Wednesday, November 21, 2007

5 + 1 Ιστοσελίδες… Geek!

Αν αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές διαπιστώνετε ότι έχετε πλήρη άγνοια του όρου «Geek», τότε οι «5+1 Ιστοσελίδες» αυτού του τεύχους δεν κάνουν για σας – οπότε μη χάνετε άλλο το χρόνο σας και διαβάστε κάτι άλλο (π.χ. το F1 ή το Cosmopolitan). Για αυτούς που μόλις αγνόησαν τις συστάσεις και συνεχίζουν να διαβάζουν, με την ελπίδα ότι η λέξη «Geek» έχει να κάνει κάτι με «Greek» χωρίς το «r», τότε συγνώμη, πάλι πέσατε έξω, δεν πειράζει, δεν είναι μα καθόλου αργά για να κάνετε κάτι άλλο (καφέ, τάβλι, Playstation και συναφή). Για τους/τις ξεροκέφαλους/ες που επιμένουν να διαβάζουν επειδή τους τρώει η περιέργεια να μάθουν «τι σημαίνει Geek», τους ενημερώνω επίσης ότι δεν θα μπω στον κόπο να εξηγήσω τον εν λόγω όρο, οπότε μπορείτε τώρα να σκίσετε την παρούσα σελίδα και να ανάψετε το τσιγάρο σας με αυτή.

(Αλλάζουμε και καμιά παράγραφο για να μεν μουρμουρά ο Πέτρος ότι «εν πολλίν το text»)... Για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σημαίνει ένα από τα παρακάτω:

α) Είστε ειλικρινά φιλομαθής και θέλετε ειλικρινά να μάθετε τι σημαίνει «Geek», βλέποντας τις ιστοσελίδες... Θα σας απογοητεύσω και πάλι, επειδή αν δεν γνωρίζετε τι πραγματικά σημαίνει «Geek» ή δεν είστε Geek - you simply will not get it, honey, ή πιθανότατα να σας δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις περί του όρου... ίσως να είναι και καλύτερα έτσι.

β) Είστε ξεροκέφαλοι και περίεργοι και θέλετε να μπείτε εκεί που δεν ανήκετε, επειδή ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να συνεχίζετε να διαβάζετε επειδή σας αρέσει το γράψιμό μου (εκτός αν είσαστε τόσο κακόγουστοι, ή μαζόχες, ή πραγματικά δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε)!

Διαλέξετε και πάρτε, ευχαριστώ για την κατανόησή σας, τώρα μπορείτε να αφήσετε το περιοδικό κάτω και να πάρετε τηλέφωνο τον κολλητό σας από το στρατό, ή να πάτε στη γειτόνισσά σας για να πείτε τα νέα σας.

ΤΕΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ

....

Χεχε, τώρα που ξεφορτωθήκαμε τους μη-σχετικούς (ένας ευγενικός τρόπος για να χαρακτηρίσεις κάποιον σαν «άσχετο»), μπορούμε να αρχίσουμε το άρθρο κανονικά! :) . Αν είστε Geek, τότε οι ιστοσελίδες για σας εν «πιλέ» γνωστές εδώ και καιρό, άρα εκ πρώτης όψεως το άρθρο αυτό δεν έχει λόγο να υπάρχει... εκτός βέβαια αν είστε Geek. Αν δεν γνωρίζετε μια από τις ακόλουθες ιστοσελίδες, τότε μάλλον σας τρώει το ενδιαφέρον για να μάθετε «τι είναι αυτή η ιστοσελίδα που θεωρείται «Geek» και εγώ δεν την ξέρω!»... Όπως και να ‘χει, here goes! την πλάκα μας κάνουμε...


Everybody Loves Eric Raymond (Except me) http://geekz.co.uk/lovesraymond

Στα γρήγορα: Ο RMS (Richard Stallman) ο ESR (Eric S. Raymond) και ο Linus Torvalds συγκατοικούν


Alien Loves Predator www.alienlovespredator.com

Το «Alien vs. Predator» ήταν απλά προπαγάνδα του Hollywood. Στην πραγματικότητα ο Preston (Predator) και ο Abe (Alien) είναι συγκάτοικοι σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και ζούνε σαν λεβέντες και κάνουν ότι θέλουν.


The Daily WTF http://thedailywtf.com

«System Clock out of range»?? wtf man?!?!!1!1


ThinkGeek www.thinkgeek.com

Αν είχατε ένα εκατομμύριο λίρες για πέταμα, που θα τις.. πετάγατε; Star Wars Force FX Lightsabers; Curiously Strong Magnets; Ελβετικό σουγιά με mp3 player; T-shirt που γράφουν σλόγκαν όπως «There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't»; You betcha!


Hack a Day www.hackaday.com

We. Hack. Everything. Period.


Και το «συν ένα»


Bruce Schneier Facts http://geekz.co.uk/schneierfacts

Νομίσατε ότι τα είδατε όλα στο Chuck Norris facts; Δείτε τα υπόλοιπα στο Bruce Schneier Facts! «When Bruce Schneier decrypts the Da Vinci Code, the ending doesn't suck» Rock on…

Τέλος. Αυτό ήταν. Όσοι από σας ουρλιάζετε ότι «ξέχασα» ιστοσελίδες όπως /. , digg, engadget και sourceforge, ε να μην λέμε και τα αυτονόητα!


Αυτά,


Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com , www.amalgamacy.info

( Αρχική Έκδοση: Περιοδικό StudentStyle / StudentClick www.student-style.net )

Tuesday, November 13, 2007

Vista-μοτίφες!

Έχετε Vista; Θέλετε να κάνετε αλλαγές; Να το κάνετε πιο γρήγορο; Χαθήκατε; :) Keep Reading!

«Θέλω να βάλω Vista, αλλά…»

Αλλά τι; Σοβαρά τώρα: Κάθε φορά που χρειάζεται να μεταφερθείτε σε ένα νέο Λειτουργικό Σύστημα («Operating System»… π.χ. Windows; duh!) μεσολαβεί αναπόφευκτα ένα χρονικό διάστημα που αναγκαία σας χρειάζεται για να το μάθετε (και να το συνηθίσετε :) ).

Και φυσικά, η γκρίνια! Γιατί; Επειδή σαν άνθρωποι είμαστε κατά κόρο όντα της (βολεμένης) συνήθειας, έστω και αν μια νέα τεχνολογία έρχεται να μας δώσει καλύτερες λύσεις. Ένα προσιτό παράδειγμα: προσπαθήστε να πείσετε τον παππού σας αντί να πηγαίνει στην τράπεζα να πληρώνει τους λογαριασμούς ή να εξαργυρώνει τη σύνταξή του, να δώσει εντολή να πληρώνονται οι λογαριασμοί και να λαμβάνουν την σύνταξή τους αυτόματα, αποφεύγοντας έτσι τον ποδαρόδρομο και την ταλαιπωρία της τράπεζας.

Θυμάμαι μόλις βγήκε το Windows XP, αρκετοί ήσαν αυτοί που αρνούμενοι να αναβαθμιστούν γκρίνιαζαν και υποστήριζαν ότι το «Windows 98 είναι μια χαρά και το XP είναι αχρείαστο». Παρομοίως, θυμάμαι πιο παλιά το κόλλημα που επικρατούσε για την αναβάθμιση στις multimedia τεχνολογίες (cd-rom, προηγμένες κάρτες ήχου και γραφικών κ.α.). Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια, οι χαμένοι ήταν αυτοί που αντιστέκονταν στην αλλαγή (όποιες και να ‘ταν οι προφάσεις), επειδή στο τέλος της ημέρας αυτοί ήταν που έτρεχαν να προλάβουν και να προσαρμοστούν στις τεχνολογίες που οι άλλοι ήδη είχαν προσαρμοστεί πιο ομαλά και σχετικά ανώδυνα. Οπόταν, αν έχετε XP και σκέφτεστε «άσε το Vista για του χρόνου», think again :).

