Saturday, October 25, 2008

Οι Οθόνες και η υγεία μας (Μέρος 2ο)

Πονοκέφαλοι, Όραση, Επιληψία, Ξυρό δέρμα

Στο «ΤΕΧΝΟ-ΠΟΛΙΣ» της προηγούμενης Κυριακής ασχοληθήκαμε με τη ορθή στάση του σώματος και των χεριών, όσο αφορά την εργονομική χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και των περιφερικών συσκευών (πληκτρολόγιο, ποντίκι κλπ). Συνεχίζοντας, σε αυτό το δεύτερο μέρος θα αναφερθούμε για τη σωστή χρήση της οθόνης, επικεντρωμένοι στα πλεονεκτήματα των οθόνων τύπου LCD (ή «TFT», ή «επίπεδες» αν προτιμάτε) έναντι των CRT («καθοδικού σωλήνα»). Επίσης, θα πούμε λίγα λόγια για τους πονοκεφάλους, το ξηρό δέρμα και το (λιγότερο γνωστό) ενδεχόμενο επιληψίας που συνδέονται με τη χρήση των Η/Υ. Για συνοχή, μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος του «Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η υγεία μας» από το αρχείο της ιστοσελίδας του ΠΟΛΙΤΗ (www.politis.com.cy, Κωδικός άρθρου: 825769, 12/10/2008, Σελίδα: 42), ή στο blog http://tringides.blogspot.com .

Η οθόνη και τα μάτια σας

Ίσως να ακούγεται παράδοξο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι οθόνες δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα με την όραση κατά τη χρήση Η/Υ. Ενδέχεται ο χρήστης να έχει ήδη κάποιο πρόβλημα όρασης, ή με τα μάτια του, αλλά με τη χρήση Η/Υ απλά να το διαπιστώσει και λανθασμένα να θεωρήσει τον Η/Υ, ή την οθόνη ως υπαίτιους. Οπόταν, αν είστε (ή πρόκειται σύντομα να είστε νέος) χρήστης Η/Υ, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας για έλεγχο. Αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε να βάλετε, ή να αλλάξετε γυαλιά, ή φακούς, συνήθως οι οπτικοί ετοιμάζουν φακούς με επιπρόσθετη προστασία για τη χρήση Η/Υ και για την ακτινοβολία της οθόνης. Πολλοί οπτικοί προσφέρουν «στάνταρντ» αυτό το επιπρόσθετο, συνήθως δωρεάν. Ροτόντας τον οφθαλμίατρο και τον οπτικό σας, θα σας συμβουλεύσουν κάθε πόσο και πώς μπορείτε να ξεκουράζετε τα μάτια σας και κάθε πόσο και για πόση ώρα πρέπει να κάνετε διαλλείματα, καθώς και άλλες συμβουλές αναλόγως της περίπτωσής σας.

Μάτια που συχνά στεγνώνουν, ή χρειάζονται τρίψιμο κατά τη χρήση του Η/Υ, είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Αυτό εύκολα αντιμετωπίζεται αν αυξήσετε την υγρασία του δωματίου (ελέγξτε το κλιματιστικό σας και φροντίζετε να του κάνετε το σέρβις που χρειάζεται κάθε χρόνο) ή, αν προτιμάτε, υπάρχουν ειδικές συσκευές όπου ρυθμίζουν την υγρασία του αέρα στο χώρο σας («humidifier»). Εάν το πρόβλημα είναι συνεχές, τότε ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ειδικές σταγόνες που διατηρούν την υγρασία στα μάτια, ή απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας.

Η θέση και η κατάσταση της οθόνης μπορεί να κουράσει και (εν τέλει στο μέλλον) να βλάψει τα μάτια σας. Αν η οθόνη δεν είναι τοποθετημένη ακριβώς απέναντί σας, είναι θαμπή, μη βελτιστοποιημένη φωτεινότητα και αντίθεση χρωμάτων («contrast»), τρεμοπαίζει («flicker» - εάν είναι οθόνη τύπου CRT, δλδ «όπως τη λυχνία της τηλεόρασης») κλπ... όλοι αυτοί είναι υπαίτιοι παράγοντες.

Ο συχνός καθαρισμός της επιφάνειας της οθόνης σας (αλλά και των γυαλιών σας!) είναι απαραίτητος. Υπάρχουν ειδικά καθαρτικά υγρά και μαντιλάκια γι’ αυτή τη δουλειά, αλλά εγώ χρησιμοποιώ ελάχιστο καθαρό οινόπνευμα και μαλακό βαμβάκι.

Τέλος, φροντίστε το δωμάτιο που δουλεύετε να φωτίζεται επαρκώς, αλλά να μην υπάρχει αντικατοπτρισμός εξωτερικής φωτεινής στην οθόνη σας. Ακόμη, μπορεί να είναι πιο ωραία όταν βλέπετε ένα DVD με κλειστά φώτα, αλλά μην το κάνετε και όταν δουλεύετε.


Οθόνες τύπου TFT/LCD vs. CRT

Τα θετικά λοιπόν της TFT/LCD έναντι της CRT:

- Προφανές: είναι πολύ μικρότερη και ελαφρύτερη από την CRT. Εκτός από το ευνόητο όφελος, ότι καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο έπιπλο (άρα ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει αυτόν το χώρο), το γεγονός ότι είναι ελαφριά και μικρή, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να την προσαρμόσει εργονομικά -ακριβώς στα μέτρα του- πολύ πιο εύκολα. Αντιθέτως, μία οθόνη τύπου CRT, λόγω του όγκου και του βάρους της, εκτός το ότι η προσαρμογή της στο χώρο είναι δύσκολη, κατά τη μετακίνησή της ενδέχεται να ταλαιπωρήσει τη μέση και το σπόνδυλό σας. Και σκεφτείτε να μετακομίζετε ολόκληρο γραφείο με τριάντα υπολογιστές με CRT οθόνες (ακόμα μια αξιομνημόνευτη καλοκαιρινή ημέρα)... Η CRT δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αισθητά μικρότερη, και αυτό είναι χάρος για τα μικρά γραφεία. (Μπορείτε όμως όταν χαλάσει να χρησιμοποιήσετε τη θήκη της για να κάνετε μία ωραία γυάλα για τα ψαράκια σας, ή γουμά για το κοτέτσι σας, ή σπιτάκι για το γάτο του γραφείου).

- Επειδή καταναλώνει λιγότερο ρεύμα (1/3 με 1/2 από ότι η CRT), εκπέμπει πολύ χαμηλότερη ακτινοβολία (ακτινοβολία ELF από 60 Hz με 75 Hz και VLF από 10kHz με 30kHz) και θερμότητα (δεν ξεχνώ κάτι καλοκαίρια χωρίς κλιματισμό στο γραφείο). Σίγουρα πιο ξεκούραστη στα μάτια (επειδή, επιπρόσθετα, η αντανάκλαση εξωτερικών φωτεινών πηγών είναι μειωμένη) και μειώνοντας έτσι τη ξηρότητα του δέρματος (ειδικά του προσώπου). Όσο αφορά το σε ποιο βαθμό οι εκπομπές ακτινοβολίας από τις οθόνες CRT ευθύνονται για επιπτώσεις στην υγεία, αυτό είναι ακόμη αμφιλεγόμενο.

- Οι φτηνές / παλαιότερες TFT/LCD δεν έχουν τόσο μεγάλη ευρεία γωνία ορατότητας, δηλαδή για να μπορεί κάποιος να δει καλά στην οθόνη πρέπει να κάθεται απέναντί της (αυτός που κάθεται δίπλα θα βλέπει σκούρα / αλλοιωμένα χρώματα). Ευτυχώς όμως που στις περισσότερες TFT/LCD που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά αυτό δεν υφίσταται σε αποτρεπτικό βαθμό.


Νέα οθόνη;

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε νέα οθόνη, γενικά να έχετε υπ’ όψη σας τα εξής:

- Όσο πιο μεγάλη, τόσο το καλύτερο, επειδή είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια. Μια άλλη γενικά «φτηνή» και έξυπνη λύση, είναι να ενώσετε δύο (ή και τρεις) οθόνες δίπλα-δίπλα και να τις βάλετε να δουλεύουν στον ίδιο υπολογιστή. Χρειάζεστε βέβαια (επιπλέον) κάρτα γραφικών σε Η/Υ που να υποστηρίζει αυτή τη διαρρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε εύκολα να το δοκιμάσετε αυτό πηγαίνοντας Start -> Settings -> Control Panel -> Display -> Settings -> Advanced, και παίξτε με τις επιλογές σας. Όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα μπορούν έξυπνα να διαμοιράζουν εικονίδια και προγράμματα μεταξύ της ενιαίας επιφάνειας εργασίας των τριών οθόνων. Παράδειγμα, μπορείτε στη μια οθόνη να έχετε ένα φύλλο εργασίας της Excel και στην άλλη τις ιστοσελίδες, ή streaming τηλεοπτικά προγράμματα.

