Wednesday, June 18, 2008

Οι Ολυμπιακοί της Διαδικτυακής Καταστολής

… και η υποκρισία των Δυτικών εταιρειών Διαδικτύου

Εν αναμονή των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, με την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ στραμμένη προς την Κίνα, το παγκόσμιο ευρύ κοινό πήρε μια ιδέα της κατάστασης που επικρατεί στην Κίνα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κατασταλτικές πρακτικές του «Κομμουνιστικού» Κινεζικού καθεστώτος.

Όμως, πολύπλευρο αποτελεί επίσης το θέμα της (όχι και τόσο γνωστής) Διαδικτυακής Καταστολής που συστηματικά εξασκεί το Κινέζικο καθεστώς στους Κινέζους πολίτες. Οι πτυχές αυτής της καταστολής, δεν περιορίζονται μόνο στο απλό φιλτράρισμα «επικίνδυνων ιστοσελίδων», αλλά προεκτείνονται (μεταξύ άλλων) σε φυλακίσεις, διαστρέβλωση ιστορικών στοιχείων, επιβολή κλίματος τρόμου κλπ.

Για αυτές τις πρακτικές, σημαντική ευθηνή φέρουν οι Δυτικές εταιρείες Διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, υποβοηθώντας και συνεργαζόμενες με το Καθεστώς. Με ποιους τρόπους γίνεται αυτό; Ακολουθούν μερικά γεγονότα τα οποία ίσως δεν γνωρίζατε.

«Μετά από έρευνες, τον Ιούλιο του 2007 συλλέγησαν τελικά τα καταδεικτικά στοιχεία όπου ενοχοποιούσαν τον Shi Tao, δημοσιογράφο εφημερίδας στην Κίνα, για «μεταβίβαση κρατικών μυστικών σε ξένες οντότητες». Τα «φοβερά» κρατικά «μυστικά» που κατέδωσε ο Shi Tao, ήταν μία λίστα διαταγών λογοκρισίας των Κινεζικών Αρχών προς την εφημερίδα όπου εργάζονταν. Τα στοιχεία που ενοχοποιούσαν τον Tao, ήταν όλη η προσωπική του ηλεκτρονική αλληλογραφία, την οποία παρέδωσε η Yahoo (όπου ήταν ο πάροχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) έπειτα από έκκληση των Κινεζικών Αρχών».

«Η Κινέζικη έκδοση του MySpace (σ.σ.: αυτό που αποκαλώ «ο Σκουπιδότοπος του Διαδικτύου»), δεν φιλοξενεί forum συζητήσεων σχετικά με πολιτικά και θρησκευτικά θέματα, ενώ άλλες «ανάρμοστες καταχωρήσεις» σε blog και συζητήσεις (π.χ.: περί ανεξαρτησίας του Θιβέτ, Τιενανμέν, Δαλάι Λάμα κλπ) φιλτράρονται από ειδικά συστήματα. Επίσης, παρέχει τη «διευκόλυνση» στους χρήστες να αναφέρουν (να καταδίδουν δηλαδή) όταν παρατηρούν οποιοδήποτε χρήστη να επιδεικνύεται σε «κακή χρήση» των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να διαπράττει αδικήματα όπως «υποδαύλιση της εθνικής ασφάλειας», «υπονόμευση της εθνικής ενότητας», «διαδόσεις που διαταράζουν τη Δημόσια Τάξη» κλπ

«Το 2006, η γνωστή μηχανή αναζήτησης Google, για να της επιτραπεί από τις Κινέζικες Αρχές να επεκταθεί στη χώρα, δέχεται να αυτό-λογοκρίνει την κινέζικη έκδοσή της, ώστε έτσι να συμμορφωθεί με τους τοπικούς κανόνες λογοκρισίας. Έτσι, εάν κάποιος χρήστης στην Κίνα αναζητήσει κάτι σχετικά με τη εξέγερση των φοιτητών (και την επακόλουθη βίαιη καταστολή) στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, το Google δεν θα επιστρέψει κανένα σχετικό αποτέλεσμα – συμβιβαζόμενο έτσι δηλαδή με το σύστημα φιλτραρίσματος της Κίνας* («The Great Firewall of China») και την επίσημη θέση των Κινεζικών Αρχών (ότι δηλαδή το γεγονός στη πλατεία Τιενανμέν ουδέποτε έλαβε χώρα)**».