Σαν χρήστες XP των τελευταίων 5-6 χρόνων, ομολογουμένως αναμέναμε μια πιο «μεταβατική» προσέγγιση στο Vista, όμως τα μαγκόπαιδα στη Microsoft είχαν αντίθετη άποψη και έτσι (με μια «EAT THIS!» προσέγγιση :) ) φόρτωσαν το Vista με χίλια-δυο νέα πραγματάκια. (By the way, όσοι βρήκατε το Vista «εξωγήινο», δοκιμάστε και το Office 2007!). Επιπλέον, η Microsoft είναι (επιεικώς) ιδιαίτερα «προτρεπτική» προς τους χρήστες (νυν και αυτούς που σκέφτονται να αγοράσουν νέο υπολογιστή) στο να ΠΙΑΣΟΥΝ VISTA. Για να σας δώσω λίγο να καταλάβετε: αυτή τη στιγμή που τυπώνεται το περιοδικό, δεν νομίζω να μπορείτε να βρείτε στην αγορά καινούργιο υπολογιστή ή φορητό Η/Υ προ-εγκατεστημένο (νόμιμα) με Windows XP, παρά μόνο με Vista.

Το Vista είναι ένα αυξημένων δυνατοτήτων σύστημα και σε όσους με ρωτούν «αν το Vista είναι καλό» τους απαντώ «γενικά ναι, όταν το συνηθίσεις» και όταν με ρωτούν «αξίζει τον κόπο να το βάλω τώρα» απαντώ «εκτός αν τριβιτζιάζεσαι για Linux, τότε όσο πιο σύντομα το βάλεις τόσο το καλύτερο».


Vista-μοτίφες! Ist wunderbar!

Όπως είπαμε, μπορεί το Vista να έχει αυξημένες δυνατότητες, αλλά παίρνοντας δεδομένο ότι δουλεύαμε σε ένα XP κόσμο για πολύ καιρό, τότε είναι σχεδόν αδύνατον για το μέσο χρήστη να αντισταθεί στην παρόρμηση να προβεί αλλαγές σε αυτό με την πρώτη κιόλας εκκίνηση! Και αυτό είναι πέρα για πέρα εμφανές, φτάνει να κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο π.χ. για «Vista optimization» ή για «Vista tweaks» και θα πάρετε αποτελέσματα πέρα των τεσσάρων εκατομμυρίων!

Επίσης, θα διαπιστώσετε ότι ήδη έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες εργαλεία που ακριβώς αποσκοπούν να βοηθήσουν τους χρήστες να «φτιάξουν» το Vista όπως θέλουν. Μερικά είναι δωρεάν, κάποια όχι, κάποια είναι μούφες – κατ’ ακρίβεια μερικοί ειδήμονες υποστηρίζουν ότι όλα είναι μούφες. Εμείς κάναμε ένα επιφανειακό έλεγχο σε ένα - δυο από αυτά, τα συμπεράσματα και η ευθύνη όμως όλη δική σας :) ! Αν θέλετε, δοκιμάστε τη βασική δωρεάν έκδοση του TweakVI ( http://www.totalidea.com/content/tweakvi/tweakvi-index.html ).

Εμείς απλά είμαστε εδώ για να σας δείξουμε ότι το να αναβαθμιστείτε σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα δεν είναι δα και τόσο φοβερή δουλειά, φτάνει να το μάθετε (και αφού του αλλάξετε τα φώτα στις μοτίφες! :) ).


Πριν συνεχίσετε να διαβάζετε και ΠΡΙΝ κάνετε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ:

ΠΑΝΤΑ να παίρνετε backups τα πολύτιμά σας δεδομένα και ρυθμίσεις ΠΡΙΝ κάνετε οτιδήποτε. Μην δοκιμάσετε οτιδήποτε εκτός κι αν είστε σίγουροι ότι ξέρετε τι κάνετε και ότι αυτό είναι που θέλετε να κάνετε. Και φυσικά, at your own risk πάντα: «αν το σπάσετε, δεν πληρώνουμε»!

Σημειώνουμε ότι αυτή η λίστα δεν είναι ούτε πλήρης και ούτε όλες οι μετατροπές και συμβουλές έχουν εφαρμογή αποκλειστικά σε Vista.

Για να μπορέσετε να προβείτε σε οποιεσδήποτε αλλαγές, σιγουρευτείτε πρώτα ότι έχετε δικαιώματα χρήστη Administrator.


Λοιπόν…


Απεγκαταστήστε άχρηστα προγράμματα και διαβολικές ρυθμίσεις (settings) – αν είναι δυνατό αποσκοπήστε σε «φρέσκια» εγκατάσταση των Vista

Άσχετο με το καθεαυτό Vista, αλλά κατά πάσα πιθανότητα (ειδικά) όταν αγοράζετε νέο φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή διεθνούς κατασκευάστριας εταιρείας, να έρχεται ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΣ με άσχετα με τα Vista προγράμματα. Οι προβαλλόμενες προθέσεις συνήθως είναι κάτι μπούρδες του στυλ «to enhance the users experience, providing added value to the product». Στην πραγματικότητα όμως είναι για να σας πλασάρουν να αγοράσετε τα full versions των προγραμμάτων, ή προγράμματα που σκοπό έχουν περισσότερο να σας πρήξουν με τα «χρώματα» της κατασκευάστριας εταιρείας (διαφημιστικά, λογότυπα, σύνδεσμοι στις ιστοσελίδες, εγγραφή χρήστη κλπ), παρά να προσφέρουν ουσιαστική χρησιμότητα.

(Και κάπου εδώ ξεφεύγω από την αντικειμενικά επαγγελματική προσέγγιση και γίνομαι κάφρος): Τρανό και σατανικό παράδειγμα είναι το Norton Antivirus, το οποίο, εκεί που όλα δουλεύουν καλά και ανέμελα, μετά από λίγο καιρό σου λέει «για να συνεχίσετε να λαμβάνετε updates παρακαλώ ανανεώστε τη συνδρομή σας για ένα χρόνο», μετά του αζημίωτου φυσικά. Συν τοις άλλοις, είναι και βαρύ κι ασήκωτο.

Όλα αυτά επιβαρύνουν το σύστημά σας (και τα συκώτια σας) και (ειδικά το Norton, το οποίο μισώ, μισώ, μισώ) είναι το Φραγγέλιο του Θεού, οπόταν ξεφορτωθείτε τα κακήν κακώς. Πώς να το κάνετε; Start -> Control Panel -> (Classic View) -> Programs and Features -> Uninstall…

Μερικά όμως (παράδειγμα πάλι το Norton Antivirus) οι κατασκευαστές ΔΕΝ σας δίνουν επιλογή απεγκατάστασης για να σας το ταΐσουν θέλετε δεν θέλετε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Norton, αν πάτε στη Symantec.com μπορείτε να κατεβάσετε το «Norton Removal Tool» και να κάνετε τη δουλειά σας. (σ.σ.: Εναλλακτικά του Norton, σαν συστήνω ανεπιφύλακτα ένα δωρεάν και ελαφρύ (και κατά την γνώμη μου, κλάσεις καλύτερο) antivirus πρόγραμμα, το AVG ( http://free.grisoft.com , Home Edition), ή το Avira Antivir (www.free-av.com , Personal Edition)).

Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να απεγκαταστήσετε στοιχεία του Vista που δεν χρειάζεστε, ως εξής: Start -> Control Panel -> (Classic View) -> Programs and Features -> Turn Windows features on or off (στα αριστερά σας) -> (Continue) -> Επιλέξτε ή καθαρίστε τα στοιχειά του Vista που δεν χρειάζεστε. Μπορείτε π.χ. να αφαιρέσετε τα εξής (χωρίς να «σπάσετε» κάτι): Indexing Service, Remote Differential Compression, Tablet PC Optional Components, Windows DFS Replication Service, Windows Fax & Scan (εκτός κι αν χρησιμοποιείτε το μόντεμ για να στέλνετε φαξ), Windows Meeting Space (εκτός κι αν χρησιμοποιείτε το Live Meeting) -> ΟΚ

Εναλλακτικά, για άχρηστα settings, προγράμματα και μπερδέματα στο registry και στο σύστημα, μπορείτε να κατεβάσετε ένα δωρεάν και πανέμορφο προγραμματάκι, το CCleaner (ή «CrapCleaner» αν προτιμάτε :) ) από εδώ: www.ccleaner.com, ή/και με συνδυασμό με το dial-a-fix ( http://wiki.djlizard.net/Dial-a-fix ) (επίσης δωρεάν). Αυτά ισχύουν και για το XP και καλά κάνετε να τα τρέχετε ανά διαστήματα.


Απενεργοποιείστε το User Access Control (UAC)

User Access Control: Μια νέα κατάσταση στο Vista που πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε και έναν άνθρωπο που για οποιοδήποτε λόγο θα την ήθελε. Ο σκοπός είναι να προστατεύει το σύστημα από malware ή spyware που θα προσπαθήσουν να προβούν σε αλλαγές στο σύστημά σας χωρίς την έγκρισή σας.

Θα την προσέξετε σχεδόν αμέσως: μόλις προσπαθήσετε να αλλάξετε μια ρύθμιση DO YOU WANT TO CONTINUE?, να τρέξετε ένα προγραμματάκι ARE YOU SURE YOU WANT TO RUN THIS? ή να εγκαταστήσετε κάτι νέο IS THIS YOU THAT YOU ARE RUNNING THIS? CONFIRM YOU WANT TO CONTINUE? ή… καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν θέλω να σχολιάσω το πόσο «ωφέλιμη» είναι, αλλά μου σπάει τα νεύρα, όπως και σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, όπως και ‘σας, οπόταν απενεργοποιείστε την ως εξής: Start -> Control Panel -> User Accounts -> Turn User Account Control on or off -> Αδειάστε το σχετικό κουτάκι -> Αν σας ζητηθεί, Επανεκκινήστε.


Απενεργοποιείστε το Windows Search Indexing

Το Windows Vista Search Indexing είναι μια υπηρεσία («service») η οποία συνεχώς σαρώνει τα αρχεία του συστήματός σας ώστε η αναζήτηση να γίνεται πιο αποτελεσματικά, γρήγορα και εις βάθος. Προσωπικά, σαν χρήστης που διατηρώ πολλά αρχεία κειμένου (emails, αρχεία Office, text, html κλπ), μου είναι απαραίτητη επειδή με αυτή μπορώ να ψάξω τάχιστα όχι μόνο στην ονομασία των αρχείων, αλλά και εντός του περιεχόμενού τους. Χρήσιμο μεν, αλλά χρειάζεται πολλούς πόρους από το σύστημα για να δουλέψει, με αποτέλεσμα να το επιβραδύνει σημαντικά.

Άρα, για χρήστες με λίγες ανάγκες και με λίγα αρχεία, ίσως θα ήταν καλό να απενεργοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία, ως εξής: Start -> Computer -> δεξί κλικ στο δίσκο C: -> General, αδειάστε την επιλογή «Index this drive for faster searching» -> Αν έχετε όμως κάποιους φάκελους ή αρχεία που μόνο αυτά θέλετε να σαρώνονται από την υπηρεσία, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε.


Απενεργοποιείστε την «Αυτόματη Αποθρυμμάτιση» («Automatic Disk Defragmentation») (σ.σ.: ΧΑΧΑΧΑ κατακαημένη Ελληνική γλώσσα!)

Το Vista τρέχει συνεχώς τη διαδικασία Defragmentation, η οποία βελτιστοποιεί, «συγυρίζει» το περιεχόμενο του δίσκου σε μια σειρά, διατηρώντας μια συνεχή ροή. Το Defragmentation είναι μεν μια απαραίτητη διαδικασία για την απόδοση του συστήματος, αλλά δεν χρειάζεται να τρέχει συνεχώς επειδή αναλώνει πολλούς πόρους του συστήματος (επιβραδύνοντάς το έτσι).

Απενεργοποιήστε λοιπόν το συνεχές Defragmentation ως εξής: Start -> Computer -> δεξί κλικ στο δίσκο C: Drive -> Properties -> Tools -> Καθαρίστε το «Run on a schedule». Προσοχή όμως: για να διατηρείτε το δίσκο σας σε καλή κατάσταση, μην ξεχνάτε να κάνετε defragmentation τουλάχιστον κάθε μήνα, ως εξής: Start -> Computer -> δεξί κλικ στο δίσκο C: Drive -> Properties ->Tools -> Defragment Now


Προσθέστε ένα USB Stick για να χρησιμοποιήσετε το Windows ReadyBoost

Όπως είχαμε εκτενώς περιγράψει σε προηγούμενο τεύχος, το «ReadyBoost» είναι μια τεχνολογία της Microsoft που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα «ReadyBoost ικανό» USB stick για να αποθηκεύσει αρχεία συστήματος των Vista για γρήγορη προσπέλαση.

Αυτό ισχύει κυρίως για συστήματα με λιγότερη από 1 GB μνήμη (η ελάχιστη προτεινόμενη μνήμη για το Vista). Υποτίθεται ότι επίσης μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των συστημάτων με περισσότερη μνήμη από 1 GB, αλλά σε αυτό το θέμα οι απόψεις διίστανται, οπόταν δοκιμάστε το και συγκρίνετε το «πριν και μετά» από μόνοι σας.

Αν δεν έχετε ώρα να γυρεύετε ποια USB stick είναι ReadyBoost enabled και ποια όχι, στα πρόχειρα σας προτείνουμε τα Corsair που θα τα βρείτε στο Bionic. Αλλιώς, ψάξτε εσείς.

Ως εξής: Βάλτε στη θύρα USB ένα «ReadyBoost enabled» USB stick -> Start -> Computer -> Δεξί κλικ στο USB stick -> Properties -> ReadyBoost -> «Use this Device» -> Επιλέξτε χωρητικότητα που θέλετε να αναλώσετε.


Απενεργοποιείστε το Windows Hibernation

Αν δεν γουστάρετε να χρησιμοποιείτε το Hibernation (δλδ: να βάζετε τον υπολογιστή σας σε «Hibernation» αντί «Shut Down» ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε την κατάσταση που ήσασταν πριν σβήσετε τον υπολογιστή σας) τότε απενεργοποιείστε το, μιας και οι υπηρεσίες που τρέχουν συνεχώς για να μπορεί το hibernation να δουλέψει αναλώνουν από τους πόρους του συστήματος.