- Οι TFT / LCD τύπου οθόνες («επίπεδες»), είναι πιο ξεκούραστες και εκπέμπουν πολύ λιγότερη ακτινοβολία από τις «παραδοσιακές» οθόνες τύπου CRT. Ήδη, τώρα θα δυσκολευτείτε να βρείτε μαγαζιά που να (επιδιώκουν να) πουλούν CRT. Επίσης, οι LCD παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα και εκπέμπουν πολύ λιγότερη ακτινοβολία από τις οθόνες CRT.

- Εάν είστε από τους (λίγους) εναπομείναντες που ακόμη χρησιμοποιούν οθόνη τύπου CRT, τότε, για αυτούς τους λόγους (συν αυτούς που θα αναφέρουμε πιο μετά), ανεπιφύλακτα σας συνιστούμε να επενδύσετε σε μία οθόνη LCD / TFT της προκοπής.

- Και οι τιμές πέφτουν συνεχώς. Γενικά όμως, αγοράζετε την ποιότητα που πληρώνετε, και τα toys for big girls and boys στοιχίζουν το ανάλογο.

- Η ταπεινή άποψη του υποφαινόμενου. Προσωπικά το πρώτο πράμα που λέω όταν επισκέπτομαι ένα χώρο, ή ένα γραφείο και βλέπω ότι ακόμα έχουν οθόνες CRT, είναι «πετάξετε τες και αγοράστε οθόνες της προκοπής». Φυσικά η γνώμη του καθενός επί του θέματος είναι μεν υποκειμενική, αλλά εγώ θεωρώ απαράδεχτο το γεγονός ότι υπάρχουν γραφεία που εξακολουθούν να έχουν CRT οθόνες για τους υπαλλήλους τους. Επίσης, πλέον δεν είμαι εις θέση να κάθομαι μπροστά από οθόνες CRT, μετά από λίγη ώρα δεν αισθάνομαι καλά. Μπορεί να επηρεάζεται η αντίληψή ή η ευαισθησία μου λόγω της προκατειλημμένης άποψης που έχω για τις οθόνες CRT, αλλά ειδικά όταν πλησιάζω το κεφάλι μου πίσω από αυτές (όπου η ακτινοβολία εκπέμπετε περισσότερο), δεν νιώθω καθόλου καλά. Οπόταν, εκτός αν έχετε συγκεκριμένες επαγγελματικές / προσωπικές ανάγκες (π.χ. χρειάζεστε μια πανάκριβη Silicon Graphics CRT οθόνη, ή αν είστε φανατικός gamer και ήδη ξοδέψατε το υστέρημά σας για να αγοράσετε μια ακριβή οθόνη CRT χρόνια πριν), νομίζω είναι προφανές το τι σας συστήνω.

Πονοκέφαλοι

Εάν είστε χρήστης οθόνης τύπου CRT, τότε η συνεχής σάρωση («refreshing») και το «τρεμόπαιγμα» («flicker») ενδέχεται να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Υπάρχουν μεν ειδικά φίλτρα τα οποία μετριάζουν την κατάσταση, αλλά, όπως είπαμε, πολύ καλύτερα θα ήταν να επενδύσετε σε μία νέα οθόνη τύπου TFT / LCD. Ένα πιο εύκολο μέτρο που μπορείτε να εφαρμόσετε σε μία οθόνη τύπου CRT, ώστε να μετριάσετε τα συμπτώματα, είναι να αυξήσετε το refresh rate, στα 72 Hz και άνω (δεξί κλικ στο Desktop -> Settings -> Advanced -> Monitor). Βέβαια, εάν η οθόνη (σε συνάρτηση των δυνατοτήτων του υπολογιστή σας και της κάρτας γραφικών σας), είναι παλιά και δεν υποστηρίζει ψηλά refresh rates, τότε απλά δεν αξίζει τον κόπο...

Οι πονοκέφαλοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο που όμως οι Η/Υ δεν είναι πάντοτε οι αποκλειστικά απευθείας υπαίτιοι, αλλά είναι συνδυασμένο αποτέλεσμα όλων αυτών που αναφέραμε πιο πριν (καθώς και στο προηγούμενο τεύχος), δηλαδή κακές συνήθειες χρήσης, όπως: η λανθασμένη στάση του σώματος, ο ανεπαρκής φωτισμός, προβλήματα της οθόνης και φυσικά, οι πολλές ώρες αδιάκοπης χρήσης. Ίσως οι πονοκέφαλοι να οφείλονται σε άγχος ή σε κάτι άλλο που σας απασχολεί;

Ξηρό δέρμα

Είναι πιο συνηθισμένο να νιώσουμε ξηρό ή τραχύ το δέρμα του πρόσωπό μας, παρά άλλο μέρος του σώματός μας. Οι αιτίες δεν μας είναι άγνωστες, όπως ήδη αναφέραμε: Η ξηρότητα του αέρα είναι ο ένας λόγος (όπως επίσης αναφέραμε προηγουμένως το πώς μπορείτε να ρυθμίσετε την υγρασία του χώρου σας) και ο στατικός ηλεκτρισμός που μπορεί να υπάρχει στο δωμάτιο που δουλεύετε, όχι τόσο από τον Η/Υ και την οθόνη, αλλά από άλλα υλικά όπως μοκέτες κλπ. Βέβαια, επαναλαμβάνουμε ότι οι οθόνες τύπου CRT παράγουν πολύ περισσότερη θερμότητα από τις οθόνες τύπου TFT / LCD.

Επιληψία

Κρίση επιληψίας μπορεί να προκληθεί από την ευαισθησία που μπορεί να έχει ένα άτομο στις γρήγορες εναλλαγές χρωμάτων και φωτός. Στατιστικά, ένας στους δέκα χιλιάδες έχουν αυτήν την ευαισθησία, σε διάφορους βαθμούς. (σημ.: άσχετο με το θέμα, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι ένα επιληπτικό άτομο είναι απόλυτα φυσιολογικό και η κατάστασή του δεν πρέπει να τυγχάνει καμίας διάκρισης. Η επιληψία δεν είναι μεταδοτική).

Η επιληψία κατά τη χρήση Η/Υ μπορεί να παρατηρηθεί όταν ο χρήστης παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια με πολύ γρήγορες εναλλαγές εικόνας, χρωμάτων και φωτός κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Γι’ αυτό το λόγο, όλοι οι κατασκευαστές ηλ. παιγνιδιών συμπεριλαμβάνουν προειδοποιήσεις για την περίπτωση επιληψίας κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού και συμβουλεύουν με την πρώτη αδιαθεσία και συμπτώματα (ζαλάδα, πονοκέφαλος, αδιαθεσία / τάση λιποθυμιάς / εμετού κλπ) ο χρήστης να σταματά ΑΜΕΣΩΣ να παίζει το παιχνίδι και να συμβουλευτεί κάποιο γιατρό. Αν τύχει να βρεθείτε κάπου όπου κάποιος περνά κρίση επιληψίας, ΔΕΝ πρέπει να τον ακουμπήσετε, αλλά απομακρύνετε οποιαδήποτε αντικείμενα από γύρο του που μπορεί να χτυπήσει, αφήστε τον να εκτονωθεί και συνάμα καλέστε ιατρική βοήθεια.

Επιληψία είναι πιο ασυνήθιστο να παρατηρηθεί κατά την κανονική χρήση του Η/Υ – όπως και να ‘χει όμως, γνωρίζετε τώρα τι είναι και τι πρέπει να κάνετε σε τέτοια περίπτωση.

Όσο αφορά δε τις οθόνες τύπου CRT, η συνεχής σάρωση («refresh») και το «τρεμόπαιγμα» («flicker») ενδέχεται να προκαλέσουν επιληψία. Μπορείτε να μετριάσετε την πιθανότητα κρίσης επιληψίας με το να αυξήσετε το refresh rate στα 72 Hz και άνω (δεξί κλικ στο Desktop -> Settings -> Advanced -> Monitor), εφόσον υποστηρίζεται από τον Ηλ. Υπολογιστή σας...

