Friday, October 10, 2008

Πετάτε τα άδεια μελάνια του Εκτυπωτή σας; Πετάτε Λεφτά! (Μέρος 1ο & 2ο)

Σώστε την τσέπη σας και το περιβάλλον

Θα σας φανεί αστείο… Πριν 2-3 εβδομάδες ξέθαψα από τη σοφίτα μου ένα παλιό εκτυπωτή. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να έχει κάποια χρήση ακόμη και έτσι σκέφτηκα να τον δοκιμάσω αν δουλεύει. Τον βάζω λοιπόν στην πρίζα, και προς μεγάλη μου ικανοποίηση δεν είχε εκραγεί στα μούτρα μου. Αντιθέτως, τα μηχανικά του μέρη δούλευαν μια χαρά, και οι διαγνωστικοί έλεγχοι έδειχνα ότι όλα ήταν εντάξει. Όλα, εκτός από το γεγονός ότι έπρεπε να αγοράσω νέα μελάνια. Τηλεφωνώ λοιπόν σε μερικά μαγαζιά για να ρωτήσω για τιμές και η ειρωνεία.. τα λεφτά που θα έδινα για να αγοράσω νέα μελάνια για το συγκεκριμένο εκτυπωτή, όχι μόνο δεν άξιζαν τα λεφτά για ένα παλιό εκτυπωτή, αλλά με σχεδόν το ίδιο ποσό θα μπορούσα να αγοράσω έναν ολοκαίνουριο και πολύ καλύτερο εκτυπωτή! Εννοείται ότι τα σχέδια που είχα για να επαναλειτουργήσω τον παλιό εκτυπωτή εγκαταλείφθηκαν, και το συγκεκριμένο κειμήλιο πλέον της τεχνολογίας χρησιμοποιείται προσωρινά σαν μικρό τραπεζάκι σε μια γωνιά του γραφείου. 

Μέχρι και πριν δέκα-δεκαπέντε χρόνια περίπου, η αγορά νέου εκτυπωτή εθεωρείτο σοβαρή επένδυση. Για να πάρετε μια ενδεικτική τιμή για το πόσα στοιχίζει η αγορά ενός νέου εκτυπωτή σήμερα: μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπή εκτυπωτή με εκατόν ευρώ μόνον – πέντε φορές φθηνότερα συγκριτικά με πριν 15 χρόνια, και ούτε λόγος για την ανωτερότητα της σημερινής τεχνολογίας. 

Για τις τιμές των μελανιών του εκτυπωτή όμως, δεν ισχύει η ίδια ιστορία: οι τιμές τα τελευταία χρόνια δεν άλλαξαν πολύ. Οπόταν τι ειρωνεία να αγοράζει κάποιος σήμερα ένα φτηνό εκτυπωτή των ογδόντα λιρών και όταν θέλει να  αγοράσει νέα μελάνια να του κάθεται (συγκριτικά) ο κούκος αηδόνι! 

Ποια είναι η λύση σε αυτό; Πολύ απλά: Μην πετάτε τα άδεια σας μελάνια, ξαναγεμίστε τα.

  

Εξοικονομήστε Λεφτά

 Πως να το κάνετε αυτό; Όταν τα μελάνια του εκτυπωτή σας (ή το «toner» για τους laser εκτυπωτές) αδειάσουν, μπορείτε να πάτε σε μαγαζιά που ξαναγεμίζουν μελάνια και να κάνουν τη δουλειά για σας εντός λίγης ώρας (πολλές φορές παίρνουν τα άδεια μελάνια σας και σας δίνουν γεμάτα απευθείας). Από οικονομικής πλευράς, αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει μέχρι και 60% (!) από το να αγοράζετε καινούργια

Είναι λυπηρό ότι μεγάλοι ιδιωτικοί και κυβερνητικοί οργανισμοί δεν έχουν γνώση αυτής της ιστορίας και επειδή έχουν μεγάλο φόρτο εκτύπωσης, σπαταλάνε ίσως και χιλιάδες ευρώ το χρόνο (αν αναλογιστεί κάποιος τα χρήματα που διαθέτουν για αγορές καινούργιων μελανιών). Έτσι, κάποιος «έξυπνος» μπορεί κάλλιστα να το εκμεταλλευτεί αυτό, και να περιμαζέψει τα χρησιμοποιημένα μελάνια από τον κάλαθο των αχρήστων και ανάλογα να βγάλει και κάποιο κέρδος, μιας και μπορεί να τα πωλήσει ή ανταλλάξει σε τέτοιου είδους μαγαζιά ή να τα ξαναγεμίσει για δική του χρήση. (Δεν θα σας πω αν υπάρχει πράγματι «ένας έξυπνος» που κάνει αυτό το πράγμα ή όχι). 