Ως εξής: Start -> Control Panel -> (Classic View) -> Power Options -> κάντε κλικ στο «Change Plan Settings» του Power Plan που έχετε επιλεγμένο -> Change Advanced Settings -> Επεκτείνετε το «Sleep» -> Επεκτείνετε το «Hibernate After» -> Never -> OK OK κλπ…


Απενεργοποιείστε το System Restore

Το «System Restore» είναι χρήσιμο για να μπορεί να επαναφέρει το σύστημα στην περίπτωση που κάτι πάει πολύ στραβά και χρειάζεστε να επαναφέρετε μια κατάσταση που ορίσετε εσείς σαν «Restore Point».

Όμως, αν εσείς έχετε τις δικές σας διαδικασίες για να παίρνετε backups (ή εάν απλά δεν σας νοιάζει – «ας πάει το παλιάμπελο» :) ), τότε απενεργοποιείστε το, υπό δική σας ευθύνη πάντοτε, ως εξής: Start -> Control Panel -> (Classic View) -> System -> System Protection (στα αριστερά) -> Αδειάστε το κουτάκι δίπλα από το δίσκο.


Απενεργοποιείστε Services (που εκκινούν αυτόματα με την έναρξη του Vista) που δεν χρειάζεστε

Πολλές Υπηρεσίες («Services») που είναι ενεργοποιημένες στα Vista απλά δεν θα τις χρησιμοποιήσετε ποτέ. Το γεγονός ότι τρέχουν συνεχώς, περισσότερο καθυστερούν την έναρξη του Vista, παρά το γεγονός ότι καταλαμβάνουν πολλούς πόρους. Συνήθως ότι είναι εμφανές κάτω δεξιά στο System Tray μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από εκεί - όμως για να απενεργοποιήσετε περεταίρω αχρείαστες Υπηρεσίες, είτε είναι του Vista, είτε π.χ. του κατασκευαστή της κάρτας γραφικών (π.χ. «driver helper») πρέπει να κάνετε το εξής: Start -> Control Panel -> (Classic) -> Administrative Tools - > Services -> Με ασφάλεια μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις εξής: Offline Files (εκτός κι αν χρησιμοποιείτε το Offline File Sync), Tablet PC Input Service (εκτός κι αν έχετε tablet PC), Terminal Services, Windows Search (εάν έχετε ήδη απενεργοποιήσει το indexing), Fax (εκτός κι αν χρησιμοποιείται το μόντεμ σαν φαξ), οποιαδήποτε υπηρεσία που δεν ανήκει στη Microsoft συνήθως έχει ασήμαντο ρόλο (π.χ. «Updater»). Μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για πιο λεπτομερείς λίστες με περιγραφές των Υπηρεσιών του Vista. -> Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και προσέξτε διαφορά στο χρόνο έναρξης.

Μπορείτε πάντοτε να επαναεκκινήσετε / επαναφέρετε τις Υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο. Προσοχή όμως: μην αρχίσετε να απενεργοποιείτε υπηρεσίες που την άκρα, επειδή μια υπηρεσία μπορεί να είναι εξαρτώμενης της άλλης, ή να έχουν ένα αδιασάφητο ρόλο που στο μέλλον μπορεί να σας προκαλέσουν παράξενα προβλήματα. Πέραν των προφανών υπηρεσιών, για τις υπόλοιπες κάντε το homework σας πριν πειραματιστείτε, ψάξτε στο διαδίκτυο για το τι κάνει η κάθε μία.


Βελτιώστε την απόδοση του SATA σκληρού δίσκου σας

Αν δεν είστε σίγουροι αν έχετε SATA σκληρό δίσκο ή όχι, θα το διαπιστώσετε εάν ανοίξετε τον υπολογιστή σας και το καλώδιο που συνδέει το δίσκο με την μητρική κάρτα είναι 0.7 εκατοστά.

Αυτή η μοτίφα βελτιώνει την ταχύτητα του δίσκου: δεν θα εξηγήσουμε πως ακριβώς γίνεται αυτό, το μόνο ρίσκο είναι ότι εάν έχετε διακοπή ρεύματος τότε τα δεδομένα που είχατε στη μνήμη θα χαθούν. Ούτως ή άλλως, πάντα είναι καλό να επενδύσετε σε ένα UPS (περίπου 30-40 λίρες), όπου σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος θα μπορείτε να σώσετε τη δουλειά σας έγκαιρα.

Ως εξής: Start -> Computer -> δεξί κλικ σε ένα SATA δίσκο -> Properties -> Hardware -> Properties -> Policies -> Enable Advanced Performance.


Απενεργοποιείστε το περιβάλλον Aero

Κουφό, επειδή εάν απενεργοποιήσετε το Aero τότε χάνετε μια μεγάλη φάση του Vista. Το Aero είναι όλο το «λαμπύρισμα» που βλέπετε στo Vista, που παρόλο που «τρώει» αρκετούς πόρους για να μπορεί να τρέχει είναι βέβαια κάτι πέρα από απλά «λαμπύρισμα»: επεκτείνει σημαντικά τη λειτουργικότητα και δίνει νέα άνεση στο χρήστη. Πραγματικά πολύ καλή δουλειά.

‘Όμως, αν το σύστημά σας είναι κάπως υπό των προδιαγραφών και «σέρνεται», ή απλά θέλετε το «παλιό, καλό, απλό περιβάλλον» (καλή ώρα όπως τον πατέρα μου), τότε ιδού: Start -> Control Panel -> (Classic View) -> Personalization -> Theme -> Διαλέξτε κάτι πιο απλό, π.χ. το Windows Vista Basic ή το Windows Standard -> OK.


Απενεργοποιείστε το Windows Sidebar

Αν δεν γουστάρετε το Windows Sidebar στα δεξιά σας, τότε απενεργοποιείστε το ως εξής: Δεξί κλικ σε μια κενή επιφάνεια του Sidebar -> Properties -> Αδειάστε το: «Start Sidebar when Windows starts» -> OK.

Εάν απλά θέλετε να το κλείσετε χωρίς να το απενεργοποιήσετε μόνιμα (ώστε να εκκινήσει ξανά με την επόμενη εκκίνηση του υπολογιστή σας): Δεξί κλικ σε μια κενή επιφάνεια του Sidebar -> Exit.


Εγκαταστήστε τους πιο πρόσφατους Οδηγούς των Συσκευών σας (Hardware Drivers)

Αυτό λύνει πολλούς μπελάδες, ιδιαίτερα στο Vista, που ως σχετικά καινούριο λειτουργικό σύστημα, οι οδηγοί ενδέχεται να περιέχουν σφάλματα και ασυμβατότητες. Βρείτε το ακριβές μοντέλο της συσκευής (π.χ. κάρτας γραφικών) -> Πηγαίνετε στην επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή και κατεβάστε τον τελευταίο οδηγό και εγκαταστήστε τον. -> Επανεκκινήστε, έστω κι αν δεν σας ζητηθεί.

Σημείωση 1: Ειδικά για κάρτες γραφικών, ΠΑΝΤΑ να πηγαίνετε στην σελίδα του κατασκευαστή του chipset της κάρτας (π.χ. nVIDIA) και ΟΧΙ του κατασκευαστή της κάρτας (π.χ. MSI). Ο λόγος: συνήθως οι οδηγοί που παρέχει ο κατασκευαστής της κάρτας έρχονται με επιπρόσθετα ουσιαστικά άχρηστα στοιχεία, που μπορεί και να κάνουν παραπάνω κακό παρά καλό. Και πάντα από το πρόγραμμα εγκατάστασης του οδηγού να επιλέγετε να εγκαταστήσετε μόνο ότι σας είναι χρήσιμο.

Σημείωση 2: Μπανάλ, αλλά διαβάζετε τις οδηγίες (rtfm) :).


Και επειδή η λίστα είναι ατέλειωτη, thats all folks!

Ελπίζουμε να πήρατε μια ιδέα και να αρχίσετε να παίζετε μαθαίνοντας (προσεκτικά, χωρίς να σπάσετε) με το Vista.

Αν κολλήσατε κάπου, το Vista είναι γεμάτο με «Help» κουμπάκια και επιπλέον μπορείτε να πάρετε βοήθεια από την επίσημη ιστοσελίδα τεχνικής υποστήριξης για το Vista: http://windowshelp.microsoft.com .

Η λίστα με τις μοτίφες είναι ατέλειωτη και επίτηδες δεν αγγίξαμε κάποια σημεία όπως μετατροπές στο registry. Για περεταίρω πειράματα απλά κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο: αν έχετε χρόνο και όρεξη θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες… μέχρι να καταφέρετε να σπάσετε κάτι :).

Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός στο διαδίκτυο από την κοινότητα χρηστών Vista για τέτοιες μοτίφες, δείτε αυτά: www.blackviper.com, κατεβάστε ένα καλογραμμένο και αναλυτικότατο οδηγό από www.tweakguides.com/TGTC.html, www.mostlysavingmoney.com, www.TweakVista.com, www.laptopmag.com, www.speedyvista.com.


Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com - Blog: http://ITslavery.blogspot.com

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" σε δύο μέρη - Κωδικός άρθρου: 804175 - 06/07/2008, Σελίδα: 44 εδώ και Κωδικός άρθρου: 805229 - 13/07/2008, Σελίδα: 44 εδώ)

Sunday, November 4, 2007

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και η Υγεία μας: Η σωστή χρήση αποτρέπει δυσάρεστες επιπτώσεις

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τη σήμερον ημέρα η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Πλέον, βλέπουμε ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται από μαθητές δημοτικού, φοιτητές (όλων των κλάδων), βλέπουμε ότι με τον καιρό η χρήση του Η/Υ εισχωρεί όλο και σε περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα, στο σπίτι, στο γραφείο, αλλά και μαζί μας - όπου πάμε - φορητοί υπολογιστές.

Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όλο και περισσότερα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με τον Η/Υ: να ακούσουμε μουσική, να δούμε ταινίες, να σερφάρουμε με τις ώρες στο διαδίκτυο, να παράξουμε εργασία, να διαβάσουμε για κάποιο μάθημα κλπ.

Άρα, η εξάπλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών – με την τεχνολογία να γίνεται όλο και πιο εύκολα προσιτή στις μάζες, συν τις αυξανόμενες εφαρμογές που έχουν τη δυνατότητα οι Η/Υ να κάνουν – όλα αυτά συντείνουν στο γεγονός, να χρησιμοποιούμε τους Η/Υ περισσότερη ώρα, με ποικίλους διαφορετικούς τρόπους.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι η λανθασμένη χρήση του Η/Υ, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του χρήστη. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ένα προφανή παράγοντα, ότι «πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη πειράζει στα μάτια». Σας διαβεβαιώνω όμως, ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως η στάση που καθόμαστε, η θέση των χεριών, ο εξαερισμός και ο φωτισμός του χορού, η κατάσταση των συσκευών του Η/Υ κ.α.

Ίσως δεν ακούτε συχνά κάποιες παθήσεις να συνδέονται με τη χρήση Η/Υ όπως επιληψία, περιτονίτιδα, τενοντίτιδα, και όλα αυτά με τη συνοδεία χρόνιων πόνων και παθήσεων.

Αυτό το άρθρο εν μέρει θα σας πληροφορήσει και θα δώσει κάποιες συμβουλές. Σαν αρχή, να πούμε ότι καλό είναι όταν αγοράζετε κάποια συσκευή (ή και λογισμικό) για τον Η/Υ, να ανατρέχετε στο βιβλίο οδηγιών, στο κεφάλαιο με τις «προειδοποιήσεις για την υγεία κατά τη χρήση» («Health Risks»).

Πάμε να δούμε όμως πιο συγκεκριμένα:

Η στάση σας, και ο χειρισμός.

Πολύωρη και έντονη χρήση των χεριών, ταλαιπωρεί τους τένοντες, τους ιστούς, το καρπό και τις αρθρώσεις των δακτύλων και των χεριών. Επίσης, η πολύωρη, άβολη και σφιχτή στάση των χεριών, εμποδίζει τη ελεύθερη κυκλοφορία του αίματος στα χέρια. Όλα αυτά, μπορούν να προκαλέσουν από ένα απλό μούδιασμα στα χέρια, μέχρι τενοντίτιδα, μέχρι.. πολύ χειρότερα (διαβάστε εδώ την προσωπική ιστορία κάποιου παθόντα: http://www.666.com/ben/chronic-pain/account-at-dimension-x.html και http://www.666.com/ben/chronic-pain/index.htm ).

Πόνοι και πιασίματα στο σβέρκο μπορούν να προκληθούν από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή. Οι λόγοι μπορεί να είναι η πολύωρη ακινησία, η κακή στάση του σώματος, αλλά ακόμη και η κακή θέση την χεριών και των καρπών μπορεί να συμβάλει, λόγο τεντώματος και ταλαιπωρίας μυών, τενόντων κλπ.

Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε όλα αυτά; Να ένα εύκολο πράμα που μπορείτε να κάνετε: φροντίστε οι συσκευές του Η/Υ (οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο κλπ) που δουλεύετε, να τοποθετημένες με εργονομικό, βολικό προς εσάς, τρόπο και σε σωστές αποστάσεις από εσάς.

Όταν αγοράζετε νέο υπολογιστή (ή νέες συσκευές Η/Υ), καλό θα είναι να αφιερώνετε λίγο χρόνο (και ίσως λίγο περισσότερο χρήμα), να διαλέγατε συσκευές που να είναι άνετες για σας στη χρήση, και εργονομικές. Παράδειγμα, όταν σκεφτείτε τη χρήση του ποντικιού (mouse), είναι μια απλή και εύκολη στο χειρισμό, και γι’ αυτό χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Και όμως, παράγοντες όπως ο άβολος / σφικτός τρόπος κρατήματος και χειρισμού, πλήκτρα που πατιούνται δύσκολα, η κακή τοποθέτηση (όπου τα χέρια αναγκάζονται να τεντώνονται και να κάνουν μεγάλη κίνηση κάθε φορά για να φτάσουν το ποντίκι): όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πόνους στον καρπό, και να επεκτείνονται μέχρι το πάνω μέρος του χεριού, μέχρι τον ώμο.

Επίσης οι οδηγίες των συσκευών περιέχουν χρήσιμες οδηγίες. Παράδειγμα, με την αγορά του νέου σας πληκτρολόγιου (keyboard) ή ποντικιού, κάπου θα βρείτε να αναγράφονται προειδοποιήσεις για την υγεία του χρήστη (συνήθως στο κάτω μέρος, ή στο βιβλίο οδηγιών). Καλό θα ‘ταν να τις ανατρέξετε και να τις διαβάσετε. Μιας και το πληκτρολόγιο συγκεκριμένα αποτελεί μια κύρια συσκευή επικοινωνίας με τον Η/Υ (άρα χρησιμοποιείται για πολλή ώρα), καλό θα ‘ταν επίσης να σκεφτείτε να επενδύσετε κάποια περισσότερα χρήματα για την αγορά ενός εργονομικού πληκτρολόγιου που να σας βολεύει.

Πριν αρχίσετε να δουλεύετε στον υπολογιστή, κάντε μια μικρή προθέρμανση των χεριών σας, με το να σφίξετε τη γροθιά σας και με το να τεντώνετε γρήγορα τα δάκτυλά σας. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση μερικές φορές, και όποτε νιώσετε ότι τη χρειάζεστε.

Αφιερώστε λίγο χρόνο να σιγουρευτείτε ότι έχετε πάρει μία άνετη στάση και ότι κανένα μέρος του σώματός σας δεν δέχεται κάποια πίεση ή πόνο. Κατά τη χρήση του υπολογιστή, να παρατηρήσετε εάν εμφανιστεί κάποια ενόχληση, ή κάτι σας εμποδίζει να εργαστείτε με άνεση.


Εικ: 1 – Μερικές βασικές αρχές ορθής στάση κατά τη χρήση Η/Υ.

Όταν καθίσετε, η πλάτη σας πρέπει να ακουμπά καλά στην καρέκλα και τα πόδια σας να πατούν στο πάτωμα. Αποφύγετε, ή βγάλτε, ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος (περίπου στο ύψος του αγκώνα σας), κοντά το ένα με το άλλο, με το πληκτρολόγιο κεντραρισμένο μπροστά σας. Μην κρατάτε το ποντίκι σας σφιχτά, και μη κτυπάτε με δύναμη τα κουμπιά του πληκτρολογίου και του ποντικιού.

Τα χέρια σας πρέπει να πέφτουν άνετα από τους ώμους σας στα πλάγια, οι καρποί σας να είναι ίσιοι (ποτέ λυγισμένοι πίσω, μπροστά ή πλάγια) , και γενικά να έχετε τα χέρια και τα δάκτυλά σας σε μια φυσική, άνετη στάση. Καθώς δακτυλογραφείτε, τίποτα δεν πρέπει να πιέζει τους καρπούς σας, οπόταν μην τους ακουμπάτε σε σκληρές επιφάνειες, και βγάλτε / χαλαρώστε σφικτά ρολόγια.

Τοποθετείστε την οθόνη σας με τέτοιο τρόπο, ώστε τα πάνω μέρος της να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια σας.

Μικρά διαλείμματα κάθε μια ώρα (ή όποτε νιώσετε ότι το σώμα σας χρειάζεται διάλειμμα), συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Αφιερώστε λίγο χρόνο στα διαλείμματα, και κάντε ελαφρό μασάζ στα δάκτυλα, στα χέρια, στους καρπούς, στο σβέρκο, και στους ώμους σας. Καθώς κάθεστε, τεντώστε τα πόδια σας και να γυρίστε τους αστραγάλους σας. Σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο (π.χ. μέχρι τη μηχανή του καφέ) και δουλέψτε λίγο τη μέση σας.

Το computer, η οθόνη και τα μάτια σας

Ίσως ακούγεται παράδοξο: αλλά υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι οθόνες δεν είναι υπαίτιες για τα προβλήματα με την όραση κατά τη χρήση Η/Υ. Ενδέχεται ο χρήστης να έχει ήδη κάποιο πρόβλημα όρασης ή με τα μάτια του, αλλά με τη χρήση Η/Υ απλά να το διαπιστώσει, και λανθασμένα να θεωρήσει τον Η/Υ ή την οθόνη υπαίτιους.

Σαν συμβουλή, αν είστε ή πρόκειται σύντομα να είστε νέος χρήστης Η/Υ, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας για έλεγχο. Αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε να βάλετε ή να αλλάξετε γυαλιά ή φακούς, πέστε στον οπτικό σας να σας τα ετοιμάσει, με φακούς που μειώνουν την ακτινοβολία της οθόνης (συνήθως αυτό το επιπρόσθετο είναι δωρεάν).

Μάτια που συχνά στεγνώνουν ή χρειάζονται τρίψιμο κατά τη χρήση του Η/Υ, είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Αυτό εύκολα αντιμετωπίζεται αν αυξήσετε την υγρασία του δωματίου – ελέγξτε το κλιματιστικό σας, ή, αν θέλετε, υπάρχουν ειδικές συσκευές χώρου όπου αυξάνουν την υγρασία. Εάν το πρόβλημα είναι συνεχές, τότε ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας συστήσει και να σας γράψει μια συνταγή για ειδικές σταγόνες που διατηρούν την υγρασία στα μάτια.

Η θέση και η κατάσταση της οθόνης, μπορεί να κουράσει (και εν τέλει στο μέλλον) να βλάψει τα μάτια σας. Αν η οθόνη δεν είναι τοποθετημένη ακριβώς απέναντί σας, είναι θαμπή, ακατάλληλη φωτεινότητα, κάνει «flicker» κλπ: όλοι αυτοί είναι υπαίτιοι παράγοντες.

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε νέα οθόνη, να έχετε υπ’ όψη σας μερικά:

- Όσο πιο μεγάλη, τόσο το καλύτερο, επειδή είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια.

- Οι TFT, LCD – τύπου οθόνες («επίπεδες»), είναι πιο ξεκούραστες και εκπέμπουν πολύ λιγότερη ακτινοβολία. Είναι βέβαια πιο ακριβές από τις παραδοσιακές CRT τύπου οθόνες (αυτές που το σχήμα τους μοιάζει με «τηλεόραση»), αλλά, προσωπικά, δεν το μετανιώνω που επένδυσα κάποια λεφτά παραπάνω. Σκεφτείτε το σοβαρά, ειδικά αν είστε χρήστης που περνά πολλές ώρες μπροστά από τον Η/Υ. Επίσης παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα από τις οθόνες CRT.

- Αν θα αγοράσετε οθόνη τύπου CRT, σας συνιστώ να διαλέξετε κάποια γνωστή μάρκα, και να προσέξετε αν έχει ιδιότητες «Χαμηλής Ακτινοβολίας» («Low Radiation» capabilities and compliance with standards) ή επιπλέον φίλτρα που περιορίζουν την ακτινοβολία.

- Μπορείτε βέβαια να αγοράσετε φίλτρα όπου τοποθετούνται μπροστά από την οθόνη, να ξέρετε όμως ότι «σκοτεινιάζουν» τα χρώματα (σαν να τα βλέπετε όλα με γυαλιά ηλίου) και να μην ξεχάσετε ότι πρέπει να «γειώνετε» αυτά τα φίλτρα, με ένα μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο (π.χ. με το μεταλλικό σκελετό του γραφείου). Τέτοια φίλτρα όμως δεν είναι απολύτως απαραίτητα για τις περισσότερες νέου τύπου οθόνες, καθώς τα τελευταία χρόνια οι κατασκευάστριες εταιρείες υποχρεούνται να τηρούν κάποια επιβαλλόμενες προδιαγραφές για την ακτινοβολία.

Ο συχνός καθαρισμός της επιφάνειας της οθόνης σας (αλλά και των γυαλιών σας!) είναι απαραίτητη. Υπάρχουν ειδικά καθαρτικά υγρά και μαντιλάκια γι’ αυτή τη δουλειά, αλλά εγώ χρησιμοποιώ λίγο καθαρό οινόπνευμα και μαλακό βαμβάκι.

Τέλος, φροντίστε το δωμάτιο που δουλεύετε να φωτίζεται ικανοποιητικά, αλλά να μην υπάρχει αντικατοπτρισμός φωτός στην οθόνη σας. Μπορεί να είναι πιο ωραία όταν βλέπετε ένα DVD με κλειστά φώτα, αλλά μην το κάνετε και όταν δουλεύετε.

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο, που όμως οι Η/Υ υπολογιστές δεν είναι πάντα οι απευθείας υπαίτιοι, αλλά είναι αποτέλεσμα όλων αυτών που αναφέραμε πριν σαν κακές συνήθειες χρήσης, όπως: κακή στάση, ανεπαρκής φωτισμός, προβλήματα της οθόνης και φυσικά, υπερβολικές ώρες δουλειάς (ειρωνεία, αλλά και εγώ ο ίδιος που γράφω τώρα αυτό το άρθρο παραβιάζω αυτόν τον τελευταίο κανόνα)!

Ίσως οι πονοκέφαλοι να οφείλονται σε άγχος ή σε κάτι που σας απασχολεί; Το άρθρο δεν μπορεί να συμβουλέψει κάτι γι’ αυτό, αλλά αν προσέξετε όλα αυτά που αναφέραμε, οι πονοκέφαλοι θα εκμηδενιστούν.

Ξηρό δέρμα

Είναι πιο συνηθισμένο να νιώσουμε ξηρό ή τραχύ το δέρμα του πρόσωπό μας, παρά αλλού. Οι αιτίες δεν μας είναι άγνωστες, όπως ήδη αναφέραμε: Η χαμηλή υγρασία είναι ο ένας λόγος (αναφέραμε πριν πως μπορείτε να την αυξήσετε) και ο στατικός ηλεκτρισμός που μπορεί να υπάρχει στο δωμάτιο που δουλεύετε, όχι τόσο από τον Η/Υ και την οθόνη, αλλά από άλλα υλικά όπως μοκέτες κλπ.

Επιληψία

Κρίση επιληψίας μπορεί να προκληθεί από την ευαισθησία που μπορεί να έχει ένα άτομο, στις γρήγορες εναλλαγές χρωμάτων και φωτός. Στατιστικά, ένας στους δέκα χιλιάδες έχουν αυτήν την ευαισθησία, σε διάφορους βαθμούς.

Η επιληψία κατά τη χρήση Η/Υ, μπορεί να παρατηρηθεί όταν ο χρήστης παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια με πολύ γρήγορες εναλλαγές εικόνας, χρωμάτων και φωτός κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εξίσου και πολλοί κατασκευαστές τέτοιων παιγνιδιών, συμπεριλαμβάνουν και προειδοποιήσεις για την περίπτωση επιληψίας κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού και συμβουλεύουν με την πρώτη αδιαθεσία και συμπτώματα (ζαλάδα, πονοκέφαλος, αδιαθεσία / τάση λιποθυμιάς / εμετού κλπ) ο χρήστης να σταματά ΑΜΕΣΩΣ να παίζει το παιχνίδι και να συμβουλευτεί κάποιο γιατρό. Αν βρεθείτε κάπου όπου κάποιος περνά κρίση επιληψίας, ΔΕΝ πρέπει να τον ακουμπήσετε, αλλά απομακρύνετε οποιαδήποτε αντικείμενα από γύρο του που μπορεί να χτυπήσει, αφήστε τον να εκτονωθεί και συνάμα καλέστε ιατρική βοήθεια.

Επιληψία είναι πιο ασυνήθιστο να παρατηρηθεί κατά την κανονική χρήση του Η/Υ – όπως και να ‘χει όμως, γνωρίζετε τώρα τι είναι και τι πρέπει να κάνετε σε τέτοια περίπτωση.

Εγκυμοσύνη

Κατά καιρούς ακούσαμε ότι η ακτινοβολία ραδιενέργειας που εκπέμπουν οι οθόνες και οι άλλες συσκευές του Η/Υ, ενδέχεται να προκαλέσουν ανωμαλίες κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Όμως, η ραδιενέργεια που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές του Η/Υ είναι πολύ πιο κάτω από τα όρια κινδύνου. Άρα καλό είναι σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, να λαμβάνουμε υπ’ όψη και άλλες πηγές ακτινοβολίας, όπως διαρροές από φούρνους μικροκυμάτων και άλλες ηλεκτρικές συσκευές γύρω μας.

Εάν όμως όλοι αυτοί οι παράγοντες ανησυχούν μια έγκυο γυναίκα, τότε μια επίσκεψη στο γιατρό θα ήταν επιθυμητή, μιας και το άγχος μερικές φορές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.

Άγχος

Είναι ένα θέμα από μόνο του, που αξίζει όμως να κάνουμε μία αναφορά. Το άγχος μπορεί να επιφέρει στην υγεία μας ένα εύρος από επιπτώσεις, πολλές παρόμοιες και συνδεόμενες με αυτά που ήδη αναφέραμε. Δεν μπορούμε να συμβουλέψουμε κάτι παραπάνω, παρά να προσπαθήσετε να πάρετε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές από αυτά που αναφέραμε για τη χρήση του Η/Υ, να οργανώνετε τη δουλειά σας και το εργασιακό σας περιβάλλον, ώστε να περιορίσετε τις επιπτώσεις στην υγεία σας λόγω της εργασίας σας.

Ορέστης Τριγγίδης / Αναφορές: British Computer Society , Ken MacNeil, Hugh McLoone, Microsoft.com.

orestis@tringides.com , www.amalgamacy.info

( Αρχική Έκδοση: Περιοδικό StudentStyle / StudentClick www.student-style.net )

Ιστορίες για Αγρίους (από το Κουρασμένο Τμήμα Υποστήριξης)

Να ‘μαστε λοιπόν για ακόμη μια φορά στο αγαπημένο σας τμήμα του περιοδικού (τσόγλανοι). Όπως σε όλες τις «Ιστορίες για Αγρίους», έτσι και οι ιστορίες αυτού του τεύχους έχουν να δώσουν δύο ηθικά διδάγματα (και τα οποία σας παραθέτουμε): α) Αν μια (φαινομενικά) καλή ιδέα σας βοήθησε στην επίλυση κάποιου προβλήματος, δεν σημαίνει ότι θα δουλέψει προς την επίλυση όλων των άλλων προβλημάτων, και β) Όταν είσαι νέος και κάμνεις μαλακίες, τότε πρέπει μετά να υποστείς τις συνέπειες, και καλά να πάθεις (βλάκα!).

Οι δύο ιστορίες που ακολουθούν, και που περιστρέφονται γύρω από την ίδια κεντρική ιδέα, συνέβησαν (πραγματικά, όπως πάντα) σε μένα και σε ένα (τώρα) Ειδικό Ασφαλείας σε θέματα Πληροφορικής από την Αγγλία, που μας τη διηγήθηκε σε ένα συνέδριο. Για ευνόητους λόγους, δε σας λέμε ποια ιστορία συνέβηκε σε ποιον και που (αν και ακουστές στις ευγενείς τάξεις των Σχετικών - σ.σ.: «Geeks»), αλλά και επίσης για να κατασκευάσουμε τη συνοχή που τις ενώνει (σ.σ.: αρχίζω και ακούγομαι σαν φιλόλογος).

Πριν συνεχίσουμε λοιπόν στις ιστορίες μας (δεν κρατιέστε, ε;), μια μικρή αποποίηση ευθυνών («Disclaimer»): Αν σας φάνηκε καλή η ιδέα που θα διαβάσετε και σκέφτεστε να την εφαρμόσετε και στο δικό σας πληκτρολόγιο και αν νομίζετε ότι «ξέρετε τι κάνετε», ρισκάρετέ το με δική σας ευθύνη. Αν στο τέλος όμως τα κάνετε μαντάρες, τότε μην έρθετε μετά, επειδή «εγώ φταίω (!)», να ζητήσετε να σας δώσω το δικό μου πληκτρολόγιο, όπου οι συνεργάτες μου ξέρουν πολύ καλά τι χρήση του κάνω.

Αρχίζουν.

«Μια Καλή Ιδέα»

Ήταν κατά το απογευματάκι λοιπόν στα γραφεία της εταιρείας, όπου όλοι στο Τμήμα την αράζαμε μετά από το γεύμα… Αύγουστος, τα πρότζεκτ σχεδόν όλα τελειωμένα, η δουλειά σχετικά λίγη.

Τη νιρβάνα μας τη διακόπτει ένα αγκομαχητό που ανέβαινε τις σκάλες του Τμήματος μας. Η πανικόβλητη γραμματέας του διευθυντή του λογιστηρίου, φουντάρει μέσα εμφανώς ανήσυχη, κρατώντας (όχι πολύ σφικτά) ένα πληκτρολόγιο που… έσταζε.

«Ρε παιδιά, βοηθήστε με! Έχυσα τον καφέ στο πληκτρολόγιο του διευθυντή και τώρα όπου να σαι επιστρέφει από το διάλειμμα… τι να κάνω!;»

(κακία: μόνο όταν θέλουν βοήθεια θυμούνται να έρχονται να σε βρουν στην τρύπα που αποκαλούν «γραφείο» σου).

Χωρίς πανικό ο παρών μάστρος μου, γυρίζει και μου λέει να της δώσω ένα εφεδρικό που είχαμε στο ράφι και έπειτα λέει στη γραμματέα να μην ανησυχεί και ότι σε 2-3 μέρες θα τη φωνάξουμε να έρθει να το πάρει το πληκτρολόγιο, φτιαγμένο.

Μετά από λίγες στιγμές λοιπόν, βρισκόμαστε μαζί με το πληκτρολόγιο, αφημένο στο πάτωμα, που μούλιαζε στον καφέ… και εγώ να απορώ ΠΩΣ «θα το φτιάξουμε». Έκανα μια εισήγηση να το ανοίξω και σιγά-σιγά να καθαρίσω προσεκτικά ένα-ένα τα κουμπιά με βαμβάκι και οινόπνευμα. Αλλά ο προϊστάμενος μου απαντά:

«Τι; Τρελός είσαι; Θα κάτσεις να τα καθαρίσεις ένα-ένα; Τράβα και βάλε το κάτω από το ντους, και άνοιξε το νερό να τρέξει πάνω του κανένα πεντάλεπτο!»

Αυθόρμητα εγώ γέλασα, αλλά ο προϊστάμενος μου μαζεύοντας το πληκτρολόγιο από χάμω (με τους καφέδες ακόμα να στάζουν), μου είπε να έρθω να μου δείξει. Δεν πρόλαβα να αναρωτηθώ εάν πράγματι σοβαρολογούσε ή όχι, αλλά πράγματι σε λίγες στιγμές το πληκτρολόγιο βρέθηκε κάτω από το ντους, με άφθονο νερό να τρέχει πάνω του.

«Άσε το να καθαρίσει καλά για κανένα πεντάλεπτο, μετά να το τινάξεις καλά, και να το βγάλεις έξω στο μπαλκόνι, σε 2 μέρες το πολύ θα έχει στεγνώσει τελείως με αυτόν τον ήλιο»

Μη σας τα πολυλογώ, την επόμενη μέρα πράγματι το πληκτρολόγιο δούλευε μια χαρά, και με ικανοποίηση επιστράφηκε στην ευγνωμονούσα γραμματέα.

Καλό κόλπο δεν συμφωνείτε; Για διαβάστε όμως και παρακάτω…

«Ελιξίριο δια πάσα ασθένεια και πάσα μαλακία», ή «Μην το παίζεις πολύ έξυπνος»

Μερικές βδομάδες μετά και όντας ο νέος της υπόθεσης, ήμουν και ο πρώτος που έφτανε στο γραφείο επειδή είχα καθήκον να ελέγχω κάθε πρωί κάτι συστήματα, έπινα ήσυχα το πρωινό φραπέ μου εις στάση χαλαρή, περιμένοντας τους άλλους να έρθουν για να αρχίσουμε δουλειά.

Τη γαλήνη μου διακόπτει (σας θυμίζει κάτι αυτό;) ένα τηλέφωνο που κτύπησε στο διπλανό γραφείο του προϊστάμενου, συμβάν κάπως ασυνήθιστο για το πρωινό της ώρας. Απαντώ λοιπόν το τηλέφωνο («Καλημέρα σας… Όχι δεν ήρθε ακόμη… θέλετε να του πω κάτι;»)

Ήταν η γραμματέας, του γενικού διευθυντή αυτή τη φορά.

«Βοήθεια! Έχυσα τον καφέ πάνω στο πληκτρολόγιο του κύριου διευθυντού! Και στις 11 που θα έρθει θα το θέλει! Τι να κάνω;!!»

«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται»… σκέφτηκα.

Παίρνω λοιπόν το ύφος του ξερόλα engineer και της λέω λοιπόν να το πάρει και να το βάλει κάτω από τη βρύση για 5 περίπου λεπτά, μετά να το τινάξει καλά, και να το βγάλει έξω στον ήλιο και να στεγνώσει».

«Τι;;;;» απαντά όχι αδικαιολογήτως σαστισμένα, «Δεν θα χαλάσει εντελώς έτσι; Δεν χαλούν τα ηλεκτρονικά;»

«Όχι» την καθησυχάζω, «αυτό κάνουμε πάντα όποτε συμβαίνει αυτό. Αν μετά ο κύριος διευθυντής θελήσει να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή, να έρθετε να σας δώσουμε εμείς άλλο».

Διστακτικά με ευχαρίστησε η γραμματέας, και τελειώσαμε την πρωινή μας συνομιλία. Μετά από λίγο άρχισαν να καταφθάνουν και οι υπόλοιποι του τμήματος, και αφού ανάφερα την κατάσταση των συστημάτων και το συμβάν που «κανόνισα» δια του τηλεφώνου, η ημέρα συνεχίστηκε στους σχετικά χαλαρούς καλοκαιρινούς ρυθμούς.

Λίγο πριν το μεσημέρι όμως και καθώς ήμασταν όλοι στο γραφείο του προϊστάμενου και κουβεντιάζαμε για ταβέρνες, ένα τηλεφώνημα μας διακόπτει.

Δεν χρειάστηκε να μαντέψω ότι ήταν ο γενικός διευθυντής, αφού όλοι μπορούσαμε να ακούσουμε δυνατά και καθαρά τις αγριοφωνάρες του από το τηλέφωνο, να ρωτούν «ΠΟΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ LAPTOP ΜΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΥΣΗ!!;;»

Η παγερή παύση και τα αποχαυνωμένα βλέμματα μας που έβλεπαν ο ένας τον άλλο, έκαναν πέρα για πέρα φανερό ότι κάποιος την είχε… (ξέρετε τι). Αν ήσασταν παρών στο σκηνικό και είχατε μαζί σας μια φωτογραφική μηχανή, σίγουρα θα βγάζετε μια ωραία «priceless» φωτογραφία-μνημείο ηλιθιότητας.

Αυλαία…

Ορέστης Τριγγίδης.

orestis@tringides.com , www.amalgamacy.info

( Αρχική Έκδοση: Περιοδικό StudentStyle / StudentClick www.student-style.net )