Εγκυμοσύνη

Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα αποτελέσματα μελετών ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες και οι άλλες συσκευές του Η/Υ ενδέχεται να προκαλέσουν ανωμαλίες κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Νοουμένου ότι δεν έχετε οθόνη τύπου CRT, η ακτινοβολία που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές του Η/Υ είναι πολύ πιο κάτω από τα όρια κινδύνου και αυτή είναι μέχρι τώρα η επικρατούσα άποψη. Επιπλέον, όλες οι πρόσφατες οθόνες CRT, οι κατασκευαστές τους υποχρεούνται να τηρούν διάφορα πρότυπα «Χαμηλής Ακτινοβολίας» («Low Radiation capabilities and compliance with standards» κοκ) και τα επίπεδα εκπομπών είναι επίσης χαμηλά. Άρα καλό είναι σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, να λαμβάνουμε υπ’ όψη και άλλες πηγές ακτινοβολίας, όπως διαρροές από φούρνους μικροκυμάτων και άλλες ηλεκτρικές συσκευές γύρω μας.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλα αυτά που αναφέρονται να ανησυχήσουν μια έγκυο γυναίκα, η οποία λαμβάνει υπόψη της έστω και την πιο μικρή πιθανότητα που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία του παιδιού αλλά και τη δική της. Μια επίσκεψη στο γιατρό θα ήταν επιθυμητή, μιας και το άγχος που προκαλείται μπορεί να είναι που θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία και όχι η ακτινοβολία.

Άγχος

Το άγχος που προκαλεί στον άνθρωπο, άμεσα ή έμμεσα, η χρήση Η/Υ είναι ένα τεράστιο θέμα από μόνο του, το οποίο σίγουρα απασχολεί την επιστημονική κοινότητα όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, όπου η χρήση του Η/Υ αυξάνεται ραγδαία. Αξίζει όμως να κάνουμε μία αναφορά. Το άγχος μπορεί να επιφέρει στην υγεία μας ένα εύρος από επιπτώσεις, πολλές παρόμοιες και συνδεόμενες με αυτά που ήδη αναφέραμε. Δεν μπορούμε να συμβουλέψουμε κάτι παραπάνω, παρά να προσπαθήσετε να πάρετε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές από αυτά που ήδη ειπώθηκαν για τη χρήση του Η/Υ, να οργανώνετε τη δουλειά σας και το χώρο εργασίας σας.

Τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων επιστημονικών ερευνών επί αυτού του θέματος εισηγούνται ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μετριάσετε τις επιπτώσεις του άγχους που οφείλονται από τη χρήση του Η/Υ, είναι να οργανώσετε τα δεδομένα σας και τις δουλειές που έχετε να κάνετε στον ηλ. υπολογιστή, όσο καλύτερα γίνεται. Παράδειγμα: οργανώστε, σβήστε και απαντήστε σε όλα τα email σας. Οργανώστε τα σε folder, κατηγορίες και ιεραρχήστε τα. Σβήστε όσα δεν χρειάζεστε πλέον. Οργανώστε τις επαφές σας (contact) σας. Καθαρίστε όλα τα αχρείαστα πράγματα από το desktop σας. Οργανώστε τα πάντα μέσα στο My Documents. Βάλτε πρόγραμμα: ποια είναι η ώρα που θα ελέγξετε το email σας; Ποια είναι η ώρα που θα ελέγξετε τις ειδήσεις από την ιστοσελίδα του Χ; Τι θα κάνετε στο διάλειμμά σας ώστε να μην έχετε εκκρεμότητες στον Η/Υ; Πότε επιτέλους θα πάρετε backup τα δεδομένα σας, ώστε να σας φύγει η έγνοια ότι μπορεί να καταστραφεί ο σκληρός σας δίσκος από βλάβη στο ηλεκτρικό δίκτυο από μια καταιγίδα;



(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ. 2ο μέρος,
Κωδικός άρθρου: 827259, 19/10/2008, Σελίδα: 52, εδώ)



Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com | http://tringides.blogspot.com | http://ITslavery.blogspot.com | www.amalgamacy.info

Sunday, October 19, 2008

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και η Υγεία μας

Η σωστή χρήση αποτρέπει δυσάρεστες επιπτώσεις

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τη σήμερον ημέρα η καθημερινή πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Πλέον, βλέπουμε ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται από μαθητές δημοτικού, μέχρι φοιτητές (όλων των κλάδων) και με τον καιρό βλέπουμε τη χρήση του Η/Υ να εισχωρεί όλο και σε περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα, στο σπίτι, στο γραφείο, αλλά και μαζί μας - όπου πάμε - φορητοί υπολογιστές, φορητές συσκευές κλπ. 

Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όλο και περισσότερα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με τον Η/Υ: να ακούσουμε μουσική, να δούμε ταινίες, να σερφάρουμε με τις ώρες στο διαδίκτυο, να παράξουμε εργασία, να μελετήσουμε εις βάθος ένα θέμα ή κάποιο μάθημα κλπ.

 Άρα, η εξάπλωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών – με την τεχνολογία να γίνεται όλο και πιο εύκολα προσιτή στις μάζες, συν τις αυξανόμενες εφαρμογές που έχουν τη δυνατότητα οι Η/Υ να κάνουν – όλα αυτά συντείνουν στο γεγονός να χρησιμοποιούμε τους Η/Υ περισσότερη ώρα, με ποικίλους διαφορετικούς τρόπους.

 Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι η λανθασμένη χρήση του Η/Υ, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του χρήστη. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ένα προφανή παράγοντα, ότι «πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη πειράζει στα μάτια». Σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, όπως η στάση που καθόμαστε, η θέση των χεριών, ο εξαερισμός και ο φωτισμός του χορού, η κατάσταση των συσκευών του Η/Υ κ.α.

Ίσως δεν ακούτε συχνά για κάποιες παθήσεις να συνδέονται με τη χρήση Η/Υ όπως επιληψία, περιτονίτιδα,  τενοντίτιδα, και όλα αυτά με τη συνοδεία χρόνιων πόνων και παθήσεων.

 Αυτό το άρθρο εν μέρει θα σας πληροφορήσει και θα δώσει κάποιες συμβουλές. Σαν αρχή, να πούμε ότι καλό είναι όταν αγοράζετε κάποια συσκευή (ή και λογισμικό) για τον Η/Υ, να ανατρέχετε στο βιβλίο οδηγιών (σ.σ. εκείνο που συνήθως πετάμε πρώτο), στο κεφάλαιο με τις «προειδοποιήσεις για την υγεία κατά τη χρήση» («Health Risks»).

  

Η στάση σας και ο χειρισμός

 Η πολύωρη και έντονη χρήση των χεριών, ταλαιπωρεί τους τένοντες, τους ιστούς, το καρπό και τις αρθρώσεις των δακτύλων και των χεριών. Επίσης, η πολύωρη, άβολη και σφιχτή στάση των χεριών, εμποδίζει τη ελεύθερη κυκλοφορία του αίματος στα χέρια. Όλα αυτά, μπορούν να προκαλέσουν από ένα απλό μούδιασμα στα χέρια, μέχρι τενοντίτιδα, μέχρι... πολύ χειρότερα (διαβάστε εδώ την προσωπική ιστορία κάποιου παθόντα: http://www.666.com/ben/chronic-pain/account-at-dimension-x.html και  http://www.666.com/ben/chronic-pain/index.htm ). 

Πόνοι και πιασίματα στο σβέρκο μπορούν να προκληθούν από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή. Οι λόγοι μπορεί να είναι η πολύωρη ακινησία, η κακή στάση του σώματος, αλλά ακόμη και η κακή θέση την χεριών και των καρπών μπορεί να συμβάλει, λόγω του τεντώματος και ταλαιπωρίας των μυών, τενόντων κλπ. 

Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε όλα αυτά; Να ένα εύκολο πράμα που μπορείτε να κάνετε: φροντίστε οι συσκευές του Η/Υ (οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο κλπ) που δουλεύετε, να τοποθετημένες με εργονομικό, βολικό προς εσάς, τρόπο και σε σωστές αποστάσεις από εσάς. 

Όταν αποφασίζετε να αγοράσετε ένα νέο υπολογιστή (ή νέες συσκευές Η/Υ), καλό θα είναι να αφιερώνετε λίγο χρόνο (και ίσως λίγο περισσότερο χρήμα), να διαλέγατε συσκευές που να είναι άνετες για σας στη χρήση, και εργονομικές. Παράδειγμα, όταν σκεφτείτε τη χρήση του ποντικιού (mouse), είναι μια απλή και εύκολη στο χειρισμό και γι’ αυτό προτιμάται και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Και όμως, παράγοντες όπως ο άβολος / σφικτός τρόπος κρατήματος και χειρισμού, πλήκτρα που πιέζονται δύσκολα, η κακή τοποθέτηση (όπου τα χέρια αναγκάζονται να τεντώνονται και να κάνουν μεγάλη κίνηση κάθε φορά για να φτάσουν το ποντίκι): όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πόνους στον καρπό, και να επεκτείνονται μέχρι το πάνω μέρος του χεριού, μέχρι τον ώμο.

 Επίσης, οι οδηγίες των συσκευών περιέχουν χρήσιμες συμβουλές. Παράδειγμα, με την αγορά του νέου σας πληκτρολόγιου (keyboard) ή ποντικιού, κάπου θα βρείτε να αναγράφονται προειδοποιήσεις για την υγεία του χρήστη (συνήθως στο κάτω μέρος της συσκευής, ή στο βιβλίο οδηγιών). Καλό θα ‘ταν να ανατρέξετε και να τις διαβάσετε. Μιας και το πληκτρολόγιο συγκεκριμένα αποτελεί μια κύρια συσκευή επικοινωνίας με τον Η/Υ (άρα χρησιμοποιείται για πολλή ώρα), καλό θα ‘ταν επίσης να σκεφτείτε να επενδύσετε κάποια περισσότερα χρήματα για την αγορά ενός εργονομικού πληκτρολόγιου που να σας βολεύει.

  

Συμβουλές Χρήσης για Όλη την Ημέρα

 Πριν αρχίσετε να δουλεύετε στον υπολογιστή, κάντε μια μικρή προθέρμανση των χεριών σας, με το να σφίξετε τη γροθιά σας και με το να τεντώνετε γρήγορα τα δάχτυλά σας. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση μερικές φορές, καθώς και όποτε νιώσετε ότι τη χρειάζεστε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σιγουρευτείτε ότι έχετε πάρει μία άνετη στάση και ότι κανένα μέρος του σώματός σας δεν δέχεται κάποια πίεση ή πόνο. Κατά τη χρήση του υπολογιστή, προσπαθήστε να παρατηρήσετε εάν εμφανιστεί κάποια ενόχληση, ή κάτι σας εμποδίζει να εργαστείτε με άνεση. 

Όταν καθίσετε, η πλάτη σας πρέπει να ακουμπά καλά στην καρέκλα και τα πόδια σας να πατούν στο πάτωμα. Αποφύγετε, ή βγάλτε, ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος (περίπου στο ύψος του αγκώνα σας), κοντά το ένα με το άλλο, με το πληκτρολόγιο κεντραρισμένο μπροστά σας. Μην κρατάτε το ποντίκι σας σφιχτά, και μη χτυπάτε με δύναμη τα κουμπιά του πληκτρολογίου και του ποντικιού.

Τα χέρια σας πρέπει να πέφτουν άνετα από τους ώμους σας στα πλάγια, οι καρποί σας να είναι ίσιοι (ποτέ λυγισμένοι πίσω, μπροστά ή πλάγια) , και γενικά να έχετε τα χέρια και τα δάχτυλά σας σε μια φυσική, άνετη στάση. Καθώς δακτυλογραφείτε, τίποτα δεν πρέπει να πιέζει τους καρπούς σας, οπόταν μην τους ακουμπάτε σε σκληρές επιφάνειες, και βγάλτε / χαλαρώστε σφικτά ρολόγια.

Τοποθετείστε την οθόνη σας με τέτοιο τρόπο, ώστε τα πάνω μέρος της να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια σας. 

Μικρά διαλείμματα κάθε μια ώρα (ή όποτε νιώσετε ότι το σώμα σας χρειάζεται διάλειμμα), συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Αφιερώστε λίγο χρόνο στα διαλείμματα, και κάντε ελαφρό μασάζ στα δάχτυλα, στα χέρια, στους καρπούς, στο σβέρκο, και στους ώμους σας. Καθώς κάθεστε, τεντώστε τα πόδια σας και να γυρίστε τους αστραγάλους σας. Σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο (π.χ. μέχρι τη μηχανή του καφέ) και δουλέψτε λίγο τη μέση σας. Και τώρα, επιτρέψτε μου θα σας δώσω (ευθέως) μια συμβουλή, η οποία όχι μόνο θα βελτιώσει τη ζωή σας, αλλά επίσης θα αποφύγετε μακροχρόνιες επιπλοκές: ΜΗΝ ΤΣΑΚΡΑΤΕ οτιδήποτε στο σώμα σας! Σοβαρά, σταματήστε να το κάνετε αυτή τη στιγμή, έστω και αν ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι σας κάνει καλό και σας ανακουφίζει. Ρωτήστε όποιο φυσιοθεραπευτή ή χειροπράκτη θέλετε και θα σας διαβεβαιώσει ότι αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Στην αρχή μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο να κόψετε αυτή τη συνήθεια, οπόταν, εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε τεντώματα («stretching») στο σημείο που νιώθετε την παρόρμηση να το τσακρίσετε (σ.σ. μπορεί παρακαλώ κάποιος να μας πει ποια είναι η αντίστοιχη λέξη στην Κοινή Ελληνική;).

 

Η υγεία και η χρήση των Η/Υ είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς από μας. Έχοντας κατά νου μερικές απλές κατευθυντήριες συμβουλές και πρακτικές, μπορούμε να αποτρέψουμε τις δυσάρεστες συνέπειες (σ.σ. ο υποφαινόμενος δεν κατάφερε να τις αποτρέψει. Αν θέλετε, μπορώ να σας συστήσω το χειροπράκτη μου). Στο επόμενο ΤΕΧΝΟ-ΠΟΛΙΣ θα επανέλθουμε με περισσότερα περί αυτού του θέματος.

 

Ορέστης Τριγγίδης

www.amalgamacy.info

(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ. 1ο μέρος, Κωδικός άρθρου: 825769, 12/10/2008, Σελίδα: 42, εδώ)

 


Friday, October 10, 2008

Ο Bluetooth ήταν καλός… άνθρωπος

Η ιστορία πίσω από ‘κείνο το «πράμα» στο κινητό σας  

Τα τελευταία χρόνια όλοι ακούμε και σίγουρα πολλοί χρησιμοποιούμε αυτό το πράγμα που λέγεται «Bluetooth». Πριν μερικά χρόνια που όταν πρωτοβγήκε όλοι λέγαμε «ουάου», αλλά τώρα που έχει διαδοθεί παντού μάλλον λέμε «σιγά το πράμα». 

Θυμάμαι μόλις είχε κυκλοφορήσει αυτή η τεχνολογία, δεν μπορούσε να χωρέσει ο νους μου γιατί κάποιος θα έδινε το όνομα «Μπλε Δόντι» σε μια τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας («Χαλόου, Σχέση;»). Και το χειρότερο (και ίσως να είμαι τελικά μόνο εγώ),όποτε η λέξη «Bluetooth» εισακούγονταν στα αυτιά μου, δεν μπορούσα να σταματήσω να δημιουργώ στο μυαλό μου εικόνες από μπλε, σαπισμένα δόντια, πρότυπα μεσαιωνικής στοματικής υγιεινής (όσοι έχετε δει έστω και το trailer της ταινίας «Les Visiteurs» έχετε μια εικόνα). Αυτή η ελαφρώς… ανθυγιεινή συσχέτιση, όλο και περισσότερο μου κέντριζε την περιέργεια να μάθω «τι στο καλό επιτέλους είναι αυτό το όνομα Bluetooth;!».

 

Ποιος ήταν ο Bluetooth 

Από αυτόν τον όχι ιδιαίτερα πηγαίο τίτλο, εύκολα μπορείτε να φτάσετε στο λογικό συμπέρασμα, ότι η ασύρματη τεχνολογία «Bluetooth» χρωστάει το όνομά της σε  κάποιον άνθρωπο. Και όχι κοινό άνθρωπο, αλλά μεσαιωνικό βασιλιά (απλούστερες εποχές, επειδή τότες, μεταξύ άλλων, δεν είχαν ηλ. υπολογιστές). 

Γνωρίστε τον Βασιλέα Harold I της Δανίας, άλλος Harald Blåtand (στα Δανικά), άλλος  Haraldr blátönn (στα αρχαία Νορβηγικά) άλλος Harald Blåtann (στα Νορβηγικά), άλλος Harald Blauzahn (στα Γερμανικά), άλλος Harald «Bluetooth» Gormson (α-χά!). 

Αυτός λοιπόν ο βασιλιάς με τα τόσα ονόματα (σαν ένοικος των Κεντρικών Φυλακών), υπήρξε πραγματικά. Γεννήθηκε το 911 μ.Χ. στον τόπο που τώρα λέγεται «Δανία» (η χώρα που τώρα φτιάχνει εξαιρετικά μπισκότα και σκίτσα του Μωάμεθ, κάποτε κυβερνιόνταν από γενειοφόρους Βίκινγκς με cool-άτα ονόματα). 

Ένα από τα κατορθώματά του κύριου Bluetooth, ήταν να καταφέρει να προσηλυτίσει τους συμπατριώτες του στον Χριστιανισμό. Παρόλο που ο Χριστιανισμός ήταν ήδη επίσημα εγκαθιδρυμένος στους προκατόχους του (κυρίως λόγω της Γερμανικής πολιτικής / στρατιωτικής επιρροής), εν τούτοις οι ειδωλολάτρες συμπατριώτες του δεν έδειχναν ιδιαίτερα πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τους «Παλιούς Τρόπους» και να ασπαστούν τον αγαπητό σε όλους Ιησού. Βλέπετε, την τότε εποχή, καλύτερα δούλευε το «εξαναγκασμός δια πυρός και σιδήρου» παρά η «ειλικρινής πίστη». Έτσι, μετά από όχι πολύ επιτυχημένες ιεραποστολικές προσπάθειες στους προηγούμενους αιώνες, μια γερή «πατσαρκά» από τους γείτονες Γερμανούς έκαναν πολλούς Δανούς ειδωλολάτρες να αλλάξουν γρήγορα γνώμη. Και ο κύριος Bluetooth ήταν ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας μέσω της καλής του πίστης και των πρακτικών του. Βέβαια η επιτυχία κάπως αμφίβολη, μιας και για πολύ καιρό οι Δανοί ασπάζονταν τον Ιησού σαν «ακόμα μια ασήμαντη θεότητα». Ο καιρός όμως έφερε τα ίσια του.

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά τα ασήμαντα με μια ασύρματη τεχνολογία του 20ου αιώνα; Υπομονή και έρχεται. 

Ο βασιλιάς Bluetooth λοιπόν, είχε επίσης καταφέρει να ενώσει τις διάφορες φυλές τις Σκανδιναβίας (περιοχές που σήμερα λέγονται «Δανία», «Νορβηγία» και «Σουηδία»), σε μια περίοδο όπου στην περιοχή επικρατούσε το «όλοι πολεμούν όλους μέχρι να μείνει ο τελευταίος όρθιος». Αντίθετα με το τι μπορεί βιαστικά να συμπεράνει κανείς, το αξιοσημείωτο της ιστορίας είναι ότι ο κύριος Bluetooth ΔΕΝ πέτυχε αυτόν το στόχο με τον good old «α-λα μπείτε στο Ιράκ» τρόπο. Οι μέθοδοι που προτίμησε ο καλός βασιλιάς, ήταν μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού και έτσι ασκώντας διπλωματική επιρροή, κατάφερε να φέρει τα πολλά αντιμαχόμενα στρατόπεδα σε διαπραγματεύσεις (κάτι σαν Κόφι Ανάν ένα πράμα... χμ... μάλλον όχι) . Γεγονός πράγματι αξιοθαύμαστο, αν αναλογιστούμε ότι πρώτον: είχε να κάνει με Βίκινγκς (βλέπε μοντέρνο φιλήσυχο Σουηδό; καμία σχέση) και δεύτερον: το ότι ζούσε σε μία εποχή όπου η γλώσσα και η συζήτηση κόβονταν με τη σπάθα... κυριολεκτικά.

 Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, μιας και ο καλός Γενικός Γραμματέας κύριος Bluetooth είχε ένα διάδοχο γιο, τον Sweyn (άλλος Svend κλπ). Ο οποίος Svend, επειδή βαρέθηκε να είναι διάδοχος για πολύ καιρό και επειδή ο γέρος δεν έλεγε να πεθάνει σύντομα (παρόλο που ο μέσος όρος ζωής τότε ήτανε γύρω στα 30), αποφάσισε «to take things into his own hands». Οπότε το παλικάρι takes μια σπάθα, και κηρύσσει τον πόλεμο στον πατέρα του (κάνε παιδί να δεις καλό;).

 Κοντός ψαλμός αλληλούια, μετά από μερικές ενδιαφέρουσες εκβάσεις του πολέμου, το μικρό ενδο-οικογενειακό καβγαδάκι τελειώνει όταν ο υιός Svend (new age ειδωλολάτρης βγήκε τελικά το παιδί) αναδεικνύεται «νικητής», εξορίζει τον πατήρ Bluetooth και γίνεται βασιλιάς της χώρας. 

Και κατά το 985 – 986, ο πλέον τέως βασιλιάς Bluetooth σφαγιάζεται.The-End.

 Η ιστορία τελειώνει μεν εδώ για το φίλο μας τον Bluetooth, αλλά από ότι φαίνεται ο γιος του αποφασισμένος να συνεχίσει την παράδοση των αστείων ονομάτων, ονομάζεται Βασιλιάς Svend Forkbeard – ναι, «Πιρουνο-γένης», είναι τρελοί αυτοί οι Δανοί! (Ελπίζω μόνο να μην βρεθεί κανένας άλλος που να θέλει να δώσει τέτοιο όνομα σε καμιά νέα ασύρματη τεχνολογία).

  

Γιατί αυτό το Πράμα που Έχει το Κινητό σου Ονομάζεται «Bluetooth»;

 Μάλιστα, εδώ ερχόμαστε να απαντήσουμε το ερώτημα, το τι σχέση έχει ο Bluetooth (ο βασιλιάς) με το Bluetooth («εκείνο το πράμα που έχεις στο κινητό σου»).

 Οι δημιουργοί της τεχνολογίας, όντας Σκανδιναβοί, διάλεξαν και έδωσαν αυτό το όνομα στο project τους, που ο σκοπός δεν ήταν άλλος από το να αναπτύξουν μια ασύρματη τεχνολογία που να ενώνει διάφορες ανεξάρτητες συσκευές μεταξύ τους. 

Και οι λόγοι αυτής της ονομασίας ήταν:

1) Η τεχνολογία Bluetooth είχε αναπτυχθεί στη Σκανδιναβία (συγκεκριμένα στη Σουηδία, που ιστορικά σαν «Skåne» ήταν μία από τις περιοχές που ένωσε ο βασιλιάς Bluetooth).


2) Όπως ο βασιλιάς
Bluetooth κατάφερε να ενώσει όλες αυτές τις αντιμαχόμενες περιοχές της Σκανδιναβίας, έτσι και η ασύρματη τεχνολογία Bluetooth δύναται να ενώσει συσκευές διαφορετικών τεχνολογιών / βιομηχανιών, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, εκτυπωτές, gadgets κλπ.

Η ασύρματη τεχνολογία
Bluetooth απλουστεύει και συνδυάζει διάφορα πρωτόκολλα επικοινωνίας σε μία μοναδική, ασφαλή, χαμηλής τάσεως, χαμηλού κόστους, καθολικά διαθέσιμη ραδιοσυχνότητα. Η σύνδεση έχει στόχο να γίνεται απλά, αυτόματα (αν αυτό είναι θεμιτό) και εύκολα, με ελάχιστη έως καθόλου παρέμβαση από το χρήστη (όπως τους πλάγιους διπλωματικούς χειρισμούς του βασιλιά Bluetooth ένα πράμα). 

Έτσι, η ιδέα που σκαρφίστηκαν για όνομα του αρχικού project οι Σκανδιναβοί δημιουργοί σε μια χαλαρή συζήτηση κάποιο βραδάκι (μετά από λίγα ποτηράκια φαντάζομαι), κατέληξε να είναι και το τελικό όνομα της τεχνολογίας. 

Το γνωστό λογότυπο δε (εκείνο που μοιάζει με «Β»), συνδυάζει τα αρχικά του βασιλιά Bluetooth (Η και Β) σε αρχαίους Σκανδιναβικούς Ρουνικούς χαρακτήρες.

  

Έπεται συνέχεια 

Και για αυτούς που το ερευνητικό τους πνεύμα επεκτείνεται στο ερώτημα Γιατί έλεγαν τον βασιλιά Bluetooth, «Bluetooth», συνοπτικά οι δύο εκδοχές.

 Η πρώτη και κυρίαρχη εκδοχή, οφείλεται στο ασυνήθιστο, για Βίκινγκ, σκούρο χρώμα των μαλλιών του. Έτσι πήρε το όνομα «Blåtand» και κατ’ επέκταση «Bluetooth». Αυτή η… παράξενη μετάφραση από τα Δανικά στα Αγγλικά, μάλλον οφείλεται στο επικό μυθιστόρημα του Σουηδού Frans Gunnar Bengtsson, «Τα Μακριά Πλοία».

 Άλλη εκδοχή (που, μεταξύ σοβαρού και αστείου, λησμονείται εάν πράγματι αποτελεί αστείο ή πραγματικό γεγονός) είναι ότι ο βασιλιάς είχε πάντα όρεξη για (μπλε) βατόμουρα, τα οποία και κατανάλωνε τόσο πολύ, που τα δόντια του είχαν πάντα μπλε λεκέδες.

 Διαλέξτε και πάρτε.

 

 Και η ξανθιά

 Μια ξανθιά πηγαίνει στον οδοντίατρο και απαιτεί όπως της βάψει όλα τα δόντια της μπλε. Μη μπορώντας ο γιατρός να την μεταπείσει από το να κάνει κάτι τόσο ηλίθιο, στο τέλος δέχεται (μιας και ο πελάτης είναι αυτός που πληρώνει, άρα έχει και πάντα δίκαιο). 

Σε λίγο, αφού τελειώνει η... κούρα, η ξανθιά φεύγει από το οδοντιατρείο γεμάτη αυτοπεποίθηση για το νέο της look και με τον ίδιο αέρα, οδηγεί το cabrio αυτοκίνητό της μιλώντας στο κινητό με την κολλητή της.

 Δεν προφταίνει να πάει και πολύ μακριά, της κάνει νόημα ένας αστυνομικός. Πλησιάζει ο αστυνομικός στο σταματημένο αυτοκίνητο, για να διαπιστώσει ότι η εν λόγω ξανθιά συνεχίζει να μιλάει και να χαχανίζει αχάμπαρη στο κινητό της. 

«Κυρία μου! Μιλάς στο κινητό χωρίς hands free, σε σταματώ και εσύ συνεχίζεις να μιλάς σαν να μην συμβαίνει τίποτε!;! Αν είναι δυνατόν!»

 Φανερά δυσαρεστημένη η ξανθιά για την αγενή διακοπή, γυρίζει στον αστυνομικό και του λέει «Χαλόου;;; Έχω Bluetooth;;;» αφήνοντας να φανούν τα μπλε της δόντια.

  

Bluetooth και Φορητοί Υπολογιστές: Its a Love Thing 

Αρκετοί ίσως γνωρίζουν ήδη, ότι η πλειοψηφία των νέων φορητών υπολογιστών (αν όχι όλοι) που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά, έρχονται με ενσωματωμένο Bluetooth. Αυτό έχει άμεση εφαρμογή, λόγω της φύσεως των φορητών υπολογιστών να είναι… χμ… φορητοί! Άρα σημαίνει, ότι όπου και αν βρίσκεται ο φορητός υπολογιστής, μπορεί να εγκαθιδρύσει επικοινωνία με οποιαδήποτε παραπλήσια συσκευή που επίσης έχει Bluetooth.

 Μερικά παράδειγμα της καθημερινότητας: μέσω Bluetooth ο φορητός υπολογιστής μπορεί να ανταλλάξει αρχεία με άλλο υπολογιστή, να συγχρονίσει τα contacts, calendar και reminders με το κινητό, να κατεβάσει φωτογραφίες από μια ψηφιακή φωτογραφική.

 Μπορεί εξίσου εύκολα να στείλει προς εκτύπωση μια φωτογραφία σε ένα εκτυπωτή με δυνατότητες επικοινωνίας Bluetooth

Πιο εξεζητημένα: ο χρήστης μπορεί να ενωθεί  με το κινητό τηλέφωνο μέσω Bluetooth, όπου χρησιμοποιώντας τη σύνδεση του κινητού στο Διαδίκτυο (π.χ.: WAP, GPRS), να μπορεί να το χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο στον φορητό του υπολογιστή.

 Παραδείγματα άλλων δημιουργικών εφαρμογών (ή «επιστημονικής φαντασίας» - όπως προτιμάτε) εξελίσσονται μέρα με τη μέρα. Όπως, να μπορεί ο χρήστης από το φορητό του υπολογιστή να «σπρώχνει» διαφάνειες σε ένα κοντινό Bluetooth LCD Projector ή, πολλές ανεξάρτητες συσκευές με δυνατότητες επικοινωνίας Bluetooth να μπορούν να ενσωματωθούν όλες μαζί σε ένα ενιαίο ασύρματο δίκτυο… σχεδόν από μόνες τους…


(δημοσιεύτηκε -μπορεί και καταλάθος :)- στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" -
εδώ- , Κωδικός άρθρου: 824470, 05/10/2008, Σελίδα: 102)


Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com | το άλλο, πιο "σοβαρό" blog: http://tringides.blogspot.com  

Πετάτε τα άδεια μελάνια του Εκτυπωτή σας; Πετάτε Λεφτά! (Μέρος 1ο & 2ο)

Σώστε την τσέπη σας και το περιβάλλον

Θα σας φανεί αστείο… Πριν 2-3 εβδομάδες ξέθαψα από τη σοφίτα μου ένα παλιό εκτυπωτή. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να έχει κάποια χρήση ακόμη και έτσι σκέφτηκα να τον δοκιμάσω αν δουλεύει. Τον βάζω λοιπόν στην πρίζα, και προς μεγάλη μου ικανοποίηση δεν είχε εκραγεί στα μούτρα μου. Αντιθέτως, τα μηχανικά του μέρη δούλευαν μια χαρά, και οι διαγνωστικοί έλεγχοι έδειχνα ότι όλα ήταν εντάξει. Όλα, εκτός από το γεγονός ότι έπρεπε να αγοράσω νέα μελάνια. Τηλεφωνώ λοιπόν σε μερικά μαγαζιά για να ρωτήσω για τιμές και η ειρωνεία.. τα λεφτά που θα έδινα για να αγοράσω νέα μελάνια για το συγκεκριμένο εκτυπωτή, όχι μόνο δεν άξιζαν τα λεφτά για ένα παλιό εκτυπωτή, αλλά με σχεδόν το ίδιο ποσό θα μπορούσα να αγοράσω έναν ολοκαίνουριο και πολύ καλύτερο εκτυπωτή! Εννοείται ότι τα σχέδια που είχα για να επαναλειτουργήσω τον παλιό εκτυπωτή εγκαταλείφθηκαν, και το συγκεκριμένο κειμήλιο πλέον της τεχνολογίας χρησιμοποιείται προσωρινά σαν μικρό τραπεζάκι σε μια γωνιά του γραφείου. 

Μέχρι και πριν δέκα-δεκαπέντε χρόνια περίπου, η αγορά νέου εκτυπωτή εθεωρείτο σοβαρή επένδυση. Για να πάρετε μια ενδεικτική τιμή για το πόσα στοιχίζει η αγορά ενός νέου εκτυπωτή σήμερα: μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπή εκτυπωτή με εκατόν ευρώ μόνον – πέντε φορές φθηνότερα συγκριτικά με πριν 15 χρόνια, και ούτε λόγος για την ανωτερότητα της σημερινής τεχνολογίας. 

Για τις τιμές των μελανιών του εκτυπωτή όμως, δεν ισχύει η ίδια ιστορία: οι τιμές τα τελευταία χρόνια δεν άλλαξαν πολύ. Οπόταν τι ειρωνεία να αγοράζει κάποιος σήμερα ένα φτηνό εκτυπωτή των ογδόντα λιρών και όταν θέλει να  αγοράσει νέα μελάνια να του κάθεται (συγκριτικά) ο κούκος αηδόνι! 

Ποια είναι η λύση σε αυτό; Πολύ απλά: Μην πετάτε τα άδεια σας μελάνια, ξαναγεμίστε τα.

  

Εξοικονομήστε Λεφτά

 Πως να το κάνετε αυτό; Όταν τα μελάνια του εκτυπωτή σας (ή το «toner» για τους laser εκτυπωτές) αδειάσουν, μπορείτε να πάτε σε μαγαζιά που ξαναγεμίζουν μελάνια και να κάνουν τη δουλειά για σας εντός λίγης ώρας (πολλές φορές παίρνουν τα άδεια μελάνια σας και σας δίνουν γεμάτα απευθείας). Από οικονομικής πλευράς, αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει μέχρι και 60% (!) από το να αγοράζετε καινούργια

Είναι λυπηρό ότι μεγάλοι ιδιωτικοί και κυβερνητικοί οργανισμοί δεν έχουν γνώση αυτής της ιστορίας και επειδή έχουν μεγάλο φόρτο εκτύπωσης, σπαταλάνε ίσως και χιλιάδες ευρώ το χρόνο (αν αναλογιστεί κάποιος τα χρήματα που διαθέτουν για αγορές καινούργιων μελανιών). Έτσι, κάποιος «έξυπνος» μπορεί κάλλιστα να το εκμεταλλευτεί αυτό, και να περιμαζέψει τα χρησιμοποιημένα μελάνια από τον κάλαθο των αχρήστων και ανάλογα να βγάλει και κάποιο κέρδος, μιας και μπορεί να τα πωλήσει ή ανταλλάξει σε τέτοιου είδους μαγαζιά ή να τα ξαναγεμίσει για δική του χρήση. (Δεν θα σας πω αν υπάρχει πράγματι «ένας έξυπνος» που κάνει αυτό το πράγμα ή όχι). 

 

Κάντο μόνος σου 

Αν είστε τόσο απαιτητικοί και θέλετε να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερα λεφτά και δεν φοβάστε να λερώσετε τα χέρια σας, μπορείτε να ξαναγεμίζετε τα μελάνια μόνοι σας.

 Διατίθενται στην αγορά διάφορα τέτοια σετ που σας δίνουν αυτή τη δυνατότητα (πχ www.tonerrefillsplus.com). Το μόνο αρνητικό, είναι ότι πρέπει να έχετε λίγη υπομονή τις πρώτες φορές που θα κάνετε αυτή τη δουλειά μόνοι σας και σίγουρα θα έχετε και κάποια ακαταστασία και βρομιά από την όλη διαδικασία. 

Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να εξοικονομήσετε και μέχρι 80% των χρημάτων που θα δίνατε για αγορά νέων μελανιών. Συνήθως βλέπω επαγγελματίες που έχουν μεγάλο φόρτο εκτυπώσεων να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν βλέπω το λόγο να μη μπορεί να το πράξει και ο οποιοσδήποτε. 

Ομολογουμένως προσωπικά το αποφεύγω - δεν πολύ-ενθουσιάζομαι με την ιδέα να μυρίζομαι αυτή την τοξική μπόχα και να υπόκειμαι όλη αυτή την ταλαιπωρία τη στιγμή που μπορεί να την κάνει κάποιος άλλος για μένα και καλύτερα από μένα.

  

Προσέξτε 

Να έχετε υπόψη σας ότι τα μελάνια σας δεν μπορούν να ξαναγεμίζονται για πάντα. Δεν είναι απλά δοχεία που περιέχουν μελάνι μέσα, αλλά αποτελούνται και από πολλά άλλα μέρη. Είναι εκπληκτικό πόση τεχνολογία κρύβεται πίσω από αυτό το πράμα που φαίνεται τόσο απλό. Σε κάποια φάση ένα από αυτά τα μέρη θα υποστεί τόση φθορά, ώστε να πέσει η απόδοση και η ποιότητα της εκτύπωσης και έτσι θα αναγκαστείτε να αγοράσετε καινούργια.

 Πως μπορείτε να κάνετε τα μελάνια σας να διατηρηθούν για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται; Συνήθως το πρώτο πράμα που πετάμε είναι τα βιβλία οδηγιών – σε αυτή τη περίπτωσή όμως περιέχουν οδηγίες προς τους χρήστες με ποιο τρόπο μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροζωία και καλή λειτουργία των μελανιών τους.

 Εάν σκέφτεστε να ξαναγεμίσετε το μελάνι που μόλις σας τέλειωσε, μην το σκέφτεστε για πολύ, ενεργείστε γρήγορα! Όταν αφήνετε το άδειο μελάνι σας αχρησιμοποίητο για πολύ χρόνο, τότε τα υπολείμματα που έμειναν θα ξηραθούν και θα πέσει η απόδοση των μελανιών σας και η ποιότητα της εκτύπωσης. Μια συμβουλή για αυτό, είναι όταν παρατηρείτε ότι τα μελάνια σας κοντεύουν να στερέψουν τότε να τα ξαναγεμίζετε σύντομα και μην περιμένετε να αδειάσουν πλήρως. (Αυτό ισχύει ειδικά για τους εκτυπωτές HP και Lexmark). 

Επίσης, μερικοί κατασκευαστές μπορεί να σας κάνουν τη ζωή σας δύσκολη όταν επιχειρήσετε να επαναγκαταστήσετε τα γεμισμένα σας μελάνια. Ο εκτυπωτής παρατηρεί ότι δεν άλλαξε ο σειριακός αριθμός των μελανιών που βάλατε, και παρότι το γεγονός ότι είναι γεμάτα, εν τούτοις τα βλέπει ακόμη άδεια – δηλαδή, δεν κάνει «reset» το στάτους. Μικρό το πρόβλημα, μιας και με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε το κόλπο να το «ξεγελάσετε» και να κάνετε εσείς τον εκτυπωτή σας reset, ή να σας πουν πώς το κάνετε αυτό από το μαγαζί που τα γεμίσατε.

  

Που να πάτε; 

Παρόλο που η επαναγέμιση των μελανιών ακούγεται σαν ένα πράμα τόσο εύκολο όσο το να γεμίζεις ένα κουβά με νερό, εν τούτοις στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.  

Το γεγονός το ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί κατασκευαστές και τόσα πολλά διαφορετικά μοντέλα, είναι δύσκολο για ένα μαγαζί να έχει όλη αυτή την τεχνογνωσία. 

Αυτό κάνει τη δουλειά ακόμα πιο δύσκολη, συν το ότι οι υπάλληλοι που την κάνουν πρέπει να είναι καταρτισμένοι και ενημερωμένοι. Χρειάζεται να είναι διαθέσιμα και τα κατάλληλα ανταλλακτικά, ιδιαίτερα στην επαναγέμιση toner. Εάν δεν γίνει καλά η δουλειά, ή τα ανταλλακτικά δεν είναι σόι (ή δεν αλλαχτούν καν!), τότε μπορεί να πέσει σημαντικά και η ποιότητα εκτύπωσης και η διάρκεια ζωής των μελανιών, συν την πιθανότητα να προκαλέσουν και ζημιά στον ίδιο τον εκτυπωτή σας. 

Στην ερώτηση «ποιο μαγαζί είναι το πιο αξιόπιστο», δεν μπορώ να απαντήσω αντικειμενικά και δίκαια, επειδή δεν έχω δοκιμάσει όλα τα μαγαζιά. Φίλοι μου είπαν για φτηνά μαγαζιά τα οποία όμως κάνουν ελεεινή ποιότητας δουλειά. Κάποιοι άλλοι για «φτηνά και καλά». Προσωπικά, το μαγαζί που εμπιστεύομαι (και που έκανα τα πειράματά μου για την ποιότητα της δουλειάς και της εξυπηρέτησης) είναι η παγκόσμια αλυσίδα καταστημάτων που εξειδικεύονται αποκλειστικά σε αυτή τη δουλειά, η Cartridge World. Όλα τα καταστήματα της Cartridge World στον κόσμο μοιράζονται την ίδια γνωσιακή βάση, η οποία ανανεώνεται συνεχώς με νέες πληροφορίες για νέα μοντέλα και για δυσκολίες που συναντώνται. Φυσικά όλα αυτά με το αζημίωτο, μιας και θεωρούνται ως ακριβοί, αλλά χαλάλι, η εξυπηρέτηση και η ποιότητα της δουλειάς τους είναι εγγυημένη και μια φορά μάλιστα που είχα παράπονο, είχαν έρθει οι ίδιοι στο γραφείο μου για άμεση αντικατάσταση (και χωρίς κανένα παράπονο). 

Δεν λέω ότι οι άλλοι παροχείς αυτών των υπηρεσιών δεν είναι καλοί, αλλά από τη δική μου πείρα και από ότι ακούω από συναδέλφους, για διάφορους προσωπικούς λόγους προτιμώ να παραμείνω σε αυτούς. Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα, ενδεχομένως φτηνότερα μαγαζιά και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Π.χ. από ότι άκουσα, ο ανταγωνιστής τους που έχει κατάστημα δίπλα τους στη Λεωφόρο Νίκης στη Λευκωσία, δεν είναι άσχημος.

