Monday, December 28, 2009

Ο Παράγοντας Netbook , οι Φορητές Συσκευές και το Cloud Computing


Τα Netbook είναι ένα επίκαιρο και χειροπιαστό παράδειγμα για το πώς πρακτικά εκδηλώνεται η τάση του Cloud Computing. Ουσιαστικά τα netbook είναι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι έχουν απολέσει οτιδήποτε δεν συμπίπτει με τις ανάγκες ενός μέσου χρήση ο οποίος θέλει να είναι ανεξάρτητος, να χρησιμοποιεί συνεχώς το διαδίκτυο και να έχει ελευθερία κίνησης (σας θυμίζει κάτι αυτό;). Δηλαδή δεν υπάρχει ανάγκη για: μεγάλο σκληρό δίσκο, για μονάδες ανάγνωσης/εγγραφής εξωτερικών μέσων (π.χ. DVD), μεγάλη επεξεργαστική ισχύ... όλα αυτά συντείνουν στο να έχουμε ένα μικρό, βολικό, ελαφρύ, εύκολα μεταφερόμενο Η/Υ και πάνω από όλα: φτηνό, όσο από πλευράς υλικού (hardware), τόσο από πλευράς λογισμικού. Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης (και πανικού), οπότε οι χρήστες απαιτούν και θα απαιτούν όλο και φτηνότερα hardware και software - δηλαδή, θα αγοράζουν μόνο ότι είναι απαραίτητο για τις ανάγκες τους.

Βλέποντας την προοπτική των Netbook και των φορητών συσκευών γενικότερα και το γεγονός ότι τα ασύρματα δίκτυα και συνδέσεις στο διαδίκτυο γίνονται καλύτερες, γρηγορότερες, πιο φτηνές (ή και δωρεάν), πιο αξιόπιστες και με κάλυψη να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές, τότε δεν χρειαζόμαστε να έχουμε μαντικές ικανότητες για να δούμε ότι ουσιαστικά οι online υπηρεσίες όπως τα online λογισμικά γραφείου αναδεικνύονται ως "θεμελιώδεις πυλώνες" αυτών των συσκευών.

Όλα αυτά τα γνωρίζει και η Microsoft και η Google και όλοι οι άλλοι. Οπότε, ο "πόλεμος" για το ποιος θα επικρατήσει επεκτείνεται και σε άλλα επίπεδα: Ποιο λειτουργικό σύστημα θα επικρατήσει σε αυτή την κατηγορία, της Microsoft, ή το αναμενόμενο Google Chrome OS; (σ.σ. να μην ξεχνάμε και το Λίνουξ). Ποιος θα προλάβει πρώτος να αδράξει τις ευκαιρίες που ανοίγουν με τη αναδυόμενη αγορά των συσκευών μεταξύ netbook και PDA/έξυπνα κινητά τηλέφωνα; (σ.σ.: αναμένετε σύντομα super hype για σχετικό προϊόν από την Apple και τα shockwaves της αυταρέσκειας αυτών που ζουν στο "Σύμπαν της Apple"). H Microsoft δίνει έμφαση ότι το Office Web θα είναι μια "τέλεια επιλογή" για χρήστες Smartphone. Και παρεμπιπτόντως, η Microsoft επιταχύνει την ουσιαστική βελτίωση του λειτουργικού της συστήματος Windows Mobile, καθώς και τη διαλειτουργικότητα αυτού με τις κινητές συσκευές, ως αντίμετρο εξισορρόπησης με την επιτυχία του iPhone της Apple και την ανάδυση του Android, το λειτουργικό σύστημα για τα κινητά της Google.

Παίζονται πολλά, πολλά δισεκατομμύρια. Η μάχη διεξάγεται μεν σε πολλά μέτωπα, όμως αυτό που έχει σημασία είναι το ποιος θα επικρατήσει στους "αυτοκινητόδρομους" που αλληλοσυνδέουν τους χρήστες με τους Η/Υ, με τα δεδομένα τους, με τα κινητά τους τηλέφωνα, με τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται, με τις online χρηματικές συναλλαγές τους, με τα λογισμικά που χρησιμοποιούν κλπ και όλα αυτά αναμεταξύ τους. Άλλωστε γιατί νομίζετε ότι πολλά από τα συστήματα που αναφέρουμε στο παρόν άρθρο παρέχονται δωρεάν; Μήπως η Microsoft και η Google είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα; Απλά: όποια εταιρεία καταφέρει να εντάξει όσους περισσότερους χρήστες σε αυτούς τους διασυνδετικούς αυτοκινητόδρομους που είπαμε προηγουμένως, θα μπορεί εύκολα να κατευθύνει αυτούς τους χρήστες εκεί που θέλει. Voilà.

Πάντως, μιλώντας για τους τρεις παίχτες (Microsoft, Apple, Google), μάχονται με νύχια και με δόντια για το ποιος θα επικρατήσει, κάνοντας κινήσεις οι οποίες "διαπραγματεύονται" τα όρια της επιχειρηματικής δεοντολογίας, νομιμότητας, του ανταγωνισμού και της ηθικής. Και οι τρεις ήδη ισορροπούν στην κόψη του ξυραφιού του FCC (Federal Communications Commission), των παρατηρητηρίων αντι-τραστ και των αρμόδιων αρχών για τη ρύθμιση του ανταγωνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γνωρίζουν τι βαρύτατες κυρώσεις ή/και επιβαλλόμενα περιοριστικά μέτρα τους περιμένουν εάν αυτές οι τακτικές τους αποδειχθούν μεμπτές.

Όσο αφορά τις κινητές συσκευές χειρός (όπου τα όρια των όρων "PDA", "κινητό τηλέφωνο", "Smartphone", "handheld computer", "handheld device" γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα), βάσει αυτών που αναφέραμε πιο άνω, γίνονται (και να αναμένετε να γίνονται) όλο και πιο ριζοσπαστικές αλλαγές. Προφανώς, το ότι το bandwidth των ασύρματων συνδέσεων στο διαδίκτυο γίνεται όλο και φθηνότερο, αναδεικνύει τις online εφαρμογές (όπως τα online λογισμικά γραφείου) ως ένα σημαντικό παράγοντα για το τι θα ορίζει τις συσκευές αυτές στο μέλλον. Φυσικά εύλογα θα διερωτηθεί κάποιος, "πώς το καλό θα είναι αυτό εύχρηστο, όταν πρέπει να βγάζω τα μάτια μου στην μικρή οθόνη και να κινδυνεύω να πάθω τενοντίτιδα από το πάτημα των μικροσκοπικών κουμπιών"; Ορθόν, υπάρχουν περιορισμοί και εκτός εάν κολλήσουμε μεγεθυντικούς φακούς στις κόρες των ματιών μας και ρομποτικές απολήξεις στις άκρες των νυχιών μας, δεν βλέπω πώς θα είναι πρακτικό να γράφω ένα ολόκληρο άρθρο σε ένα κινητό τηλέφωνο (σ.σ. το έχω κάνει, όρθιος, σε τρένο στη Γερμανία. Beat that). Όμως, οι κατασκευάστριες εταιρίες κινητών συσκευών συνεχώς επινοούν νέους τρόπους για να χωρέσουν ένα QWERTY πληκτρολόγιο και το οποίο να είναι όσο πιο εύχρηστο γίνεται. Μπορεί τώρα να μας φαίνεται το πιο φυσικό πράγμα να βλέπουμε ένα τηλέφωνο με έγχρωμη οθόνη αφής και πτυσσόμενο πληκτρολόγιο, όμως, αν βάλετε τον εαυτό σας μόλις 10 χρόνια πριν, φαντάζει εκπληκτικό! Οπότε, ποιος μπορεί να πει ότι είναι ανέφικτο να γίνουν καινοτομίες ανάλογα αλματώδεις στο μέλλον; Stay tuned for more.

Ορέστης Τριγγίδης

orestis@tringides.com | www.aimcy.eu | http://tringides.blogspot.com | www.cyprus-tube.com

Φωτογραφίες:

http://tamsppc.tamoggemon.com/contents/2009/September/htctouch2/HTC_Touch2.jpg ΛΕΖΑΝΤΑ: Τα νέα τηλέφωνα τα οποία θα τρέχουν το νέο Windows Mobile 6.5 θα ονομάζονται "Windows Phone". Κατά τη Microsoft, "θα μπορούν να υποστηρίξουν ένα μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών".

http://www.microsoft.com/presspass/images/gallery/logos/WinPhone_h_print.jpg

http://www.microsoft.com/presspass/images/gallery/logos/WinPhone_v_print.jpg

http://www.microsoft.com/presspass/slideshow/2009/images/2009/10-22italylaunch_print.jpg

http://www.microsoft.com/presspass/gallery/screenshots/mobile.mspx

1 comment:

demas said...

Ορεστη οσον αφορα το Chromium OS που μας εχει ηδη παρουσιασει η Google.Αν δεν κανω λαθος φυσικα Linux Πλατφορμα ειναι που τρεχει.