Έτερον εκάτερον: Ο κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να κρίνει από μόνος του για τις πρακτικές του Κινεζικού καθεστώτος. Εδώ όμως αναφερόμαστε, φυσικά, για συγκεκριμένες εταιρείες Διαδικτύου του «δημοκρατικού δυτικού κόσμου» και οι οποίες «διέπονται από τις ίδιες αξίες της ελευθερίας». Μπορεί μεν αυτές οι εταιρείες στη χώρα τους να ενεργούν εντός των αυστηρών νομικών και ηθικών πλαισίων που καθορίστηκαν από την Εκλεγμένη Πολιτεία, αλλά όταν πηγαίνουν να επεκτείνουν τη μπίζνα τους σε χώρες του… άλλου κόσμου (δεν λέω «τρίτου»), ξαφνικά πάνε όλα αυτά τα όμορφα λογάκια που έχουν γραμμένα στα καταστατικά τους (περί «σεβασμού της ελευθερίας», «της διαφύλαξης της ακεραιότητας της αξιοπρέπειας των χρηστών» κλπ) στο βρόντο.

Αυτού του είδους η πρακτικές, (δηλαδή εταιρείες Διαδικτύου του Δυτικού Κόσμου να δραστηριοποιούνται σε ξένες χώρες με τρόπο ο οποίος θα ήταν νομικά, θεσμικά και ηθικά απαράδεκτος στις χώρες προέλευσής τους), δημιουργούν παραφυάδες αρνητικών επιπτώσεων.

Ο «συμβιβασμός» των Δυτικών εταιριών Διαδικτύου με τους περιοριστικούς κανονισμούς αυτών των καθεστώτων, υπονομεύει την προσπάθεια τόσο της διεθνούς κοινότητας προς το να πιέσει αυτά τα καθεστώτα να αναθεωρήσουν τις μειωτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρακτικές τους, αλλά όσο και των πολιτών – ακτιβιστών των χωρών αυτών που προσπαθούν (με προσωπικό ρίσκο) να αλλάξουν την κατάσταση στη χώρα τους.

Ε; Και τι έγινε;

Αυτό που θεωρώ ιδιαίτερα άσχημο, είναι ακριβώς ο τρόπος που γίνεται η κατάχρηση της τεχνολογίας του Διαδικτύου. Το Διαδίκτυο δεν είναι απλά μια «σπουδαία εφεύρεση»: το σπουδαίο στοιχείο του Διαδικτύου είναι η φιλοσοφία του τρόπου που δουλεύει η τεχνολογία του, η οποία βασίζεται στην ισότητα των χρηστών, στην καθολική και ίση πρόσβαση και προβολή, στην ελευθερία της επικοινωνίας και της αποστολής / αποδοχής πληροφοριών. Και αυτές τις ελεύθερες αξίες με διάφορες προφάσεις προσπαθούν τα καθεστώτα αυτών των χωρών να κουτσουρέψουν.