  

Κέρδος πέρα από τη τσέπη σας 

Για όσους από μας διαθέτουμε ένα πράγμα που λέγετε «περιβαλλοντική συνείδηση», με το να ξαναγεμίζετε τα μελάνια σας όχι μόνο ουσιαστικά ανακυκλώνετε, αλλά σώζετε από το έδαφος όλα αυτά τα πολύ τοξικά υπολείμματα που θα άφηναν τα μελάνια σας όταν θα κατέληγαν θαμμένα  σε κάποια χωματερή (και για να μην αναφέρουμε ότι με την προσχώρηση στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα ενδέχεται υπολείμματα να μπουν στη διατροφική αλυσίδα).

 Κατ’ επέκταση, εάν και ακόμα το άδειο μελάνι είναι για σας άχρηστο, ή απλά αν δεν θέλετε να το ξαναγεμίσετε, συνήθως σας παρέχεται η επιλογή από την κατασκευάστρια εταιρία του εκτυπωτή σας να στείλετε πίσω το μελάνι σας στην εταιρεία, ή στο μαγαζί που το αγοράσατε, ώστε να αποσυρθεί με όσο πιο οικολογικό τρόπο γίνεται. Ακόμη μπορείτε να κάνετε ανταλλαγή με καινούρια μελάνια, συν κάποιο κόστος, σε μαγαζιά που επαναγεμίζουν μελάνια. 


Περί επαναγέμισης των μελανοδοχείων των εκτυπωτών… συνέχεια

 

Να μην υποβαθμίζεται η Περιβαλλοντολογική άποψη του θέματος – ούτε η Τοπική Αγορά 

 

Στο προηγούμενο τεύχος του «ΤΕΧΝΟ-ΠΟΛΙΣ» (21/09/2008, Σελίδα: 94) δημοσιεύσαμε ένα οδηγό για το πώς μπορείτε να επαναγεμίσετε τα μελανοδοχεία των εκτυπωτών σας, αντί να πετάτε τα άδεια και να αγοράζετε καινούρια, εξοικονομώντας έτσι αρκετά χρήματα από τη μία και από την άλλη να απαλλάξετε το έδαφος από το να «χωνέψει» όλο αυτό το άχρηστο πλαστικό και ειδικά τα εξαιρετικά επιβλαβή τοξικά υπολείμματα των μελανιών. Μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο μέσω της «Εξειδικευμένης Αναζήτησης» στην ιστοσελίδα του «Π», www.politis.com.cy - κωδικός άρθρου 820609. Όπως είχαμε αναφέρει, η πρακτική της (ουσιαστικά) ανακύκλωσης / επαναχρησιμοποίησης των μελανοδοχείων των εκτυπωτών αποκτά περισσότερη σημασία σε μία εποχή, όπου παρόλο που οι τιμές των εκτυπωτών (και του «υλικού» - «hardware» γενικότερα) έχουν γίνει «χώμα» (συγκρίνοντας με τις τιμές πριν πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια), εν τούτοις η μείωση στις τιμές των μελανοδοχείων ΔΕΝ είναι η ανάλογη. Επιπλέον, ζούμε σε μια εποχή όπου πλέον η ποιότητα ζωής μας επηρεάζεται άμεσα από την ποιότητα του περιβάλλοντος που ζούμε και το να πετάμε άσκεπα, ανεξέλεγκτα και άνευ περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας τα μελανοδοχεία και τα («φτηνά» και άρα «τι ψυχή έχουν;») hardware και άλλα αναλώσιμα στις χωματερές, αυτό δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλή ιδέα, ιδιαίτερα όταν επιβλαβή υπολείμματα «βρίσκουν» το δρόμο στη διατροφική αλυσίδα, στο νερό που πίνουμε, στον αέρα που αναπνέουμε.

 Προς τι λοιπόν αυτή η (επαναλαμβανόμενη) έμφαση; Έπειτα από υποδείξεις αναγνωστών, διαπιστώσαμε ότι κάποια σημεία δεν τα θίξαμε όσο θα ‘πρεπε, δίνοντας έτσι λανθασμένες εντυπώσεις. Οπόταν οφείλουμε επί του παρόντος να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα, επανορθώνοντας έτσι τις παραλήψεις-λάθη μας.

 Πρώτον, στο αντίστοιχο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ αναφερθήκαμε εκτενώς για τις τεχνικές λεπτομέρειες του «πώς» μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τα μελανοδοχεία σας, δώσαμε πολύ περισσότερη έμφαση στο οικονομικό (για εσάς) όφελος και όχι την πρέπουσα βαρύτητα στο οικολογικό (για όλους μας) όφελος. Αυτό είναι ξεκάθαρο: όλη αυτή η τεχνολογική πρόοδος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή αναλώσιμων και hardware, μπορεί μεν να έφερε τους εκτυπωτές και τους ηλ. υπολογιστές σε τιμές προσιτές για όλους, από την άλλη όμως οφείλουμε να αναπτύξουμε διαμετρικά αντίστοιχη περιβαλλοντολογική συνείδηση και να αντιληφθούμε ότι μπορεί μεν ένα μηχάνημα να είναι «φτηνό» για την τσέπη μας, αλλά επιβαρύνει πολύ «ακριβά» το περιβάλλον όταν το πετάμε αλόγιστα μετά τη χρήση. Σήμερα, υπάρχουν μεν διαδικασίες για την ανακύκλωση  παντός είδους hardware, αλλά η έλλειψη επίγνωσης στο ευρύ καταναλωτικό κοινό δεν βοηθά καθόλου. Αν μάλιστα θέλετε μία γερή δόση σοκ, αναζητήστε να μάθετε σε τι άθλιες συνθήκες δουλεύουν οι «εργάτες» στην Κίνα και στην Ινδία (πολλές φορές παιδιά) στην «ανακύκλωση» των παλιών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που συλλέγονται από τις χωματερές απ’ όλο τον κόσμο (και δυστυχώς, αυτή η… βιομηχανία είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για αυτούς που την κινούν). Υπόψην σας λοιπόν. 

Δεύτερον, ενώ είχαμε αναφέρει ότι στην Κύπρο υπάρχουν μεν εξειδικευμένα μαγαζιά που προσφέρουν στο κοινό υπηρεσίες επαναγέμισης / συντήρησης των μελανοδοχείων, παραλείψαμε στο να παρέχουμε ολοκληρωμένες και ενδελεχείς πληροφορίες για αυτό τον τομέα υπηρεσιών. Αυτή η παράλειψη δεν ήταν διόλου σκόπιμη, αλλά αρκετά σημαντική, φθάνοντας σε σημείο παρεξήγησης, όπου δεχθήκαμε σφοδρά παράπονα από αναγνώστες, ειδικά όταν (λανθασμένα) αναφέραμε την ύπαρξη μόνο μίας διεθνούς αλυσίδας καταστημάτων επαναγέμισης μελανοδοχείων στην Κύπρο. Διευκρινίζουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν και άλλες αλυσίδες καταστημάτων που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες στην Κύπρο (π.χ. 123 refills), οι οποίες προσφέρουν καλής ποιότητας υπηρεσίες στην επαναγέμιση των μελανοδοχείων. Άρα, σημασία έχει να υπογραμμίσουμε ότι προσφέρονται αρκετές επιλογές προς το κοινό, μειώνοντας έτσι τις αμφιβολίες που μπορεί να έχει κάποιος για την ποιότητα των σχετικών υπηρεσιών που μπορεί να βρει στην Κύπρο. Όσο αφορά την ποιότητα της υπηρεσίας, είναι σημαντικό όταν ο καταναλωτής επισκέπτεται ένα τέτοιο κατάστημα να ρωτά όσες περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο διεκπεραίωσης των εργασιών και την εγγύηση που του προσφέρεται βάση των αναγκών του, ασχέτως εάν π.χ. ένα κατάστημα αποτελεί διεθνές αλυσίδα ή τοπική επιχείρηση.


(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ. 1ο μέρος - εδώΚωδικός άρθρου: 820609, 21/09/2008, Σελίδα: 94 και 2ο μέρος - εδώ - Κωδικός άρθρου: 823036, 28/09/2008, Σελίδα: 104)


Ορέστης Τριγγίδης 

orestis@tringides.com | το άλλο, πιο... "αστείο" blog (όπως το πάρει ο καθένας! :) ) http://ITslavery.blogspot.com