 

Κάντο μόνος σου 

Αν είστε τόσο απαιτητικοί και θέλετε να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερα λεφτά και δεν φοβάστε να λερώσετε τα χέρια σας, μπορείτε να ξαναγεμίζετε τα μελάνια μόνοι σας.

 Διατίθενται στην αγορά διάφορα τέτοια σετ που σας δίνουν αυτή τη δυνατότητα (πχ www.tonerrefillsplus.com). Το μόνο αρνητικό, είναι ότι πρέπει να έχετε λίγη υπομονή τις πρώτες φορές που θα κάνετε αυτή τη δουλειά μόνοι σας και σίγουρα θα έχετε και κάποια ακαταστασία και βρομιά από την όλη διαδικασία. 

Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να εξοικονομήσετε και μέχρι 80% των χρημάτων που θα δίνατε για αγορά νέων μελανιών. Συνήθως βλέπω επαγγελματίες που έχουν μεγάλο φόρτο εκτυπώσεων να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν βλέπω το λόγο να μη μπορεί να το πράξει και ο οποιοσδήποτε. 

Ομολογουμένως προσωπικά το αποφεύγω - δεν πολύ-ενθουσιάζομαι με την ιδέα να μυρίζομαι αυτή την τοξική μπόχα και να υπόκειμαι όλη αυτή την ταλαιπωρία τη στιγμή που μπορεί να την κάνει κάποιος άλλος για μένα και καλύτερα από μένα.

  

Προσέξτε 

Να έχετε υπόψη σας ότι τα μελάνια σας δεν μπορούν να ξαναγεμίζονται για πάντα. Δεν είναι απλά δοχεία που περιέχουν μελάνι μέσα, αλλά αποτελούνται και από πολλά άλλα μέρη. Είναι εκπληκτικό πόση τεχνολογία κρύβεται πίσω από αυτό το πράμα που φαίνεται τόσο απλό. Σε κάποια φάση ένα από αυτά τα μέρη θα υποστεί τόση φθορά, ώστε να πέσει η απόδοση και η ποιότητα της εκτύπωσης και έτσι θα αναγκαστείτε να αγοράσετε καινούργια.

 Πως μπορείτε να κάνετε τα μελάνια σας να διατηρηθούν για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται; Συνήθως το πρώτο πράμα που πετάμε είναι τα βιβλία οδηγιών – σε αυτή τη περίπτωσή όμως περιέχουν οδηγίες προς τους χρήστες με ποιο τρόπο μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροζωία και καλή λειτουργία των μελανιών τους.

 Εάν σκέφτεστε να ξαναγεμίσετε το μελάνι που μόλις σας τέλειωσε, μην το σκέφτεστε για πολύ, ενεργείστε γρήγορα! Όταν αφήνετε το άδειο μελάνι σας αχρησιμοποίητο για πολύ χρόνο, τότε τα υπολείμματα που έμειναν θα ξηραθούν και θα πέσει η απόδοση των μελανιών σας και η ποιότητα της εκτύπωσης. Μια συμβουλή για αυτό, είναι όταν παρατηρείτε ότι τα μελάνια σας κοντεύουν να στερέψουν τότε να τα ξαναγεμίζετε σύντομα και μην περιμένετε να αδειάσουν πλήρως. (Αυτό ισχύει ειδικά για τους εκτυπωτές HP και Lexmark). 

Επίσης, μερικοί κατασκευαστές μπορεί να σας κάνουν τη ζωή σας δύσκολη όταν επιχειρήσετε να επαναγκαταστήσετε τα γεμισμένα σας μελάνια. Ο εκτυπωτής παρατηρεί ότι δεν άλλαξε ο σειριακός αριθμός των μελανιών που βάλατε, και παρότι το γεγονός ότι είναι γεμάτα, εν τούτοις τα βλέπει ακόμη άδεια – δηλαδή, δεν κάνει «reset» το στάτους. Μικρό το πρόβλημα, μιας και με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε το κόλπο να το «ξεγελάσετε» και να κάνετε εσείς τον εκτυπωτή σας reset, ή να σας πουν πώς το κάνετε αυτό από το μαγαζί που τα γεμίσατε.

  

Που να πάτε; 

Παρόλο που η επαναγέμιση των μελανιών ακούγεται σαν ένα πράμα τόσο εύκολο όσο το να γεμίζεις ένα κουβά με νερό, εν τούτοις στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.  

Το γεγονός το ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί κατασκευαστές και τόσα πολλά διαφορετικά μοντέλα, είναι δύσκολο για ένα μαγαζί να έχει όλη αυτή την τεχνογνωσία. 

Αυτό κάνει τη δουλειά ακόμα πιο δύσκολη, συν το ότι οι υπάλληλοι που την κάνουν πρέπει να είναι καταρτισμένοι και ενημερωμένοι. Χρειάζεται να είναι διαθέσιμα και τα κατάλληλα ανταλλακτικά, ιδιαίτερα στην επαναγέμιση toner. Εάν δεν γίνει καλά η δουλειά, ή τα ανταλλακτικά δεν είναι σόι (ή δεν αλλαχτούν καν!), τότε μπορεί να πέσει σημαντικά και η ποιότητα εκτύπωσης και η διάρκεια ζωής των μελανιών, συν την πιθανότητα να προκαλέσουν και ζημιά στον ίδιο τον εκτυπωτή σας. 

Στην ερώτηση «ποιο μαγαζί είναι το πιο αξιόπιστο», δεν μπορώ να απαντήσω αντικειμενικά και δίκαια, επειδή δεν έχω δοκιμάσει όλα τα μαγαζιά. Φίλοι μου είπαν για φτηνά μαγαζιά τα οποία όμως κάνουν ελεεινή ποιότητας δουλειά. Κάποιοι άλλοι για «φτηνά και καλά». Προσωπικά, το μαγαζί που εμπιστεύομαι (και που έκανα τα πειράματά μου για την ποιότητα της δουλειάς και της εξυπηρέτησης) είναι η παγκόσμια αλυσίδα καταστημάτων που εξειδικεύονται αποκλειστικά σε αυτή τη δουλειά, η Cartridge World. Όλα τα καταστήματα της Cartridge World στον κόσμο μοιράζονται την ίδια γνωσιακή βάση, η οποία ανανεώνεται συνεχώς με νέες πληροφορίες για νέα μοντέλα και για δυσκολίες που συναντώνται. Φυσικά όλα αυτά με το αζημίωτο, μιας και θεωρούνται ως ακριβοί, αλλά χαλάλι, η εξυπηρέτηση και η ποιότητα της δουλειάς τους είναι εγγυημένη και μια φορά μάλιστα που είχα παράπονο, είχαν έρθει οι ίδιοι στο γραφείο μου για άμεση αντικατάσταση (και χωρίς κανένα παράπονο). 

Δεν λέω ότι οι άλλοι παροχείς αυτών των υπηρεσιών δεν είναι καλοί, αλλά από τη δική μου πείρα και από ότι ακούω από συναδέλφους, για διάφορους προσωπικούς λόγους προτιμώ να παραμείνω σε αυτούς. Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα, ενδεχομένως φτηνότερα μαγαζιά και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Π.χ. από ότι άκουσα, ο ανταγωνιστής τους που έχει κατάστημα δίπλα τους στη Λεωφόρο Νίκης στη Λευκωσία, δεν είναι άσχημος.

  

Κέρδος πέρα από τη τσέπη σας 

Για όσους από μας διαθέτουμε ένα πράγμα που λέγετε «περιβαλλοντική συνείδηση», με το να ξαναγεμίζετε τα μελάνια σας όχι μόνο ουσιαστικά ανακυκλώνετε, αλλά σώζετε από το έδαφος όλα αυτά τα πολύ τοξικά υπολείμματα που θα άφηναν τα μελάνια σας όταν θα κατέληγαν θαμμένα  σε κάποια χωματερή (και για να μην αναφέρουμε ότι με την προσχώρηση στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα ενδέχεται υπολείμματα να μπουν στη διατροφική αλυσίδα).