Η πρακτική των συγκεκριμένων εταιρειών Διαδικτύου / Πληροφορικής να δραστηριοποιούνται με αυτό το τρόπο στις εν λόγω χώρες, όχι μόνο υπομονεύουν τις άνω αναφερθείσες αξίες, αλλά δίνουν αναγνώριση και ενισχύουν την αποδοχή των πρακτικών των καθεστώτων αυτών των χωρών, με αποτέλεσμα (είτε έμμεσα, είτε άμεσα, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα) να ασφαλτώνουν το δρόμο για περαιτέρω περιοριστικές πολιτικές και εφαρμογές της τεχνολογίας, ακόμη και σε άλλες χώρες. Τι θα λέγατε εάν οι κυβερνήσεις και άλλων χωρών επικαλούμενες διάφορες προφάσεις («για το καλό της ασφάλειας των πολιτών», «εθνική ενότητα» κλπ) λιγουρεύονταν και αυτές να «επεκτείνουν τον έλεγχο» τους πάνω στους πολίτες τους – κάτι σαν «Μεγάλος Αδελφός»; «Βλακείες» και «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» θα έλεγε κανείς, αλλά ας μου εξηγήσει κάποιος τις εκατομμύρια (και αυξάνονται) κάμερες παρακολούθησης στο Λονδίνο; Πού ήταν αυτές οι κάμερες πριν λίγα χρόνια; Και εδώ, οι προφάσεις ήταν «για την ασφάλεια των πολιτών».

Και πως υπερασπίζουν οι συγκεκριμένες εταιρείες Διαδικτύου τις αποφάσεις τους; Για το καλό της οικονομίας των χωρών προέλευσής τους; Εκμεταλλευόμενες, προσαρμοζόμενες και «σεβόμενες» την κατάσταση που βρίσκουν εκεί; Για την ιστορία, την ίδια πρόφαση χρησιμοποιούσαν και οι λευκοί δουλέμποροι όταν έφερναν μαύρους σκλάβους από την Αφρική: ότι απλά «προσαρμόστηκαν» στο ήδη υφιστάμενο δουλεμπόριο που εξασκούσανε μαύρες φυλές σε άλλες μαύρες φυλές.

Και όπως πολύ ωραία το έθεσε ο Τομ Λάντος, Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια, σχετικά με την ευθύνη που βαραίνει την εταιρεία Yahoo για την καταδίκη / φυλάκιση του Shi Tao: «Ενώ από τεχνολογικής και οικονομικής άποψης είστε γίγαντες, ηθικά είστε πυγμαίοι...».

Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com | http://ITslavery.blogspot.com


Δημοσιεύτηκε στο ένθετο "ΤΕΧΝΟ-ΠΟΛΙΣ", εφημερίδα "Πολίτης", Κυριακή 15/6/2008. ΕΔΩ


* σημ.: δεν είναι μόνο η Κίνα που εφαρμόζει τέτοιου είδους πρακτικές, αλλά και άλλες κυβερνήσεις φιλτράρουν το Διαδίκτυο στις Χώρες τους. Παράδειγμα: Σαουδική Αραβία, Ιράν, Κορέα (Νότια και Βόρεια), Συρία, Κούβα κ.α.

** σημ.: όλες οι μηχανές αναζήτησης στην Κίνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, όχι μόνο η Google. Αλλιώς φιλτράρονται, σε σημείο όπου η λειτουργία τους καταντά δύσχρηστη.

IMAGE: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2e/Google-censorship.png ΛΕΖΑΝΤΑ: Αριστερά: Google Image Search στη Κίνα για την Πλατεία Τιενανμέν: Λουλούδια, κτήρια και χαμόγελα. Δεξιά, στον υπόλοιπο κόσμο: Τανκς, τανκς και τανκς.

IMAGE: http://www.labnol.org/assets/images/TheWorldMap_B8B4/internetblackhole.jpg ΛΕΖΑΝΤΑ: Οι «Μαύρες Τρύπες» του Διαδικτύου. Τα καθεστώτα των χωρών αυτών όχι μόνο μπλοκάρουν τη διακίνηση δεδομένων προς σ’ αυτές, αλλά ούτε καν δίνουν αναφορά για το αν ένα πακέτο παραλήφθηκε επιτυχώς ή όχι. Πηγή: Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

IMAGE: http://farm1.static.flickr.com/41/93040518_8998ddfa26_b_d.jpg Λεζάντα: «Διαδίκτυο: Το παράθυρό σας στον Κόσμο»



No comments: