη να αντισταθεί στην παρόρμηση να προβεί αλλαγές σε αυτό με την πρώτη κιόλας εκκίνηση! Και αυτό είναι πέρα για πέρα εμφανές, φτάνει να κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο π.χ. για «Vista optimization» ή για «Vista tweaks» και θα πάρετε αποτελέσματα πέρα των τεσσάρων εκατομμυρίων!

Επίσης, θα διαπιστώσετε ότι ήδη έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες εργαλεία που ακριβώς αποσκοπούν να βοηθήσουν τους χρήστες να «φτιάξουν» το Vista όπως θέλουν. Μερικά είναι δωρεάν, κάποια όχι, κάποια είναι μούφες – κατ’ ακρίβεια μερικοί ειδήμονες υποστηρίζουν ότι όλα είναι μούφες. Εμείς κάναμε ένα επιφανειακό έλεγχο σε ένα - δυο από αυτά, τα συμπεράσματα και η ευθύνη όμως όλη δική σας :) ! Αν θέλετε, δοκιμάστε τη βασική δωρεάν έκδοση του TweakVI ( http://www.totalidea.com/content/tweakvi/tweakvi-index.html ).

Εμείς απλά είμαστε εδώ για να σας δείξουμε ότι το να αναβαθμιστείτε σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα δεν είναι δα και τόσο φοβερή δουλειά, φτάνει να το μάθετε (και αφού του αλλάξετε τα φώτα στις μοτίφες! :) ).


Πριν συνεχίσετε να διαβάζετε και ΠΡΙΝ κάνετε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ:

ΠΑΝΤΑ να παίρνετε backups τα πολύτιμά σας δεδομένα και ρυθμίσεις ΠΡΙΝ κάνετε οτιδήποτε. Μην δοκιμάσετε οτιδήποτε εκτός κι αν είστε σίγουροι ότι ξέρετε τι κάνετε και ότι αυτό είναι που θέλετε να κάνετε. Και φυσικά, at your own risk πάντα: «αν το σπάσετε, δεν πληρώνουμε»!

Σημειώνουμε ότι αυτή η λίστα δεν είναι ούτε πλήρης και ούτε όλες οι μετατροπές και συμβουλές έχουν εφαρμογή αποκλειστικά σε Vista.

Για να μπορέσετε να προβείτε σε οποιεσδήποτε αλλαγές, σιγουρευτείτε πρώτα ότι έχετε δικαιώματα χρήστη Administrator.


Λοιπόν…


Απεγκαταστήστε άχρηστα προγράμματα και διαβολικές ρυθμίσεις (settings) – αν είναι δυνατό αποσκοπήστε σε «φρέσκια» εγκατάσταση των Vista

Άσχετο με το καθεαυτό Vista, αλλά κατά πάσα πιθανότητα (ειδικά) όταν αγοράζετε νέο φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή διεθνούς κατασκευάστριας εταιρείας, να έρχεται ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΣ με άσχετα με τα Vista προγράμματα. Οι προβαλλόμενες προθέσεις συνήθως είναι κάτι μπούρδες του στυλ «to enhance the users experience, providing added value to the product». Στην πραγματικότητα όμως είναι για να σας πλασάρουν να αγοράσετε τα full versions των προγραμμάτων, ή προγράμματα που σκοπό έχουν περισσότερο να σας πρήξουν με τα «χρώματα» της κατασκευάστριας εταιρείας (διαφημιστικά, λογότυπα, σύνδεσμοι στις ιστοσελίδες, εγγραφή χρήστη κλπ), παρά να προσφέρουν ουσιαστική χρησιμότητα.

(Και κάπου εδώ ξεφεύγω από την αντικειμενικά επαγγελματική προσέγγιση και γίνομαι κάφρος): Τρανό και σατανικό παράδειγμα είναι το Norton Antivirus, το οποίο, εκεί που όλα δουλεύουν καλά και ανέμελα, μετά από λίγο καιρό σου λέει «για να συνεχίσετε να λαμβάνετε updates παρακαλώ ανανεώστε τη συνδρομή σας για ένα χρόνο», μετά του αζημίωτου φυσικά. Συν τοις άλλοις, είναι και βαρύ κι ασήκωτο.

Όλα αυτά επιβαρύνουν το σύστημά σας (και τα συκώτια σας) και (ειδικά το Norton, το οποίο μισώ, μισώ, μισώ) είναι το Φραγγέλιο του Θεού, οπόταν ξεφορτωθείτε τα κακήν κακώς. Πώς να το κάνετε; Start -> Control Panel -> (Classic View) -> Programs and Features -> Uninstall…

Μερικά όμως (παράδειγμα πάλι το Norton Antivirus) οι κατασκευαστές ΔΕΝ σας δίνουν επιλογή απεγκατάστασης για να σας το ταΐσουν θέλετε δεν θέλετε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Norton, αν πάτε στη Symantec.com μπορείτε να κατεβάσετε το «Norton Removal Tool» και να κάνετε τη δουλειά σας. (σ.σ.: Εναλλακτικά του Norton, σαν συστήνω ανεπιφύλακτα ένα δωρεάν και ελαφρύ (και κατά την γνώμη μου, κλάσεις καλύτερο) antivirus πρόγραμμα, το AVG ( http://free.grisoft.com , Home Edition), ή το Avira Antivir (www.free-av.com , Personal Edition)).

Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να απεγκαταστήσετε στοιχεία του Vista που δεν χρειάζεστε, ως εξής: Start -> Control Panel -> (Classic View) -> Programs and Features -> Turn Windows features on or off (στα αριστερά σας) -> (Continue) -> Επιλέξτε ή καθαρίστε τα στοιχειά του Vista που δεν χρειάζεστε. Μπορείτε π.χ. να αφαιρέσετε τα εξής (χωρίς να «σπάσετε» κάτι): Indexing Service, Remote Differential Compression, Tablet PC Optional Components, Windows DFS Replication Service, Windows Fax & Scan (εκτός κι αν χρησιμοποιείτε το μόντεμ για να στέλνετε φαξ), Windows Meeting Space (εκτός κι αν χρησιμοποιείτε το Live Meeting) -> ΟΚ

Εναλλακτικά, για άχρηστα settings, προγράμματα και μπερδέματα στο registry και στο σύστημα, μπορείτε να κατεβάσετε ένα δωρεάν και πανέμορφο προγραμματάκι, το CCleaner (ή «CrapCleaner» αν προτιμάτε :) ) από εδώ: www.ccleaner.com, ή/και με συνδυασμό με το dial-a-fix ( http://wiki.djlizard.net/Dial-a-fix ) (επίσης δωρεάν). Αυτά ισχύουν και για το XP και καλά κάνετε να τα τρέχετε ανά διαστήματα.


Απενεργοποιείστε το User Access Control (UAC)

User Access Control: Μια νέα κατάσταση στο Vista που πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε και έναν άνθρωπο που για οποιοδήποτε λόγο θα την ήθελε. Ο σκοπός είναι να προστατεύει το σύστημα από malware ή spyware που θα προσπαθήσουν να προβούν σε αλλαγές στο σύστημά σας χωρίς την έγκρισή σας.

Θα την προσέξετε σχεδόν αμέσως: μόλις προσπαθήσετε να αλλάξετε μια ρύθμιση DO YOU WANT TO CONTINUE?, να τρέξετε ένα προγραμματάκι ARE YOU SURE YOU WANT TO RUN THIS? ή να εγκαταστήσετε κάτι νέο IS THIS YOU THAT YOU ARE RUNNING THIS? CONFIRM YOU WANT TO CONTINUE? ή… καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν θέλω να σχολιάσω το πόσο «ωφέλιμη» είναι, αλλά μου σπάει τα νεύρα, όπως και σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, όπως και ‘σας, οπόταν απενεργοποιείστε την ως εξής: Start -> Control Panel -> User Accounts -> Turn User Account Control on or off -> Αδειάστε το σχετικό κουτάκι -> Αν σας ζητηθεί, Επανεκκινήστε.


Απενεργοποιείστε το Windows Search Indexing

Το Windows Vista Search Indexing είναι μια υπηρεσία («service») η οποία συνεχώς σαρώνει τα αρχεία του συστήματός σας ώστε η αναζήτηση να γίνεται πιο αποτελεσματικά, γρήγορα και εις βάθος. Προσωπικά, σαν χρήστης που διατηρώ πολλά αρχεία κειμένου (emails, αρχεία Office, text, html κλπ), μου είναι απαραίτητη επειδή με αυτή μπορώ να ψάξω τάχιστα όχι μόνο στην ονομασία των αρχείων, αλλά και εντός του περιεχόμενού τους. Χρήσιμο μεν, αλλά χρειάζεται πολλούς πόρους από το σύστημα για να δουλέψει, με αποτέλεσμα να το επιβραδύνει σημαντικά.

Άρα, για χρήστες με λίγες ανάγκες και με λίγα αρχεία, ίσως θα ήταν καλό να απενεργοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία, ως εξής: Start -> Computer -> δεξί κλικ στο δίσκο C: -> General, αδειάστε την επιλογή «Index this drive for faster searching» -> Αν έχετε όμως κάποιους φάκελους ή αρχεία που μόνο αυτά θέλετε να σαρώνονται από την υπηρεσία, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε.


Απενεργοποιείστε την «Αυτόματη Αποθρυμμάτιση» («Automatic Disk Defragmentation») (σ.σ.: ΧΑΧΑΧΑ κατακαημένη Ελληνική γλώσσα!)

Το Vista τρέχει συνεχώς τη διαδικασία Defragmentation, η οποία βελτιστοποιεί, «συγυρίζει» το περιεχόμενο του δίσκου σε μια σειρά, διατηρώντας μια συνεχή ροή. Το Defragmentation είναι μεν μια απαραίτητη διαδικασία για την απόδοση του συστήματος, αλλά δεν χρειάζεται να τρέχει συνεχώς επειδή αναλώνει πολλούς πόρους του συστήματος (επιβραδύνοντάς το έτσι).

Απενεργοποιήστε λοιπόν το συνεχές Defragmentation ως εξής: Start -> Computer -> δεξί κλικ στο δίσκο C: Drive -> Properties -> Tools -> Καθαρίστε το «Run on a schedule». Προσοχή όμως: για να διατηρείτε το δίσκο σας σε καλή κατάσταση, μην ξεχνάτε να κάνετε defragmentation τουλάχιστον κάθε μήνα, ως εξής: Start -> Computer -> δεξί κλικ στο δίσκο C: Drive -> Properties ->Tools -> Defragment Now


Προσθέστε ένα USB Stick για να χρησιμοποιήσετε το Windows ReadyBoost

Όπως είχαμε εκτενώς περιγράψει σε προηγούμενο τεύχος, το «ReadyBoost» είναι μια τεχνολογία της Microsoft που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα «ReadyBoost ικανό» USB stick για να αποθηκεύσει αρχεία συστήματος των Vista για γρήγορη προσπέλαση.

Αυτό ισχύει κυρίως για συστήματα με λιγότερη από 1 GB μνήμη (η ελάχιστη προτεινόμενη μνήμη για το Vista). Υποτίθεται ότι επίσης μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των συστημάτων με περισσότερη μνήμη από 1 GB, αλλά σε αυτό το θέμα οι απόψεις διίστανται, οπόταν δοκιμάστε το και συγκρίνετε το «πριν και μετά» από μόνοι σας.

Αν δεν έχετε ώρα να γυρεύετε ποια USB stick είναι ReadyBoost enabled και ποια όχι, στα πρόχειρα σας προτείνουμε τα Corsair που θα τα βρείτε στο Bionic. Αλλιώς, ψάξτε εσείς.

Ως εξής: Βάλτε στη θύρα USB ένα «ReadyBoost enabled» USB stick -> Start -> Computer -> Δεξί κλικ στο USB stick -> Properties -> ReadyBoost -> «Use this Device» -> Επιλέξτε χωρητικότητα που θέλετε να αναλώσετε.


Απενεργοποιείστε το Windows Hibernation

Αν δεν γουστάρετε να χρησιμοποιείτε το Hibernation (δλδ: να βάζετε τον υπολογιστή σας σε «Hibernation» αντί «Shut Down» ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε την κατάσταση που ήσασταν πριν σβήσετε τον υπολογιστή σας) τότε απενεργοποιείστε το, μιας και οι υπηρεσίες που τρέχουν συνεχώς για να μπορεί το hibernation να δουλέψει αναλώνουν από τους πόρους του συστήματος.

Ως εξής: Start -> Control Panel -> (Classic View) -> Power Options -> κάντε κλικ στο «Change Plan Settings» του Power Plan που έχετε επιλεγμένο -> Change Advanced Settings -> Επεκτείνετε το «Sleep» -> Επεκτείνετε το «Hibernate After» -> Never -> OK OK κλπ…


Απενεργοποιείστε το System Restore

Το «System Restore» είναι χρήσιμο για να μπορεί να επαναφέρει το σύστημα στην περίπτωση που κάτι πάει πολύ στραβά και χρειάζεστε να επαναφέρετε μια κατάσταση που ορίσετε εσείς σαν «Restore Point».

Όμως, αν εσείς έχετε τις δικές σας διαδικασίες για να παίρνετε backups (ή εάν απλά δεν σας νοιάζει – «ας πάει το παλιάμπελο» :) ), τότε απενεργοποιείστε το, υπό δική σας ευθύνη πάντοτε, ως εξής: Start -> Control Panel -> (Classic View) -> System -> System Protection (στα αριστερά) -> Αδειάστε το κουτάκι δίπλα από το δίσκο.


Απενεργοποιείστε Services (που εκκινούν αυτόματα με την έναρξη του Vista) που δεν χρειάζεστε

Πολλές Υπηρεσίες («Services») που είναι ενεργοποιημένες στα Vista απλά δεν θα τις χρησιμοποιήσετε ποτέ. Το γεγονός ότι τρέχουν συνεχώς, περισσότερο καθυστερούν την έναρξη του Vista, παρά το γεγονός ότι καταλαμβάνουν πολλούς πόρους. Συνήθως ότι είναι εμφανές κάτω δεξιά στο System Tray μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από εκεί - όμως για να απενεργοποιήσετε περεταίρω αχρείαστες Υπηρεσίες, είτε είναι του Vista, είτε π.χ. του κατασκευαστή της κάρτας γραφικών (π.χ. «driver helper») πρέπει να κάνετε το εξής: Start -> Control Panel -> (Classic) -> Administrative Tools - > Services -> Με ασφάλεια μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις εξής: Offline Files (εκτός κι αν χρησιμοποιείτε το Offline File Sync), Tablet PC Input Service (εκτός κι αν έχετε tablet PC), Terminal Services, Windows Search (εάν έχετε ήδη απενεργοποιήσει το indexing), Fax (εκτός κι αν χρησιμοποιείται το μόντεμ σαν φαξ), οποιαδήποτε υπηρεσία που δεν ανήκει στη Microsoft συνήθως έχει ασήμαντο ρόλο (π.χ. «Updater»). Μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για πιο λεπτομερείς λίστες με περιγραφές των Υπηρεσιών του Vista. -> Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και προσέξτε διαφορά στο χρόνο έναρξης.

Μπορείτε πάντοτε να επαναεκκινήσετε / επαναφέρετε τις Υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο. Προσοχή όμως: μην αρχίσετε να απενεργοποιείτε υπηρεσίες που την άκρα, επειδή μια υπηρεσία μπορεί να είναι εξαρτώμενης της άλλης, ή να έχουν ένα αδιασάφητο ρόλο που στο μέλλον μπορεί να σας προκαλέσουν παράξενα προβλήματα. Πέραν των προφανών υπηρεσιών, για τις υπόλοιπες κάντε το homework σας πριν πειραματιστείτε, ψάξτε στο διαδίκτυο για το τι κάνει η κάθε μία.


Βελτιώστε την απόδοση του SATA σκληρού δίσκου σας

Αν δεν είστε σίγουροι αν έχετε SATA σκληρό δίσκο ή όχι, θα το διαπιστώσετε εάν ανοίξετε τον υπολογιστή σας και το καλώδιο που συνδέει το δίσκο με την μητρική κάρτα είναι 0.7 εκατοστά.

Αυτή η μοτίφα βελτιώνει την ταχύτητα του δίσκου: δεν θα εξηγήσουμε πως ακριβώς γίνεται αυτό, το μόνο ρίσκο είναι ότι εάν έχετε διακοπή ρεύματος τότε τα δεδομένα που είχατε στη μνήμη θα χαθούν. Ούτως ή άλλως, πάντα είναι καλό να επενδύσετε σε ένα UPS (περίπου 30-40 λίρες), όπου σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος θα μπορείτε να σώσετε τη δουλειά σας έγκαιρα.

Ως εξής: Start -> Computer -> δεξί κλικ σε ένα SATA δίσκο -> Properties -> Hardware -> Properties -> Policies -> Enable Advanced Performance.


Απενεργοποιείστε το περιβάλλον Aero

Κουφό, επειδή εάν απενεργοποιήσετε το Aero τότε χάνετε μια μεγάλη φάση του Vista. Το Aero είναι όλο το «λαμπύρισμα» που βλέπετε στo Vista, που παρόλο που «τρώει» αρκετούς πόρους για να μπορεί να τρέχει είναι βέβαια κάτι πέρα από απλά «λαμπύρισμα»: επεκτείνει σημαντικά τη λειτουργικότητα και δίνει νέα άνεση στο χρήστη. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά.