 Κατ’ επέκταση, εάν και ακόμα το άδειο μελάνι είναι για σας άχρηστο, ή απλά αν δεν θέλετε να το ξαναγεμίσετε, συνήθως σας παρέχεται η επιλογή από την κατασκευάστρια εταιρία του εκτυπωτή σας να στείλετε πίσω το μελάνι σας στην εταιρεία, ή στο μαγαζί που το αγοράσατε, ώστε να αποσυρθεί με όσο πιο οικολογικό τρόπο γίνεται. Ακόμη μπορείτε να κάνετε ανταλλαγή με καινούρια μελάνια, συν κάποιο κόστος, σε μαγαζιά που επαναγεμίζουν μελάνια. 


Περί επαναγέμισης των μελανοδοχείων των εκτυπωτών… συνέχεια

 

Να μην υποβαθμίζεται η Περιβαλλοντολογική άποψη του θέματος – ούτε η Τοπική Αγορά 

 

Στο προηγούμενο τεύχος του «ΤΕΧΝΟ-ΠΟΛΙΣ» (21/09/2008, Σελίδα: 94) δημοσιεύσαμε ένα οδηγό για το πώς μπορείτε να επαναγεμίσετε τα μελανοδοχεία των εκτυπωτών σας, αντί να πετάτε τα άδεια και να αγοράζετε καινούρια, εξοικονομώντας έτσι αρκετά χρήματα από τη μία και από την άλλη να απαλλάξετε το έδαφος από το να «χωνέψει» όλο αυτό το άχρηστο πλαστικό και ειδικά τα εξαιρετικά επιβλαβή τοξικά υπολείμματα των μελανιών. Μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο μέσω της «Εξειδικευμένης Αναζήτησης» στην ιστοσελίδα του «Π», www.politis.com.cy - κωδικός άρθρου 820609. Όπως είχαμε αναφέρει, η πρακτική της (ουσιαστικά) ανακύκλωσης / επαναχρησιμοποίησης των μελανοδοχείων των εκτυπωτών αποκτά περισσότερη σημασία σε μία εποχή, όπου παρόλο που οι τιμές των εκτυπωτών (και του «υλικού» - «hardware» γενικότερα) έχουν γίνει «χώμα» (συγκρίνοντας με τις τιμές πριν πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια), εν τούτοις η μείωση στις τιμές των μελανοδοχείων ΔΕΝ είναι η ανάλογη. Επιπλέον, ζούμε σε μια εποχή όπου πλέον η ποιότητα ζωής μας επηρεάζεται άμεσα από την ποιότητα του περιβάλλοντος που ζούμε και το να πετάμε άσκεπα, ανεξέλεγκτα και άνευ περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας τα μελανοδοχεία και τα («φτηνά» και άρα «τι ψυχή έχουν;») hardware και άλλα αναλώσιμα στις χωματερές, αυτό δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλή ιδέα, ιδιαίτερα όταν επιβλαβή υπολείμματα «βρίσκουν» το δρόμο στη διατροφική αλυσίδα, στο νερό που πίνουμε, στον αέρα που αναπνέουμε.

 Προς τι λοιπόν αυτή η (επαναλαμβανόμενη) έμφαση; Έπειτα από υποδείξεις αναγνωστών, διαπιστώσαμε ότι κάποια σημεία δεν τα θίξαμε όσο θα ‘πρεπε, δίνοντας έτσι λανθασμένες εντυπώσεις. Οπόταν οφείλουμε επί του παρόντος να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα, επανορθώνοντας έτσι τις παραλήψεις-λάθη μας.

 Πρώτον, στο αντίστοιχο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ αναφερθήκαμε εκτενώς για τις τεχνικές λεπτομέρειες του «πώς» μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τα μελανοδοχεία σας, δώσαμε πολύ περισσότερη έμφαση στο οικονομικό (για εσάς) όφελος και όχι την πρέπουσα βαρύτητα στο οικολογικό (για όλους μας) όφελος. Αυτό είναι ξεκάθαρο: όλη αυτή η τεχνολογική πρόοδος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή αναλώσιμων και hardware, μπορεί μεν να έφερε τους εκτυπωτές και τους ηλ. υπολογιστές σε τιμές προσιτές για όλους, από την άλλη όμως οφείλουμε να αναπτύξουμε διαμετρικά αντίστοιχη περιβαλλοντολογική συνείδηση και να αντιληφθούμε ότι μπορεί μεν ένα μηχάνημα να είναι «φτηνό» για την τσέπη μας, αλλά επιβαρύνει πολύ «ακριβά» το περιβάλλον όταν το πετάμε αλόγιστα μετά τη χρήση. Σήμερα, υπάρχουν μεν διαδικασίες για την ανακύκλωση  παντός είδους hardware, αλλά η έλλειψη επίγνωσης στο ευρύ καταναλωτικό κοινό δεν βοηθά καθόλου. Αν μάλιστα θέλετε μία γερή δόση σοκ, αναζητήστε να μάθετε σε τι άθλιες συνθήκες δουλεύουν οι «εργάτες» στην Κίνα και στην Ινδία (πολλές φορές παιδιά) στην «ανακύκλωση» των παλιών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που συλλέγονται από τις χωματερές απ’ όλο τον κόσμο (και δυστυχώς, αυτή η… βιομηχανία είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για αυτούς που την κινούν). Υπόψην σας λοιπόν. 

Δεύτερον, ενώ είχαμε αναφέρει ότι στην Κύπρο υπάρχουν μεν εξειδικευμένα μαγαζιά που προσφέρουν στο κοινό υπηρεσίες επαναγέμισης / συντήρησης των μελανοδοχείων, παραλείψαμε στο να παρέχουμε ολοκληρωμένες και ενδελεχείς πληροφορίες για αυτό τον τομέα υπηρεσιών. Αυτή η παράλειψη δεν ήταν διόλου σκόπιμη, αλλά αρκετά σημαντική, φθάνοντας σε σημείο παρεξήγησης, όπου δεχθήκαμε σφοδρά παράπονα από αναγνώστες, ειδικά όταν (λανθασμένα) αναφέραμε την ύπαρξη μόνο μίας διεθνούς αλυσίδας καταστημάτων επαναγέμισης μελανοδοχείων στην Κύπρο. Διευκρινίζουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν και άλλες αλυσίδες καταστημάτων που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες στην Κύπρο (π.χ. 123 refills), οι οποίες προσφέρουν καλής ποιότητας υπηρεσίες στην επαναγέμιση των μελανοδοχείων. Άρα, σημασία έχει να υπογραμμίσουμε ότι προσφέρονται αρκετές επιλογές προς το κοινό, μειώνοντας έτσι τις αμφιβολίες που μπορεί να έχει κάποιος για την ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών που μπορεί να βρει στην Κύπρο. Όσο αφορά την ποιότητα της υπηρεσίας, είναι σημαντικό όταν ο καταναλωτής επισκέπτεται ένα τέτοιο κατάστημα να ρωτά όσες περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο διεκπεραίωσης των εργασιών και την εγγύηση που του προσφέρεται βάση των αναγκών του, ασχέτως εάν π.χ. ένα κατάστημα αποτελεί διεθνές αλυσίδα ή τοπική επιχείρηση.


(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ. 1ο μέρος - εδώΚωδικός άρθρου: 820609, 21/09/2008, Σελίδα: 94 και 2ο μέρος - εδώ - Κωδικός άρθρου: 823036, 28/09/2008, Σελίδα: 104)


Ορέστης Τριγγίδης 

orestis@tringides.com | το άλλο, πιο... "αστείο" blog (όπως το πάρει ο καθένας! :) ) http://ITslavery.blogspot.com

2 comments:

Unknown said...

Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο οι κατασκευαστές εκτυπωτών με δοχεία μελάνης να τους πουλάν πιό κάτω και απο την τιμή κόστους κατασκευής και ο μόνος λόγος είναι για να βγάζουν υπερκέρδη απο την πώληση καινούργιων μελανοδοχείων όπου και πίο ακριβά σε σχέση με παλιότερα είναι αλλά και έχουν και λιγότερη ποσότητα μελανιού.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.