Reality. Reloaded.
Κατά άτακτα χρονικά διαστήματα βλέπουμε να βγαίνουν νέες τεχνολογίες οι οποίες αλλάζουν όχι μόνο τον τρόπο που βιώνουμε την Πληροφορική καθημερινά, αλλά και την άποψή μας στο πως βιώνουμε τον κόσμο. Και η τεχνολογία Photosynth της Microsoft σύντομα (δεν γνωρίζουμε το «πόσο» σύντομα, αλλά σίγουρα) θα αναδειχθεί σαν μία από αυτές… τόσο πολύ, που δεν θα έχουμε την επιλογή να τη βαρεθούμε!
Με λίγα λόγια…
…και με απλό παράδειγμα: σκεφτείτε ότι είχατε πάει διακοπές στην Αθήνα (όπως όλοι) και ανεβήκατε ως τον Παρθενώνα (όπως όλοι). Είσαστε μια παρέα χαρακτηριστικοί Κυπραίοι τουρίστες, με το χαβαλέ σας και μιας και κρατάτε από μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στο χέρι, τραβάτε φωτογραφίες αβέρτα (αφού μπορείτε να βγάλετε και να αποθηκεύσετε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες). Έτσι, κατά τη διαδρομή από την Παλαιά Αγορά μέχρι τη Στοά του Αττάλου, κατά την ανηφόρα προς τον Παρθενώνα, στην Πύλη, όλη την περίμετρο του Παρθενώνα, όλες τις κολόνες, όψεις, ακόμα και το μικρότερο πετραδάκι του Παρθενώνα, τη θέα της Αθήνας κλπ κλπ, τραβάτε φωτογραφίες εσείς και η φασαριόζα παρέα σας ΤΑ ΠΑΝΤΑ και καταλήγετε να έχετε σουμάρει καμιά διακοσαριά φωτογραφίες της όλης διαδρομής – φωτογραφίες διαφόρων μεγεθών, εστίασης και οπτικής γωνίας (με συμπεριλαμβανημένες τις χαμογελάρες των φίλων σας).
Τώρα, δεν θα ήταν σούπερ cool εάν μπορούσαν όλες αυτές οι φωτογραφίες να συνθετούν αυτόματα σε ένα ενιαίο τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο, ώστε να μπορείτε να «ξανα-περπατήσετε» την όλη διαδρομή και συνάμα να μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες από όποια οπτική γωνία έχετε βγάλει φωτογραφία; Φωτογραφία + Σύνθεση = Microsoft Photosynth.
Microsoft Photosynth
Με το άνω παράδειγμα καλύπτεστε πλήρως το πώς δουλεύει αυτή η τεχνολογία: τροφοδοτείτε το σύστημα με όσες φωτογραφίες έχετε τραβήξει από ένα χώρο (είτε είναι κτήριο, διαδρομή, εσωτερικός / εξωτερικός χώρος, αντικείμενο κλπ) και το Photosynth «καταλαβαίνει» που «αρχίζει» ένα αντικείμενο σε μια φωτογραφία και που «συνεχίζει» σε μια άλλη και έτσι συμπληρώνει σαν ένα μεγάλο τρισδιάστατο πάζλ την εικονική αναπαράσταση του ότι έχετε φωτογραφίσει. Έτσι εσείς μέσω του προγράμματος, μπορείτε να κινηθείτε πάνω-κάτω-μπροστά-πίσω, να εστιάσετε μέσα-έξω και να δείτε το ότι έχετε φωτογραφίσει σαν να ήσασταν και να περπατάγατε εκεί εκείνη την ώρα (φτάνει να το έχετε τραβήξει φωτογραφία και φυσικά, όσες πιο πολλές φωτογραφίες κοινών αντικειμένων / τοπίων από διάφορες οπτικές γωνίες και αποστάσεις έχετε τραβήξει, τόσο πιο ρεαλιστικό – και θεαματικό! – το αποτέλεσμα).
Ποιος;
Όλα αυτά οφείλονται κατά κόρον σε ένα παλικάρι, τον κύριο Blaise Aguera y Arcas, απόφοιτο του πανεπιστημίου Princeton (κάτι στερεότυπες ιδιοφυίες «κοπέλλια νάιλον» με μακριά μαλλιά και γένια; Αυτός είναι), ο οποίος κατέχει «κάτω από τη ζώνη του» αξιοσημείωτη ερευνητική συμβολή σε θέματα όπως Βιολογία, Νευροεπιστήμη, υπολογιστικό σχεδιασμό φαρμάκων, τρισδιάστατα μοντέλα και γενικά πράγματα που μόνο εκείνος και 2-3 άλλοι καταλαβαίνουν :).
Ο φίλος λοιπόν, ιδρύει σε κάποια φάση την εταιρεία Seadragon η οποία ασχολείτο με θέματα επεξεργασίας και οργάνωσης τεράστιων όγκων εποπτικών δεδομένων και βάζει τις βάσεις για την άνω αναφερθείσα τεχνολογία. Και φυσικά, τι κάνει η Microsoft σε μια τεχνολογία με τέτοια προοπτική; - την αγοράζει και αυτόν πακέτο μαζί, φυσικά.
Που το βρίσκετε;
Το Photosynth βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή και θα το βρείτε εδώ: www.photosynth.net . Μπορείτε να δείτε πραγματικά θεαματικά παραδείγματα κάτω από το «Collections», όπως συλλογές της NASA, BBC, από την πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία κλπ. Μπορείτε επίσης να ανεβάσετε τις δικές σας συλλογές φωτογραφιών και να συνθετούν σε Photosynth μοντέλο. Αν και λειτουργήσιμο, εν τούτοις επειδή, όπως είπαμε, το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή / πειραματικό στάδιο, οπόταν το αποτέλεσμά της σύνθεσης σας θα είναι σε κοινή θέα στην ιστοσελίδα, για όλο τον κόσμο.
Η ομάδα ανάπτυξης του λογισμικού ευελπιστεί να μπορεί να προσφέρει όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας στο κοινό, «as soon as possible», χωρίς να χρειάζεται να την χρησιμοποιείτε σαν web service και χωρίς να είναι οι συνθέσεις σας σε κοινή θέα online. Υπάρχουν ακόμη τεχνικές υπολογιστικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως για παράδειγμα μια συλλογή φωτογραφιών συνολικού μεγέθους μερικών gigabyte χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο επεξεργασίας μέχρι να κατασκευαστεί το τρισδιάστατο μοντέλο.
Ορέστης Τριγγίδης
No comments:
Post a Comment