‘Όμως, αν το σύστημά σας είναι κάπως υπό των προδιαγραφών και «σέρνεται», ή απλά θέλετε το «παλιό, καλό, απλό περιβάλλον» (καλή ώρα όπως τον πατέρα μου), τότε ιδού: Start -> Control Panel -> (Classic View) -> Personalization -> Theme -> Διαλέξτε κάτι πιο απλό, π.χ. το Windows Vista Basic ή το Windows Standard -> OK.


Απενεργοποιείστε το Windows Sidebar

Αν δεν γουστάρετε το Windows Sidebar στα δεξιά σας, τότε απενεργοποιείστε το ως εξής: Δεξί κλικ σε μια κενή επιφάνεια του Sidebar -> Properties -> Αδειάστε το: «Start Sidebar when Windows starts» -> OK.

Εάν απλά θέλετε να το κλείσετε χωρίς να το απενεργοποιήσετε μόνιμα (ώστε να εκκινήσει ξανά με την επόμενη εκκίνηση του υπολογιστή σας): Δεξί κλικ σε μια κενή επιφάνεια του Sidebar -> Exit.


Εγκαταστήστε τους πιο πρόσφατους Οδηγούς των Συσκευών σας (Hardware Drivers)

Αυτό λύνει πολλούς μπελάδες, ιδιαίτερα στο Vista, που ως σχετικά καινούριο λειτουργικό σύστημα, οι οδηγοί ενδέχεται να περιέχουν σφάλματα και ασυμβατότητες. Βρείτε το ακριβές μοντέλο της συσκευής (π.χ. κάρτας γραφικών) -> Πηγαίνετε στην επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή και κατεβάστε τον τελευταίο οδηγό και εγκαταστήστε τον. -> Επανεκκινήστε, έστω κι αν δεν σας ζητηθεί.

Σημείωση 1: Ειδικά για κάρτες γραφικών, ΠΑΝΤΑ να πηγαίνετε στην σελίδα του κατασκευαστή του chipset της κάρτας (π.χ. nVIDIA) και ΟΧΙ του κατασκευαστή της κάρτας (π.χ. MSI). Ο λόγος: συνήθως οι οδηγοί που παρέχει ο κατασκευαστής της κάρτας έρχονται με επιπρόσθετα ουσιαστικά άχρηστα στοιχεία, που μπορεί και να κάνουν παραπάνω κακό παρά καλό. Και πάντα από το πρόγραμμα εγκατάστασης του οδηγού να επιλέγετε να εγκαταστήσετε μόνο ότι σας είναι χρήσιμο.

Σημείωση 2: Μπανάλ, αλλά διαβάζετε τις οδηγίες (rtfm) :).


Και επειδή η λίστα είναι ατέλειωτη, thats all folks!

Ελπίζουμε να πήρατε μια ιδέα και να αρχίσετε να παίζετε μαθαίνοντας (προσεκτικά, χωρίς να σπάσετε) με το Vista.

Αν κολλήσατε κάπου, το Vista είναι γεμάτο με «Help» κουμπάκια και επιπλέον μπορείτε να πάρετε βοήθεια από την επίσημη ιστοσελίδα τεχνικής υποστήριξης για το Vista: http://windowshelp.microsoft.com .

Η λίστα με τις μοτίφες είναι ατέλειωτη και επίτηδες δεν αγγίξαμε κάποια σημεία όπως μετατροπές στο registry. Για περεταίρω πειράματα απλά κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο: αν έχετε χρόνο και όρεξη θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες… μέχρι να καταφέρετε να σπάσετε κάτι :).

Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός στο διαδίκτυο από την κοινότητα χρηστών Vista για τέτοιες μοτίφες, δείτε αυτά: www.blackviper.com, κατεβάστε ένα καλογραμμένο και αναλυτικότατο οδηγό από www.tweakguides.com/TGTC.html, www.mostlysavingmoney.com, www.TweakVista.com, www.laptopmag.com, www.speedyvista.com.


Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com - Blog: http://ITslavery.blogspot.com

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" σε δύο μέρη - Κωδικός άρθρου: 804175 - 06/07/2008, Σελίδα: 44 εδώ και Κωδικός άρθρου: 805229 - 13/07/2008, Σελίδα: 44 εδώ)

No comments: