Η σωστή χρήση αποτρέπει δυσάρεστες επιπτώσεις
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τη σήμερον ημέρα η καθημερινή πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Πλέον, βλέπουμε ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται από μαθητές δημοτικού, μέχρι φοιτητές (όλων των κλάδων) και με τον καιρό βλέπουμε τη χρήση του Η/Υ να εισχωρεί όλο και σε περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα, στο σπίτι, στο γραφείο, αλλά και μαζί μας - όπου πάμε - φορητοί υπολογιστές, φορητές συσκευές κλπ.
Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όλο και περισσότερα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με τον Η/Υ: να ακούσουμε μουσική, να δούμε ταινίες, να σερφάρουμε με τις ώρες στο διαδίκτυο, να παράξουμε εργασία, να μελετήσουμε εις βάθος ένα θέμα ή κάποιο μάθημα κλπ.
Ίσως δεν ακούτε συχνά για κάποιες παθήσεις να συνδέονται με τη χρήση Η/Υ όπως επιληψία, περιτονίτιδα, τενοντίτιδα, και όλα αυτά με τη συνοδεία χρόνιων πόνων και παθήσεων.
Η στάση σας και ο χειρισμός
Πόνοι και πιασίματα στο σβέρκο μπορούν να προκληθούν από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή. Οι λόγοι μπορεί να είναι η πολύωρη ακινησία, η κακή στάση του σώματος, αλλά ακόμη και η κακή θέση την χεριών και των καρπών μπορεί να συμβάλει, λόγω του τεντώματος και ταλαιπωρίας των μυών, τενόντων κλπ.
Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε όλα αυτά; Να ένα εύκολο πράμα που μπορείτε να κάνετε: φροντίστε οι συσκευές του Η/Υ (οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο κλπ) που δουλεύετε, να τοποθετημένες με εργονομικό, βολικό προς εσάς, τρόπο και σε σωστές αποστάσεις από εσάς.
Όταν αποφασίζετε να αγοράσετε ένα νέο υπολογιστή (ή νέες συσκευές Η/Υ), καλό θα είναι να αφιερώνετε λίγο χρόνο (και ίσως λίγο περισσότερο χρήμα), να διαλέγατε συσκευές που να είναι άνετες για σας στη χρήση, και εργονομικές. Παράδειγμα, όταν σκεφτείτε τη χρήση του ποντικιού (mouse), είναι μια απλή και εύκολη στο χειρισμό και γι’ αυτό προτιμάται και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Και όμως, παράγοντες όπως ο άβολος / σφικτός τρόπος κρατήματος και χειρισμού, πλήκτρα που πιέζονται δύσκολα, η κακή τοποθέτηση (όπου τα χέρια αναγκάζονται να τεντώνονται και να κάνουν μεγάλη κίνηση κάθε φορά για να φτάσουν το ποντίκι): όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πόνους στον καρπό, και να επεκτείνονται μέχρι το πάνω μέρος του χεριού, μέχρι τον ώμο.
Συμβουλές Χρήσης για Όλη την Ημέρα
Όταν καθίσετε, η πλάτη σας πρέπει να ακουμπά καλά στην καρέκλα και τα πόδια σας να πατούν στο πάτωμα. Αποφύγετε, ή βγάλτε, ψηλοτάκουνα παπούτσια.
Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος (περίπου στο ύψος του αγκώνα σας), κοντά το ένα με το άλλο, με το πληκτρολόγιο κεντραρισμένο μπροστά σας. Μην κρατάτε το ποντίκι σας σφιχτά, και μη χτυπάτε με δύναμη τα κουμπιά του πληκτρολογίου και του ποντικιού.
Τα χέρια σας πρέπει να πέφτουν άνετα από τους ώμους σας στα πλάγια, οι καρποί σας να είναι ίσιοι (ποτέ λυγισμένοι πίσω, μπροστά ή πλάγια) , και γενικά να έχετε τα χέρια και τα δάχτυλά σας σε μια φυσική, άνετη στάση. Καθώς δακτυλογραφείτε, τίποτα δεν πρέπει να πιέζει τους καρπούς σας, οπόταν μην τους ακουμπάτε σε σκληρές επιφάνειες, και βγάλτε / χαλαρώστε σφικτά ρολόγια.
Τοποθετείστε την οθόνη σας με τέτοιο τρόπο, ώστε τα πάνω μέρος της να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια σας.
Μικρά διαλείμματα κάθε μια ώρα (ή όποτε νιώσετε ότι το σώμα σας χρειάζεται διάλειμμα), συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Αφιερώστε λίγο χρόνο στα διαλείμματα, και κάντε ελαφρό μασάζ στα δάχτυλα, στα χέρια, στους καρπούς, στο σβέρκο, και στους ώμους σας. Καθώς κάθεστε, τεντώστε τα πόδια σας και να γυρίστε τους αστραγάλους σας. Σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο (π.χ. μέχρι τη μηχανή του καφέ) και δουλέψτε λίγο τη μέση σας. Και τώρα, επιτρέψτε μου θα σας δώσω (ευθέως) μια συμβουλή, η οποία όχι μόνο θα βελτιώσει τη ζωή σας, αλλά επίσης θα αποφύγετε μακροχρόνιες επιπλοκές: ΜΗΝ ΤΣΑΚΡΑΤΕ οτιδήποτε στο σώμα σας! Σοβαρά, σταματήστε να το κάνετε αυτή τη στιγμή, έστω και αν ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι σας κάνει καλό και σας ανακουφίζει. Ρωτήστε όποιο φυσιοθεραπευτή ή χειροπράκτη θέλετε και θα σας διαβεβαιώσει ότι αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Στην αρχή μπορεί να σας φαίνεται πολύ δύσκολο να κόψετε αυτή τη συνήθεια, οπόταν, εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε τεντώματα («stretching») στο σημείο που νιώθετε την παρόρμηση να το τσακρίσετε (σ.σ. μπορεί παρακαλώ κάποιος να μας πει ποια είναι η αντίστοιχη λέξη στην Κοινή Ελληνική;).
Ορέστης Τριγγίδης
(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ. 1ο μέρος, Κωδικός άρθρου: 825769, 12/10/2008, Σελίδα: 42, εδώ)
No comments:
Post a Comment